Tam ide aj o to, že to celé nie je vôbec zložité. Je to len proste niečo nové.
Polhodina pozerania YouTube návodov a ušetríte si kopu peňazí.

Bol som na tom rovnako na začiatku.
Ono to má celé taky zvláštny, akoby zamlzeny opar na sebe – popritom je to primitívne.
27.06.2025 - 18:54:30
02
OkiGraphics stále nechápem prečo nejdeš cez XTB ?
27.06.2025 - 20:56:26
00
posledne dve strany najlepsia facepalmovacia debata
ked chce niekto zaplatit 3% za to, ze moze investovat, miesto toho aby si otvoril ucet u brokera a kupoval VUAA s minimalnymi nakladmi, tak asi nevysvetlis
dnes je investovanie tak jednoduche, ze ziadni sprostredkovatelia nemaju pridanu hodnotu,
ziju len z toho, ze historicky sa toho ludia boja, lebo to bola dlho tajomna nedostupna vec
27.06.2025 - 20:58:17
113
Suhlasim, XTB je aktualne najlacnejsia alternativa. Ak som spravne pochopil tak do 100K sa u nich neplati ani transakcny poplatok, spravne?

Este si teda dovolim priklad pre porovnanie dlhodobeho investovania medzi XTB a EIC. Skusime 100eur mesacne do S&P500 po dobu 30 rokov a ratajme urok 8% p.a. - vklady teda spolu 36000 eur.

1. Bez poplatkov je vysledna nasporena suma s urokmi 149 035,94 EUR - toto by mala byt suma, ktoru budeme mat v XTB na dochodok, ok? :)
Kalkulacka: https://kalkulacky.sme.sk/ekonomicke/sporenie

2. Ak pri EIC (cielovy ucet c. 2) zaplatim sprostredkovatelovi na zaciatku 1% bude to minus 360eur z cielovej sumy (vklad) a potom pri mesacnych nakupoch je este transakcny poplatok z cennika 0,2% Cize v priebehu 30 rokov zaplatim este 0,2% z 36000, t.j. 72 eur. Teda na EIC som zarobil po 30 rokoch 148 603,94 EUR. Rozdiel oproti XTB 432 eur.
cennik: https://eic.eu/data/files/dokumenty/tlaciva_sk/Cennik_EIC-SR_2025-04-01.pdf
Poznamka 1: vstupny poplatok tu zavisi od sprostredkovatela takze moze byt aj 0 aj 5 % - zalezi na koho natrafite. Aj pri 2-3% to je na zaciatok slusna palka 720 - 1080 EUR a tiez by som zvazoval ine alternativy.
Poznamka 2: prva investicia je navysena o vstupny poplatok cize v reale bude po 30r na EIC ucte len o 72 eur menej ako na XTB ucte.

3. nemenovany sprostredkovatel: ziadny vstupny poplatok, ziadny transakcny poplatok, "iba" 1% poplatok rocne za spravu: nasporena suma po 30 rokoch - 121 997 eur teda o 27 039 eur menej ako cez XTB

A existuju este dalsie levely kde si vedia okrem poplatku za spravu zobrat 10% podiel zo zisku, teda ak v dany rok zarobite na indexe 10% - vezmu si z toho desatinu - a to kazdy plusovy rok. Vid poplatky v 3. pilieri.

Nepracujem vo financnom sektore. Ak sa mylim, opravte ma. Tento prispevok len mal poukazat na to, ze vstupny poplatok nehra tak vyznamnu ulohu pri dlhodobom investovani ako kazdorocny poplatok za spravu, co aj niektori vyssie naznacovali.
27.06.2025 - 23:10:48
00
Aby vypocet bol spravodlivy, tak u predajcov (1) ktori nemaju vstupny poplatok z "hypotetickej cielovej vlozenej sumy" by si mal ratat ze tuto sumu vlozis na zaciatku, i.e. "present value" v excelovskej "fv" funkcii budu 360€ pre 1% priklad
27.06.2025 - 23:35:11
00
OkiGraphics
Chlape dokazal si sa zaregistrovat sem na forum, dokazes to aj u ktorehokolvek brokera. Dokonca vies aj pocitat a rozmyslat, to uz je viac ako potrebijes na investovanie cez brokera.
Sprostredkovatelia su pre ludi, ktori nevedia co je internet. Cize nie pre teba.
A nie je to o pohodlnosti. Presne ten isty trvaly prikaz si potrebujes zalozit aj ked to sypes do eic.
Nepotrebujes vediet o akciach absolutne nic, raz si vyberies etf na sp500 a o 15r si vytiahnes peniaze. Bez toho, aby si zivil x spostredkovatelov.
Tvoje ucty platis tiez cez tretiu firmu a s pomocou financaka? Alebo mas inkaso/trvaly prikaz. Toto je to iste
28.06.2025 - 08:46:28
09
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: toto fakt do vtipkara
29.06.2025 - 20:23:05
00
cakipeto Ďakujem za výpočet, takto nejak som na to išiel aj ja. ROzdiel nie je priepastný (ak uvážime investičný horizont). Chýba tam ale ešte "poplatok za úshcovu a správu", ktorý som si na začiatku v cenníku nevšimol. Ten májú väčšinou sprostrekovatelia "zjednaný" na 0.05 % p.a. + DPH. To už zaváži, najmä ak uvážim, že v čase sa tento poplatok asi bude len zdvíhať.

No tak ste sa pobavili, nemáte za čo.

A ako je to s danením ztisku z predaja frakcií ETF po roku držania cez XTB? Čítal som na to rôzne názory, podstatné je, kto ich vlastní, v tomto sa vraj rôzni brokeri líšia. Samozrejme, pri 18 ročnom horizonte ivnestovania, ktorý plánujem, bude väčšina portfólia obsahovať asi "ucelené" ETF, ale aj tak ma zaujímajú, vaše skúsenosti.

A ešte by som bol vďačný, keby ste sa vy, ktorý investujete na XTB s dlhoročným horizontom, podelili o váš mix ETFiek, do ktorých investujete, keď už vám tak záleží na tom, aby som neplatil žiadneho finančného sprostrekovateľa :) Ďakujem.
01.07.2025 - 10:07:42
00
Ja mam nieco v krypto (mimo XTB), ale do toho by som aktualne asi vacsi obnos nedaval. Cakam, kym to pojde nizsie a potom asi prikupim.

Na XTB do ETF aktualne najviac prihadzujem do Defence odvetvia, je aj europske zbrojarske ETFko. Mam aj akcie Rheinmetallu. Po navyseni prispevku na obranu pre staty NATO to ma podla mna potencial ist hore, aj ked taky spominany Rheinmetall uz predtym vystrelil zrejme az prilis. Pekne mi narastlo ETFko s Nuclear Techs. Plus mam klasicky S&P500. A este na druhom oddelenom ucte robim trading s komoditami, ale tam neprihadzujem. Tam som dal fixnu sumu a mam to skor na ucenie sa, ako trh funguje a zistenie, ci to z dlhodobeho hladiska moze nahradit nejaky druh prijmu alebo tam pojdem na nulu a tadial cesta nepovedie :)
01.07.2025 - 10:36:28
00
arrow_leftOkiGraphics napísal:
A ešte by som bol vďačný, keby ste sa vy, ktorý investujete na XTB s dlhoročným horizontom, podelili o váš mix ETFiek, do ktorých investujete, keď už vám tak záleží na tom, aby som neplatil žiadneho finančného sprostrekovateľa :) Ďakujem.
zaklad je mat eft bez vyplacania dividend a v eurach. 1/ nemusis danit prihadzajuce dividendy 2/ neplatis za kurzovu konverziu
Sektor, tam jednoznacne SP500, to je zaklad. ETFko na SP500 maju vsetci, takze vybrat akumulacne (bez vyplacania dividend), v eurach a s co najnizsim TER (rocny naklad). Pripadne World, ale tieto ETF maju vyssie TER a aj tak 2/3 portfolia su US akcie (kedze je to najvacsia ekonomika).
Vsetky ine sektory (mozno okrem nasdaq) by som nechal zatial tak. Ak budes mat peniaze o ktore sa nebudes bat prist, tak potom kludne nalievaj do zbrojenia/farmacie/biotech/greentech a podobnych. To iste sa tyka roznych inych ekonomik (DE/Cina/India/JAP a pod).
01.07.2025 - 10:54:22
10
Naco chces mix etfiek? Mix akcii sa robil v casoch, ked etfka este neexistovali. S ich vznikom uz je to len oblbovacka od financakov a kadejakych prizivnikov. Kup siroke etf na sp500, alebo msci world a neries mixy a hlavne necasuj trh. Respektive casuj jedine v zmysle ze ked pada, ty viac dokupujes
01.07.2025 - 11:02:11
03
tu je krásne vidieť ako brutálne sme pozadu aspoň so základným finančným vzdelaním.... prečo sa nemeckí dôchodcovia majú tak dobre?

Tam už je dáávno dávno zaužívané zakladať investičné účty deťom už pri ich narodení alebo dokonca aj vopred... to znamená že ak sa k tomu pridá rozumné dovzdelanie detí od rodičov počas ich dospievania, tak majú 60 ročný investičný horizont jedna radosť...

na druhej strane na slovensku väčšina nie že by deťom začala investovať (tak ďaleko ešte väčšinou niesme) ale v 30tke sa vôbec len začínajú zamýšľať nad tým ČI začať investovať :D

Ja sám patrim do generácie ktorá začala investovať okolo 30tky.. a dúfam že už moje dieťa na tom bude lepšie, tomu investujeme od narodenia..

Pri takto dlhodobom horizonte vôbec neriešim konkrétne akcie, proste tak ako bolo spomenuté široké ETF a hotovo. nečasujem nákupy nákup je každý mesiac v ten istý deň.. maximálne ak sa objaví výraznejší pokles dokúpim navyše za 50-100€.

Dohodli sme sa tak aj s rodinou, že na sivatky a podobne malému netreba kupovať hračky (má ich viac ako dosť) ani oblečenie toho má tiež plno... a ak už teda chcú dať nejaké peniaze tak aby vedeli že my mu za to nič kupovať nebudeme ale celá suma sa mu vždy investuje...(navyše popri pravidelných mesačných čiastkach) :)

tá ťažšia časť bude neskôr, v tom aby sme nevychovali rozmaznaného spratka ktorý keď mu to niekedy v 25 alebo 30 rokoch dáme... za to nenakúpil nové auto...ale aby mal dostatočný rozhľad na to že v tom investovaní bude pokračovať :)
01.07.2025 - 11:32:52
13
OkiGraphics
Ja mám
70% sp500 spyl.de
20%dax xdax.de
10% india flxi.de

Na tematické ETF sa vykašli. Maximálne tam daj nejaké drobné. Ja dávam tie drobné do jedi.de.
01.07.2025 - 11:55:53
12
arrow_leftmareno17 napísal:
Ja mam nieco v krypto (mimo XTB), ale do toho by som aktualne asi vacsi obnos nedaval. Cakam, kym to pojde nizsie a potom asi prikupim.

:lol:

Prílohy:

510377666_1039786611678898_7962255342485295212_n.jpg
510377666_1039786611678898_7962255342485295212_n.jpg 52.6 KiB thumb_up0thumb_down

03.07.2025 - 15:20:09
00
Ja som nepovedal, ze BTC je najvyssie ako kedy bude a uz neporastie. Ja som napisal, ze pockam, kym to klesne a vtedy dokupim. Predpokladam, ze to skor ci neskor pride. Pozri co dokazalo urobit par Trumpovych vyhlaseni s trhmi. Ked mu prepne, najde si nieco aj na crypto.

A takymito obrazkami na mna dojem neurobis. Ak to aj je prave a nie len upravene, tak podobnych a ovela optimistickejsich predpovedi som uz videl mraky. Podobne ako predpovede vitazov majstrovstiev - urobis XX roznych predpovedi, prispevky nechas skryte, tie co vyjdu das public a zazdielas, ze si predpovedal este pred MS, tie co nevyjdu nechas private, pripadne zmazes :)
03.07.2025 - 16:47:23
02
keyboard_arrow_up