Mam ucet cez EIC a plati sa len vstupny poplatok ako sa tu spominalo, dokonca mensi ako 2-3%. V appke este vidim symbolicky transakcny poplatok, tusim z kazdeho nakupu - dokopy zatial necelych 10€ z nakupov za 5000€. Zriadenie bolo cez sprostredkovateľa, inak uz len posielam mesacne a nakupujem S&P500 Spravil som ucet sebe aj deckam a stav si sledujem cez appku. Mam kontakt na jedneho sprostredkovatela v KE, cez ktoreho som to riesil osobne a nasiel som ho cez web, ale da sa s nim poriesit podpis zmlúv aj postou ak nie si poblizku. Nebudem sem pridavat link, nech to nevyznie ako reklama ale mozem poslat v sukr. sprave.
EDIT: vstupny poplatok je 1%

Naposledy upravil cakipeto dňa 27.06.2025 - 14:34:00, celkovo upravené 1 krát.

27.06.2025 - 14:24:18
00
stanos4: Presne na toto som sa pýtal môjho poradcu. On je len spostrekovateľ, nutný pre založenie účtu. Ten bude vedený na moje meno, zmluvu budem mať priamo ja z EIC. Podobne, ako keď sa vybavuje hypo cez sprostredkovateľa, s tým rozdielom, že hypo si môžeš vybaviť aj sám. Jednorazový vstupný poplatok ze poradenstvo/správa financovania na celý investičný horizont, resp. do investovania cieľovej sumy. Ďaľšia výhoda, čo som sa dočítal, je možnosť kupovať ETF v menších frakciách ako má napr XTB (neviem, či to je akutálna informácia), čo pri dlhodobom horizonte môže spraviť rozdiel.

Izzy68: Čo sa poplatkov týka, je tam 0.2 % p. a. (viď tabulka čo som poslal), poplatky podobného rádu sú podľa toho čo som zatiaľ zisťoval "skryté vo výnosnosti" aj v iných tu navrhovaných službách.
27.06.2025 - 14:24:33
00
Aby sme v tom mali jasno. Financny agent predava produkty niekoho ineho. V tomto pripade je to EIC. EIC zase nerobi nic ine, len vedie ucet (pre koncoveho klienta) cez ktory nakupuje fondy inych spolocnosti. Napr Amundy, iShares, Xtrackers.
Vsetky fondy maju vstupne, priebezne a vystupne poplatky. Samozrejme tieto poplatky mozu byt aj nulove, ale priebezne su vzdy nenulove. Napr najvacsie EFTka na SP500 maju 0.07% (lebo je to lacne spravovat), lenze niektore viac specificne mozu ist vyssie (MSCI world ma napr 0.38%), komoditne kludne do 1%.
Svoj vstupny poplatok si pyta aj agent za sprostredkovanie. F. agenti si to zaobalili ako % z cielovej sumy, lebo na tom sa najlepsie zaraba. Otazka znie, preco toto platit agentovi, ked sa da investovat priamo? XTB, revolut, 212 a mnoho dalsich. Pripadne lacnejsie - finax. Vsetko je to intuitivne cez mobilnu aplikaciu alebo web. Rozhranie je na 90% zhodne s akymkolvek bankovnictvom.
Agent uz vysvetlil ako bude tento vstupny poplatok zrazeny? Ze prvy rok/2/3 na investovanie nic nepojde a vsetko pojde len jemu?
Viem, ze za pohodlnost sa plati, ale toto je fakt vela penazi za nic. Ak niekto o moznosti priamych nakupov nevie, alebo pozna len podielove fondy co ponuka banka, tak ok. Ale ignorovat ponuku na finax (co je nieco velmi podobne, ale lacnejsie), pripadne ist rovno cez brokera je doslova zle finacne/matematicke rozhodnutie.
27.06.2025 - 14:38:49
08
stale nechapem vyhody EIC.. najma ak tam ma clovek SP500 ktore kupi s nadsazkou aj na mileticke (rozumej u vsetkych brokerov, dokonca vo velkych bankach ako slsp- samozrejme tam tiez s poplatkom naviac). kde je ta pridana hodnota sprostredkovania a vyssich poplatkov v EIC?
27.06.2025 - 14:43:18
10
sunko Ok, beriem na vedomie. Ale ako môže byť 1,23 % p. a. z hodnoty celého portfólia čo ponúka Finax pre horizont 18 rokov (dajme tomu celkové vklady 21600 € pri 100€/mesiac) lacnejšie, ako cca 650 € (3% z 21600) jednorazovo pri vstupe?

mnavak no asi len v tom, že mi to namixuje/diverzifikuje do viacerých fondov, JA si viem max pozrieť čo ako rastie, ale neviem zhodnotiť riziko (inak povedané, či robím nejakú blbosť). + ja nebudem mať čas sledovať vývoj/prehodnocovať v čase. AJ keĎ neviem, ako to je pri tak dlhom horizonte relevantné.
27.06.2025 - 14:44:49
00
Takze inak povedane:

-eic na svojej stranke pise nieco (necital som zmluvy, podmienky, len povrchne "produkty" sekcie
- oki acakipeto tu pisu nieco dost ine o tom ako to "realne" je
- "realna" popisana situacia zodpoveda ze fin poradca ti bude manazovat teda nieco oki? Ci vsetko si budes robit sam (i.e. vyberat co kupit, kedy, za kolko, a nakoniec aj nakupovat sam)?
- ak je "realna" ze vsetko robis sam, a fin poradca ti len pomoze otvorit ucet, preco potom platit nieco poradcovi?
- p.a. poplatky co pises niesu "z vynosnosti". To chapes velmi zle. Poplatky (aj u velkych etf) su z hodnoty. A to v dosledku znizuje vynosnost aj. Lenze to znamena aj, ze ak je fond v strate, tak bude v strate este viac o poplatky - tie sa platia vzdy
- p.a. poplatky na urovni toho co je na stranke eic na urovni do 0.7% je riadne vela
- ake su teda tie p.a. poplatky? Kde ich mas vypisane a popisane - s kym mas na ne zmluvu? Eic na stranke pise ze do nejakej miery asi so sprostredkovatelom

---> a teda, ak si teda vsetko budes robit sam, tak nejake eic je uplna blbost a treba ist do xtb, interactive brokers, degiro alebo podobne
27.06.2025 - 14:52:29
00
Hodil som si do kalkulacky udaje, co ste popisali. Finax ani EIC nepouzivam, tak neviem posudit, na kolko su 100% pravdive.

100000e vstupny vklad, 9% rocna vynosnost, na 20 rokov.

1.) 1,23% poplatok rocne -> 471k eur
2.) 3% vstupny poplatok + 0,2% rocne - 560k eur
3.) bez poplatkov - 602k eur.

Za predpokladu, ze tie EIC poplatky su konecne, tak to vychadza lepsie ako Finax. Ak pojdes cez EIC namiesto nejakeho brokera priamo, tak im v podstate platis 2000e rocne (za predpokladu, ze tam ziadne ine skryte poplatky nie su).
27.06.2025 - 15:13:58
00
ale oni tam su.. len si skryte v nizsom vynose
27.06.2025 - 15:38:28
00
arrow_leftOkiGraphics napísal:
sunko Ok, beriem na vedomie. Ale ako môže byť 1,23 % p. a. z hodnoty celého portfólia čo ponúka Finax pre horizont 18 rokov (dajme tomu celkové vklady 21600 € pri 100€/mesiac) lacnejšie, ako cca 650 € (3% z 21600) jednorazovo pri vstupe?

mnavak no asi len v tom, že mi to namixuje/diverzifikuje do viacerých fondov, JA si viem max pozrieť čo ako rastie, ale neviem zhodnotiť riziko (inak povedané, či robím nejakú blbosť). + ja nebudem mať čas sledovať vývoj/prehodnocovať v čase. AJ keĎ neviem, ako to je pri tak dlhom horizonte relevantné.

ale to mas len naoko vyhodu. aktivne manazovanie znie lakavo ale malokto presti trh. raz mozno ano 3 krat nie. velke etf ako tolkokrat spominane sp500 maju asi viac a skusenejsich ludi ako poradcov z hornej dolnej ktori su odkazani na 1-3% ako vstupna provizia. sorry ze to pisem trosku tvrdsie ale taka je podla mojho nazoru realita:) kazdopadne peniaze su tvoje. lepsie eic ale nesporit nic…

chapem ze nemas cas ale tu si treba povedat ci jedna hodina za sajme tomu pol roka za to nestoji, respektive ako je draha:) ak si myslis ze poradca sa zoderie aby ti to diverzifikoval pri zmenach trhu, tak si na omyle. praskne to do 4 fobdov podla toho ako mu vyplnis dotaznik ze chces riskovat a je to
27.06.2025 - 15:41:54
01
V EIC je len jeden vstupny poplatok na zaciatku, ziadne dalsie poplatky. Ak planujes investovat 100k za 30 rokov tak zaplatis 1-3% z tejto sumy a potom uz len sporis mesacne pre seba. V XTB ten poplatok nie je. Naopak vo Finax, Portu a pod. su dalsie poplatky ktore ukrajuju z kazdorocneho vynosu napr. 1% zo spravovaného majetku urobi kazdy rok vacsiu sumu. A ked berieme efekt zlozeneho uroku, ta suma sa uz nemoze zhodnocovat. Po 30 rokoch budes mat teda len 90% z toho, co by si mal pri XTB, resp. 91-92% z toho, ako by sa to zhodnotilo cez EIC v rovnakom ETF zlozeni.
27.06.2025 - 16:33:23
00
Este raz,aj v eic mas priebezny poplatok - ten co vy 2ja tu nazyvate/zabalujete do "nizsieho vynosu". To co napisal mareno je cca ako ste to pisali vy, eic je jeho pripad (2)
27.06.2025 - 16:46:31
00
Ak by to niekto hladal na EIC stranke, tak to, co som spominal je "cieľový ucet č.2" lebo majú aj ine typy a tam su uz aj rocne poplatky.
27.06.2025 - 16:51:25
00
Mareno ratal jednorazovy vklad. To vyjdu uplne ine cisla ako pri pravidelnom vklade pocas 20 rokov. Aj ine vynosy.
27.06.2025 - 16:58:10
00
Tak a ked si otvorim pdf poplatkov na 2025, tak c2 ma poplatky:

- asi tie 3% z cielovej sumy
- mesacne minimalne invest 10€ (netusim co bude ked to nespravis)
- 0.2% pri KUPE AJ PREDAJI (cize dalsi 0.2% vstupny A vystupny poplatok) pri akciach a dlhopisoch
- mozno nejaky manazersky poplatok?

A je uplne jedno co ratal mareno v zmysle vyslednych sum - ja som narazal na poplatky. Coz ako teraz mi pride ak pdf citam spravne, je este horsie pre eic ako mareno pisal
27.06.2025 - 17:01:40
00
arrow_leftOkiGraphics napísal:
Ahojte, investujete niekto cez sprostredkovateľa cez EIC.eu?

treba si to pustit aj 3-4x
thumb_up0thumb_down
27.06.2025 - 17:22:18
03
keyboard_arrow_up