Som od nedele v HR. Keď som prišiel, cena nafty bola 1.30€/l - či na diaľnici alebo mimo. Dnes, 1.7.2025, začala dovolenková sezóna, nafta stojí 1.38€/l 😀 Nabudúce si na toto dám väčší pozor 😀
nie, doposial len s manzelkou...dieta mame na ceste, 3 neplanujem....male dieta ti vzhladom na nizsiu cenu leteniek (emirates batolata zadarmo, neskor do 5r. zlavy do 50%, mame overene, nieco spravia aj nalietane km) a zanedbatelny priplatok za ubytko neurobi velky narast rozpoctu. Staci planovat vopred, sledovat ceny leteniek a mas v zime exotiku za cenu HR aj s dietatom...
Ale narazam najma na cenu ubytovani a stravy v Chorvatsku, to je taky prepal, ze sa tej krajine uz 15 rokov z tohto dovodu vyhybam.
Minule som v podobnej debate spomenul, že nevidím jeden jediný dôvod na dovolenku v Chorvátsku.
Trochu sme to s oponentmi rozoberali a ukázal sa jeden logický dôvod: Ľudia neovládajú jazyky. V Chorvátsku sa sloenčinou plus pár chorvátskych slovíčok, vedia dohovoriť.
Bez angličtiny si v Grécku asi stratený. Možno pomôže aj iný jazyk to neviem, ja pužívam angličtinu a viem pokecať s domácimi a podobne...
Takže myslím, že aj pre toto
Rovnake obavy mali aj moji rodicia, minuly rok sme ich vyslali bez cestovky za par € na Mallorcu...v dnesnej dobe s mobilom a internetom vybavis vsetko. Tiez som si parkrat nevystacil s anglictinou a nemcinou a pouzil som k spokojnosti google translator. Na sri lanke stacila sim s datami za 20€ na cely pobyt, v EU to je gratis.
Za mňa je (vlastne už sa dá povedať, bolo) obmedzene detí skôr v školskej dochadzke / prázdninách.
Jazyk som tiež myslel, že treba. Ale moja holíčka chodí po svete a nevedia s manželom ani ceknúť. Vlani Mexiko, tento rok Thajsko, Malajzia..
Tak ale to asi nie je pre každého 😁
skolopovinne dieta na 1.stupni, zimne obdobie kde hockedy pride nejaky kaslik soplik.. tazko naplanujem dva tyzdne na Sri Lanke, nehovoriac o dovolenke v praci, ale to uz je na inu debatu
dovolenka autom - ak si mam vybrat predlzeny vikend dakde v Besenovej a pod., tak radsej sadnem do auta a za 8h som pri mori v Chorvatsku, cenovo mi to vyjde rovnako a s garanciou pekneho pocasia, to je moj dovod preco jazdim do Chorvatska
jednou vetou: poistenie storna (v pomere k cene zajazdu su to drobne). Tuto zimu sme si to zial vyskusali, ale preplatenie prebehlo bez problemov (Allianz). Stacil 1 papier od lekara.
Ad dovolenka autom. Každý máme svoj uhol pohľadu.
Tieš preferujem cestu autom na dovolenkách v Európe, ale nepatrím ku chválenkárom/pretekárom, ktorí sa znažia o rekodnne krátky príchod na miesto pobytu.
My kľudne cestujeme aj tri dni lebo po ceste je tiež čo spoznávať. A vraciame sa častoktát okľukou.
Ad jazyky - keď pošleš babičku s cestovkou do Mexika, tak asi ten jazyk veľmi netreba. My sme s cestovkou v živote necestovali a zaujíma nás viac, ako pobyt v rezorte. Vlastne ani v rezorte sme nikdy neboli. Proste máme iný - slobodný štýl
Ale je pravda, že prichádzajú translátory, ktoré pomôžu pri dorozumievaní. Ja som hovoril o doterajšej dlhšej minulosti až 30 rokov dozadu
Ďalší dôvod, prečo Chorvátsko. Ak máš auto, nahadžeš doň čo treba a ideš. Ak cestuješ aspoň s 1 dieťaťom, už tam musíš riešiť, čo brať, čo pôjde do podpalubia. Ak máš 2 deti, je to zložitejšie, ale záleží aj od veku dieťaťa. Čím menšie dieťa, tým viac vecí mu musíš brať (plienky, obľúbená hračka atď,). Samozrejme, záleží aj od rodičov, ako sa vedia zbaliť a koľko vecí potrebujú. Napríklad ja sa viem zbaliť sem https://www.decathlon.sk/p/301684-33788-turisticky-batoh-nh-50-arpenaz-10-l.html na týždňovú letnú dovolenku, do ruksaku 2x univerzálne nohavice na voľný čas/ kúpanie sa, 2x tričko, uterák z mikrovlákna, nech mám na čom ležať na pláži, kniha/čítačka, nabíjačka, zubná pasta, kefka a hotovo. Ale sa zhodneme asi, že veľa ľudí predsa len by toho si chcelo brať viac.
Potom je tu otázka ceny. Ak nejdeš niekam dole do Dubrovnika, tak z celého Slovenska sa vieš nákladovo dostať niekde medzi 200-300€ na auto, časovo 6-10 hodín. A ak potrebuješ, vieš sa autom povoziť v okolí obytovania. Ak ideš letecky, tak áno, let možno trvá 2h,ale musíš sa dostať na letisko, musíš tam byť s nejakým predstihom, hlavne ak máš podpalubnú batožinu. Ja ako Bratislavčan som na Malorke (nikdy nebývam v Palme, vždy niekde na kraji mimo Palmy), tak 30 minút v rámci mesta na bus na Swechat, 50 minút cesta busom na Swechat, 45 minút aby som došiel na gate (idem naľahko, len príručná), 2h let, v rámci Malorky ešte busom idem cca 1,5h. To máš tak 5 hodín. Ak by som ale nebol z Bratislavy a nemám dobrý prístup na letisko, tak sa bavíme o kľudne aj 8 hodinovej ceste na Malorku. Ak si zrátaš náklady na cestu, že si sám, tak ak máš šťastie, z BA to viem spraviť do 100€/osobu (pri dobrej cene leteniek). V momente, keď ste už 2 na dovolenku, tak Chorvátsko autom koľkokrát už vychádza lacnejšie na náklady. Pri 4 osobách už nie je o čom.
Presne tak. 100eur letenka vyzerá super, ale ja to platím pre 5 ľudí a z letiska sa nebudem mordovat hromadnou dopravou s 3 deťmi ako keď sme cestovali do ženou. Takže potrebujem auto za 40eur/deň. A to je cena za dopravu na úrovni 1000eur, keď som optimista. Ubytovanie a strava je aj tak všade rovnaké.
Inak prečo sa spomína iba Chorvátsko, my sme pred par rokmi takto boli boli v Gdansku. Prekvapivo príjemné more, mesto jednoducho paráda (+ výlet Malbork) a tie ceny 😁
Ja do chorvátska chodievam aj kvoli tomu, že si vezmeš čo chceš. Paddleboard, bajky, harpúnu. Minulý rok sme boli na Rabe, pekný apartmán hneď na pláži stál 400€ na týždeň cez sezónu. A my, čo máme učiteľku za ženu, sa ťažko chodí mimo sezóny na dovolenku...
chorvatsko sa oplati viac pre viac-clenne pobyty. zoberie sa apartman a rozdeli sa to na 4-6-8,.... etc dopln si. pre 2 to byva stale pomerne drahe ak si nechces na platnicke varit cestoviny s pomodoro kazdy den. par krat sme boli ale mne tie kamene a jezkovia v mori nestoja za to. nech je more ciste akokolvek tak ked musim do vody v obuvi tak mozem ebat.
na jar na biky ok, je tam pomerne pokoj a ked vyjde aj pocasie tak dajme tomu. v lete mam radsej ist niekam do alp. neviem co vsetci sa tak strasne potrebuju kupat v tej slanej vode a nic ine nie je dovolenka len more.
Inak prečo sa spomína iba Chorvátsko, my sme pred par rokmi takto boli boli v Gdansku. Prekvapivo príjemné more, mesto jednoducho paráda (+ výlet Malbork) a tie ceny 😁
Presne tak. Balt je nový Jadran, len teda o tom nikomu nehovorte . A ešte aj majú piesok namiesto toho štrku a betónu.
@scarinko nezovseobecnuj az tak ‘neviem co vsetci sa tak strasne potrebuju kupat v tej slanej vode a nic ine nie je dovolenka len more.'
určite nie všetci, ale zopar nas bude...čo si radi zaplavame v morskej (nechlorovej, netermalnej,nejazernej) vode, precistime nosne dutiny a predsalen (odhliadnuc od veci ako skolske prázdniny) je prijemnejsie byt tam ked voda ma povedzme 22°C pri vonkajsej teplote 28 v porovnani s napr 17/21 alebo este menej, mimo sezony.
Nie vsetci su otuzilci - ale aj taki su...
Za mna doteraz na tento typ pobytu vyhrava sever Talianska, blizko, autom, kvalita obstojna, ziadne extremy(ak po nich netúžis alebo si nevyberies), mensie pláže (nie zname masovky), ceny uplne ok, jedlo fajn a ako bonus historia v kazdej/druhej/ 'dedine'.
(akurat pre snorchlistov ocakavajucich wau objavy to nie je, ziadne HR a uz vobec nie Cervene more a vzdialenejsia exotika)
posledny mesiac dostavam stale tu istu otazku "Kam idete na dovolenku?" lebo ked nemas kupeny charter do Turecka, Egypta alebo nemas objednany apartman na Makarskej tak to nie je dovolenka asi
Ja ani nemozem planovat dovolenku jak podaktori co si to kupuju v zime alebo neviem kedy. Ani netusim kedy budeme mat obaja moznost v praci mat volno, ci tam este vlastne budem robit (to je zrovna situacia u mna), ci nebude v tom obdobi prsat (to mi je taka dovolenka uplne k ho..)
byt to na mne tak cestujem kludne 2 tyzdne autom po roznych miestach postupne, bike so sebou. lenze polovicka nie je bikefriendly cize by som stale jazdil sam a niekam sa stale ponahlal naspat a to ma nebavi. Takto idem za 3 tyzdne do Bormia s chalanmi a doma pojdeme mozno niekam ak bude cas. Minuly rok sme boli 4 dni s v Schladmingu.
Obdobie kedy sme jazdili lietadlom do Bulharska, Grecka, Talianska mam uz za sebou. Bez biku by som sa tam nudil ako pes a na slnku lezat vydrzim tak 30 min
Ja toho roku som nakoniec rezervované ubytko v chorvátsku zrusil a kúpil letenky za 66€/os na mallorku
Ubytko síce drahšie (150€ na noc pre 4), auto 200€ na 8 dní, žena tam ešte nebola tak sa už teším. Inokedy ako cez leto sa nám ísť moc nedá.
ktora oblast? my sme boli na JV a to nebolo dobre, vela utesov, k plazi sa stale schadzalo niekam dole, boli male uzke a nebola tam jedina pozicovna na bike
ale autom sme pojazdili trochu tak aspon daco.
My ideme radsej autom ako letecky a hlavne radsej niekam do apartmanu ako do rezortu. V Turecku som bol 8 rokov dozadu, nikdy viac. Min. rok sme skusili pre zmenu zasa rezort (tentokrat na Rhodose), ale len nas to utvrdilo v tom, ze rezorty nie su pre nas a radsej si budeme varit na apartmane. 2 roky dozadu sme prebrazdili Korziku, toto leto ideme na Elbu (predtym sme boli 4x za sebou v HR, ale to sme boli u znameho, takze za ubytovanie sme neplatili). Co sa tyka reci, ze preco chodime kazdy rok k moru vtedy, ked aj doma je teplo, poviem len 2 veci. Na Slopensku minam peniaze len na to nevyhnutne, kvalita sluzieb/ceny su tu v absolutnom nepomere a za zabavou/oddychom chodim vyhradne za hranice (je to niekedy drahsie, ale viem, co za svoje peniaze dostanem). No a za druhe, k moru chodime hlavne kvoli detom (ja to k zivotu nepotrebujem) aj zo zdravotneho hladiska (mladsia je trochu ekzemova a vzdy jej pobyt pri mori pomoze).
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ale narazam najma na cenu ubytovani a stravy v Chorvatsku, to je taky prepal, ze sa tej krajine uz 15 rokov z tohto dovodu vyhybam.
Trochu sme to s oponentmi rozoberali a ukázal sa jeden logický dôvod: Ľudia neovládajú jazyky. V Chorvátsku sa sloenčinou plus pár chorvátskych slovíčok, vedia dohovoriť.
Bez angličtiny si v Grécku asi stratený. Možno pomôže aj iný jazyk to neviem, ja pužívam angličtinu a viem pokecať s domácimi a podobne...
Takže myslím, že aj pre toto
Jazyk som tiež myslel, že treba. Ale moja holíčka chodí po svete a nevedia s manželom ani ceknúť. Vlani Mexiko, tento rok Thajsko, Malajzia..
Tak ale to asi nie je pre každého 😁
dovolenka autom - ak si mam vybrat predlzeny vikend dakde v Besenovej a pod., tak radsej sadnem do auta a za 8h som pri mori v Chorvatsku, cenovo mi to vyjde rovnako a s garanciou pekneho pocasia, to je moj dovod preco jazdim do Chorvatska
Tieš preferujem cestu autom na dovolenkách v Európe, ale nepatrím ku chválenkárom/pretekárom, ktorí sa znažia o rekodnne krátky príchod na miesto pobytu.
My kľudne cestujeme aj tri dni lebo po ceste je tiež čo spoznávať. A vraciame sa častoktát okľukou.
Ad jazyky - keď pošleš babičku s cestovkou do Mexika, tak asi ten jazyk veľmi netreba. My sme s cestovkou v živote necestovali a zaujíma nás viac, ako pobyt v rezorte. Vlastne ani v rezorte sme nikdy neboli. Proste máme iný - slobodný štýl
Ale je pravda, že prichádzajú translátory, ktoré pomôžu pri dorozumievaní. Ja som hovoril o doterajšej dlhšej minulosti až 30 rokov dozadu
Potom je tu otázka ceny. Ak nejdeš niekam dole do Dubrovnika, tak z celého Slovenska sa vieš nákladovo dostať niekde medzi 200-300€ na auto, časovo 6-10 hodín. A ak potrebuješ, vieš sa autom povoziť v okolí obytovania. Ak ideš letecky, tak áno, let možno trvá 2h,ale musíš sa dostať na letisko, musíš tam byť s nejakým predstihom, hlavne ak máš podpalubnú batožinu. Ja ako Bratislavčan som na Malorke (nikdy nebývam v Palme, vždy niekde na kraji mimo Palmy), tak 30 minút v rámci mesta na bus na Swechat, 50 minút cesta busom na Swechat, 45 minút aby som došiel na gate (idem naľahko, len príručná), 2h let, v rámci Malorky ešte busom idem cca 1,5h. To máš tak 5 hodín. Ak by som ale nebol z Bratislavy a nemám dobrý prístup na letisko, tak sa bavíme o kľudne aj 8 hodinovej ceste na Malorku. Ak si zrátaš náklady na cestu, že si sám, tak ak máš šťastie, z BA to viem spraviť do 100€/osobu (pri dobrej cene leteniek). V momente, keď ste už 2 na dovolenku, tak Chorvátsko autom koľkokrát už vychádza lacnejšie na náklady. Pri 4 osobách už nie je o čom.
na jar na biky ok, je tam pomerne pokoj a ked vyjde aj pocasie tak dajme tomu. v lete mam radsej ist niekam do alp. neviem co vsetci sa tak strasne potrebuju kupat v tej slanej vode a nic ine nie je dovolenka len more.
Presne tak. Balt je nový Jadran, len teda o tom nikomu nehovorte
určite nie všetci, ale zopar nas bude...čo si radi zaplavame v morskej (nechlorovej, netermalnej,nejazernej) vode, precistime nosne dutiny a predsalen (odhliadnuc od veci ako skolske prázdniny) je prijemnejsie byt tam ked voda ma povedzme 22°C pri vonkajsej teplote 28 v porovnani s napr 17/21 alebo este menej, mimo sezony.
Nie vsetci su otuzilci - ale aj taki su...
Za mna doteraz na tento typ pobytu vyhrava sever Talianska, blizko, autom, kvalita obstojna, ziadne extremy(ak po nich netúžis alebo si nevyberies), mensie pláže (nie zname masovky), ceny uplne ok, jedlo fajn a ako bonus historia v kazdej/druhej/ 'dedine'.
(akurat pre snorchlistov ocakavajucich wau objavy to nie je, ziadne HR a uz vobec nie Cervene more a vzdialenejsia exotika)
Ja ani nemozem planovat dovolenku jak podaktori co si to kupuju v zime alebo neviem kedy. Ani netusim kedy budeme mat obaja moznost v praci mat volno, ci tam este vlastne budem robit (to je zrovna situacia u mna), ci nebude v tom obdobi prsat (to mi je taka dovolenka uplne k ho..)
byt to na mne tak cestujem kludne 2 tyzdne autom po roznych miestach postupne, bike so sebou. lenze polovicka nie je bikefriendly cize by som stale jazdil sam a niekam sa stale ponahlal naspat a to ma nebavi. Takto idem za 3 tyzdne do Bormia s chalanmi a doma pojdeme mozno niekam ak bude cas. Minuly rok sme boli 4 dni s v Schladmingu.
Obdobie kedy sme jazdili lietadlom do Bulharska, Grecka, Talianska mam uz za sebou. Bez biku by som sa tam nudil ako pes a na slnku lezat vydrzim tak 30 min
Ubytko síce drahšie (150€ na noc pre 4), auto 200€ na 8 dní, žena tam ešte nebola tak sa už teším. Inokedy ako cez leto sa nám ísť moc nedá.
ale autom sme pojazdili trochu tak aspon daco.