Pri tomto rozpočte je Radon dobrou voľbou, pretože ak Canyon, YT alebo Propain, ktorí majú ako direct sale výrobcovia dobrý pomer cena/výkon, nemajú práve akciu alebo výpredaj, tak sa pod 2 000 nedostaneš. Radon predáva cez stránku bikediscount a keď si vyfiltrujeme celoodpružené
biky do 1 900 eur zároveň dostupné vo veľkostiach 16 a 17 (čo by asi zodpovedalo výške - aj keď oni to majú podľa vnútornej dĺžky nohy) tak je na výber Skeen trail AL 7, Skeen trail AL 8 a a Skeen trail 9, ktoré majú zároveň ideálne zdvihy na Karpaty a terén a traily, ktoré tam sú. Super.
Keď sa bližšie pozrieš na komponenty, tak si myslím, že všeobecne ani jede
bike nie je osadený vyslovene zle, teda tak, že nebude na jazdenie po Karpatoch funkčný. Každý ti ale povie niečo iné, ja som zo skúsenosti "fanúšik" vidlíc Rock SHox a bŕzd a pohonu Shimano (konkrétne XT). Ale to neznamená, že iné značky sú zlé, tam treba prihliadať na modelový raz produktu, jeho funkčnosť/cenu, servisovateľnosť atď. Aj Sram som mala a radili to dobre

Som síce vyššia a ťažšia ako slečna a ani tak som si dlho nevedela nájsť vidlicu, ktorá pracuje účinne ale jemne, až pri Pike Ultimate sa mi to podarilo nastaviť (teraz mám ešte novú DVO ale o to nejde), preto by som ja vyberala bike podľa vidlice, ktorá je zároveň najdrahším komponentom, ktorý by si možno v budúcnosti chcel meniť, keby ti nevyhovovala. Takže SKEEN TRAIL AL 8.0. Ostatné by som neriešila, keby som nebola spokojná, časom/rokmi vymením brzdy alebo pohon.
Druhé sú pre mňa najdôležitejšie kolesá pretože sú tiež drahé a dosť ovplyvňujú pocit pri jazdení, ich hmotnosť rozhoduje atď a kvalitné náboje sú na nezaplatenie ale povedzme, že toto rekreačný jazdec nerieši, lebo však každé kolesá sa točia. Ja by som preferovala jednoznačne DT Swiss aj za cenu
orecha na Sram kazetu, takže zase mi vychádza SKEEN TRAIL AL 8.0.
Ale poďme na užívateľsky aj pre rekreanta, resp. pre každého cyklistu dôležitý komponent a to sú brzdy, pretože ak ti nepreradí alebo
vidlica dobre "nevidlí"

a neviem čo, tak to priamo v danej situácii nie je taká katastrofa ako keď ti bike dobre nebrzdí - na brzdy sa proste musíš spoľahnúť. Tu sú Shimano BR-MT520/500, Magura MT Trail Custom a Magura MT Thirty Custom. Nemyslím si, že ani s jednými spravíš vyslovene krok vedľa.
Ďalšia vec, na ktorú sa z hľadiska komfortu užívania prihliada je hmotnosť biku, tu je víťazom SKEEN TRAIL 9.0. Vidlica Fox Performance, komplet na Shimane, ako celok je to kandidát na víťaza
Takže si teraz podľa mňa budeš klásť otázku, že ak máš na výber dva biky na hranici rozpočtu za 1 800 eur a jeden za 1 500, čo menej dostaneš resp. aký kompromis spravíš kúpou toho lacnejšieho. Až taká katastrofa to nebude, sú tam dobré
komponenty stredných tried, za tú cenu veľmi dobrý bicykel.
Ale iný človek ti možno napíše niečo úplne iné

Prípadne jej kukni nejaký s 27,5" kolesami, mierne ušetríš hmotnosť. Napríklad Liv (Giant) robí, alebo treba hľadať niečo v akcii, kamoš si teraz kúpil Scott Spark, je spokojný, ale tam sa asi ani v akcii nedostaneš na rozpočet, možno niekde, neviem, treba hľadať.
A pri kúpe z bazára je to otázkou dlhých hodín hľadania v ponuke bikov vo veľkosti, ktorá je vhodná pre jazdca. Čo som to prebehla narýchlo, tak tých "esiek" je tu málo, ale to som vravím, narýchlo hľadala.