Ahojte,
chystam sa vyskladat novy gravel a rozmyslam ake kluky nahodit aby som tam vedel bez vacsich problemov menit prevodnik.
Ram co mam objednany ma stred: T47 (86.5mm).
Vacsinu casu chcem jazdit 44T vpredu
ale odhadom 2-3krat do roka by som potreboval nahodit mensi prevodnik ked pojdem na kopcovite vylety (asi tak 36/38zubov) aby som dal tie kopce s plne nalozenym bajkom a pokazenymi kolenami.
A kvoli 2 vyletom nechcem v predu 2x kedze po zvysok roka mi tych 44t bude urcite stacit,
Takze moznost mat 1x12 a parkrat rocne tam prehodit predne zuby mi pride ako najrozumnejsia volba.
Viete mi poradit ake kluky by sa na toto hodili nech ta vymena je viacmenej jednoducha?
Stred este nemam objednany takze hrubka osky nie je este pevne dana.
07.04.2025 - 23:20:34
00
Nenapisal si aky mas system vzadu, ci SRAM XPLR s flat retazou, alebo EAGLE, alebo Shimano. Od toho dost zavisi vyber prevodniku a tym aj typ kluk.

Edit:
Tak asi to je aj jedno a pripadnu flattop retaz zoberie aj obycajny prevodnik a opacne.
Najlahsiu vymenu maju SRAM dub kluky (Force, rival, ...), kde zhodis len pravu kluku a vymenis prevodnik. Oska ti ostava v BB pocas vymeny. Prevodniky maju uchytenie na 8 skrutiek a tych 36t bude mozno problem najst, ale teoreticky by mal fungovat ten novy MTB T-type prevodnik.
Mysli aj na to, ze asi budes musiet mat aj druhu kratsiu retaz, lebo s tou dlhsou bude problem naladit prehadzovacku na taky maly prevodnik.
08.04.2025 - 14:08:50
00
Dik za tip, kuknem tie sram kluky, to by mohlo byt to co hladam.
Vzadu bude horska kazeta shimano (11-46 alebo 11-51, prehadzka je kompatibilna az do 52zubov takze tam by problem nemal byt)
Retaze planujem urcite menit pri zmene prevodnika, Predsa len ten rozdiel v pocte zubov je priliz velky na to aby som tam nechal tu istu retaz.
08.04.2025 - 15:21:16
00
tirovaf ma to s tymi flattop prevodnikmi aj otestovane? ta retaz ma vascie valceky, takze sa obavam toho ci to pojde na 100%

Major_ ak uz stavias 12x, preco rovno nie 10-51, je 510% oproti 418 a 464%. Mozno by si nasiel kompromis v 40 alebo 38t a nemusel to menit (ano stale to bude o trosku mensi rozsah ako pri vymene)
08.04.2025 - 15:30:00
00
kolesa som zohnal za 50% ceny novych, len vzadu je HG orech, kde bez vymeny za XD/MS neviem dat kazetu s rozsahom 10-51 podla mna.
Plus mam este dalsi bicykel kde mam tiez HG, cize mi vyhovuje mat co najviac rovnakych komponentov na oboch bicykloch. Mozem potom kupovat rovnake kazety rovno dvakrat. V pripade nejakych poruch prehodit suciastky/kolesa z jedneho na druhy atd.

S rozsahom 464% som uplne ok a aj s vymenou prevodnika par krat za rok. Ak ma to prestane bavit prehadzovat tak zvazim konverziu na 10-51/52
08.04.2025 - 15:49:07
00
Nemam to otestovane, asi mas pravdu. Len som narychlo pozeral prevodniky a niektore 12sp od tretich stran uvadzali kompatibilitu aj na flattop retaze.

Major_ ak to mas na shimane, tak potom tieto Sram road prevodniky nebudu idealne, kvoli ich urceniu na flattop retaze.
08.04.2025 - 15:57:01
01
keyboard_arrow_up