som počul takú urban legend, že cyklisti nemajú problém s pomalšími účastníkmi na trase ako jazdia oni sami, vedia používať brzdy, trpezlivo počkajú, kým môžu predbiehať a nepoužívajú pomalších účastníkov na cyklotrase ako výhovorku, že preto musia ísť po ceste.
PS. Marli, nie, v piatok večer som na Strečne ešte nevidel niekoho ísť na
bicykli 5km/h. Ale videl som tam ísť cyklistov cca 15km/h vo štvrtok okolo 13tej, cca od
pumpy Orlen neďaleko Motorestu Strečno až po napojenie na D1 pred Vrútkami je plná čiara, cca 10,5km. Škoda že naši zákonodarcovia a ich našepkávači sa tak bili do pŕs, že sa inšpirovali nemeckým zákonom, aj českým zákonom, že im ušla taká drobnosť, že na Slovensku nemôžem predbiehať cez plnú čiaru cyklistu a preto to nedoplnili do zákona (ČR do doplnili) a v Nemecku zase majú v zákone, že pomalé vozidlo má umožniť svoje predbehnutie a pokiaľ sa za ním tvoria kolóny a pokiaľ to inak nejde, má odstaviť vozidlo na najbližšom vhodnom mieste a nechať rozpustiť kolónu. Škoda, že sa to niekde stratilo... Oceňujem tiež cyklistu, že išiel ukážkovo defenzívne tak 1m od krajnice, vľavo mu trčala cca 1,5m šípka so značkou 1,5m (100% legálna záležitosť, že?) a mal tričko s nápisom: "Dodržuj 1,5m, zachrániš život". Boli 6, išli pekne za sebou, medzi nimi cca 8m medzera. Všetci sme to ocenili, lebo tá 40 minút cesta namiesto 10 minút bol zážitok. Bola to nejaká propagačná jazda, aby motoristi rešpektovali cyklistov a všimli si, že máme nejaký odstup od nich.
A nie, nie je to o nejakej vymyslenej urban legend, na ktorej sa tú všetci smejú a zrazu keď treba spomaliť, tak sa nedá, lebo všetci padajú z bicykla, lebo sú príliš pomalý. Je zaujímavé, že kopa ľudí tu si vie ospravedlniť že nejde po cyklotrase, lebo sú tam pomalý účastníci a ide po ceste. To je v poriadku zrazu. Ale keď sa niekto ozve, že je tam cyklotrasa, prečo nejde tade, tak hneď sa nájde výhovorka, že sú tam slimáci, je to projektované na rýchlosť 25km/h a ja idem rýchlejšie, mám cestný bicykel, musel by som tam brzdiť atď. A motorista je zrazu tá sviňa, čo mu nedopraje, má ho rešpektovať, má byť trpezlivý atď. Ten cyklista nemusí rešpektovať ostatných?
A Joli, ja to tiež mám pojazdené. Len je rozdiel, či to niekto robí v čase dopravnej špičky, keď je vysoká hustota premávky a predbiehať sa koľkokrát vôbec nedá, alebo to robí v čase, keď ozaj ide len o krátke zdržanie. Skús hádať, prečo asi tak nemôžu traktory a podobné záležitosť v určité hodiny na cesty. A nie, nikde som nespomínal, že je to egoista voči motoristom, len to rešpekt má byť obojstranný. Človek v tom aute (v tvojom prípade plechovici) v ňom koľkokrát nesedí preto, že chce, ale musí. Ale keď sa niekto riadi heslom, že ja môžem predsa a ostatný sa podnite, tak je ekoista.
Capulo: takže sa postavím do dverí autobusu a budem z nich blokovať polovicu, tak problémom nie som ja, ale že chce veľa ľudí vystupovať/nastupovať. Však sú tam druhé dvere. Cením tú logiku.