Ďakujem za tip. Bol mi tiež doporučený.
15.07.2025 - 08:15:22
01
Inak na margo autoservisov a donesených dielov:
Osobne mať autoservis, tak so sebou donesené diely v žiadnom prípade nemontujem. A nejde len o to, že každý servis si na dieloch účtuje nejakú tú maržu. To by sa dalo zohľadniť v hodinovej sadzbe za prácu.
A samozrejme pri aktuálnom modeli vozidla nebude diel zakúpený v autorizáku to isté, ako diel zakúpený v maloobchodnej sieti, ani v prípade, že sa jedná o totožného výrobcu dielu.
16.07.2025 - 10:33:40
00
A o čo ide? Keď napr. objednáš ten istý diel z toho istého obchodu?
16.07.2025 - 10:36:30
01
1. Servis na svoju prácu a diel dáva záruku. Nemôže dať záruku na plnú funkčnosť za vec, ktorú si si ty doniesol bohvieodkadiaľ.
2. Ak donesieš vec, ktorá nepasuje, pričom sa musela rozobrať na vozidle väčšia časť celkov (napríklad pri výmene spojky donesieš nepasujúci diel), Tvoje auto ostane na zdviháku minimálne o deň dlhšie a bude ho okupovať. Pritom tam už malo byť dalšie auto.
Ak by si mal niekedy autoservis, pochopíš to. Že objednáš ten istý diel z toho istého obchodu je síce pekná teória, ale v praxi sa často nevyskytuje. Ty totiž pravdepodobne objednáš diel tam, kde bude najlacnejší. Servis si objednáva od overených dodávateľov, ktorý mu nedodajú kotúče ATE, ktoré okolo ATE ani nešli. Ak budete objednávať z rovnakého obchodu, tak to nebude dávať finančne zmysel, pretože to, čo Ty ušetríš na marži na diele, to Ti servis "osladí" na práci (aby mal svoj predpokladaný zisk).
Ja si drvivú väčšinu vecí na autách robím sám. A mám prístup aj k veľkoobchodným cenám dodávateĺov ako AZcar, Intercars apod. Ale občas z lenivosti, nedostatku času alebo potrebe špeciálneho prípravku využijem služby autoservisov. Diely si tam však nenosím, pretože som pochopil, že tým neušetrím vôbec nič. Dokážem však obvykle s majiteľom/vedúcim servisu konzlutovať značku dielu, ak mám nejaké rozsiahlejšie skúsenosti.

Naposledy upravil tl_unicorn dňa 16.07.2025 - 10:49:58, celkovo upravené 1 krát.

16.07.2025 - 10:45:40
04
Asi máš nasadené ružové okuliare.
16.07.2025 - 10:47:41
00
Chlape, ja sa okolo áut pohybujem 25 rokov, vlastnil som ich desiatky. Nemám problém ani s opravou mechatroniky v automatickej prevodovke, viem urobiť kompletnú opravu a nastavenie vstrekovania ako je Bosch KE-Jetronic. Zrovna autá sú oblasť, kde mám pri všetkej skromnosti pravdepodobne väčšie skúsenosti.
Počuj, nosiť do autoservisu vlastné diely je niečo podobné, ako keby si prišiel do reštaurácie, doniesol si tam vlastné suroviny, aby Ti z nich navarili. To je vcelku absurdné, že?
16.07.2025 - 10:52:43
010
arrow_leftskynet napísal:
A o čo ide? Keď napr. objednáš ten istý diel z toho istého obchodu?

A zmysel takéhoto kroku?
16.07.2025 - 11:52:06
00
cena, nič iné
16.07.2025 - 11:55:48
00
žasnem, to akože s teslou chodíš do bežného dedinského servisu?
16.07.2025 - 12:11:11
00
arrow_leftskynet napísal:
cena, nič iné

ty mas lepsiu cenu ako servis?
ja si tiez mozem cez kamosa objednat za jeho ceny, su vyrazne nizsie. lenze to vyuzivam iba na veci, ktore si chcem robit sam. kamos spravidla na mna nema cas, venuje sa tazkej technike.
Poznam dost ludi z roznych oblasti, co by sa na tuto temu ani nebavili. Napriklad aj brat je tesar, tiez sa uz popalil. Zakaznik si vsetko zabezpecil sam , akurat ze sa z toho nedala postavit ta strecha co bola na projekte. Teraz co, pokracovat nemohol, mal zaplatenych ludi, vzhradeny cas.... To iste ma aj servis. Pravdepodobne sa uz s tym stretli, tak viacej nemaju zaujem sa s tym zapodievat.
Ak nie su babraci, tak zakaznikov maju a so spekulantmi len pokoj.
16.07.2025 - 12:19:40
03
arrow_leftlapaloma napísal:
žasnem, to akože s teslou chodíš do bežného dedinského servisu?

Tak tesla je práve v tomto dost transparentná, zverejnuje návody na opravu, Martin Vaculík vo videu ukazuje ako sa napríklad doma daju nastaviť svetlá
thumb_up1thumb_down
16.07.2025 - 13:48:20
00
A bežné podvozkové diely Ti vymení každý schopný mechanik.
16.07.2025 - 14:14:10
01
Ja chodim do autorizaku :) a diely objednavam v gafa auto / autodoc :) Oba weby maju kvalitny tovar :)

Ale ano, vzdy sa najde niekto kto ma potrebu obhajovat prestrelene ceny 😂
17.07.2025 - 01:33:57
02
arrow_leftMarin1 napísal:
Ahojte,

vedeli by ste mi, prosím, poradiť a doporučiť serióznú autolakýrnicku dielňu v Bratislave? Na aute Opel Grandland som si všimol, že lak na streche je na ploche asi 3x3 cm olupnutý, takisto nad prednými dverami na ploche asi 2x2cm. Bol som s tým v Opli na reklámaciu ( auto je r.v. 2022), ale tvrdia, že podľa nich to je rozleptané od vtáčieho trusu, alebo poškodené od kamienkov. Neviem, či sa tam vybláznila nejaká vrana a klovaním to poškodila. Ide o to, že v Opli by to opravili prestriekaním celej strechy, a celej bočnej strany pod lyžinou. Ja by som radšej preferoval lokálnu opravu.
Za tip, doporučenie z vašej vlastnej skúsenosti vopred ďakujem.
Na foto to nie je úplne ideál vidieť, lebo sa to odráža od laku karosérie.
Auto je modrej metalízy s čiernou strechou.

Príloha:
20250710_173434.jpg

Ano je možné, že je to naleptané od vtáčieho trusu, sám mám skúsenosť, že keď necháš vtáčí exkrement dlhšiu dobu na karosérii, tak to vie celkom rozožrať lak. Inak trochu zvláštne, že na modrý lak nagrcali čierny, najprv som si myslel, že je to fólia. Skúsený detailer/lakýrnik by to mal zvládnuť.
17.07.2025 - 09:17:49
00
arrow_leftZipsik napísal:
Ja chodim do autorizaku :) a diely objednavam v gafa auto / autodoc :) Oba weby maju kvalitny tovar :)

Ale ano, vzdy sa najde niekto kto ma potrebu obhajovat prestrelene ceny ?

Oba weby majú AJ kvalitný tovar. Mimo toho majú samozrejme aj lowcost, ktorý má od kvality ďaleko. Nepotrebujem obhajovať prestrelené ceny v autorizákoch. Chodím tam málokedy, kupujem tam tiež len málokedy. No keď rozoberieš napríklad hydraulický nastavovač vačky alebo napínač reťaze zakúpený v autorizáku a potom nejaký aftermarket diel (aj značkový) a pomeriaš tolerancie, tak pochopíš, že ten rozdiel tam je. Áno, ceny sú väčšinou bežne x2, ale ak ide o strategický komponent, dostaneš v autorizáku to najkvalitnejšie, čo sa dá na trhu zohnať. Zo skúsenosti viem, že napríklad veci ako EGR ventil (alebo iné časti emisných systémov) ani nemá zmysel kupovať inde, než v autorizáku, pretože skrátka korektne nefunguje. Námatkovo čo sme riešili naposledy: Vírivé klapky v saní vozu BMW 530d G30. Správne fungovali až tie zakúpené priamo v BMW. Ďalší adept - EGR ventil MB W212 220CDI. Vyskúšali sa tri aftermaket značky. Správne funguje až ten z autorizáku. Napínač reťaze W204 C200CGI - vyskúšané dva aftermarkety. Neudržia dlhodobo tlak oleja. Správne fungoval až ten z autorizáku.
Skrátka, môžeš sa tu rehotať ako sprostý buchte, ale bez argumentov je to oničom.
Nechodím do autorizákov kupovať bežný spotrebný tovar, ako drážkové remene, kotúče, platničky, ramená a pod. Lebo pomer cena vs. kvalita ma o tom nepresvedčil. Ale rozhodne sú komponenty, ktoré v aftermarkete kupovať neodporúčam. Lebo tam funguje pravidlo, že "kto nechce platiť, zaplatí dvakrát".
17.07.2025 - 10:36:31
08

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up