Hh ja som bol vcera na Kohutke a tie predpovede a hlavne predikcie radarov su akoze uplne mimo ?
Najskor to ukazuje ze lahka roztrhana oblacnost len tak prejde bez nejakych zrazok. Ked pride na realitu tak z tych malych oblakov sa tvoria velke cervene mracna z ktorych chcije tak ze sa clovek len schovava.
Uz sa neda nic predpovedat. Bud clovek zmokne alebo ne. Ja uz som druhu sobotu po sebe zmokol a zas v cechach ?
Predikcia radaru neexistuje (to by bolo super mať v stíhačke radar, čo ti ukáže budúcnosť kde bude tvoj protivník o 30 minút), žiaden radar ti nepovie ako so bude vyvíjať búrková oblačnosť, niektoré služby ponúkajú len zobrazenie + pár hodín, ale to len zamrazí aktuálny stav odrazivosti oblakov a presunie ho podľa prúdenia vzduchu. Ale za ten čas stará búrková činnosť zanikne a vytvorí sa nová inde.
PS: dobrou pomocou je, v lete si plánovať výlety tak, aby ste boli okolo 13:00-14:00 už v bezpečí alebo okolo obeda na ceste do bezpečia. Mne to veľa krát zachránilo na
biku krk. A aj na turistike okolo obeda už pomaly zostupujem z hôr a x turistov obedný čas berie ako super čas na začatie výstupu rovno do pomaly sa tvoriacej búrkovej oblačnosti...