edm da dalsi. To ze neviem kde su oficialne bezkarske okruhy som napisal v zmysle ze som na ne v zime zatial nenarazil. Viem ze su na Babe, na Strbskom, v Jasnej, niekde na liptove kde vyberaju poplatky, na Kojsovke strojovo upravuju ale neviem ci su oficial atd, ... inde v MK okrem Baby ale neviem. V realite som nevidel ako to tam vyzera ked je to potiahnute. Podla
mapy ale viem ze cast bezkarskych okruhov na Babe ide cervenou turistickou ktora je v tom useku i C ale tiez neviem ako to tam vtedy vyzera. Preto som pisal o inych skusenostiach co mam, kde tiez bezkari pindaju na to ze im ludia chodia po stope a tam skusenosti mam lebo vidim kadial a ako tahaju stopy. Staci ked to porovnam so skialpom ktory som zacal robit pred nejakymi 28-29 rokmi a napriklad Ziarskou chatou kde som chodil od zaciatku ked este v zime byvala chata zavreta. Tam sa vzdy
skialp stopa chodila uplne po kraji tej cesty a neboli problemy ze by po nej niekto chodil. Ano ked ide viac ludi vedla seba alebo prejde nejaky ten piatok tak je to casom cele vyhladene ale ta hlavna stopa isla vzdy po kraji, aj po vyhladenej ceste to bolo vzdy dobre vidno. Raz som zazil ze tam robili bezkarsku stopu skutrom a spravili ju tam nepochopitelne stredom cesty a hned ked to zisli dole sa stazovali ze kym sa hore otocili ze im ju tam "nepochopitelne" hned postupali pesiaci. To iste plno dalsich miest kam sa slapalo po sirsich lesnych cestach.
A aj tu ked pisem ze ide stopa stredom cesty tak nie vzdy je to siroka cesta a nie vzdy to ide jej stredom. Stopy sa tu robia i na uzsich chodnikoch, a ked to ide po ceste tak sa to samozrejme v zakrutach kadejako klukati aby mali idealnu stopu, takze v realite stopa prechadza z jednej strany na druhu, v rovnych usekoch sa priblizne drzi v strede a to vsetko na tych najvytazenejsich chodnikoch/cestach ktore bezkari poznaju z leta. A videl som stopy kadetade, kde bolo jasne ze hned prvy pesiak to postupa lebo inu moznost nema. Najviac mam pochodenu v zime Kobylu kde som pravidelne v zime behaval takze som si to tam dobre vsimal. A vsimal som si i to ze v 90% pripadov ti bezkari boli dochodcovia alebo zaciatocnici ktorych tie bezky skor brzdili a predbiehali ich i obycajny pesiaci na prechadzke. Ked to vsetko zhrniem a pridam k tomu i fakt ze po potlacenom snehu sa chodi lepsie ako po prepadavajucom sa, tak v tychto pripadoch uplne rozumiem preco maju bezkari tie stopy postupane. Mozno si to predstavujem zle ale myslim ze bezkarske stopy mozu ist aj 2-3 metre mimo chodnika. A videl som tak stopy aj na Kobyle a tie casti postupane neboli, este i vydrzali dlhsie.
Ano, mozeme to porovnavat s bikovymi trailami, ale tam to nefunguje tak ze sa postavia priamo na najvytazenejsich turistickych tahoch alebo chodnikoch, nove sa stavaju tak aby neprichadzalo do kontaktu s pesimi a ide tam skor o bezpecnost kedze tie rychlosti su tam vacsie a celkovy prehlad na klukatiacich a vlniacich sa trailoch je mensi. Ine je ked sa za C-cko oznaci popularny singlacovy chodnik napriklad patbojar, s tym nesuhlasim. A tiez tych cyklistov vyuzivajucich traily je viac ako bezkarov v MK. A dalsia vec je ze si myslim ze traily by nemali byt oznacene C-ckom ale niecim inym, bohuzial slovenska legislativa je taka aka je a nic ine nepozna.
Proste bezkari su v MK mimo oficialnej Baby v nevyhode oproti ostatnym ale viacmenej si tomu idu casto oproti.
Ale aj keby som mal pouvazovat nad oficialnymi bezkarskymi tratami napriklad na Strbskom tak celkom pochybujem ze ich tam maju postupane. Cim to bude ze tam postupane nie su a tu na Babe ano?