Ahojte, zvazujem kupu noveho cestaku s elektrickym radenim. Lokalny predajca ma dorazne odhovara od elektrickeho SRAMu, z dovodu, ze brzdy na tejto sade pri dlhsich zjazdoch takmer nefunguju kedze nepouzivaju mineralny olej ako Shimano. Mate prosim niekto s tymto realne skusenosti? Dakujem
29.01.2025 - 20:25:59
00
Prvýkrát počujem. To je nejaká somarinka, opýtam sa chalana čo mi staval bajk. Moje brzdia výborne, je ale pravda, že so Shimano priamo porovnať neviem. (Teda viem, ak sa rátajú aj SLX brzdy na horskom.)

Ja, odkedy mám Force, som jeho veľkým fanúšikom, ale samozrejme, každému podľa chuti. Niekomu nevyhovuje ako sa radí na SRAMe, aj keď podľa mojej skúsenosti je to päťminútový zvyk. Každopádne si myslím, že neurobíš chybu tak ani onak, sú tam rozdiely, tie si naštuduj (radenie, baterka apod), a potom vyber podľa toho čo ti viac vyhovuje.

Naposledy upravil Matkough dňa 29.01.2025 - 21:55:58, celkovo upravené 1 krát.

29.01.2025 - 20:30:22
01
mam Canyon Ultimate na Axs Rival sade a brzdi to normalne,v okoli BB chodim rad kopce a nepostrehol som limit. Viem porovnat so Shimano 105 11speed brzdami a skoro narovnako to brzdi co si pamatam.Vacsi rozdiel spravis inymi kotucmi/platnickami. Na AXS Rival sa mi paci ta jednoduchost,len 2xpacky, nemas sancu sa omylom prekliknut. Di2 som ale neskusal,len na predajni, tam su 4xpacky ak sa nemylim. A zaujimave ze na mtbiker predajni ma teraz od Di2 105 odhovarali, ze ich servisak by mi vedel porozpravat ze tie paky niesu take spolahlive ako Sram, ze zvyknu zatiect.A vraj Di2 sa lahsie rozsteluje ako Sram, ale osobnu skusenost nemam, tak brat tento vyrok s rezervou. Spominal este ze nevyhodou je bateria v sedlovke vs Sram ma vyberatelne priamo na prehadzovaci/presmyku.
Este k ergonomii, stare shimano 105 11speed paky mi sadli lepsie do ruky vs teraz Sram Rival(tusim ze D1 verzia) ale je to len malickost.
Shimano 105 11speed sa mi zdal menej hlucny pohon ako Rival 12speed, ale nic strasne. A na AXS treba riadne dostelovat presmyk,inac moze padat retaz na presmyku.
29.01.2025 - 20:53:39
01
Tak som sa ho opýtal, a reagoval, že to asi ten lokálny predajca predáva Shimano, tak radí Shimano. ? Za seba môžem povedať, že som s tým najazdil asi 7,000 km a ešte som nemenil ani platničky, na jeseň som len vymenil zadnú za prednú, stále mali peknú rezervu. Na RTSK som odzjazdoval 12,000 výškových a všetko v poriadku. Ber ho s rezervou.

Naštuduj rozdiely, choď si siahnuť na páky a rohy niekam, lebo sa líšia a rozhodni podľa toho. Dobre vyber. ?
29.01.2025 - 21:54:16
01
arrow_leftkocker napísal:
Ahojte, zvazujem kupu noveho cestaku s elektrickym radenim. Lokalny predajca ma dorazne odhovara od elektrickeho SRAMu, z dovodu, ze brzdy na tejto sade pri dlhsich zjazdoch takmer nefunguju kedze nepouzivaju mineralny olej ako Shimano. Mate prosim niekto s tymto realne skusenosti? Dakujem

Doporcujem zmenit predajcu. Taku kolosalnu blbost som uz davno nepocul. Brzdove kvapaliny na baze glykolov (DOT) sa bezne a uspesne pouzivaju v autach uz mnoho desatroci.
29.01.2025 - 22:03:25
02
Vdaka za reakcie, pomohli ste mi :)
29.01.2025 - 22:28:18
10
V zjazdoch vôbec nefungujú a v pro tímoch ich napriek tomu jazdia niektoré tímy? 🤔 Servisák sa vyzná. 🤦🏻‍♂️
30.01.2025 - 12:19:36
03
arrow_leftcisty napísal:
V zjazdoch vôbec nefungujú a v pro tímoch ich napriek tomu jazdia niektoré tímy? ? Servisák sa vyzná. ??‍♂️

ktore pro teamy jazdia RIVAL brzdy ?
31.01.2025 - 18:00:04
00
Žiadne. Ale to si si asi domyslel, čo nik netvrdil, pôvodná otázka bol len Shimano vs Sram.
31.01.2025 - 18:04:51
01
ja som vlastnikom canyon endurace na SRAM RIVAL AXS, a nemozem povedat ze by to bolo uplne zle, ale druhy raz by som si to nekupil pretoze:

- nastavenie predneho presmykovaca je cisty samanizmus, dokaze padat aj do ramu aj von. a to nevravim o tom ze ja to neviem, nedokazu to nastavit v servisoch, shimano SORA proti tomu je odolne a predovsetkym spolahlive radenie - zadny prehadzovac u mna mal takisto issues, 2 servisy, a stale to nedokazalo 100% prehadzovat z 10t na 11t pastorok
- brzy, specialne sticky pistons na oboch strmenoch, problemy co som neevidoval na lacnych tekro pripadne mt200 brzach na mtb
- SRAM pouziva XDr orech, co nieje take rozsirene, a specialne pri trenazeri to nasere, pretoze ked som chcel ten orech kupit tak skratka nikde nebol
- vsetok spotrebak (retaze,kazety,platnicky) je drahsi, kazeta 105 58e, rival kazeta 106e
31.01.2025 - 18:13:39
00
Zaujímavé, ja som napríklad s prvými tromi bodmi na Force žiadny problém nemal. Ale že vôbec. Posledné dva body ti verím, ale napríklad ja to mám, nie vlastným pričinením, tak, že kombinujem Force AXS, a prevodníkmi Rotor a Shimano kazetou na HG orechu a reťazou KMC. Funguje všetko perfektne.
31.01.2025 - 22:09:22
00
ja mozem z vlastnej skusenosti porovnat mechanicku sadu rival 11 sp vs 105 di2 12 sp.
rival - velmi slabo to brzdilo so zakladnymi dostickami a centerline kotucmi 160 mm, vymenil som kotuce za kvalitnejsie od sramu (nepamatam uz presne typ, ale take dvojfarebne, okolo 50 eur stoji jeden), trosku sa to zlepsilo, neskor som nahodil aj semimetalicy dosticky, tiez to trosku pomohlo, ale stale som nebol spokojny, paka gumena a trebalo skoro az k riaditkam packu, aby to poriadne zabrzdilo, brzdenie jednym prstom z vysokych rychlosti..smrt v ociach, ze nedobrzdim,podotykam brzdy odvzdusnene a naplnene,stale ich trebalo doladovat, po case stale suchali (najazdil som s nimi 10000km)
105 - to je minimalne o 2 levely vyssie, brzdenie jednym prstom, velmi dobre davkovanie, uplne lahko, dosticky uplne zakladne shimano a kotuce rt 70 140mm, ako som ich nastavil na zaciatku, 3500km a netrebalo sa ich ani dotknut. tot moje osobne skusenosti
01.02.2025 - 15:34:59
03
keyboard_arrow_up