Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ano, ale i ta masa ludi by radsej isla cestou najmensieho odporu namiesto toho aby jazdila kadejakymi rozbitymi usekmi, tu do kopca, tu dolekopcom, tu 3x cez cestu. Ja jazdim kazdy den 2x usek Karlovka <=> Most SNP ci Stary most. Ak by som siel cisto po cyklotrase, cyklochodnikoch ci cykopruhu tak tam su niektore useky fakt na hlavu. Napriklad https://mapy.com/s/pohanelazu alebo https://mapy.com/s/kosonofalu To ides hore kopcekom aby si potom zisiel dolekopcekom a este si spravil i zachadzku. Je to sice narocnejsia cesta ale zase je o nieco dlhsia. Takze jedna zachadzka sa bezne skracuje poza svedske domky kde ale nieje asfalt, cez pekne pocasie plno ludi a v podstate obe zachadzky sa uplne bezne skracuju jazdou po chodniku popri hlavnej ceste.

Inak v pondelok rano som volal Mestsku policiu pretoze na Starom moste smerom z mesta do Petrzalky na petrzalskej strane boli vysypane klinceky. Niekde v strede medzi mytnym domcekom a "vyhliadkovou plosinou". Nielen cyklopruh ale cela sirka vratane casti pre pesich v dlzke mozno 8 metrov, mozno viac. Dost ale fakt ze dost nahusto. Nastastie male klinceky bez hlavicky takze sa tadial dalo v pohode prejst bez defektu :D.
V Kosiciach zase mali na nejakom kovovom moste tento tyzden vyliaty olej, skor to bolo cele tym olejom natrete a tam cyklisti padali.
Takze takato je teraz na SVK proticyklo nalada, ludia si voci cyklistom ovela viac dovoluju. Ci uz ako vodici alebo i taketo pripady a podla mna je otazka casu kedy sa to premietne do planovania este viac.
Zobraziť komentár 11.04.2025 - 09:31:50
05
arrow_lefta-biker napísal:
Napriklad https://mapy.com/s/pohanelazu ... Je to sice narocnejsia cesta ale zase je o nieco dlhsia. Takze jedna zachadzka sa bezne skracuje poza svedske domky kde ale nieje asfalt, cez pekne pocasie plno ludi

Toto je na dobrej ceste k riešeniu, univerzita súhlasila s výmenou pozemkov a ak sa to naozaj stane a tie pozemky prejdú pod mesto, tak sa určite oficiálna trasa presmeruje tam a spraví sa aj povrch. Síce sa o tomto rokuje medzi BA-UK už hádam od čias Ftáčnika, ale teraz to vyzerá, že sa to definitívne vyrieši .... teda vlastne veď uvidíme, že či :-)
Zobraziť komentár 11.04.2025 - 10:12:16
02
arrow_leftcokupit napísal:
Niekto si tu dookola myli bezpecnost vsetkych s pohodlnostou jeho sameho. Cyklotrasy, cesty, chodniky sa v prvom rade robia kvoli benefitom co najvacsej masy ludi. A najma z pohladu logistiky a bezpecnosti. Pohodlie nejakeho individualneho ziletkara, ktori navyse robi svoju volnocasovu aktivitu, je medzi tymito kriteriami niekde na absolutne poslednom mieste. A opravnene, pretoze z pohladu celkoveho poctu ludi v doprave a ich potrieb je narcistickych "ja ja ja jenom ja" ziletkarov trhajucich komy skutocne minimum. A aj jeho potreba ist "vsade" a co "najrychlejsie" a " pohodlne" je objektivne daleko za potrebami vsetkych ostatnych. Pretoze ti ostatni zvacsa nemaju problem a na vyber ist zavse aj pomalsie, dlhsou trasou, rozbitym usekom. Hlavne aby ich nikto neprizabil.

Vies co, ja s tym suhlasim, ked cyklochodnik je urceny na kludne vozenie sa s detmi alebo pokojne presuvanie sa napr. do prace, do obchodu, nebodaj este vencenie psov atd, tak budiz. Len potom, ako pisal scarinko v inej teme (hradza, jurava atd), "nech nas ti kompoti v plechovkach nevytrubuju", ked sa teda presunieme na tu cestu, aby sme mohli sportovat. Lebo kde inde mame na bicykli sportovat, ked na plnej cykloceste sa neda? Mame take iste pravo jazdit po cestach ako motorove vozidla. A veru tomu, ze ked je ten cyklochodnik zmysluplny a da sa na nom, tak stokrat radsej idem tam ako medzi auta. Ale niekde to proste nedava zmysel.
Zobraziť komentár 11.04.2025 - 10:35:51
01
Len aj ako cyklista máš povinnosť prispôsobiť rýchlosť stavu a povahe vozovky, hustote premávku atď. Ak si to chce niekto valiť 50+km/h medzi Čunovom a Gabčíkovom po hrádzi, problém to zväčša nebude, ale valiť si to 50+km/h v nedeľu po za pekného počasia po zmiešanom cyklochodníku okolo Chorvátskeho ramena, či po nábreží Dunaja medzi Mostom SNP a Mostom Lafranconi po bratislavskej strane už problémové bude.
Zobraziť komentár 11.04.2025 - 10:46:48
00
S tymi rychlostami to trochu prehanas, ale jasne ze nebudem po cyklotrase v husto obyvanej oblasti v nedelu palit ani tridsiatkou. Jednoducho tam nepojdem vobec. Len nech ma zakonodarca nenuti jazdit po cyklotrase paralelne iducej popri ceste, ked sportujem. Lebo ono to potom nakoniec vypali tak, ze kazda podpora cyklodopravy pre sportujucich cyklistov zamena problem namiesto riesenia. Trasa, ktoru mozem s kludnym svedomim jazdit po ceste, kym vedla nie je vybudovana cyklocesta, sa razom zmeni na nepristupnu na sportovanie, kvoli trúbilom v plechovkách, ktori sa dozaduju plnenia litery zakona.
Zobraziť komentár 11.04.2025 - 11:01:58
01
8/2009 Z. z.

§ 55 Osobitné ustanovenia o cyklistoch
(1)
Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici vozovky.

nie som právnik ... ale nie som presvedčený, že je pravdivé tvrdenie "Len nech ma zakonodarca nenuti jazdit po cyklotrase paralelne iducej popri ceste, ked sportujem."
Zobraziť komentár 11.04.2025 - 11:06:44
00
To nabrezie uplne rozumiem, tam obcas jazdim agresivne i ja ak vidim ze to tam maju chodci na haku a chodia ako ovce alebo to tam velka skupina cele zaberie. Bola tam nejaka snaha o cesticku pre cyklistov, istu dobu tam bola vyznacena, v plane bola tiez a vidime ako to skoncilo. Je to len moj nazor a budem za to hejteny ale myslim ze tam sa oplati byt debil ak chcem aby to tam niekedy bolo poriesene oddelenou castou pre cyklistov. Ale priznavam ze sa trochu bojim ze to bude poriesene uplnym vylucenim cyklistov.

Mimochodom vela ludi si myli cesticku pre cyklistov a chodnik pre chodcov a cyklistov. Po chodniku pre chodcov a cyklistov povinny ist niesom. No a to slovo predovsetkym radsej rozoberat nebudem.

Naposledy upravil a-biker dňa 11.04.2025 - 11:18:28, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 11.04.2025 - 11:07:38
00
arrow_leftJano1987 napísal:
ale valiť si to 50+km/h v nedeľu po za pekného počasia po zmiešanom cyklochodníku okolo Chorvátskeho ramena,

nic take tam nie je, zmiesany je len preto lebo sa tam ti ludia miesaju, navyse roztahuju po celej sirke a casto nie je mozne prejst bez toho aby ich clovek upozornoval ze tu nie su sami

je tam bud cesta oznacena dopravnou znackou B3 uz na krizovatke Vlastenecke namestie/Rusovska cesta (aktualne neviem ci pri rekonstrukcii tam este je), pri technopole na Kutlikovej (TU) na opacnej strane pri vjazde do arealu hotelu BonBon (TU) alebo od mostu cez rameno pri nemocnici je znacka 221 (Cyklistická komunikácia) kde maju chodci zakaz ale abysolutne nikto to nerespektuje a samozrejme ani to nikto nekontroluje ako vlastne nikde.
Nepotrebuje clovek jazdit ani tych 50 ale po cykloinfrastrukture sa skrz pesiakov a vsetkych co tam nemaju co robit neda ist ani len 30 co je bezna rychlost na cestaku. Chapem ze cyklotursti to maju inak.

uvidime ako oznacia tu novu "cestu" popri elektrickovej trati. ci to bude Spolocna alebo cisto cyklo. Aj tak to budu vsetci ignorovat a chodit tam peso ako to robia uz teraz. Dokonca s nazorom ktory mi povedali osobne, ze je to nove a preto tam chodia radsej :facepalm:
Zobraziť komentár 11.04.2025 - 11:09:38
00
blackpyros pozri si Stravu, tam nájdeš ľudí, čo tak jazdia. Tak isto 70+km/h v zjazdoch v Karpatoch okolo Bratislavy.
Zobraziť komentár 11.04.2025 - 11:28:35
00
arrow_leftlapaloma napísal:
8/2009 Z. z.

§ 55 Osobitné ustanovenia o cyklistoch
(1)
Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici vozovky.

nie som právnik ... ale nie som presvedčený, že je pravdivé tvrdenie "Len nech ma zakonodarca nenuti jazdit po cyklotrase paralelne iducej popri ceste, ked sportujem."

arrow_lefta-biker napísal:
Mimochodom vela ludi si myli cesticku pre cyklistov a chodnik pre chodcov a cyklistov. Po chodniku pre chodcov a cyklistov povinny ist niesom. No a to slovo predovsetkym radsej rozoberat nebudem.

Bohužiaľ, zákonodarca núti a to aj po chodníku pre chodcov a cyklistov. Neurčuje to priamo zákon 8/2009, ale jeho vykonávacia vyhláška 30/2020 o dopravnom značení:

221 Cestička pre cyklistov:
Značka označuje cestičku pre cyklistov alebo cyklistický pruh a prikazuje cyklistovi použiť takto označenú cestičku alebo pruh.
222 Spoločná cestička pre chodcov a cyklistov
Značka označuje spoločnú komunikáciu určenú pre chodcov a cyklistov a prikazuje im ju použiť.
223 Oddelená cestička pre chodcov a cyklistov
Značka označuje oddelenú komunikáciu určenú pre chodcov a cyklistov a vyznačuje, ktorý pruh je určený pre chodcov a ktorý pruh je určený pre cyklistov; cyklistom a chodcom prikazuje použiť časť pre nich určenú

Je to z viacerých dôvodov blbosť, ale skrátka tak to je :-( .
Zobraziť komentár 11.04.2025 - 11:42:24
00
Jano1987 No jedina strava, ktoru na bicykli pouzivam, je nejaky banan alebo zemlicka do zaludka. Ale verim ti. Ja takto urcite nejazdim ani takychto cyklistov neobhajujem. Nemam tu mentalitu "ja, ja, jenom ja". Len som chcel podotknut, ze sportujuci cyklisti naozaj maju problem niekedy najst zmysluplnu trasu a naozaj musia aj po cestach. Samozrejme vzdy riadne osvetleni + reflexne prvy na obleceni, ak niesu na bicykli. A samozrejme len ak naozaj musia. Neobhajujem ani nepraktizujem jazdenie po ceste napr. dolu pod hradzou medzi Cunovom a Gabcikovom, tam skutocne neexistuje dovod nejazdit vrchom po hradzi kludne aj 50 km/h, ak tolko cyklista zvladne. Ano su tam miesta, kde je na hradzi povrch trochu horsi ale to iste aj dolu na tej ceste...
Zobraziť komentár 11.04.2025 - 11:45:22
01
Ale existuje, od Danubiany je ten povrch dost drsny a pred Vojkou asi 500m alebo tak nejak je to tankodrom. Nehovoriac o tom ze tam musis preskakovat tu rampu co je v pristave.
Ale keby som mal ist do Gabcikova asi idem po samorinskej strane.
Zobraziť komentár 11.04.2025 - 12:46:24
00
Pokial si pamatam, obe rampy pri kompe sa daju obist po trave. Ano, treba vyrazne spomalit a prerusit interval... Hroza. A povrch tej cesty dole tiez nie je ukazkovy. No za mna toto uz je presne ten priklad vyssie spominaneho sebectva poniektorych ziletkarov.
Zobraziť komentár 11.04.2025 - 12:53:57
01
A v com je to sebecke? Ze ti soferu musia trosku davat pozor a nemozu spat za volantom? Alebo ze ich clovek natolko obtazuje aby tou jednou rukou pohli 2cm volantom tak a spat? Jaaj pockat, musia stlacit smerovku 😄 alebo memusia? 🤔
Zobraziť komentár 11.04.2025 - 19:43:11
00
BMW nemajú smerovky, tak nemusia.
Zobraziť komentár 11.04.2025 - 20:05:39
00
keyboard_arrow_up