ak si myslis že to bude dropovat ako predtým, dnes ked btc nakupuju dochodkove fondy tak prajem ničím nerušené čakanie. Podobné komentáre čítam už od ceny 28k. Áno môže to dropnúť o 30-40% ale to vykúpenie príde tak rýchlo že aj tak nenakupis včas a zároveň ten upside potenciál je na úplne iných nasobkoch ako si dokážeš teraz predstavit. Vždy treba zhodnotiť risk and reward a podľa toho alokovat kapitál ale čakať že nejaké aktívum pôjde smerom dole nie je veľmi rozumné .
05.07.2025 - 00:31:00
00
Slabší dolár zvyšuje zisky amerických firiem a prináša výhody európskym investorom
Menový kurz dolára výrazne ovplyvňuje ziskovosť amerických firiem s globálnym pôsobením. Až 40 % tržieb spoločností v indexe S&P 500 pochádza zo zahraničia. Keď dolár oslabí, zahraničné príjmy sa pri prepočte na USD zhodnotia, čo zvyšuje čistý zisk, cashflow a trhové hodnoty firiem.

Oslabenie dolára o 10 % môže zvýšiť zisky S&P 500 o 4–5 %. Najviac profitujú technologické firmy, zdravotníctvo a spotrebný tovar.

Pre európskych investorov je aktuálny kurz USD/EUR výhodný – americké akcie môžu nakupovať so zľavou približne 12 % a zároveň ťažiť z rastúcich ziskov amerických firiem.

Technologický „MAG7“ (Meta, Apple, Google, Microsoft, Amazon, Nvidia, Tesla) má 50–60 % tržieb mimo USA, čo znamená, že oslabenie dolára o 10 % im môže zvýšiť čistý zisk o 5–6 % vďaka FX efektu.

Výnimky ako Nvidia a Tesla majú časť výroby mimo USA, takže efekt oslabenia dolára je u nich miernejší, no stále pozitívny.

Zhrnutie:

Slabší dolár zvyšuje zisky firiem v S&P 500.

MAG7 patria medzi najväčších víťazov.

Európski investori získavajú aj kurzovú výhodu pri nákupe amerických akcií.
07.07.2025 - 22:16:39
00
Europski investori, ktori investuju prioritne v USD a prevody z EUR na USD robili niekedy pocas parity, asi nie su uplne nadseni :)
07.07.2025 - 22:44:08
01
Preboha nekaz trionq jeho scenáre. On už teraz vie, že keď bude v budúcnosti vyberať zisky, tak dolár bude znovu silny. Presne ako pred rokom vedel, že Cybertruck bude najpredávanejší pickup na svete, či marcové prepady predajov Tesly sú dočasné.
08.07.2025 - 01:39:22
09
arrow_lefttrionq napísal:
Slabší dolár zvyšuje zisky amerických firiem a prináša výhody európskym investorom
Menový kurz dolára výrazne ovplyvňuje ziskovosť amerických firiem s globálnym pôsobením. Až 40 % tržieb spoločností v indexe S&P 500 pochádza zo zahraničia. Keď dolár oslabí, zahraničné príjmy sa pri prepočte na USD zhodnotia, čo zvyšuje čistý zisk, cashflow a trhové hodnoty firiem.

Oslabenie dolára o 10 % môže zvýšiť zisky S&P 500 o 4–5 %. Najviac profitujú technologické firmy, zdravotníctvo a spotrebný tovar.

Pre európskych investorov je aktuálny kurz USD/EUR výhodný – americké akcie môžu nakupovať so zľavou približne 12 % a zároveň ťažiť z rastúcich ziskov amerických firiem.

Technologický „MAG7“ (Meta, Apple, Google, Microsoft, Amazon, Nvidia, Tesla) má 50–60 % tržieb mimo USA, čo znamená, že oslabenie dolára o 10 % im môže zvýšiť čistý zisk o 5–6 % vďaka FX efektu.

Výnimky ako Nvidia a Tesla majú časť výroby mimo USA, takže efekt oslabenia dolára je u nich miernejší, no stále pozitívny.

Zhrnutie:

Slabší dolár zvyšuje zisky firiem v S&P 500.

MAG7 patria medzi najväčších víťazov.

Európski investori získavajú aj kurzovú výhodu pri nákupe amerických akcií.

dolar je stale na priemere z roku 2015
08.07.2025 - 10:20:31
00
Len pre info, XTB uz podporuje dvojfaktorove overenie prihlasenia.
08.07.2025 - 11:59:54
00
už dlhšie ... osobne sa mi už oči točia so všetkých tých sms rsa oma ma excalibur a podobne .. už aby zaviedli tie čipy čo ma jednojednoznačne overia všade a nahradia aj OP
08.07.2025 - 12:40:01
00
arrow_leftyojo napísal:
Preboha nekaz trionq jeho scenáre. On už teraz vie, že keď bude v budúcnosti vyberať zisky, tak dolár bude znovu silny. Presne ako pred rokom vedel, že Cybertruck bude najpredávanejší pickup na svete, či marcové prepady predajov Tesly sú dočasné.

nemusis svoju ekonomicku negramotnost maskovat za uražky :rofl: vyskušaj ten topik skopirovat, hodit to chatgpt a napisak k tomu promt "vysvetli to po lopate ako pre debila" možno sa niečo naučíš

"Najpredávanejší elektrický pickup: Q2 2024 (apríl–jún) a máj 2024.
V Q3 2024 bol stále na vrchole trhu s elektrickými pickupmi"
kludne prekrucaj dalej ak to to robí dobre

a samozrejme trepes aj v 3. prípade

Q1 2025 (január–marec) 336 681 vozidiel
Q2 2025 (apríl–jún) 384 122 vozidiel

chapem že ty a tvoje ovečky by radi videli iný svet ale skus to prežuť

marecej a? to sa navzajom nevyrušuje.. inak presne o tom za bavili aj včera v rozhovore fond manažéri .. https://youtu.be/XDgGsjoEBro?feature=shared&t=993
10.07.2025 - 17:23:33
00
Ten prvy odsek je krasny...nema schovavat ekonomicku negramotnost za urazky a hned v dalsej vete ho nazves debilom. Ty za urazky schovavas co?

Druhy odsek - neviem o com ste sa bavili s yojom, ale on v citovanom prispevku pise o najpredavanejsich pickupoch, ty o najpredavanejsich elektrickych pickupoch. A to teda ani zdaleka nie je to iste.

V tretom tiez nemas pravdu, pretoze porovnavas kvartaly tohto roka. Porovnaj to s predchadzajucimi rokmi, to bude vystiznejsie.

Q1 a Q2 ma tento rok predaj cca 720k vozidiel. Je to o 13% menej ako v roku 2024 za Q1+Q2.
Podla statistik mas 2021 -> 2022 narast o 27%. 2022 -> 2023 o 57%. 2023 -> 2024 o 7%. 2024 -> 2025 13% pokles.

Ak porovnas cisto len Q2, tak: 2021 - +122%; 2022 - +36,3%; 2023 - +32,8%; 2024 - -4,8%; 2025 - -13,5%.

(za udaje nerucim, treba brat s rezervou - vyhodil mi to chatgpt a nechce sa mi to overovat)
10.07.2025 - 17:55:16
03
marecej a? to sa navzajom nevyrušuje.. inak presne o tom za bavili aj včera v rozhovore fond manažéri .. https://youtu.be/XDgGsjoEBro?feature=shared&t=993

-teda ked si tym v marci reagoval na moj prispevok a klesajucej hodnote dolaru, co si tym chcel povedat?
-fondy tych managerov maju dufam lepsie zhodnotenie ako s&p500
10.07.2025 - 19:33:37
00
trionq Ďakujem za zdielanie tvojho 'know-how' o používaní ChatGPT. Evidentne to používaš často, lebo úplne to sedí k tvojim znalostiam, argumentácii aj štýlu komunikácie.

Odpovedáš na iné veci, než sa riešia. Uniká ti podstata aj súvislosti. Tebe to všetko sedí, pretože netušíš, čo nevieš.

Na osvieženie pamäte, tu je tvoj post: next target - najpredávanejší pickup overall
https://www.mtbiker.sk/forum/post2048873.html#p2048873

Keď som vysvetlil môj názor, prečo si myslím, že je absolútne nereálne, aby Cybertruck predbehol Ford F-series, už vtedy si si cucal „fakty“ z prsta a nakoniec si si uplatnil „patent na pravdu“. Pokojne si to prejdi znovu a uvidíš, ako mimo si bol vo všetkom. Fakt je po roku taký, že Ford F-series sa konštantne predáva 50-70 tisíc mesačne, Cybertruck je momentálne niekde na 2 tisícoch mesačne.

Odsek 3 – Pekne to zhrnul mareno17 a je to v podstate to isté, čo som ti napísal ja cca 2 mesiace dozadu: https://www.mtbiker.sk/forum/post2109686.html#p2109686. Akurát sú tam ďalšie dva mesiace dát, ktoré znova len potvrdzujú to isté, čo predtým.
12.07.2025 - 06:40:53
010
Musime si zvyknut, je digitalna doba a kazdy aj s nedokoncenou zakladnou skolou moze byt "super investor", "vizionar" a mudrlant (chatGPT). Zbytocne sa pustat s nimi do debaty a minat energiu.
12.07.2025 - 08:12:11
03
a pritom kto to denne pouziva vie kolko balastu a hovadin to generuje. nevravim ze je to zle, len osobne ti pouzivam opatrne a overujem. co je neoveritelne napisem zdroj - chatgpt.
neverili by ste kolko principialne nefunkcnych veci si to povymysla - IT sektor
12.07.2025 - 08:57:55
07
tak ano, ale ako dlho je to verejne vo svete? davam komunistovi rok dva a bez toho nikto nepovie ani slovo. Instatna vedomost vsetkeho, a co je najlepsie, bude to vseobecne uznavane, nakolko sa to implementuje uplne vsade. Takze tesilo ma Boti :-D
12.07.2025 - 09:05:04
00
Back to krčma :)
12.07.2025 - 11:53:52
05
keyboard_arrow_up