Lokalizácia
Formulár sa odosiela
tak to bude zaujimave sledovat ten vyvoj okolo ZSR, moj tip: v klasickom ruSSkom carskom style to Fico necha este trochu vyhnit a potom sa objavi ako zachranca, vsetko zrusi a ako maleho chlapca vyhresi generalneho a Raza, ludia zatlieskaju, mozno sa aj nejaka slza vyroni, neskor samozrejme nejake prepustenie prebehne, akurat menej napadne
11.07.2025 - 12:54:10
01
A medzitym stihne na xyz-tlacovkach skriekat, ako to je sposobene predchadzajucou vladou/zlou EU/Zelenskym/Simeckovej mamy kona bratrancom
11.07.2025 - 13:04:08
09
Zdielam z FB V. Marcinkovej

POUŽILA SOM FICOV TRIK, ABY SOM ZAVIAZALA VLÁDU PODPORIŤ PROTIRUSKÉ SANKCIE

Existuje v právnom poriadku možnosť, že pätina poslancov navrhne stanovisko k európskym záležitostiam, a toto stanovisko sa pre vládu stáva záväzným aj bez rokovania o ňom, keď sa k nemu 14 dní neprijme v parlamente žiadna zmena alebo parlament neprijme novšie.

Ja som takýto návrh stanoviska s podporou vyše tridsiatky opozičných kolegov pred 14 dňami do parlamentu podala. Uplynutím lehoty, počas ktorej parlament neprijal iné, sa stalo pre vládu záväzným. Áno aj minister zahraničných vecí, aj samotný premiér sa ním na rokovaniach na európskej úrovni majú riadiť a hlasovať podľa neho.

Moje stanovisko hovorí, že vláda musí podporiť sankcie proti Rusku, ktoré EÚ navrhuje (a premiér Fico blokuje).

Túto prefíkanú procedúru schovanú v ústavnom zákone o spolupráci NRSR a vlády SR v záležitostiach Európskej únie sa ako prvý snažil využiť Robert Fico v roku 2023, ako vtedajší líder opozície, keď bol premiérom Eduard Heger. Európsky výbor som viedla ja, všimla si tento Ficov kreatívny právny ťah, zvolala výbor k stanovisku, ktorým sa snažili zmariť vojenskú podporu Ukrajine, a európsky výbor v lehote 14 dní Ficovo stanovisko nahradil iným, čím sme Ficov plán prekazili. Keďže jeho kreatívny počin vyvolal v parlamente paniku, plénum potom prijalo v lehote 14 dní ešte ďalšie stanovisko, aby aj plénum potvrdilo, že to Ficove potichúčky podané stanovisko neplatí.

Už vtedy boli na túto procedúru rôzne právne názory, vyvolala veľkú právnu neistotu a Ficov trik vzbudil vášnivé debaty nielen medzi politikmi, ale aj medzi ústavnými právnikmi. Ja s kolegom Dostálom sme sa dokonca snažili túto procedúru novelou zmeniť, aby ju Fico nemohol zneužívať. Novela vtedy neprešla. Postavil sa proti nej Fico, celá vtedajšia opozícia a aj koaličná Sme rodina. Vraj by sme novelou oslabili parlament, ktorý musí mať v európskych záležitostiach posledné slovo. Preto je táto procedúra naďalej súčasťou právneho poriadku, a tak som si povedala, že ju pripomeniem priamo jej autorovi- Robertovi Ficovi.

Ako sa s mojim stanoviskom, ktoré dnešným dňom nadobúda záväznosť vysporiada Blanár na blížiacom sa utorokovom rokovaní bude zaujímavé sledovať. Aj on sám svojho času ako poslanec takúto procedúru podpísal a chcel tento “trik” využiť.

Je možné, že koalícia cez víkend zvolá parlamentný európsky výbor a bude sa snažiť moje uznesenie zmeniť do odchodu Blanára na utorkovú radu ministrov zahraničných vecí. To by bolo právne najčistejšie riešenie. Je možné aj to, že počas prázdnin skrátka nenazbierajú na rýchle zvolanie výboru dosť poslancov a moje uznesenie bude naďalej záväzné. Im sa to nehodí, a tak to budú spochybňovať. Možné je aj to, že Robert Fico spochybní samotnú procedúru, ktorú sám v parlamente pokrstil, lebo keď vykladá zákony v koalícii, vykladá si ich inak ako keď bol v opozícii.

V tomto momente si neviem tipnúť ktorý zo scenárov si vyberú, ale jedno je isté- opozícia nespí, opozícia využíva všetky nástroje ktoré má, aby to tejto vláde sťažila, a ochránila európsku jednotu. A využíva ich oveľa šilovnejšie, ako keď bol v opozícii Robert Fico. Jemu a jeho ľuďom ušlo, že 14 dní potichučky plynula lehota na prijatie uznesenia, ktoré ich viaže podporovať ruské sankcie.

Celé znenie stanoviska tu:
https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony/cpt&ZakZborID=13&CisObdobia=9&ID=889
11.07.2025 - 13:41:38
58
Tlieskam, no podla mna trošku predčasné zverejnenie... počkal by som este ten jeden den/alebo po víkende/, dnes je prave strnasty
11.07.2025 - 13:51:56
01
arrow_leftMarli napísal:
Tlieskam, no podla mna trošku predčasné zverejnenie... počkal by som este ten jeden den/alebo po víkende/, dnes je prave strnasty

Niekto jej pod tym prispevkom napisal: "Skoda, ze ste na to dnes upozornili..stacilo v pondelok poobede".
Vladka odpisala: "Uz sa na to dva dni pytaju media, uz by som to dlhsie neutajila"

Uvidime ako to dopadne
11.07.2025 - 14:08:51
01
Z denníka N:
Ústavný právnik postup spochybnil
Otázkou teraz je, či sa uplynutím piatka musí stanoviskom, ktoré navrhli opoziční poslanci, riadiť celá vláda a všetci jej členovia vrátane ministra Blanára, ktorý o 18. sankčnom balíku bude rokovať už v utorok.

Ústavný právnik Vincent Bujňák z bratislavskej Právnickej fakulty Univerzity Komenského potvrdzuje, že podľa ústavného zákona vláda alebo najmenej 30 poslancov môže požiadať parlament, aby schválil stanovisko Slovenska k takzvaným ďalším záležitostiam Európskej únie. „Ak sa parlament k návrhu stanoviska vôbec nevyjadrí do dvoch týždňov od jeho predloženia, potom je člen vlády viazaný týmto návrhom. Zjednodušene povedané, ústavný zákon tu formuluje zásadu: kto mlčí, ten svedčí,“ vysvetľuje.

Podľa jeho názoru ale existuje rozdiel, ak ide o rozhodnutia, ktoré sa prijímajú na úrovni zástupcov vlád členských štátov, kde parlament schvaľovaním stanoviska poveril eurovýbor. „Ak je cieľom zaviazať členov vlády parlamentným stanoviskom v procedúre, v ktorej podľa zákona rozhoduje výbor pre európske záležitosti, potom si má rozhodnutie v tejto veci vyhradiť parlament svojím aktívnym uznesením, a tichá procedúra preto záväzné stanovisko nebude schopná vytvoriť,“ myslí si Bujňák.

Podľa jeho názoru by teda musela záväzné stanovisko v otázke sankcií proti Rusku na návrh minimálne pätiny poslancov – čo Marcinková splnila – ešte odhlasovať väčšina prítomných poslancov v 150-člennom pléne.

Keď v júni SNS nečakane presadila uznesenie odmietajúce ďalšiu podporu sankcií, ústavní právnici upozorňovali, že nebola splnená prvá podmienka, teda aby takýto postoj navrhlo aspoň 30 poslancov. Preto podľa nich uznesenie SNS nie je z pohľadu ústavného zákona o spolupráci parlamentu a vlády v európskych záležitostiach právne záväzné.

Ústavný zákon okrem toho obsahuje aj takzvanú únikovú klauzulu. Tá hovorí, že člen vlády sa môže „od stanoviska alebo od návrhu stanoviska odchýliť len v nevyhnutnom prípade a so zreteľom na záujmy Slovenskej republiky“. V takom prípade je podľa zákona povinný bezodkladne informovať Národnú radu a takýto postup odôvodniť.

Lenže aj tu minulosť ukázala, že parlament si nevie poslušnosť ministra vynútiť. V marci 2023, počas pôsobenia odvolanej vlády Eduarda Hegera, výbor pre európske záležitosti prijal stanovisko, aby vtedajší minister životného prostredia Ján Budaj hlasoval v Rade ministrov Európskej únie proti zákazu spaľovacích motorov. Ale Budaj to neurobil.

Parlament to následne veľkou väčšinou v máji 2023 vyhodnotil ako neakceptovateľné porušenie ústavného zákona a prekročenie kompetencií exekutívy vo vzťahu k zákonodarnému zboru. „Vymožiteľnosť dobre ilustruje skutočnosť, že hoci 127 poslancov v máji 2023 odhlasovalo, že exekutíva porušila ústavný zákon, v reálnom živote to nemalo žiadne dôsledky,“ upozorňuje ústavný právnik Vincent Bujňák.

„Ústavnému zákonu chýba náležitá koncovka, hoci by sa dalo uvažovať nad tým, že ak člen vlády poruší schválené stanovisko, potom by bol k dispozícii ústavný zákon o ochrane verejného záujmu, ktorý predpokladá finančnú sankciu za porušenie povinnosti chrániť verejný záujem vo výške ročného platu verejného funkcionára.“

Poslanci sa neskôr pokúsili Budaja odvolať z postu ministra, ako dôvod uviedli aj jeho postup pri otázke spaľovacích motorov na pôde EÚ.
11.07.2025 - 15:32:26
01
nieco podobne som chcel napisat, ze to slusne povedane budu ignorovat, takze vybavene a kolko zbytocneho cirkusu okolo toho

a teraz hajde z BA makat a ziskavat volicov
11.07.2025 - 15:47:40
00
👍

Prílohy:

Screenshot_2025-07-11-17-00-19-518_com.facebook.katana-edit.jpg
Screenshot_2025-07-11-17-00-19-518_com.facebook.katana-edit.jpg 215.15 KiB thumb_up0thumb_down

11.07.2025 - 17:05:53
03
No ale aspoň dvaja z nich majú modrú knižku.
11.07.2025 - 19:23:37
00
Tri russacke krysy zo smeru sa zase predviedli v europarlamente :puke:

Prílohy:

Gvj2vhaXIAAdjh8.jpeg
Gvj2vhaXIAAdjh8.jpeg 154.63 KiB thumb_up0thumb_down

11.07.2025 - 20:30:01
215
Aj zajtra bude nablito :puke:
Premiér Fico a ministri Blanár a Takáč budú mať v sobotu o 10.00 h tlačovku k cenám plynu, ktoré nazývajú „národnoštátnym záujmom“. Práve chýbajúce garancie cien plynu boli dôvodom, prečo Fico odmietol podporiť 18. balík sankcií voči Rusku.
11.07.2025 - 20:58:19
00
Zabrusil som teraz na pobavenie na FB stranky revolucionara Dlahu a teda pod prispevkom ohladom kauzy zvesenej duhovej vlajky vo VW, to su povacsinou reakcie intelektualneho vykvetu tohto naroda. Niekedy to je az smiech cez slzy, pretoze taka tupost v prispevkoch snad ani nie je mozna a je mi az luto nad mizeriou ich videnia sveta. Pristihol som sa, ze poslednu dobu obdobne stranky navstevujem pomerne casto a snazim sa prispevkami trosku zamutit vodu. Moj oblubenec je ctihodny narcis z Budkoviec, hlava zarastena Sutaj. Vo vseobecnosti je to ale zle, oni si ziju vo svojej bubline a vo svojich nazoroch sa len utvrdzuju a viac radikalizuju, rovnako ako Fiko. 🫣
11.07.2025 - 23:09:37
08
Tipnem si, ze polka z toho budu boti. A zamerne debilne pisane - aby si druha strana nad tym myslela, ze su blbi.

Siria nenavist a rozdeluju spolocnost.
12.07.2025 - 22:37:17
01
arrow_leftwill napísal:
Tipnem si, ze polka z toho budu boti. A zamerne debilne pisane - aby si druha strana nad tym myslela, ze su blbi.

Siria nenavist a rozdeluju spolocnost.

Nenávisť v spoločnosti šíria predovšetkým psychicky nevyrovnaní ľudia z prostredia strany Demokrati, ktorí neuveriteľným spôsobom urážajú politikov vládnej koalície a vyhrážajú sa im trestným stíhaním (hlboká orba), keď sa dostanú k moci. To nie je dobre. Ako hovorí pán Chmelár, sú to extrémisti.
12.07.2025 - 23:14:20
00
Ty budeš nejaký reinkarnovaný zatiaľ neviemkto, keďže kvôli takýmto príspevkom - aktuálny počet 2 - úplne mimo cyklistiky - si sa tu registroval.
A lol, vytiahnuť také eso ako šušňožrút ... - vzor pokrytectva a srania si do huby - skladám ti druhú poklonu :bow:
Ináč asi bude potrebné voliť Demokratov, aj keď sú aktuálne tesne nad hranicou zvoliteľnosti, keďže úplne desia súčasnú koalíciu :)
12.07.2025 - 23:36:27
728

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up