Nazdar. Mám CTM Koyuk 2.0 2024 a tak som sa začal pohrávať s myšlienkou skúsiť nejaký bikepacking s plnou poľnou tj. dozadu nosič a na ňom 3 brašny - dve po bokoch, jedna na vrchu, podľa potreby ešte brašna dopredu pod riadidlá.

Len ma potom napadlo koľko majú tie bicykle vlastne maximálnu nosnosť. Našiel som v dokumentoch CTM údaj 120kg. To je, mám pocit, viac menej štandard u mnohých bicyklov. Má niekto z praxe odskúšané koľko je tak reálne možné naložiť aby neutrpel rám a komponenty? Ono totiž tých 120kg nie je pre ťažších ľudí úplne dostatočné na expedičné jazdenie. Ja vážim okolo 100kg, v sezóne 90-95 povedzme. Takže už teraz bez výbavy atakujem max povolenú hranicu 120kg pokiaľ sa pridá váha bicykla a batoh s vecami na kratšiu cestu. Nebude už potom vyložene nebezpečné tam naložiť ďalších 25kg na expedíciu?
21.01.2025 - 06:10:07
00
Váha bicykla predsa nemôže byť súčasťou nksnksti. Nosnosť je hmotnosť jazdca + nákladu. Tzn, ak ty vážiš 95kg, tak si ešte môžeš pribaliť 25kg nákladu.

Zvážil by som ale rozloženie nákladu. Nepíše CTM max nosnosť vidlice? Aby si nepreťažil jeden koniec bicykla.
22.01.2025 - 11:37:49
00
"Váha bicykla predsa nemôže byť súčasťou nosnosti."

Samozrejme, ze moze. Treba vzdy pozorne citat ako dany vyrobca udava nosnost svojho komponentu/vyrobku. Napriklad Canyon pri modeli Ultimate pise nasledovne: The permissible maximum overall weight comprising rider, luggage and bicycle should not exceed 120 kg.
22.01.2025 - 16:25:14
04
to je jedno +/-12kg - tych 120kg aj tak nieje presna hodnota kedy sa to zlomi. zalezi co na tom clovek robi. ci stym pojde po hradzi alebo ho caka seriozny gravel na slovenskych polnackach a lesnych tankodromoch. karbonove vidlice co maju uchyty po stranach maju vacsinou napisanu max. nosnost. problemom byvaju lacne kolesa co na to zvyknu osadzat ktorym po velmi kratkom case pod zatazou popraska vyplet alebo aj rafik. riesil aj corsair (inak miestny guru v pretazovani bicyklov :-D ) a riesi aj Laco Branicky v Afrike. ja som na "plechovkovom" hliniku https://forumfoto.mtbiker.sk/56472_vase-vysnivane-bajky_59d53bca1a36f.jpg absolvoval kazdorocne par dnovu asfaltovu túr a vydrzal mi ten ram 12 rokov.
zalezi aj aka je to cesta a zamysliet sa nad vybavou - ci je nutna taka vaha batoziny - lebo tahat so sebou 20-30kg batoziny uz nieje moc sranda
22.01.2025 - 19:11:05
01
Gusto0 Ja mám Koyuk 2.0 a CTMko tam napr. dáva kolesá Remerx G Disc. Na stránke výrobcu som bol celkom prekvapený, že udávaná nosnosť je až 150kg - https://www.remerx.cz/g-disc-6_1

K tej váhe batožiny - no a dá sa to za menej ako 20kg keď chce ísť človek nejakú dlhšiu cestu povedzme aspoň na týždeň a potrebuje stan, spacák, karimatku, výbavu na varenie, základné náradie, powerbanky atď.? Aj nosič a tašky samé o sebe budú niečo vážiť.
23.01.2025 - 06:06:05
00
Čím ťažšia batožina, tým viacej náradia na servis a náhradných dielov budeš potrebovať.........
23.01.2025 - 08:16:49
00
Nerobil by som si z toho nejakú ťažkú hlavu. Predpokladám, že s takým naloženým bicyklom nebudeš jazdiť nejaký náročný terén a keď aj bude treba tak prispôsobíš rýchlosť, lebo s nákladom sa aj tak nejako rýchlo na takých úsekoch ísť nedá. Tento rok v Macedónsku sme šli asi 10-15 km šotolinový úsek, kde bola miestami aj 5-7 cm frakcia a nikto sme nemali problém. Mám okolo 90 kg, vzadu na nosiči okolo 15 kg.

Boli sme traja a na celom tripe Komárno-Solún (1300 km) sme riešili jeden defekt a jedno doladenie prehadzky skrz skákajúcu reťaz.
23.01.2025 - 08:26:55
02
Sme išli s bráchom zakempovať len do Partizánskej Ľupče, na mtb na ktorom som normálne dovtedy jazdil sa trhali špice. Potom som menil komplet výplet.
23.01.2025 - 08:57:34
00
volodaj No presne z tohto dôvodu mám v pláne ísť čo najviac po asfalte. Predpokladám, že potom by to malo byť v poho.

aJoN No čo som si všimol, väčšina kolies má udávanú nosnosť do tých 120kg. Na bikepacking asi treba fakt s vyššou hodnotou. Tu na MT Biker som ich našiel v eshope fakt len pár čo mali 140 kg. Pre info - koľko vážiš a koľko cca si mal batožiny na tom výlete?
23.01.2025 - 10:08:49
00
Kolesá vydržali, len výplet dostal záhul.

Vážim +/- 80 a viezol som len turistický batoh pridrôtovaný na nosiči.
20 kg asi nemal, boli sme len na dve noci a stan niesol brácho, :)
Veď si skúšobne nalož bicyk a pojazdi okolo domu pred expedíciou.
23.01.2025 - 21:03:48
01
keyboard_arrow_up