Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ak nie je suchá, to na tom vosku rýchlo zbadaš 😉
Zobraziť komentár 13.04.2025 - 15:23:52
00
Používa niekto Effetto Mariposa Flowerpower Wax? Skúsenosti?
Zobraziť komentár 13.04.2025 - 19:50:07
00
Záleží od teploty pri ktorej varíš (aj keď nemal by si ten vosk spáliť) a ako dlho tam tú reťaz necháš, či sa má kedy odpariť. Ja ich radšej vysuším prípadne vyfúkam kompresorom.
Zobraziť komentár 13.04.2025 - 20:05:38
02
Effecto Mariposa : jednoznačne je to funkčná vec. Môžem ju porovnať zo Squirtom. Oproti nemu je retaz špinavsia,ale vydrží namazana dlhšie.

K tej spinavosti reťaze: je to taký zaujímavý druh spinavosti:) S prehľadom zaspini handru,takže sa môže zdať,ze nie je veľký rozdiel medzi olejom a EM. Rozdiel je však v tom,ze pri zbeznom zotreti handrou,retaz už viac načierni,kdezto pri olejoch to čierni stále.
Tak isto z prstov ide spina ľahko dolu.

EM je.fajn aj v zime a do vlhka. Viac krát.mi to vydržalo na reťazí 130km(gravel) a vydržalo by dlhšie,ale preventívne som mazal. Niekedy ale.mazem už po 60km. Stále skúšam,čo funguje najlepšie. Ustálil som sa na tom,ze fénom zohrejem fľašku,zaradím velka/veľká a mažem na kazete z hornej strany reťaze a skôr ako otočím,fénom tomu pomôžem,aby to zatieklo. Par krát pretocim a prehodím na všetky prevody. Ideálne nechať deň odstáť,jazdil som aj po 5 hodinách,ale výdrž bola menšia. Pred prvou jazdou utrem handrou.

Inak retaz nečistim,iba umyjem horúcou vodou.
Zobraziť komentár 13.04.2025 - 20:44:33
02
Ja mokrú v poho do vosku s teplotou 85°C a navoskuje sa rovnako ako suchá.
Zobraziť komentár 13.04.2025 - 21:06:25
01
Používate niekto Muc-off Hydrodynamic lube? Aké máte skúsenosti (výdrž, špinenie a pod.)? Díky
Zobraziť komentár 28.04.2025 - 09:08:34
00
arrow_leftlear1 napísal:

Používam, a súhlasím so stanlee. Mažem ale častejšie (cca 80km), asi už budem menej.
Z kazety ide špina dole krásne s greenerom a kuchynskou mäkkou hubkou, mám skoro biely matný rám, taký práškový bez laku akoby, a aj z toho ide špina dole.
Len neodporúčam čistiť reťaz ináč ako horúcou vodou, nech sa vosk, ktorý je v článkoch nezmieša s niečím cudzím. Vyčistiť sa reťaz horúcou vodou ale nedá, ostáva tam taký olejový film, na druhú stranu, chráni pred hrdzou.

Ináč pred prvým použitím treba dôkladne vyčistiť reťaz. Ja som dal 3x technický benzín, 1x isopropyl, horúca voda, vysušiť v rúre na nízku teplotu a po celom procese som roznitoval jeden článok CN-M6100, a ten sajrajt, ktorým to Shimano maže pred prepravou bol stále vnútri článku, tam pomôže asi iba ultrazvuková čistička.
Zobraziť komentár 06.05.2025 - 14:08:36
00
Treba to asi nechať v technickom benzíne odmočiť cez noc, prípadne v petroleji. Potom to tam už asi nebude.
Zobraziť komentár 07.05.2025 - 09:44:28
00
Ja mam overeny klasicky benzin a ked roznitujem clanok, nie je tam po konzervacnom mazive ani stopy. Nechavam ju namocenu aspon cez noc, pouzivam stale ten isty benzin dookola uz 3 retaz a bez problemov.
Zobraziť komentár 07.05.2025 - 09:56:12
00
Mne sa zdá, že nová reťaz pri prvom voskovaní (hot wax), napriek snahe o dokonalé vyčistenie (mafrasol, benzín klasický aj technicky, isopropyl), vydrží pomerne krátko. Pri následnom čistení a voskovaní je to už lepšie.
Zobraziť komentár 07.05.2025 - 10:14:54
00
arrow_leftlear1 napísal:

tu su moje predchadzajuce skusenosti https://www.mtbiker.sk/forum/post2036261.html#p2036261

po roku stale mazem kazdych cca 300-500km, a umyvam po 3 domazaniach.
retaz sram force axs, momentalne asi 7000, meriam s Park Tool CC-4-2, a stale este nemam ani 0,5 wear
Zobraziť komentár 07.05.2025 - 10:34:04
00
arrow_leftbladerunner napísal:
Mne sa zdá, že nová reťaz pri prvom voskovaní (hot wax), napriek snahe o dokonalé vyčistenie (mafrasol, benzín klasický aj technicky, isopropyl), vydrží pomerne krátko. Pri následnom čistení a voskovaní je to už lepšie.

mam prvu navoskovanu retaz este od kamarata, velky research som si nerobil, podelis sa o skusenosti, co tym myslis kratko a kedy by si povazoval retaz na opatovne prevoskovanie?(kit na how wax mam na ceste z "čínska") .
pohon mam cely novy a cize vsetko je dokonalo ciste, prehadzovacka po generalke, vycistena a na ceste su nove kladky...

z rozhovorom "viem" ze akonahle zacne byt trosku hlucnejsia ako po voskovani, je to zrele na prevoskovanie...pripadne to len kontrolujete opticky? (nahodou nemate v galerii dve fotky na porovnanie?)

k teme...mazal som https://www.mtbiker.sk/shop/servis/mazivo-a-oleje/oleje-a-vosky-na-retaz/bikeworkx-chain-star-extrem-mazaci-olej-na-retaz-50-ml-p2391.html?itm_medium=widget&itm_campaign= to bolo fajn...potom som raz kupil "bananovy" https://www.mtbiker.sk/shop/servis/mazivo-a-oleje/oleje-a-vosky-na-retaz/muc-off-dry-lube-mazivo-120-ml-kvapadlo-p13014.html a to je teda riadna katastrofa, vydrzal dva vyjazdy, pri tretom na konci kusok vlhkosti a retaz piskala ako sucha...

stotoznujem sa s nazorom , ze vonave mazace su uplny gimmick, odoberu potrebny funkcny smrad a nahradia ho nefunkcnou vonou co sa mi potvrdilo....bikeworxxx bol slusny smrad ktory som citil v chodbe este po navrate z vyjazdu, ale retaz bola fajn aj na 5 tazsich vyjadzoch, a muc off sice nesmrdel, ale uz ani po navrate nevonial...
Zobraziť komentár 07.05.2025 - 14:12:03
00
Točím voskované reťaze, nie sú natiahnuté, ale dával som novú kazetu XT, lebo zle radilo na druhý najľahší (zrejme ošúchané nábehové hrany?- XT kazeta, čiže dve najväčšie pastorky sú hliník) + powermeter Rotor a nový prevodník, tak som nechcel začínať so staršou reťazou , preto som dal aj novú reťaz (vyčistenú mafrasol, benzín,isopropyl a navoskovanú). Už pri treťom výjazde "sa ozývala". Výjazdy orientačne 40+ km, 1000+ výškových. Bolo aj dosť prašno.
Orientačne točím po 200+ km, ak nie je dôvod skôr....ale nie sú ani tak podstatné horizontálne kilometre, ako skôr výškové metre (silové šliapanie, keďže pri 90+ kg sa na stojkách v teréne ani ináč nedá ?) a samozrejme podmienky -prach,blato, dážď,......
Zobraziť komentár 07.05.2025 - 15:00:13
00
Čaute, vedeli by ste poradiť nejaký dobrý olej na mazanie? Jazdím gravel, na 95% za sucha, čiže niečo čo by čím dlhšie vydržalo a hlavne čo najmenej špinilo, na vôňach mi nezáleží. Mazať každých 50km sa mi fakt nechce keď chodievam aj na dlhšie výjazdy, vláčiť sa mi to zo sebou ešte na výjazdy moc nechce ?
Zobraziť komentár 08.05.2025 - 08:26:57
00
A čím mažeš teraz, keď ti to vydrží len 50km?
Zobraziť komentár 08.05.2025 - 08:29:35
00
keyboard_arrow_up