Ak chceš rekreačne bicyklovať a myslíš to aspoň trocha vážne, pozri bazár a nejaké cestné bicykle podľa tvojej výšky niekde medzi 300-500€ nájdeš už pekné, pomerne moderné cestné bicykle, s modernými komponentami, ktoré sú úplne inde ako Favorit. Prešiel som z Favoritu, ktorý dostal upgrade ako nové kolesá, zapuzdrený stred na jazdený cyklokrosový bicykel z 2014, z bazáru za 400€ pred 4 rokmi. Ver tomu, iný svet a vrátiť sa chcieť nebudeš. Brzdí to, ide to, je to pevné, ľahké, indexové radenie, keďže to má už dual páky (brzdová páka zároveň slúži aj na radenie).
Ak to chceš mať ako ozdobu do bytu, či niekde na chate, kúp si Cyklostar, alebo niečo podobné, zober hubku na riad aj s tou drsnejšou stranou, nastriekať a vydrhnúť. Veľká časť hrdze zíde dole, ale už to nikdy nebude ako nové.
Ale ako tak na to pozerám, budeš potrebovať nové plášte, nové bowdeny a lanká, nové brzdové špalíky, novú reťaz, nové viackolečko. Na
hlavové zloženie ti stačí kladivo a pevný veľký šrobovák, alebo dláto, ale udierať a rozumom. Aj viackolečko tak vieš dať dole, pozri nejaké videá na YouTube. Najlacnejšie
plášte 30€ sada, aj duše by bolo fajn potom meniť, to je 10€, viackolečko 15€, reťaz 15€, bowdeny a lanká kľudne cez 20€, brzdové špalíky do 10€. To si spravil len to minimum a si zhruba na 100€. A to si ešte nemenil omotávku, a kto vie ako sú na tom pedále a či ti sadne sedačka. Kolesá a výplet už nikto nedá dohromady. Chápem sentimentálnu hodnotu, ale z môjho pohľadu, toto by som nechal max ako niečo v rámci dediny do krčmy, reťaz hodil do nafty, či technického benzínu, nechal to tam cez noc aj s viackolečkom, ráno vydrhol, dal olej na to a to je všetko, čo by som s tým bol ochotný spraviť. Na bežné, hoc aj rekreačné jazdenie by som sa fakt pozrel po nejakom bazarovom
cesťáku medzi 300-500€. Čokoľvek do toho dáš, sú vyhodené peniaze.