Takze zakladam tuto temu, aby sa veci suviasace aut, motoriek a hoci aj kosaciek preberali tu a nie medzi bikami. Urcite je tu vela fanusikov (aj odporcov) tejto tematiky, ktory budu radi prispievat
Takze mozeme pokracovat debatou z temy "Škaredé, netradičné bajky a všakovaké výmysly na 2 kolesách" a debatou okolo zahadnej smrti Pininfarina.
vedeli by ste mi, prosím, poradiť a doporučiť serióznú autolakýrnicku dielňu v Bratislave? Na aute Opel Grandland som si všimol, že lak na streche je na ploche asi 3x3 cm olupnutý, takisto nad prednými dverami na ploche asi 2x2cm. Bol som s tým v Opli na reklámaciu ( auto je r.v. 2022), ale tvrdia, že podľa nich to je rozleptané od vtáčieho trusu, alebo poškodené od kamienkov. Neviem, či sa tam vybláznila nejaká vrana a klovaním to poškodila. Ide o to, že v Opli by to opravili prestriekaním celej strechy, a celej bočnej strany pod lyžinou. Ja by som radšej preferoval lokálnu opravu.
Za tip, doporučenie z vašej vlastnej skúsenosti vopred ďakujem.
Na foto to nie je úplne ideál vidieť, lebo sa to odráža od laku karosérie.
Auto je modrej metalízy s čiernou strechou.
Attachment:
20250710_173434.jpg
Ano je možné, že je to naleptané od vtáčieho trusu, sám mám skúsenosť, že keď necháš vtáčí exkrement dlhšiu dobu na karosérii, tak to vie celkom rozožrať lak. Inak trochu zvláštne, že na modrý lak nagrcali čierny, najprv som si myslel, že je to fólia. Skúsený detailer/lakýrnik by to mal zvládnuť.
Ja chodim do autorizaku a diely objednavam v gafa auto / autodoc Oba weby maju kvalitny tovar
Ale ano, vzdy sa najde niekto kto ma potrebu obhajovat prestrelene ceny ?
Oba weby majú AJ kvalitný tovar. Mimo toho majú samozrejme aj lowcost, ktorý má od kvality ďaleko. Nepotrebujem obhajovať prestrelené ceny v autorizákoch. Chodím tam málokedy, kupujem tam tiež len málokedy. No keď rozoberieš napríklad hydraulický nastavovač vačky alebo napínač reťaze zakúpený v autorizáku a potom nejaký aftermarket diel (aj značkový) a pomeriaš tolerancie, tak pochopíš, že ten rozdiel tam je. Áno, ceny sú väčšinou bežne x2, ale ak ide o strategický komponent, dostaneš v autorizáku to najkvalitnejšie, čo sa dá na trhu zohnať. Zo skúsenosti viem, že napríklad veci ako EGR ventil (alebo iné časti emisných systémov) ani nemá zmysel kupovať inde, než v autorizáku, pretože skrátka korektne nefunguje. Námatkovo čo sme riešili naposledy: Vírivé klapky v saní vozu BMW 530d G30. Správne fungovali až tie zakúpené priamo v BMW. Ďalší adept - EGR ventil MB W212 220CDI. Vyskúšali sa tri aftermaket značky. Správne funguje až ten z autorizáku. Napínač reťaze W204 C200CGI - vyskúšané dva aftermarkety. Neudržia dlhodobo tlak oleja. Správne fungoval až ten z autorizáku.
Skrátka, môžeš sa tu rehotať ako sprostý buchte, ale bez argumentov je to oničom.
Nechodím do autorizákov kupovať bežný spotrebný tovar, ako drážkové remene, kotúče, platničky, ramená a pod. Lebo pomer cena vs. kvalita ma o tom nepresvedčil. Ale rozhodne sú komponenty, ktoré v aftermarkete kupovať neodporúčam. Lebo tam funguje pravidlo, že "kto nechce platiť, zaplatí dvakrát".
Tu išlo ale o to, že sme porovnávali totožný diel v autoservise ktorý si vieš kúpiť za polovicu. Nie iný typ, aftermarket, lowcost alebo podobne. A niektorí tu obhajujú, že si servis dáva 120% marže a že takto je to správne.
Akýkoľvek diel, ktorý sa nepredáva v autorizáku alebo diel do prvovýroby je AFTERMARKET chlapče. A ak nesúhlasíš s cenou dielu, ktorý Ti ponúkne nejaký autoservis, môžeš ísť do iného servisu, alebo si diel svojpomocne namontovať. Nikto Ti v tom nebráni.
Takže vlastne obhajuješ 100% prirážku pri autorizákoch. Otcov Nissan, predné svetlomety vyrába Hella. Je to originál diel priamo z výroby. V Nissane zaň pýtajú 550€, za ten istý diel , originál Hella inde pýtajú 240-270€. To isté časti podvozku, či motora. Originál diely v autorizákoch stoja 2x toľko, čo inde. Ten istý výrobca, ten istý diel, z tej istej fabriky.
Akýkoľvek diel, ktorý sa nepredáva v autorizáku alebo diel do prvovýroby je AFTERMARKET chlapče. A ak nesúhlasíš s cenou dielu, ktorý Ti ponúkne nejaký autoservis, môžeš ísť do iného servisu, alebo si diel svojpomocne namontovať. Nikto Ti v tom nebráni.
Mozes pre neznaleho? - neriesim teraz amazon/ebay/neviemco, kde sa to hemzi nepochybne fakeovym tovarom.
Ako je to ale napr ak su (neviem ci/ako bezne) online/kamenne obchody/nie autorizovane garaze - je to ozaj produkt (vyrobca, model, kvalita) ktory deklaruju? I.e. ak pisu ze je to orig diel pre dane auto tak je to ozaj orig ako pride z fabriky od vw/bmw/.... (resp je zo servisneho listu ekvivalentnych dielov)? Alebo je to fake veeelmi casto/vzdy
Ak sú to predajcovia ako AutoGafa, Intercars, MRO Auto, AZcar apod., tak je nepravdepodobné, že diel v krabičke Lemfoerder nebude Lemfoerder. Ak je to diel napríklad OEM VW, tak je to prekúpené z autorizáku, ale je to originál diel. Vtedy však väčšinou nebude tá cena nejak zásadne lepšia, než by si dokázal pri troche snahy ukecať v autorizáku aj Ty sám. Určite by som sa však nespoliehal na to, že z malých internetových obchodov príde v krabičke Lemfoerder diel, ktorý naozaj Lemfoerder oficiálne predáva. Veľmi veľa fake-ov je na SK trhu hlavne s olejmi (aj pomerne známe a veľké internetové obchody predávajú oleje, ktoré majú s pôvodným výrobcom oleja spoločný len názov), stretol som sa s fake brzdovými kotúčmi ATE, Textar...fake hydroložiskami pre uloženie motora Boge, Lemfoerder, hydroložiskami ramien (opäť prevažne LMI), elektrokomponentami Bosch, Denso, dokonca aj VEMO alebo BorgWarner.
Iná situácia je napríklad v prípade, kedy diel do prvovýroby dodáva napr. Lemfoerder, zároveň ho dodáva ako náhradu do autorizákov (pod menom autorizáku) a zároveň aj na aftermarket. Jedná sa samozrejme o vec vyrobenú na tej istej linke a z toho istého materiálu. Akurát vyrobené kusy sa sortujú podľa výrobných tolerancií. To najlepšie berie prvovýroba, druhé najlepšie autorizák ako ND, tretie najlepšie ako aftermarket v krabičke Lemfoerder so sovičkou. Menej podarené kusy pôjdu krabičkárom strednej triedy (ako napr. Febi alebo bývalý Ruville). Posledná trieda skončí ako scrap, na aliexpresse, prípade brandovaná rôznymi lowcost krabičkármi. Stačí si pokecať s hocijakým do áut trošku zanieteným kvalitárom/ inžinierom kvality pracujúcom v oblasti subdodávateľského automotive (Faurecia, ZF,...).
pracoval som v 4 automotive spolocnostiach v oblasti riadenia kvality a nikde som sa s nicim takym nestretol, pretoze je lacnejsie robit 1 kvalitu ako XY ako tvrdis a nasledne to triedit a specialne balit
toto plati mozno pre Pakistan a Indiu, ako vo videach na ytb kde ti to zabalia do coho chces a Made In kdechces..
Tak v leteckom priemysle bol (a mozno stale je) velky biznis s vyrobou fake nahradnych dielov a predajom certifikatov. A tam tie diely preberaju a montuju profesionalni zamestnanci.
Preco by sa to nedialo v automobilovom priemysle, kde koncovy uzivatel nie je odbornik a uz vobec to neskontroluje ?
RoyalNatal: V tom prípade ste robili prednostne prvovýrobu pre automobilky a tam sa proste nezhodné výrobky reworkujú alebo likvidujú. Nemá to nič spoločné s Pakistanom ani Indiou. My sme napríklad veľmi dobre vedeli, kedy ide várka pre aftermarket a použil sa všetok "pozametaný" materiál, ktorý bol v skladoch označený ako "nezhodný" a ktorý sa pre prvovýrobný diel použiť nesmel. Triedil to potom už niekto úplne iný. A tak si môžeš kúpiť napríklad zásuvku FEBI pre prevodovku 722.6, na ktorej je vybrúsená trojcípa hviezda (meno skutočného výrobcu zásuvky zamlčím) a človek by mal pocit, že vlastne kúpil origo diel. No skús si kúpiť zásuvku priamo v hvezdárni a kúp si FEBI. Skús namontovať jednu aj druhú a pochopíš, že aj keď to vzišlo z jedného stroja, nie je to ten istý diel. Určite Ti je jasné aj to, že ak existuje 200 značiek čapov na 5 000 000 modelov áut, tak nemá každá z tých 200 značiek kopytá a linky na každé z tých 5 000 000 áut. Ale že vo veľa prípadoch nájdeš v rozdielnych krabičkách v rozdielnych cenách to isté...Hydroložisko XXX v krabičke AAA, BBB, možno aj CCC...ale kľudne aj DDD...akurát z DDD po rozrezaní nevytieklo takmer nič...Ono nie každá fabrika tie nepodarky reworkuje (hydroložisko ani nemá ekonomický význam reworkovať) a ani ich nemusí nutne zošrotovať. Predá ich proste ako nezhodný výrobok za drobné. A skončí to u krabičkára. Hydroložisko sa v maloobchode nepredáva za 100€, ale za 35€. Akurát mu chýba to podstatné - hydraulická kvapalina. Ale však čo, motor to udrží tak, alebo tak a veľa ľuďom vôbec nepríde, že auto vo vnútri vrčí viac, ako by malo...predtým tam totiž mali silentblok, ktorý bol mŕtvy úplne a v aute si ml pocit, že motor držíš na rukách.
Dobre to napísal will.
Fantazii sa medze nekladu tak napisem s cim som sa stretol ja. V okoli automotiv fabrik (resp dodavatelov) sa dost casto objavuju na srotoviskach zjavne vadne serie a to naozaj v hojnom pocte. Je to take vseobecne tajomstvo ze sa to potom dalej predava. Vyrobca dostane potvrdenie ze to zlikvidoval ale dalej si ziju tie diely vlastnym zivotom.
Je to presne tak. Netreba si robiť ilúzie zbytočné ilúzie. Bohužiaľ som odpracoval 15 rokov ako automatizačný inžinier v automotive...a že sa teda jednalo o dodávateľskú ***** viacmenej jednu z výkladných skríň subdodávateľov automotive. Keď bolo treba splniť výrobu alebo prejsť auditom, robili sa aj v PLC-čkach rôzne čáry-máry...nafejkované výsledky kamier, poke-yoke-ov, bulharské konštanty do výsledkov meraní...kvalitári a SPC-čkari si vedeli vytiahnuť z 1000 kusov také, ktoré na meraní prešli, prípadne si rovno to meranie vedeli trošku poprihýbať, aby to vyšlo. Pretože kvalita je síce véééééľmi dôležitá, ale biznis je prvoradý.
A áno, vyradené diely ako sú ramená, lamely, platničky, časti strmeňov, tesnenia, ložiská atď. atď. (nebavíme sa samozrejme o celkoch ako sú prevodovky, polomotory apod.) končia v krabičkách rôznych lowcostových firiem. V krabičke BTA za 15€ nenájdete bukový okrúžok, ako by ste za tie prachy očakávali. Bude tam normálne ložisko náboja, pravdepodobne s nápisom KOYO, NTN alebo SNR. Akurát pri lisovaní do tehlice zistíte, že tie KOYO sa akosi za poslednú dobu zhoršili. To je totiž presne ten "šrotoviskový" diel.
Keby to to všetko bolo také ideálne, nebolo by toľko zvolávacích akcií na autách. Ani by servisáci nenadávali na odfušované náhradné diely, z ktorých každý desiaty reklamujú. Nedostala by sa do predaja obrovská séria šišatých nevyvážiteľných pneumatík Bridgestone, ktoré triasli na každej hliníkovej náprave. Atď. atď.
Takže v princípe je teda jedno, či kúpim originál v autorizáku, alebo originál v overenej predajni za polovicu, stále to môže byť fake, alebo nepodarok.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ale ano, vzdy sa najde niekto kto ma potrebu obhajovat prestrelene ceny 😂
vedeli by ste mi, prosím, poradiť a doporučiť serióznú autolakýrnicku dielňu v Bratislave? Na aute Opel Grandland som si všimol, že lak na streche je na ploche asi 3x3 cm olupnutý, takisto nad prednými dverami na ploche asi 2x2cm. Bol som s tým v Opli na reklámaciu ( auto je r.v. 2022), ale tvrdia, že podľa nich to je rozleptané od vtáčieho trusu, alebo poškodené od kamienkov. Neviem, či sa tam vybláznila nejaká vrana a klovaním to poškodila. Ide o to, že v Opli by to opravili prestriekaním celej strechy, a celej bočnej strany pod lyžinou. Ja by som radšej preferoval lokálnu opravu.
Za tip, doporučenie z vašej vlastnej skúsenosti vopred ďakujem.
Na foto to nie je úplne ideál vidieť, lebo sa to odráža od laku karosérie.
Auto je modrej metalízy s čiernou strechou.
Ano je možné, že je to naleptané od vtáčieho trusu, sám mám skúsenosť, že keď necháš vtáčí exkrement dlhšiu dobu na karosérii, tak to vie celkom rozožrať lak. Inak trochu zvláštne, že na modrý lak nagrcali čierny, najprv som si myslel, že je to fólia. Skúsený detailer/lakýrnik by to mal zvládnuť.
Ale ano, vzdy sa najde niekto kto ma potrebu obhajovat prestrelene ceny ?
Oba weby majú AJ kvalitný tovar. Mimo toho majú samozrejme aj lowcost, ktorý má od kvality ďaleko. Nepotrebujem obhajovať prestrelené ceny v autorizákoch. Chodím tam málokedy, kupujem tam tiež len málokedy. No keď rozoberieš napríklad hydraulický nastavovač vačky alebo napínač reťaze zakúpený v autorizáku a potom nejaký aftermarket diel (aj značkový) a pomeriaš tolerancie, tak pochopíš, že ten rozdiel tam je. Áno, ceny sú väčšinou bežne x2, ale ak ide o strategický komponent, dostaneš v autorizáku to najkvalitnejšie, čo sa dá na trhu zohnať. Zo skúsenosti viem, že napríklad veci ako EGR ventil (alebo iné časti emisných systémov) ani nemá zmysel kupovať inde, než v autorizáku, pretože skrátka korektne nefunguje. Námatkovo čo sme riešili naposledy: Vírivé klapky v saní vozu BMW 530d G30. Správne fungovali až tie zakúpené priamo v BMW. Ďalší adept - EGR ventil MB W212 220CDI. Vyskúšali sa tri aftermaket značky. Správne funguje až ten z autorizáku. Napínač reťaze W204 C200CGI - vyskúšané dva aftermarkety. Neudržia dlhodobo tlak oleja. Správne fungoval až ten z autorizáku.
Skrátka, môžeš sa tu rehotať ako sprostý buchte, ale bez argumentov je to oničom.
Nechodím do autorizákov kupovať bežný spotrebný tovar, ako drážkové remene, kotúče, platničky, ramená a pod. Lebo pomer cena vs. kvalita ma o tom nepresvedčil. Ale rozhodne sú komponenty, ktoré v aftermarkete kupovať neodporúčam. Lebo tam funguje pravidlo, že "kto nechce platiť, zaplatí dvakrát".
Mozes pre neznaleho? - neriesim teraz amazon/ebay/neviemco, kde sa to hemzi nepochybne fakeovym tovarom.
Ako je to ale napr ak su (neviem ci/ako bezne) online/kamenne obchody/nie autorizovane garaze - je to ozaj produkt (vyrobca, model, kvalita) ktory deklaruju? I.e. ak pisu ze je to orig diel pre dane auto tak je to ozaj orig ako pride z fabriky od vw/bmw/.... (resp je zo servisneho listu ekvivalentnych dielov)? Alebo je to fake veeelmi casto/vzdy
Iná situácia je napríklad v prípade, kedy diel do prvovýroby dodáva napr. Lemfoerder, zároveň ho dodáva ako náhradu do autorizákov (pod menom autorizáku) a zároveň aj na aftermarket. Jedná sa samozrejme o vec vyrobenú na tej istej linke a z toho istého materiálu. Akurát vyrobené kusy sa sortujú podľa výrobných tolerancií. To najlepšie berie prvovýroba, druhé najlepšie autorizák ako ND, tretie najlepšie ako aftermarket v krabičke Lemfoerder so sovičkou.
toto plati mozno pre Pakistan a Indiu, ako vo videach na ytb kde ti to zabalia do coho chces a Made In kdechces..
Preco by sa to nedialo v automobilovom priemysle, kde koncovy uzivatel nie je odbornik a uz vobec to neskontroluje ?
Je to len o dovere v businessovom retazci.
Dobre to napísal will.
A áno, vyradené diely ako sú ramená, lamely, platničky, časti strmeňov, tesnenia, ložiská atď. atď. (nebavíme sa samozrejme o celkoch ako sú prevodovky, polomotory apod.) končia v krabičkách rôznych lowcostových firiem. V krabičke BTA za 15€ nenájdete bukový okrúžok, ako by ste za tie prachy očakávali. Bude tam normálne ložisko náboja, pravdepodobne s nápisom KOYO, NTN alebo SNR. Akurát pri lisovaní do tehlice zistíte, že tie KOYO sa akosi za poslednú dobu zhoršili. To je totiž presne ten "šrotoviskový" diel.
Keby to to všetko bolo také ideálne, nebolo by toľko zvolávacích akcií na autách. Ani by servisáci nenadávali na odfušované náhradné diely, z ktorých každý desiaty reklamujú. Nedostala by sa do predaja obrovská séria šišatých nevyvážiteľných pneumatík Bridgestone, ktoré triasli na každej hliníkovej náprave. Atď. atď.
uchadza mi vlak s pointou