Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ahojte,

viem, že téma low-cost bicyklov sa tu rieši často a pravidelne. Mal by som otázku, zameranú hlavne na vidlice. Pri tejto cenovke asi výbavu úplne nemá zmysel riešiť, asi ide hlavne o to, aby sadla geometria ale rád by som vedel, či je tu nejaký rozdiel vo vidliciach. Nakoľko v tej cene začínajú aj niektoré vzduchové.

Vec sa má tak, že cca 15 rokov dozadu som jazdieval tak 1 500 - 2 000 km mesačne na svojom Kellyse, V-čkové brzdy, vidlicu som mal pružonovú RST Gila. Slúžila fajn, asi prvého pol roka, potom sa odomykanie seklo a zrazu som mat HT v pravom slova zmysle aj vpredu :) Takže v porovnaní s týmto bude asi aj najlacnejšia pružinovka fajn (ak bude fungovať). Ide teda o to, či má zmysel pozerať na lacné vzduchovky.

Tie vzduchové, ktoré ma v tom budgete zaujali sú:
X-Fusion RC 32 120 mm - biky z Decathlovnu
RST Aerial 100 mm
RST Aerial 120 mm

Pri pružinovkách sú tam klasiky, hlavne Suntour XCT, XCE, XCM, RST Blaze.

Takže je tam nejaký posun v prospech vzuchovej, alebo je to v tomto budgete ešte celkom jedno?

Ďakujem, nakokľo za tú dobu som vývoj vôbec nesledoval, tak budem rád, ak sa niekto pristaví
Zobraziť komentár 19.04.2025 - 18:37:09
00
Základná vzduchovka je na tom určite lepšie ako tie základné pružinovky... Minimálne tá RC 32 má aj nastavenie odskoku a dá sa zamknúť a funguje spoľahlivo, zároveň spomínaná verzia je aj s pevnou oskou... Neviem ako je na tom tá RST
Zobraziť komentár 20.04.2025 - 09:25:12
02
U tychto lacnych vidlic je najhorsia vec tie klzne puzdra vnutri vidlice. Nikdy to nebude dobre pruzit a je uplne jedno ci je vzduchova alebo pruzinova. Tym ze je pruzenie len v jednej nove (v druhej je tlmenie) a vidlica je na kazdom mtb s polozenym hlavovym uhlom, dochadza tam k treniu. Nic s tym neurobis.
Mam lacnu rst, je to moj prvy bike, a uz ho mam viac menej len na von s malym. Je to katastrofa. Tolko raz som ju premazaval, a nic (a to som ju vzdy rozobral). Zato na druhom biku mam pike a to je uplne inde. Brat ma judy a tak isto. Robili sme si servis sami, a tieto vidlice maju tie puzdra oproti tym lacnym vidliciam uplne ine. A tam to funguje paradne. Daleko lepsia citlivost na mensie nerovnosti.

V budgete je to asi uplne jedno.
Kup si z decathlonu "xc" bicykel (moj nazor). Das najmenej a dostanes najviac na trhu. Na bazosi sa da obcas kupit za 4-450e. A na to ze to ma pevne osi je to super cena
Zobraziť komentár 20.06.2025 - 07:07:24
01
Záleží aj na tvojej hmotnosti. Pruziny sú nastavené na nejaku "idealnu/priemernu" hmotnost. Ak si vahovo mimo, alebo nejazdis "priemerny" teren, tak s pruzinou toho vela nenastavis, aby si sa dostal do svojho "okna". Na druhej strane napr. u mojich deti som dokazal pruzinove vidlice vyladit lepsie ako vzduchove (RST aj Suntour), pretoze na minimalnom tlaku je to na vzduchovkach velky kompromis...
Ale vo vseobecnosti pre dospelaka - vzduchovu.
Zobraziť komentár 20.06.2025 - 08:51:59
00
keyboard_arrow_up