Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ahojte, hľadám pre priateľku celoodpružený horák. Má 168cm, váhovo 58-62kg. Budget 1500 - 1800€ max. Ide o jej prvý celoodpružený horák, chce s ním chodiť po lese v Karpatoch - na Biely kríž a okolie. Mal by zvládať teda väčšie korene, kamene. Bike nemusí byť nový, kľudne môže byť aj jazdenka. Nemal by byť problém s náhradnými dielmi v prípade potreby.

Prosím vás taktiež o veci na ktoré si dať pri kúpe pozor - čomu sa vyvarovať, čo odporúčate za komponenty atď..

Priznám sa, do horákov sa nevyznám ani trochu - vždy som jazdil len cestu a teraz mám gravel takže prosím o radu, resp. odkazy na konkrétne bajky. Čo som si prešiel fórum, videl som pozitívne ohlasy na RADON značku, avšak čo sa komponentov týka vôbec netuším na čo si dať pozor.

Vopred vďaka za pomoc
Zobraziť komentár 15.01.2025 - 17:28:16
00
Pozri niekoľko shopov. Nastav si filter a uvidíš čo ti bude ponúknuté. Dobré si je ujasniť aký posed chces mať na Biku. Či teda chces sedieť viac vzpriamene (trailovy bike - výhoda bude pri strmých zájazdoch) alebo sedieť viac natiahnutý smerom vpred (XC bike - bike bude obratnejsi a rýchlejší) . Potom sa dá poradiť viac.

Značka Radon (nemám osobnú skúsenosť) naozaj pomer cena výkon bezkonkurenčnú ponuku. Bezne za svoj budget dostaneš približne základnú výbavu. Pri bazarovom biku to bude lepšie.

Ale výberový proces si urob sám.
Zobraziť komentár 16.01.2025 - 07:09:01
01
Ďakujem, určite to bude trail. Priateľka nebude robiť žiadne šialenosti :)
Zobraziť komentár 16.01.2025 - 09:16:48
00
Tak skús ten filter v shope. Zdvihy tlmičov okolo 130mm. Radenie Shimano Deore, ideálne XT. Brzdy dostaneš asi maximálne Shimano MT400. A teleskopická sedlovka by mala byť samozrejmost pri trailovom biku. Ak je tvoja priateľka len rekreačný jazdec postačí je nový bike za tie prachy. Ak je náročnejšia pohladal by som bazarovku ale nie moc starú s výbavou Shimano XT alebo SRAM na podobnej úrovni.
Zobraziť komentár 16.01.2025 - 09:36:58
00
Mňa zaujíma skôr, prečo chce priateľka celoodpružený horák a ty si mal cestný resp. teraz gravel. Každý bude jazdiť sám, alebo chcete spoločné výjazdy? Ľahký gravel vs celodopružený horák.
Zobraziť komentár 16.01.2025 - 09:56:34
01
arrow_leftCykloturista napísal:
Mňa zaujíma skôr, prečo chce priateľka celoodpružený horák a ty si mal cestný resp. teraz gravel. Každý bude jazdiť sám, alebo chcete spoločné výjazdy? Ľahký gravel vs celodopružený horák.

To je dosť divná otázka.. :D no pretože chce. Jej otec chodí jazdiť kopce aj s bratom a chce chodiť s nimi, ja si budem kupovať horák neskôr, pretože zatiaľ si viem vždy požičať jeden. Nikdy nejdeme všetci :). A priateľka má trek s ktorým chodí so mnou keď ja idem na gravely.
Zobraziť komentár 16.01.2025 - 10:06:36
02
Si to mohol napísať skôr, rozmýšľal som či má nejakú partiu s ktorou chce jazdiť na horákoch a teda bicykel aj výjazdy prispôsobiť im ( aby im stačila) resp. možno jej tiež niečo poradia. Možno to len divne vyznelo.
Zobraziť komentár 16.01.2025 - 10:37:59
00
arrow_lefttomasduchaj1 napísal:
To je dosť divná otázka.. :D no pretože chce. Jej otec chodí jazdiť kopce aj s bratom a chce chodiť s nimi, ja si budem kupovať horák neskôr, pretože zatiaľ si viem vždy požičať jeden. Nikdy nejdeme všetci :). A priateľka má trek s ktorým chodí so mnou keď ja idem na gravely.

na take švihanie pokarpatoch malých jej stačí bike na zdvihoch 100mm , nebude taký tažký ako na 130kach a pojde lepšie za pedálom,
v tom rozpočte maju všetky nove fully hlinikový rám a su pomerne ťažké, okolo 15kg čo sa taká žienka do kopcov dosť nadrie.
takže s tým rozpočtom by som pohladal radšej na bazare niečo lahke a jazdene.
Zobraziť komentár 16.01.2025 - 10:51:18
02
Pri tomto rozpočte je Radon dobrou voľbou, pretože ak Canyon, YT alebo Propain, ktorí majú ako direct sale výrobcovia dobrý pomer cena/výkon, nemajú práve akciu alebo výpredaj, tak sa pod 2 000 nedostaneš. Radon predáva cez stránku bikediscount a keď si vyfiltrujeme celoodpružené biky do 1 900 eur zároveň dostupné vo veľkostiach 16 a 17 (čo by asi zodpovedalo výške - aj keď oni to majú podľa vnútornej dĺžky nohy) tak je na výber Skeen trail AL 7, Skeen trail AL 8 a a Skeen trail 9, ktoré majú zároveň ideálne zdvihy na Karpaty a terén a traily, ktoré tam sú. Super.
Keď sa bližšie pozrieš na komponenty, tak si myslím, že všeobecne ani jede bike nie je osadený vyslovene zle, teda tak, že nebude na jazdenie po Karpatoch funkčný. Každý ti ale povie niečo iné, ja som zo skúsenosti "fanúšik" vidlíc Rock SHox a bŕzd a pohonu Shimano (konkrétne XT). Ale to neznamená, že iné značky sú zlé, tam treba prihliadať na modelový raz produktu, jeho funkčnosť/cenu, servisovateľnosť atď. Aj Sram som mala a radili to dobre :) Som síce vyššia a ťažšia ako slečna a ani tak som si dlho nevedela nájsť vidlicu, ktorá pracuje účinne ale jemne, až pri Pike Ultimate sa mi to podarilo nastaviť (teraz mám ešte novú DVO ale o to nejde), preto by som ja vyberala bike podľa vidlice, ktorá je zároveň najdrahším komponentom, ktorý by si možno v budúcnosti chcel meniť, keby ti nevyhovovala. Takže SKEEN TRAIL AL 8.0. Ostatné by som neriešila, keby som nebola spokojná, časom/rokmi vymením brzdy alebo pohon.
Druhé sú pre mňa najdôležitejšie kolesá pretože sú tiež drahé a dosť ovplyvňujú pocit pri jazdení, ich hmotnosť rozhoduje atď a kvalitné náboje sú na nezaplatenie ale povedzme, že toto rekreačný jazdec nerieši, lebo však každé kolesá sa točia. Ja by som preferovala jednoznačne DT Swiss aj za cenu orecha na Sram kazetu, takže zase mi vychádza SKEEN TRAIL AL 8.0.
Ale poďme na užívateľsky aj pre rekreanta, resp. pre každého cyklistu dôležitý komponent a to sú brzdy, pretože ak ti nepreradí alebo vidlica dobre "nevidlí" :) a neviem čo, tak to priamo v danej situácii nie je taká katastrofa ako keď ti bike dobre nebrzdí - na brzdy sa proste musíš spoľahnúť. Tu sú Shimano BR-MT520/500, Magura MT Trail Custom a Magura MT Thirty Custom. Nemyslím si, že ani s jednými spravíš vyslovene krok vedľa.

Ďalšia vec, na ktorú sa z hľadiska komfortu užívania prihliada je hmotnosť biku, tu je víťazom SKEEN TRAIL 9.0. Vidlica Fox Performance, komplet na Shimane, ako celok je to kandidát na víťaza :)

Takže si teraz podľa mňa budeš klásť otázku, že ak máš na výber dva biky na hranici rozpočtu za 1 800 eur a jeden za 1 500, čo menej dostaneš resp. aký kompromis spravíš kúpou toho lacnejšieho. Až taká katastrofa to nebude, sú tam dobré komponenty stredných tried, za tú cenu veľmi dobrý bicykel.

Ale iný človek ti možno napíše niečo úplne iné :) Prípadne jej kukni nejaký s 27,5" kolesami, mierne ušetríš hmotnosť. Napríklad Liv (Giant) robí, alebo treba hľadať niečo v akcii, kamoš si teraz kúpil Scott Spark, je spokojný, ale tam sa asi ani v akcii nedostaneš na rozpočet, možno niekde, neviem, treba hľadať.

A pri kúpe z bazára je to otázkou dlhých hodín hľadania v ponuke bikov vo veľkosti, ktorá je vhodná pre jazdca. Čo som to prebehla narýchlo, tak tých "esiek" je tu málo, ale to som vravím, narýchlo hľadala.

Naposledy upravil fixska dňa 16.01.2025 - 14:56:54, celkovo upravené 2 krát.

Zobraziť komentár 16.01.2025 - 11:33:36
03
Orbea Oiz na 27.5" daky model 2022 tusim (10,20,30?), to je paradny bajk na MK , keby bola dobru cenu niekde v bazari. Ako su na tom teraz, neviem.
Zobraziť komentár 16.01.2025 - 11:44:11
00
Trošku prihoď,bude mať na narodky na päť rokov do predu vybavené a bike na parádu .

Prílohy:

Screenshot_2025-01-16-13-33-56-114_com.android.chrome-edit.jpg
Screenshot_2025-01-16-13-33-56-114_com.android.chrome-edit.jpg 234.49 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 16.01.2025 - 13:34:48
02
Neviem ako je to so zasielaním na SK, no za túto cenu by to bol solídny bike.
https://www.mount7.com/liv-intrigue-1-2023.html
Zobraziť komentár 16.01.2025 - 14:37:49
01
No najhoršie je, že frajerka by si to rada vyskúšala čo pri radone a niektorých značkách proste nie je možné.
Zobraziť komentár 16.01.2025 - 14:58:34
10
Toto si mal povedať na začiatku :D
Zobraziť komentár 16.01.2025 - 15:00:29
00
Tak šup do Topolčán na skusi😀.
Zobraziť komentár 16.01.2025 - 15:02:17
00
keyboard_arrow_up