Lokalizácia
Formulár sa odosiela
triki:
vsak problemom bola hranica z vojenskym priestorom na Somari... cervena turisticka znacka, ktora ide po hrebeni, tam je hniezdisko dravcov...
Zobraziť komentár 15.03.2025 - 14:50:34
00
to viem,že vojaci vyháňali ludí z lúky na somári lebo je už vo VO.a tá červená turistická po tej normálne jazdím-e.začali hniezdiť kedy,minulý rok?
Zobraziť komentár 15.03.2025 - 14:55:28
00
Čomu nerozumieš? Problém bol zlegalizovať C po červenej TZT. Radšej C po traverze ako nič. To že sa jazdí po červenej TZT je iná vec.
Zobraziť komentár 15.03.2025 - 15:12:23
11
rozumiem tomu velmi dobre.zas si nejakí pseudo ochranári vymysleli dravce...to je neuveritelné,že sú v karpatoch dravce a dokonca tam aj hniezdia.sa čudujem,že im nevadia aj turisti.
Zobraziť komentár 15.03.2025 - 15:32:56
01
podla mna 10 z 10 polovnikov a 15 z 10 lesnikov podporuje vyasfaltovanie lesnych ciest v okoli baby :-) a pre potreby bezkarov vytvoria aj nove
Zobraziť komentár 15.03.2025 - 17:50:45
05
co bezkari, ale ziletkari tam zacnu potom jazdit :D
Zobraziť komentár 15.03.2025 - 20:19:13
00
arrow_leftLaco Findl napísal:
edm:
Cyklotrasy v okoli Pezinskej Baby su vsetky legalne, maju rozhodnutie z Okresneho uradu pre zivotne prostredie. Napriklad cyklotrasy z Bielho kriza na Pezinsku Babu ( su dve) tie som vybavoval osobne za ucasti Lesov SR, ŠOP, ochrany dravcov... Nebol ziaden problem z ich legalizaciou, akurat ochrana dravcov nechcela, aby sla cyklotrasa cez Somar, kedze zevraj tam hniezdia dravci, co sme plne respektovali.
Jedina nelegalna cyklotrasa v tomto okoli bola z Konskych hlav smer Pernek cez Gasparovu, ale ta uz nie je... uz je bez nelegalneho znacenia...
Co sa tyka lyziarskych okruhov na Babe...bezkari versus ostatni navstevnici lesa... tam je to o respekte a ohladuplnosti VSETKYCH...

Ved som napisal "netvrdim ze zrovna tam". Nemusime to tu rozoberat ze kde, asi vieme vsetci kde. Ale o to vobec nejde, a uz vobec ne ze by som proti tomu nieco mal, len je celkom srandovne, ked sa rigidnou ochranou prirody zastituje niekto, kto ked mu to vyhovuje tak to vidi uplne inak.
A s poslednou vetou samozrejme suhlas, len som s realizaciou dost na pochybach ked to tak obcas tuna citam. Horsie jak mamicky na modrom koniku.
Zobraziť komentár 15.03.2025 - 20:42:41
00
arrow_leftivast napísal:
Už je čas vytiahnuť buldozér?

Keby sa pouzil na novy trail bolo byvto OK ne?
Zobraziť komentár 15.03.2025 - 20:45:03
00
konské hlavy nezakecáš
Zobraziť komentár 15.03.2025 - 20:52:14
00
Ak to bolo na mna (inak dost otras toto linearne radenie) tak neviem na co narazas a uz vobec ne preco s nejakym buldoreom daco hovoris mne, si ma s niekym pleties, ja buldozer nemam.
Zobraziť komentár 15.03.2025 - 20:58:30
00
arrow_lefta-biker napísal:
edm da dalsi. To ze neviem kde su oficialne bezkarske okruhy som napisal v zmysle ze som na ne v zime zatial nenarazil. Viem ze su na Babe, na Strbskom, v Jasnej, niekde na liptove kde vyberaju poplatky, na Kojsovke strojovo upravuju ale neviem ci su oficial atd, ... inde v MK okrem Baby ale neviem. V realite som nevidel ako to tam vyzera ked je to potiahnute. Podla mapy ale viem ze cast bezkarskych okruhov na Babe ide cervenou turistickou ktora je v tom useku i C ale tiez neviem ako to tam vtedy vyzera. Preto som pisal o inych skusenostiach co mam, kde tiez bezkari pindaju na to ze im ludia chodia po stope a tam skusenosti mam lebo vidim kadial a ako tahaju stopy. Staci ked to porovnam so skialpom ktory som zacal robit pred nejakymi 28-29 rokmi a napriklad Ziarskou chatou kde som chodil od zaciatku ked este v zime byvala chata zavreta. Tam sa vzdy skialp stopa chodila uplne po kraji tej cesty a neboli problemy ze by po nej niekto chodil. Ano ked ide viac ludi vedla seba alebo prejde nejaky ten piatok tak je to casom cele vyhladene ale ta hlavna stopa isla vzdy po kraji, aj po vyhladenej ceste to bolo vzdy dobre vidno. Raz som zazil ze tam robili bezkarsku stopu skutrom a spravili ju tam nepochopitelne stredom cesty a hned ked to zisli dole sa stazovali ze kym sa hore otocili ze im ju tam "nepochopitelne" hned postupali pesiaci. To iste plno dalsich miest kam sa slapalo po sirsich lesnych cestach.
A aj tu ked pisem ze ide stopa stredom cesty tak nie vzdy je to siroka cesta a nie vzdy to ide jej stredom. Stopy sa tu robia i na uzsich chodnikoch, a ked to ide po ceste tak sa to samozrejme v zakrutach kadejako klukati aby mali idealnu stopu, takze v realite stopa prechadza z jednej strany na druhu, v rovnych usekoch sa priblizne drzi v strede a to vsetko na tych najvytazenejsich chodnikoch/cestach ktore bezkari poznaju z leta. A videl som stopy kadetade, kde bolo jasne ze hned prvy pesiak to postupa lebo inu moznost nema. Najviac mam pochodenu v zime Kobylu kde som pravidelne v zime behaval takze som si to tam dobre vsimal. A vsimal som si i to ze v 90% pripadov ti bezkari boli dochodcovia alebo zaciatocnici ktorych tie bezky skor brzdili a predbiehali ich i obycajny pesiaci na prechadzke. Ked to vsetko zhrniem a pridam k tomu i fakt ze po potlacenom snehu sa chodi lepsie ako po prepadavajucom sa, tak v tychto pripadoch uplne rozumiem preco maju bezkari tie stopy postupane. Mozno si to predstavujem zle ale myslim ze bezkarske stopy mozu ist aj 2-3 metre mimo chodnika. A videl som tak stopy aj na Kobyle a tie casti postupane neboli, este i vydrzali dlhsie.
Ano, mozeme to porovnavat s bikovymi trailami, ale tam to nefunguje tak ze sa postavia priamo na najvytazenejsich turistickych tahoch alebo chodnikoch, nove sa stavaju tak aby neprichadzalo do kontaktu s pesimi a ide tam skor o bezpecnost kedze tie rychlosti su tam vacsie a celkovy prehlad na klukatiacich a vlniacich sa trailoch je mensi. Ine je ked sa za C-cko oznaci popularny singlacovy chodnik napriklad patbojar, s tym nesuhlasim. A tiez tych cyklistov vyuzivajucich traily je viac ako bezkarov v MK. A dalsia vec je ze si myslim ze traily by nemali byt oznacene C-ckom ale niecim inym, bohuzial slovenska legislativa je taka aka je a nic ine nepozna.
Proste bezkari su v MK mimo oficialnej Baby v nevyhode oproti ostatnym ale viacmenej si tomu idu casto oproti.
Ale aj keby som mal pouvazovat nad oficialnymi bezkarskymi tratami napriklad na Strbskom tak celkom pochybujem ze ich tam maju postupane. Cim to bude ze tam postupane nie su a tu na Babe ano?

Teraz som si to v citarni precital cele tak len posmedna reakcia

a pridam k tomu i fakt ze po potlacenom snehu sa chodi lepsie ako po prepadavajucom sa, tak v tychto pripadoch uplne rozumiem preco maju bezkari tie stopy postupane.- chod do tesca ked sa ti to v snehu bori, tam bude posolene a je po probleme

A tiez tych cyklistov vyuzivajucich traily je viac ako bezkarov v MK. - jednak pochybujem ale keby aj, to ta opravnuje sa chovat jak bulo?

Proste bezkari su v MK mimo oficialnej Baby v nevyhode oproti ostatnym ale viacmenej si tomu idu casto oproti. - cim?

Mozno si to predstavujem zle ale myslim ze bezkarske stopy mozu ist aj 2-3 metre mimo chodnika. - chod ty 2-3 m mimo chodnika na bicykli, v com je problem?

Proste slovenska klasika, to co mne vyhovuje je najdolezitejsie a seci ostatni sa tomu musia prisposobit, najlepsie nech idu prec. Len potom neviem o ta sere ked ta z lesa chcu vystrnadit napr. polovnici.
Zobraziť komentár 15.03.2025 - 21:08:51
00
Kobyla :l:

Prílohy:

IMG_79221.jpg
IMG_79221.jpg 615.52 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up5thumb_down

IMG_78961.jpg
IMG_78961.jpg 578.74 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down

IMG_79111.jpg
IMG_79111.jpg 567 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up8thumb_down

Zobraziť komentár 15.03.2025 - 23:00:55
018
arrow_leftlto napísal:
co bezkari, ale ziletkari tam zacnu potom jazdit :D

A? Je nejaky problem s ziletkarmi? 😁
Sak aj ty za chvilu budes si vravel
Zobraziť komentár 15.03.2025 - 23:56:17
01
arrow_leftedm napísal:
Teraz som si to v citarni precital cele tak len posmedna reakcia

Mozno si to predstavujem zle ale myslim ze bezkarske stopy mozu ist aj 2-3 metre mimo chodnika. - chod ty 2-3 m mimo chodnika na bicykli, v com je problem?

i.

Problem je v tom, ze ked v MK napadne sotva 15cm snehu. Takze mimo povrch, z ktoreho netrcia konariky a stebla si stopu nenakreslis bez toho aby si neznicil bezky. Preto ta asfaltka je idealna. To ze uz si stopu kreslia stredom cesty nechapem. Mozno preto, aby ked tade idu polovnici autom, aby bola mimo stopy kolies. Ja sam ked idem, tak po kraji, aby mi tu stopu zbytocne niekto nekrosol.
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 07:52:09
02
Ludom je to u zadku ci to bude oficialna alebo neoficialna bezkarska trat.. bol som v rakusku, robia tam ratrakom trat.. no a kade chodili ludia? Po trati bezkarskej aj po kolajnici priamo..sak to asi tam upravaju pre nich aby sa mohli spacirovat...
Zobraziť komentár 16.03.2025 - 09:55:38
01
keyboard_arrow_up