Lokalizácia
Formulár sa odosiela
To video je skvelou ukážkou, že dopravné predpisy a značenie ani zďaleka neriešia všetko a nedá sa na ne spoliehať.
Zobraziť komentár 22.02.2025 - 18:59:09
00
Ja mam velmi peknu skusenost tu z tohoto prechodu, uz som to tu asi i pisal.
Príloha:
Screenshot 2025-02-22 200456.png
Screenshot 2025-02-22 200456.png 142.51 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Ako chodec som chcel prejst z pravej strany po prechode na lavu. Blizsie pri mne, vpravo mi zastalo auto a davalo mi prednost. Videl som ze i dalsie auto za nim zastalo a caka. Pozrel som sa doprava kde nic neslo, zase dolava kde stali dvaja alebo traja a nic dalsie neslo (smerom nadol je celkom vyhlad), tak som sa pozeral doprava a vkrocil na prechod. Ako som isiel cez prechod tak som sa stale pozeral doprava ci tam nieco nevyjde - a skoro ma zramovalo auto zlava. Mal som nejaky blby pocit tak som sa stihol este trochu narovnat, pritiahnut ruky k telu a stiahnut nohu v kroku tak sa len auto suchlo o moju pracku na opasku ktora v tom momente trcala najdalej. Nechapem preco ma zenska nezachytila zrkadlom, ci som sa za tu chvilu posunul o ten kusok ze ma spatak nezachytil ale potom uz stred auta ano. Neviem.
Co sa stalo bolo to, ze ked som sa pozeral doprava a kracal prechodom tak auto co mi davalo prednost dalo smerovku doprava, vodic chcel vojst do skoly a posledne auto stojace za nim sa ho preto rozhodlo obehnut cez dve plne ciary s dupnutim na plyn lebo je tam ta cesta uzka a neprehladna. Ja som v tom momente vysiel spoza auta co mi davalo prednost a vosiel do pruhu oproti, stale sa pozerajuc doprava kedze som bol uplne 100% v tom, ze zlava mi nic nehrozi.
Treba predvidat fakt vsetko.
Zobraziť komentár 22.02.2025 - 20:30:29
00
Niekedy je aj na škodu, keď niektorí šoféri až prehnane reagujú na prednosť na priechodoch alebo púšťanie iných účastníkov premávky, ktorí práve majú dať ostatným prednosť.

V piatok som šiel autom po Štefánikovej ulici v Bratislave a v jednom mieste (oproti Fabrika beer pub) som z diaľky zbadal, že auto oproti stoji, tak som spozornel a pozeral vľavo, či púšťa chodca. Nevidel som nikoho, tak som pozrel vpravo a tam stál jeden človek, ktorému šofér vozidla v protismere (o dva pruhy ďalej) dával prednosť...

Druhého som stretol pri McDonald's na Prievozskej ulici. Od McDonald's je krátky pruh na pripojenie do priebeżného pruhu. Do tohto pruhu smerovalo jedno vozidlo, pozrel som do zrkadiel, za mnou nič, reku veď toľko počká a má dať aj tak prednosť. Nie...taxikár predo mnou sa rozhodol, že ho pustí, no vodič reagoval neskoro a tak sme takmer zastavili a šofér z pripajacieho pruhu nakoniec vyviazol bez ujmy...
Zobraziť komentár 22.02.2025 - 23:24:53
00
Ano toto nechapem ci uz pred priechodmi alebo pri vedlajsich uliciach a pripajakoch…. Som / sme jedine auta siroko daleko… rychlejsie je prejst a auto sa moze zaradit za mnou / chodec moze prejst za mnou… ale niekto proste aj tak zadupne brzdu…
Zobraziť komentár 23.02.2025 - 07:20:24
04
Kurieri su tiez specialna skupina ucastnikov premavky :tmi:

https://www.facebook.com/reel/939614551270421?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v
Zobraziť komentár 23.02.2025 - 09:07:38
01
arrow_leftZipsik napísal:
Ano toto nechapem ci uz pred priechodmi alebo pri vedlajsich uliciach a pripajakoch…. Som / sme jedine auta siroko daleko… rychlejsie je prejst a auto sa moze zaradit za mnou / chodec moze prejst za mnou… ale niekto proste aj tak zadupne brzdu…

Ja asi pri svojich 35K+ kilometroch ročne jazdím po iných slovenských cestách, leba sa nepamätám, že by niekto predo mňou "dupol na brzdu" pred priechodom na chodcov.
Zobraziť komentár 23.02.2025 - 09:13:24
00
Mam velmi podobny najazd ako ty a sem tam sa stane…vacsinou v tej najnezmyselnejsej situacii… presne tak ze za nami nikto.. 😢

Sam zastavujem ored priechodom ak je za mnou kolona aut nech ludia prejdu… ale ak za mnou nikto nieje, je regulerne pre nas oboch rychlejsie ak nezastanem ale pokracujem :)
Zobraziť komentár 23.02.2025 - 09:38:16
05
všetci rozumieme, udržiavaš rýchlosť... zafantazirujem si, keď to nevychádza, drbneš to do ľavého ...
Zobraziť komentár 23.02.2025 - 10:28:26
00
Myslím, že sa bavíme o situácii, keď chodec stojí na kraji chodníka a čaká, nie o situácii, keď vstúpi na prechod a treba mu už dať prednosť.
Zobraziť komentár 23.02.2025 - 10:51:41
00
ivast si mimo... nepatrím k tým čo by silou mocou chodcov nepúšťali....naopak púšťam ich veľmi často, ale zároveň nebudem brzdiť zbytočne, ak za mnou nič nejde je rýchlejšie aj pre mňa aj pre chodca ak proste prejdem.. ak by mal čakať kým ja zastanem aby si bol reálne istý že môže ísť trvalo by to dlhšie ako keď pokračujem.... a je pravda že už dlho som nenarazil na samovraha ktorý by skákal pod kolesá..
Zobraziť komentár 23.02.2025 - 11:03:32
00
Ja sa zas rozhodujem podla faz mesiaca a baby vangy.

Vodic je povinny:
- dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť; to neplatí pre vodiča električky,

(4) Ak vodič zníži rýchlosť jazdy alebo ak zastaví vozidlo pred priechodom pre chodcov alebo pred priechodom pre cyklistov, aby umožnil prejsť cez cestu chodcom alebo cyklistom, vodiči ostatných vozidiel idúcich rovnakým smerom sú takisto povinní znížiť rýchlosť jazdy alebo zastaviť vozidlo; to neplatí pre vodiča električky.

Nikde ani slovo o tom, kolko aut za nim ide a co je rychlejsie. Asi preto, ze cielom nie je byt najrychlejsi...
Zobraziť komentár 23.02.2025 - 11:14:24
00
chodcovi čo vstúpi na priechod.. nie chodcovi čo čaká na chodníku... ešte raz ... pokial zastavím a chodec môže vstúpiť na priechod trvá to o dosť dlhšie ako možnosť číslo 2 čo je proste nespomaliť a prejsť... ak za mnou nič nejde chodec sa cez priechod dostane skôr ako v prípade že by som bzdil a púšťal ho..... iné to je ak je hustá premávka vtedy zastavím, a pustím ho pretože viem že za mnou je ďalších 50 áut ktoré by ho zrejme nepustili a čakal by tam dlho...

vieme čítať s porozumením či nie?
Zobraziť komentár 23.02.2025 - 11:47:37
03
Rozumni chodci spravidla neskacu na cestu, ale cakaju na chodniku na rozumnych vodicov... Ty rychlost.

Osobne v idealnom pripade bliknem alebo ukazem rukou, podradim a prejdem bez uplneho zastavenia. Naopak vacsina chodcov sa potom snazi prejst co najrychlejsie a casto este aj podakuju. Win win.
A co sa tyka takych ako ty, co ma vidia z dialky ale just nezastavia. Zvlast ked nas je na chodniku viac, som to zpravidla ja co na ten prechod stupi a pravo prejst ostatnym vynuti. A potom to mas aj so stresom, ale dobre ti tak...
Zobraziť komentár 23.02.2025 - 12:25:23
02
Rozumni chodci, vidiac jedno auto, za ktorym nejde nic, pockaju a potom vkrocia na prechod.
Zobraziť komentár 23.02.2025 - 12:43:04
08
Rozumiem síce aj tomu argumentu s udržiavaním rýchlosti a obojstrannej časovej úspore, no na druhej strane, ak by sme tu mali kultúru, že pustiť chodca na prechode by bola rovnaká samozrejmosť ako napríklad zastaviť na červenej, tak by sme tieto pseudovýhovorky vôbec hľadať nemuseli :)
Zobraziť komentár 23.02.2025 - 15:42:25
16

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektronika a svetlá / Svetlá)
keyboard_arrow_up