Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftmnavak napísal:
oplati sa nieco lokalne vyskusat kupit v kosiciach? vyberovku myslim:)


napr. Melody Roastery
Zobraziť komentár 21.06.2025 - 12:16:37
00
dik. melody bola pecka:)
Zobraziť komentár 21.06.2025 - 14:41:41
01
Melody na Zvonárskej? Tam praží kamarát môjho syna. Pochvalu odovzdám, sprostredkovane.
Zobraziť komentár 26.06.2025 - 00:28:09
01
ľudia, potrebujem poradiť. Keďže som viac mimo ako doma pri mašine tak používam častejšie koťogo. Máte nejaké tipy na kávu do koťoga prosím? Zásoby od Francinu mi došli tak hľadám náhrady. Ďakujem, (kľudne aj košické tipy)
Zobraziť komentár 26.06.2025 - 09:26:15
00
Chlapi, pre amatéra je tento pákový kávovar ok? Doteraz žena používala DeLonghi ECO 310 ale už je kaput. Tak chcem niečo lepšie :)
https://tvojakava.sk/pakove-kavovary/2640-gaggia-classic-evo-e24-cerveny.html
Zobraziť komentár 26.06.2025 - 19:25:54
00
Pozri radšej AVX DB1 PLUS (https://www.coffegarden.sk/avx-db1-plus-2024-dual-boiler-pakovy-kavovar/), alebo ešte lepšie AVX DB1X s OPV (https://www.coffegarden.sk/avx-db1x-2025-dual-boiler-pakovy-kavovar-s-opv-ventilom/).
Zobraziť komentár 26.06.2025 - 20:23:39
02
Gaggia je klasika, veď to má aj v názve, ale otázka je, aký má mlynček - lebo bez dobrého mlynčeka to dobre fungovať nebude - bez ohľadu na kávovar...
Zobraziť komentár 27.06.2025 - 07:00:08
02
Gaggia je síce klasika, ale netuším, či už vyriešili boilergate problém s hliníkovými bojlermi (aj pri tomto modeli píšu: "Typ bojlera: Chrómovaná mosadz + hliník"), naviac bojler je malý (pre istotu radšej ani nepíšu aký malý, či 0.25 či 0.3L) a kávovar nemá PID. AVX DB1 Plus je za stejné peniaze, bojler je nerezový, má 0.55L (čo je slušné) a kávovar má PID. Táto verzia nemá ešte OPV (až drahšia DB1X), to ale nemá ani Gaggia (myslím). AVX má naviac termoblok na paru. Na AVX-ko sú dobré ohlasy na FB fóre, osobne by som ho uprednostnil pred Gaggiou v tejto cene. A AVX DB1 Pro by som odporúčal ako použiteľný entry level kávovar.
Zobraziť komentár 27.06.2025 - 12:42:40
03
Ako funguje kávovar bez OPV? Tlačí, až kým nezhorí pumpa? Gaggia Classic OPV má, aj keď štandardne nastavený na vyšší tlak, ako by bolo ideálne a konkrétne tento typ (E24) má mosadzný bojler. Na druhej strane sa za rozumný peniaz dá dorobiť profilácia tlaku aj s PID-om...

Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Zobraziť komentár 27.06.2025 - 14:15:59
01
ULKA EX5 na 230Vac má duty cycle 2/1 min ( 2 min. on, 1 min. off), takže do 2 minút od zapnutia to prežije. :) Ak kávovar nemá OPV, pumpa bude zvyšovať tlak dovtedy, kým nepretlačí puk, a tlak sa ustáli na hodnote (alebo bude meniť ;) ) podľa prietokovej krivky pumpy (nižší prietok = vyšší tlak, vyšší prietok = nižší tlak). Užívateľ môže tlak kontrolovať na manometri a ovplyvniť ho hrúbkou mletia či silou tampovania. Robia sa tak aj low-end kávovary iných značiek. Osobnú skúsenosť však nemám.
Dorábať PID k malému bojleru 0.3L veľký zmysel nemá, užívateľsky je to síce priateľskejšie, ale teplotnú stabilitu to nezachráni (skúsenosť). Volil by som potom trochu drahší AVX DB1X s OPV a PID a ušetril si prácu. 0.55L s PID by už mal stabilizovať OK (aspoň u E61 to určite funguje OK, Bezzera Unica, Rocket, ...).
Zobraziť komentár 27.06.2025 - 15:59:09
00
Tuto to človek reálne zmeral (teplotu v bojleri aj puku) a bol príjemne prekvapený:

Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
S AVX kávovarmi nemám osobnú skúsenosť, takže sa môžem vyjadriť len k vzhľadu - ten sa mi páči. :-)
Zobraziť komentár 27.06.2025 - 16:48:23
01
Môže byť, ja však vidím na grafe vo videu, že teplota v bojleri lieta od 103°C do 118°C, čo je 15°C (videl som Lelit PID či Silviu s PID lietať až 20°C). Na puku potom 97.2°C až 102.1°C, teda 5°C. Zrejme to je nejako použiteľné, osobne som neskúšal, ale volil by som radšej väčší bojler, ak sa dá.
Zobraziť komentár 27.06.2025 - 18:43:43
00
dobre vam majster radi... PID nezachrani maly bojler :) co najvacsi (v rozumnych medziach a rozpocte) bojler + PID je jedina cesta pri takomto type kavovarov
Zobraziť komentár 28.06.2025 - 21:29:48
00
V tom videu človek odmeral zmenu teploty v puku počas extrakcie v rozmedzí 1,5 - 3,7 °C v závislosti od toho, kedy začal extrakciu - najmenšia zmena/najväčšia stabilita bola, keď ju začal po zhasnutí kontrolky ohrevu, teda na konci cyklu, keď sa zapína špirála (Gaggia Classic to má tak, že špirála hreje vtedy, keď je kontrolka zhasnutá). Čiže mi z toho vychádza, že na výrobu jedného espressa je teplotná stabilita viac ako dostatočná a nejaký problém by sa mohol vyskytnúť hádam len vtedy, keby niekto chcel robiť viac extrakcií za sebou, príp. ešte v kombinácii s parou...

Akú teplotnú stabilitu by ste si predstavovali, resp. dosahujete vy? V puku, samozrejme, teplota v bojleri nie je z môjho pohľadu zaujímavá veličina...
Zobraziť komentár 29.06.2025 - 06:55:26
01
Darujem pre gazdinú kávičkára na koláčiky ku kávičke.😋 Alebo na miešanie kávy.😂
PS.: osobný odber v BA.

Prílohy:

IMG_3307.jpeg
IMG_3307.jpeg 329.74 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down


Naposledy upravil luper dňa 30.06.2025 - 19:02:09, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 29.06.2025 - 14:10:57
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a regenerácia / Energia)
keyboard_arrow_up