Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Je to tu síce riadne off-topic, ale možno vám pomôže ujasnenie si terminológie. Je definovaná v TP85 Navrhovanie cyklistickej infraštruktúry. Sú tam možno malé rozpory s inými predpismi, napríklad s vyhláškou 30/2020 o dopravnom značení, ale zatiaľ je to stále najkompletnejší súbor platných definícií, ktorý poznám:

Cyklistická cestička - samostatná nemotoristická komunikácia určená pre cyklistov, oddelená od iných druhov dopravy.
Cyklistická komunikácia - nemotoristická komunikácia určená na cyklistickú premávku s vylúčením alebo oddelením akejkoľvek motorovej dopravy
Cyklistický pás - Súvislá spevnená časť koruny CYK zložená z viacerých cyklistických pruhov určená na hlavnú cyklistickú premávku
Cyklistický pruh - pruh vyhradený pre cyklistov. Časť cyklistického pásu určená pre jeden cyklistický prúd.
Cyklistická trasa - trasa, ktorá je vhodná na používanie cyklistami. Určuje hlavne smerové vedenie pre cyklistov. Môže byť vedená na všetkých kategóriách PK, ktoré umožňujú jazdu cyklistom, vrátane poľných,lesných a iných ciest, ktoré nemusia mať spevnený povrch, ako aj na všetkých typoch CYK. Cyklotrasa nemusí byť oddelená od ostatných účastníkov cestnej premávky. Môže byť značená príslušným cyklistickým dopravným značením ako dopravný systém cyklotrás v riešenom území, alebo ako systém cykloturistických trás s príslušným cykloturistickým značením. Na jednej cyklotrase môžu byť naraz použité obe značenia, t. j. použitie jedného značenia nevylučuje ani nenahrádza použitie druhého.
Cykloturistická trasa - cyklistická trasa s turistickým významom, značená cykloturistickým značením podľa STN 01 8028.
Koridor pre cyklistov (cyklokoridor, piktokoridor) - vyznačenie ideálnej stopy pre cyklistov v jazdnom pruhu. Vyznačuje sa príslušným, dopravným značením. Priestor piktokoridoru môžu využívať aj ostatní účastníci cestnej premávky, pokiaľ ho práve nevyužívajú cyklisti.
Pešia zóna - Pešia zóna je verejné priestranstvo, na ktorom je čiastočne alebo úplne vylúčená, obmedzená alebo zakázaná motorová doprava a povolený je len pohyb chodcov, prípadne cyklistov (podľa vopred stanovených podmienok).
Pozemná komunikácia - komunikácia určená najmä na pohyb dopravných prostriedkov, cyklistov a chodcov Pridružený dopravný priestor - časť dopravného priestoru medzi hlavným dopravným priestorom a priľahlou zástavbou
Segregovaná CYK Fyzicky oddelená CYK od ostatných druhov dopravy (aj od chodcov). Za fyzické oddelenie sa považuje akékoľvek oddelenie cyklistov okrem oddelenia vodorovným dopravným značením.
Smerové dopravné značenie - smerové dopravné značenie pomocou smerových tabúľ a tabuliek
Spoločná cestička pre chodcov a cyklistov - nemotorová komunikácia určená na pohyb chodcov a cyklistov.

Chýba tam ešte Ochranný pruh, keďže ten bol prijatý až po týchto TP - doňho môže auto vojsť, ale nesmie ohroziť a obmedziť cyklistov, ktorí sa v ňom nachádzajú.
06.06.2025 - 14:20:54
08
arrow_leftscarinko napísal:
Hej a potom ta vytrubia kompoti a vybliakuju po tebe z okna ze preco nejazdis po tej cyklotrase. 🙄

ty tadial asi moc nejazdis, pravda. ja chodim po tej okreske z modry do senkvic kazdy vecer a este na mna nikto netrubil, premavka je tam dost riedka a cesta je prehladna a siroka.
06.06.2025 - 16:12:54
00
Jasné že sa tade dá isť v pohode ale načo sme budovali cyklotrasu ak máme isť po ceste ked to môže byť príjemnešie a bezpečnesjšie po cyklotrase ktorú na koniec vyhodnotíme že budeme chodiť po okreske nadalej? 😀 toto mi nejde do hlavy
06.06.2025 - 18:00:59
03
Ale mavali kedysi tiez 😄

nj, pokrok ale prisiel aj tam, ale tito ziletkari stale male kolesa, uzke pneus, galusky, 2prevodniky .. :D
06.06.2025 - 19:45:16
00
duncon2: aby sa dalo vykazat dalsi narast cyklochodnikov pre EU, asi aj zhrabnut fondy
06.06.2025 - 19:46:39
01
Jak male, ved mam vacsie ako mas ty na mtb ?

romancatam mozno nie ale inde uz som si vypocul. Naposledy pred tyzdnomv CZ kde cyklo bol chodnik zo zamkovej popred domy a bol to v podstate pumptrack nakolko ku kazdej brane to slo o cca 15-20cm dole a zas hore. ?
06.06.2025 - 22:56:48
00
arrow_leftJaroh napísal:
Je to tu síce riadne off-topic, ale možno vám pomôže ujasnenie si terminológie. Je definovaná v TP85 Navrhovanie cyklistickej infraštruktúry. Sú tam možno malé rozpory s inými predpismi, napríklad s vyhláškou 30/2020 o dopravnom značení, ale zatiaľ je to stále najkompletnejší súbor platných definícií, ktorý poznám...

A ešte je aj Bicyklová cesta, nie?
Napr. v BA pod mostom Lanfranconi.
A cez víkeny je z nej "nádherné" parkovisko...
07.06.2025 - 07:37:30
01
Veru, zabudol som ju spomenúť :-)
07.06.2025 - 11:34:45
00
Dnes som po robote vybehol na hrádzu, že si predĺžim cestu domov, veľmi príjemné počasie a čo čert nechcel, niekde na zjazde z Lužného mosta som chytil defekt. Za minútku-dve koleso prázdne (mám duše, možno ďalší signál že to chce upgrade) – priamo v strede plášťa som chytil nejakú spinku či rybársky háčik. Mám pravidlo, že nevychádzam z domu bez náhradnej duše – no až tu som zistil, že mi autoventil náhradnej duše nesedí do ráfiku. ?‍♂️?

Našťastie dobrí ľudia nevymreli a okoloidúci starší biker mi pomohol a podaroval svoju – hoc iného rozmeru, do mesta som na nej došiel. Tak ešte raz, veľmi pekne vďaka za pomoc, a ak si tu, ozvi sa, pozývam na pivo. ?

i.imgur.com

Ropucha čo si trónila priamo v strede cyklocesty
i.imgur.com
09.06.2025 - 20:19:11
013
Tak túto ropuchu by som teda rozhodne nepobozkal. ;-)
10.06.2025 - 09:20:46
01
PeterLuk urcite nevahaj, tmel si s takymito vecami poradi hravo, pravdepodobne by si o tom ani nevedel..
10.06.2025 - 09:32:32
02
Tie muchy na ropuche sú najlepšie. :-)
10.06.2025 - 11:51:55
00
Okrem duse by sa patrilo nosit aj lepenie, potom cloveka nezaskocia problemy typu "nahradna dusa nepasuje", "nahradna dusa je derava", "dostal som dalsi defekt"...
10.06.2025 - 12:19:58
02
Jojo, sada na lepenie už je objednaná, aj správne duše. :) Bezdušáky pôjdu hádam, keď dojazdím plášte a objednám nové.
10.06.2025 - 12:27:40
02
Jak male, ved mam vacsie ako mas ty na mtb ? ?

nemas, lebo cestne 28" s pneus su asi velkostou ako 26" mtb s 2.2" pneu :)
10.06.2025 - 12:42:45
00
keyboard_arrow_up