Mojžišove pramene a žltá...to akosi neviem akú to má spojitosť ?? Teda skôr by ma zaujímala, ktorá nepriechodná žltá sa myslí. V okolí Mojžišových žiadna taká nie je.
to ze ty si nieco nevies spojit este nic neznamena ,len to ze si mladsi zobak a my uz starci
a teraz vazne, mala tam byt zlta znacka ,urobili aj prvotne precistenie -trasovanie ,niekde z tej cesty k mozisovym na mape je ako keby ciarkovany chodnik ,dobre sme ponosili od mojzisovych pramenov k ceste ,ked sme po nej slapali hore obzreli sme prvych 200m a vyzeralo to fajn ,to bolo aj jedinych plynulych 200m na biku co sme sli nazaver, inak vacsinu trasy od mojzisovych sme niesli krasne traverzom
proste nic pre tehotne zeny starych a opušťákov
Na mape to priamo nevidím, ale na mape lesných ciest je niečo čo ide zo zvážnice na CHPCH, potom to ide mega dlhým travezom a končí niekde pri Mojžišových prameňoch, ešte je potom jedna vetva, ktorá ide akoby dolu k vodopádom. Tam reálne niečo také existuje? ?? To je škoda ak to je zapratané, to by bol klenot. Minule som niečo našiel aj nad Belou, ale bez vynesenia bicykla sa to nedá ani z jednej strany prejsť, ale terény fajn.
Staci sa drzat hesla "modra je dobra". Uz je to davno, ale mne sa to vtedy zdalo celkom fajn. Take spestrenie. Ale je aj pravda, ze chodit tadial standardne dole pre mna nema zmysel.
Vcera som sa motal okolo mincola a tajpuchtenicou som zbehol do visnoveho a este som chcel ist elektrikarsky trail od vleku dole,ani nie v polke vyslapu ku vleku mi zrazu prebehol medved cez zvaznicu,tak nizko a o pol 3 po obede by som ho tam veru necakal,taky maly zasran,cakal som aj mamu ale neukazala sa,chvilu som tam pockal popiskal a isiel som dalej,prvy krat za tie roky som videl maca
Elektrikarsky trail? Počujem prvý krát, ako viem, je veľa trailov čo som ešte nebol. Hlavne v okoli Višňového, a viem že vlani v tej lokalite boli dva medvede.
Ten trail podla mna zacina niekde hore na hornom konci vleku. Este som to nesiel preskumat ale videl som spodok Zrejme preto je eckarsky, lebo na normal biku asi hore zjazdovkou nevyslapes za plynulej konverzacie, ako to dokazu eckari
Ten trail podla mna zacina niekde hore na hornom konci vleku. Este som to nesiel preskumat ale videl som spodok Zrejme preto je eckarsky, lebo na normal biku asi hore zjazdovkou nevyslapes za plynulej konverzacie, ako to dokazu eckari
ano ide to niekde od vrchu aj som myslel ze hore potlacim ale nevyzera ze by sa ten vrch jazdil,spodok je viac vybehany
Musím to tam tuším ísť ešte preskúmať. Na TF tento trail začína tak ako začínala aktuálne zničená RS5ka či Pálenica či ako sa to volalo. Nezdalo sa mi, že by to bolo jazdené ešte aj smerom hore, ale ak áno, tak to môže byť pecka. Tam by sa trail vyslovene pýtal, kým tam je ešte les. Každopádne tá časť čo je na TF je úplne super aj keď kamarát mi hovoril, že to je starý trail akurát mu zmenili začiatok, že to pôvodne začínalo pri tej skale na RS5.
Zacina to hned pod chodnikom napravo ako startuje ta RS od vleku.
Je to prudke, trocha sa to sype, moc som si to neuzil. Uz tam nepojdem 😂
Je to vyborna trat, len treba vediet jazdit (moje 14r decko to da v pohode, vratane vsetkych jumpov). V podstate novy (a dost radikalny) je len vrch, spodok sa napaja na stary chodnik, miestni tomu hovoria Hudcova zahradka Dole je urobenych par lahkych skociek. Za mna: velmi prijemne spestrenie moznosti ako sa dostat dole z HD.
pokial viem tak ty jazdiš (aj so synom) hlavne traily takže by som sa nedivil keby jazdi lepšie ako ja alebo tuto bajkonur 😆😁
ale inak suhlasim, niekedy stačí prejsť si daný trail 3-4 krat a hneď ma iný pohľad ... prejde 10x a už sa mu to zdá aj pomerne lahké 🙂
ak mimo chodnika a v 5. stupni, tak ideal s dobytkom ?
Poslankyňa Tamara Stohlová (PS) poukázala na podozrivé povolenie pastvy hovädzieho dobytka na hrebeni Malej Fatry. Pastvu spustila Farma Vrátna, prepojená s firmou Omnitrade, ktorá patrí jednému z privatizérov Východoslovenských železiarní Jánovi Smerekovi.
„Pozemky, na ktorých sa kravy pasú, patria firmám podnikateľa, privatizéra Východoslovenských železiarní z éry Vladimíra Mečiara a bývalého poslanca za HZDS Jána Smereka. Kravy tu chová Farma Vrátna, kde je spoločníkom Smerekov zať Radek Macháň, a Ján Holka, ktorý je aj konateľom tejto firmy,“ hovorí Stohlová.
Holka je zároveň predsedom predstavenstva firmy Omnitrade, ktorá časť pasienka vlastní a prevádzkuje aj vedľa stojacu lanovku z Vrátnej doliny. „Toto sú tí tradiční gazdovia, o ktorých Filip Kuffa hovorí, že potrebujú našu podporu,“ hovorí Stohlová.
Smerekovci a Silvia Macháňová sú aj v dozornej rade košickej akciovky Meerks, ktorá v Malej Fatre ťaží drevo.
Pastva kráv sa rozbehla na jar tohto roka. Pasie sa na území s tretím stupňom ochrany, ale aj piatym, najvyšším stupňom ochrany v rámci národnej prírodnej rezervácie Chleb, kde je bežne pastva zakázaná.
Firma si musela žiadať výnimku zo zákona o ochrane prírody a krajiny. Tú dostala až po tom, čo minister životného prostredia Tomáš Taraba vymenil vedenie Správy Národného parku Malá Fatra.
„Problémom tejto lokality je, že ide o citlivé vysokohorské prostredie. Svahy sú tu prudké, pôda plytká a náchylná na eróziu. Porasty sú vzácne a pomáhajú zadržiavať vodu, aby sa v prípade prudkých dažďov nevyvalila do doliny.“ Stohlová upozorňuje, že v sedle sa nepasú ovce ani kozy, ktoré sú ľahké, ale ťažký hovädzí dobytok.
„Farma Vrátna sa o pastvu pokúšala už dlho. Ešte v januári sa na svojich sociálnych sieťach sťažovala, že vtedajšie vedenie správy národného parku konštatovalo, že pasením hovädzieho dobytka môže prísť k poškodeniu chránených biotopov,“ dodala poslankyňa.
Po zmene vedenia parku vraj prišlo firme stanovisko správy, v ktorom stále upozorňovala na hrozbu erózie a ničenia vzácnej prírody, ale stanovila 13 podmienok, za ktorých dodržania by bola pastva možná.
„V apríli prišlo ďalšie stanovisko, z ktorého vypadli ďalšie štyri podmienky národného parku. Týkali sa hmotnostného limitu zvierat, pretože hmotnosť je určujúcim faktorom v prípade možnej erózie; dĺžky pasenia, ktorá pôvodne bola stanovená na dva roky; či špecifikácie miest napájania a košarovania zvierat, ktoré mali byť v nižších polohách, aby nedochádzalo k erózii.“
Stohlová upozornila na to, že Farma Vrátna pasenie hovädzieho dobytka oznámila na sociálnej sieti 4. mája, žiadosť o výnimku však príslušný okresný úrad dostal až 6. mája a výnimku vydal 17. mája. Dovtedy firma nemohla vedieť, ako žiadosť dopadne.
„Radek Macháň je zároveň priateľom Igora Pappa, s ktorým Filip Kuffa sedel počas nelegálneho letu v helikoptére, a bol to práve Papp, ktorý ho v tomto prípade natočil a natočil aj video Filipa Kuffu, v ktorom štátny tajomník vynáša vodu kravám v Snilovskom sedle,“ hovorí Stohlová. Papp pracuje v bufete na hornej stanici spomínanej lanovky v Snilovskom sedle.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
A bola tam aj zdochnutá líška
Dajte vedieť ak tam niekto pôjdete či už je to zjazdné.
to ze ty si nieco nevies spojit este nic neznamena ,len to ze si mladsi zobak a my uz starci
a teraz vazne, mala tam byt zlta znacka ,urobili aj prvotne precistenie -trasovanie ,niekde z tej cesty k mozisovym na mape je ako keby ciarkovany chodnik ,dobre sme ponosili od mojzisovych pramenov k ceste ,ked sme po nej slapali hore obzreli sme prvych 200m a vyzeralo to fajn ,to bolo aj jedinych plynulych 200m na biku co sme sli nazaver, inak vacsinu trasy od mojzisovych sme niesli krasne traverzom
proste nic pre tehotne zeny starych a opušťákov
ano ide to niekde od vrchu aj som myslel ze hore potlacim ale nevyzera ze by sa ten vrch jazdil,spodok je viac vybehany
Je to vyborna trat, len treba vediet jazdit (moje 14r decko to da v pohode, vratane vsetkych jumpov). V podstate novy (a dost radikalny) je len vrch, spodok sa napaja na stary chodnik, miestni tomu hovoria Hudcova zahradka
ale inak suhlasim, niekedy stačí prejsť si daný trail 3-4 krat a hneď ma iný pohľad ... prejde 10x a už sa mu to zdá aj pomerne lahké 🙂
Poslankyňa Tamara Stohlová (PS) poukázala na podozrivé povolenie pastvy hovädzieho dobytka na hrebeni Malej Fatry. Pastvu spustila Farma Vrátna, prepojená s firmou Omnitrade, ktorá patrí jednému z privatizérov Východoslovenských železiarní Jánovi Smerekovi.
„Pozemky, na ktorých sa kravy pasú, patria firmám podnikateľa, privatizéra Východoslovenských železiarní z éry Vladimíra Mečiara a bývalého poslanca za HZDS Jána Smereka. Kravy tu chová Farma Vrátna, kde je spoločníkom Smerekov zať Radek Macháň, a Ján Holka, ktorý je aj konateľom tejto firmy,“ hovorí Stohlová.
Holka je zároveň predsedom predstavenstva firmy Omnitrade, ktorá časť pasienka vlastní a prevádzkuje aj vedľa stojacu lanovku z Vrátnej doliny. „Toto sú tí tradiční gazdovia, o ktorých Filip Kuffa hovorí, že potrebujú našu podporu,“ hovorí Stohlová.
Smerekovci a Silvia Macháňová sú aj v dozornej rade košickej akciovky Meerks, ktorá v Malej Fatre ťaží drevo.
Pastva kráv sa rozbehla na jar tohto roka. Pasie sa na území s tretím stupňom ochrany, ale aj piatym, najvyšším stupňom ochrany v rámci národnej prírodnej rezervácie Chleb, kde je bežne pastva zakázaná.
Firma si musela žiadať výnimku zo zákona o ochrane prírody a krajiny. Tú dostala až po tom, čo minister životného prostredia Tomáš Taraba vymenil vedenie Správy Národného parku Malá Fatra.
„Problémom tejto lokality je, že ide o citlivé vysokohorské prostredie. Svahy sú tu prudké, pôda plytká a náchylná na eróziu. Porasty sú vzácne a pomáhajú zadržiavať vodu, aby sa v prípade prudkých dažďov nevyvalila do doliny.“ Stohlová upozorňuje, že v sedle sa nepasú ovce ani kozy, ktoré sú ľahké, ale ťažký hovädzí dobytok.
„Farma Vrátna sa o pastvu pokúšala už dlho. Ešte v januári sa na svojich sociálnych sieťach sťažovala, že vtedajšie vedenie správy národného parku konštatovalo, že pasením hovädzieho dobytka môže prísť k poškodeniu chránených biotopov,“ dodala poslankyňa.
Po zmene vedenia parku vraj prišlo firme stanovisko správy, v ktorom stále upozorňovala na hrozbu erózie a ničenia vzácnej prírody, ale stanovila 13 podmienok, za ktorých dodržania by bola pastva možná.
„V apríli prišlo ďalšie stanovisko, z ktorého vypadli ďalšie štyri podmienky národného parku. Týkali sa hmotnostného limitu zvierat, pretože hmotnosť je určujúcim faktorom v prípade možnej erózie; dĺžky pasenia, ktorá pôvodne bola stanovená na dva roky; či špecifikácie miest napájania a košarovania zvierat, ktoré mali byť v nižších polohách, aby nedochádzalo k erózii.“
Stohlová upozornila na to, že Farma Vrátna pasenie hovädzieho dobytka oznámila na sociálnej sieti 4. mája, žiadosť o výnimku však príslušný okresný úrad dostal až 6. mája a výnimku vydal 17. mája. Dovtedy firma nemohla vedieť, ako žiadosť dopadne.
„Radek Macháň je zároveň priateľom Igora Pappa, s ktorým Filip Kuffa sedel počas nelegálneho letu v helikoptére, a bol to práve Papp, ktorý ho v tomto prípade natočil a natočil aj video Filipa Kuffu, v ktorom štátny tajomník vynáša vodu kravám v Snilovskom sedle,“ hovorí Stohlová. Papp pracuje v bufete na hornej stanici spomínanej lanovky v Snilovskom sedle.