Zahraničné investície sú určite fajn, ak pritom nepripravia vlastníka o vlastníctvo. Zachytil som spomienky S. Kozlíka na neoficiálne predprístupové rokovania o vstupe do EU, kde mu vraj bolo naznačené, že bez odovzdania VÚB sa do únie nedostaneme. A podobných podmienok že vraj bolo viac.
No nech už to bolo akokoľvek, bývalé slovenské banky už sú bývalé. Občanom je to jedno, skôr výhoda, no štát bez vlastných bánk má vo svete najskôr iné postavenie ako tie, ktoré ich majú.
Ak má esročka pôsobiaca na Sk vlastníctvo i spoločníkov výlucne v zahraničí, prečo by jej zisk po zdanení mal ostať u nás? Napr. Hornbach a ostatní. Áno, dajú zarobiť ľuďom aj štátu, ale ten zbytok vytečie.
Začiatkom 90tych som chvíľu dodával služby BOZP reklamnej eseročke, ktorej matka pôsobí v reklame po celom svete, a tam mi sami povedali, že čo si pre seba neurvú v nákladoch, to sa zvonku podľa ich slov "vysaje", a na správny chod sro dozerá ten správny spoločník. Konateľ a 10-15 zamestnancov, vsetci slováci, všetci spokojní, platy západné, pracovné podmienky tiež a klientske zmluvy výhradne s bankami a neskôr s mobilnými operátormi.
Čistý zisk, vraj cca 20% z tržieb brala matka, a tipujem, že v Nemecku sa to znova zdanilo.
Keď porovnám na Finstate podobnú agentúru s Sk spoločníkmi, jej zisk oproti tržbe je cca 1,5 %.
Vyberat zisky k matke sa oplati jedine v pripade, ze matka vie spravit danovy unik u seba doma alebo je danove zatazenie v danom state mensie ako u nas.
Ak mas dan z prijmu u nas 23% a matka ma len 20% je jasne, ze si matka od dcery tie prachy vyberie, pretoze usetri 3%.
Ale stale len spekulujes a myslim, ze zbytocne, pretoze ak si pozries uctovne vykazy velkych zahranicnych firiem, ktore tu maju dcery tak nic take sa nedeje,
Myslim, ze spekulujes na zlom pieskovisku, zameraj skor svoju energiu na firmy, ktore 10 rokov po sebe su v cervenych cislach a stale funguju. Tam ti moze tvoja fantazia byt naozaj napomocna.