A to je ten problém pre bežných hoby jazdcov. Bicykle sa posúvajú čoraz vyššie, to čo je teraz moderná XC geometria by pred 10-15 rokmi bol progresívny trail
bike atď. Sám nie som profík, ani pokročilý amatér. Tento rok doprial 1 predĺžený víkend trailovej školy s inštruktorom, vyskúšal som si aj nejaké tie lepšie bicykle. Ja z mojej pozície bežného hobyjazdca som mal koľkokrát problém sa zmestiť do niektorých zákrut na požičanom trailovom HT s modernou geometriou, alebo som to zle prechádza, lebo som nezaťažoval predné
koleso dostatočne a hlavový uhol bol príliš položený, bike príliš dlhý. Ale z "dinosaurom" Rascal 2021 mi to išlo lepšie (aj podľa inštruktora). To nám hovoril aj ten inštruktor. Že pre nováčikov/hoby jazdcov je "zastaralá" geometria koľkokrát výhoda, keďže je užívateľsky príjemnejšia. Moderné progresívne geometrie, ktoré sa toľko koľkokrát ospevujú sú fajn, pokiaľ si už pokročilejší jazdec s pokročilejšou technikov. Ale pokiaľ tú techniku nemáš, bude ti tá geometria len na príťaž.
Za mňa. či starší, alebo novší Rascal, nie je to zlá voľba, nejaký extra veľký rozdiel si v tom asi nevšimne. Samozrejme, môže si vybrať aj niečo iné, napríklad toto za cca 1200€ v prepočte
https://qayron.com/kola/ram-mkii-3 jediná výhoda/nevýhoda je Deore M5100 1x11 s tým, že mu bude chýbať asi ten úplne najťažší prevod, ale zase pri kadencii 60 nebude pri 32tx11-13-... šliapať 26km/h ale 24km/h cca. Je to pre hoby človeka problém? Za mňa určite nie, ale tak prevody si zrátať vie a vie si to zhodnotiť. A ešte jeden rozdiel som si všimol medzi Rascal 2023 a 2025, pneumatiky, tie mi nejak ušli. Kým model 2023 mat WTB Ranger 2,25, tak model 2025 má Maxxis REKON 29x2,40, EXO, TR/REKON RACE 29x2,35, EXO, TR. Otázkou je, či tie Maxxisi nebudú možno troška overkill na to, čo by chcel jazdiť (ja som ich nikdy nemal)