Nazdar. Chcel by som dať do éteru túto tému a svoje aktuálne skúsenosti.... Na začiatok by som asi uviedol kus svojej cyklohistórie. Dlhé roky som jazdil na crosse Author Classic ktorý bol kúpený v roku 2005 za vtedajších asi 12000 SK pokiaľ ma pamäť neklame. To je ekvivalent asi 800 eurového bicykla dnes po započítaní inflácie za tie roky. Moje skúsenosti s týmto Authorom boli nanajvýš pozitívne. Za tie roky sa tam nepokazilo absolútne nič. Servis takmer nulový. Jediné čo som robil bolo mazanie reťaze, centrovanie, defekty, výmena brzdových doštičiek na V-brakeoch.... Existuje a jazdí dodnes, bolo na ňom najazdených asi 15-20 tisíc km, pohon je komplet pôvodný, aj napriek takmer nulovému servisu ide normálne a dokonca nepočuť žiadne otravné pukanie a podobné veci.
Potom som mal pár rokov viac menej cyklistickú pauzu z rôznych dôvodov. Minulý rok som sa rozhodol vrátiť k pravidelnému jazdeniu, chcel som skúsiť niečo trochu iné tak som si kúpil gravel. So svojim starým Authorom som aj tak jazdil terény cca zodpovedajúce tomu čo sa jazdí na graveloch, čiže asfalt a slušnejšie poľňačky. Kúpil som CTM Koyuk 2.0, stál asi 1400 eur, takže som predpokladal, že oproti Authoru si kvalitatívne polepším. Jazdím na ňom od minulej jesene, ale bohužiaľ musím povedať, že začínam byť trochu rozčarovaný ohľadom tej spomínanej kvality....
Po cca 1000km začal byť problém s pukaním. Bol v dvoch servisoch, prvý
servisák bol blbec a nezistil nič, druhý
servis rozobral stred a zistil, že ložiská tam boli od výroby nasucho bez vazelíny a ide to pravdepodobne odtiaľ... Vraj sa tam dostal aj prach a špina, plus prvý servisák ešte ten stred niečim pomastil tak sa tam dostalo aj to, a celé to bolo v takom stave, že odporučili rovno výmenu stredu za asi 25 euro. Potom to na chvíľu ustalo, ale po ďalších 300km puká
bicykel zase, tentoraz to ide akoby spredu od hlavového zloženia a je to celkom hlasné. Čiže ma čaká ďalšia servisná odysea...., Taktiež od nova robil mierne zvuky prešmykač, nastaviť ho ideálne zvládol až tretí mechanik v poradí - mám pohon 2x10. Ďalšie trable - hydraulické brzdy. Brzdí to síce fajn, ale mal som už asi 3 krát problém so šúchaním kotúča. Nie tak aby ma to reálne brzdilo, ale mňa akékoľvek šúchanie kotúča proste vytáča. Návod, že uvoľniť strmeň, stisnúť
brzdy a pritom dotiahnuť nie vždy funguje. Minule to nezafungovalo, snažil som sa to amatérsky opraviť podľa kadejakých návodov a skončil so zavzdušnenými brzdami takže znova servis. Zlaté V-braky, človek nič neriešil a výkon mi stačil.....
Neviem, čím toto všetko podľa vás je? Mal som len ja smolu na blbý kus? Alebo išla za posledné roky dole aj kvalita komponentov? Jasné, za niektoré veci ako tie brzdy si môžem sám, ale proste aj tak. Nie som zvyknutý na to, že pri
bicykli treba furt riešiť nejaké blbosti a nechávať takéto čiastky v servisoch... vždy to bolo o tom, že som jazdil a nestaral sa. Čo si má dnes človek kúpiť ak chce bezúdržbový "tank" ako za starých čias?