Slovník vo fone, či?
26.07.2025 - 12:33:27
00
Asi
26.07.2025 - 13:21:25
00
To volanie po opozícii, aby niečo konečne robila.
To je presne o čom cokupit nádherne píše. Ako frustrovaný volič fica potrebuje pastiera. Mnohí "demokratickí" voliči potrebujú to isté. Nestačí im odborný, nekonfliktný politik. Vy tiež voláte po pastierovi a vodcovi, čo za vás bude riešiť vaše životy. Kedy sa uvedomíte, že cena za slobodu a demokraciu je, že si krajinu budeme riadiť, zveľaďovať a budovať spoločne? Nestačí iba frflať a nadávať, že politici robia málo show. Kto potrebuje viac show, máte predsa Matoviča. Hlina, Holečková sú super aktívni. Demokrati idú vkuse aktívne a riešia veci (páči sa mi Kiča). Len vy ani nechcete vidieť, že niečo opozícia robí. Vy chcete vodcu, čo vás životom prevedie za ručičku, ako fico svojich.
Kedy sa uvedomíte, že zaujímať sa o veci verejné, netolerovať zlodejiny, korupciu, neprávosť je na každom z nás? Opozícia nebýva u vás doma, ani nerieši výchovu vašich detí, či vzťahy s partnermi, či kamarátmi.
26.07.2025 - 16:35:36
114
nemam schopnost v pisanom prejave tak vystihnut podstatu, preto si opat poziciam diskutera zo sme.sk:

"V našej spoločnosti sa nám potichu a nenápadne zrodilo nové náboženstvo.
Nemá chrám, nemá Bibliu.
Má proroka Putina, má víziu svetový poriadok podľa Kremľa a má veriacich.
Hovorí sa im Frustráti alebo Dezoláti !
Nejde pritom o urážku, ale o identifikáciu.
Títo ľudia veria v Rusko s náboženskou zanietenosťou a čo horšie,
prijímajú ruskú propagandu, ako by to boli ich vlastné myšlienky.
V momente, keď propaganda prestane byť cudzia
stane sa osobnou vierou, stráca realita akúkoľvek šancu.
Títo ľudia ako si nešíria ruský naratív, oni sú tým naratívom.
Nepotrebujú dôkazy, zdroje alebo fakty.
Potrebujú len vieru, že Západ je zlo, Ukrajina fašistická a Putin je záchranca.
Viera sa však nedá vyvrátiť, to je jej sila aj nebezpečenstvo.
Tento typ uvažovania nie je politický.
Je náboženský.
Keď dezolát prehovorí, nevedie dialóg. On káže.
Rovnako ako náboženstvo, aj jeho viera v Rusko obsahuje rituály.
Zdieľanie proruských informácií, sledovanie proruských kanálov
a hlavne majú obetného baránka demokraciu, EÚ a všetkých,
ktorí neprijali ich vieru.
Diskutovať s nimi je zbytočné.
Každý argument sa obráti proti vám.
Každý fakt je súčasť klamstva.
Každý nesúhlas potvrdením pravdy, že oni nechcú, aby si vedel.
To je mechanizmus uzavretého svetonázoru.
Čím viac dôkazov, tým viac sprisahania.
A čím viac vzdelania, tým viac podozrenia.
Táto diskusia sa s dotyčným nešíri v dátach, ale v emóciách.
Čo s tým? Takmer nič. Títo ľudia uverili v Rusko ako v Boha.
Človek, ktorý verí, nepotrebuje dôkazy.
Potrebuje len nepriateľa.
Najhoršie na tom je, že čím viac sa ich snažíme presvedčiť,
tým silnejší majú pocit, že sú v pravde.
Viera v Rusko je dnes pre niektorých dezolátov forma spasenia
a každý, kto ju spochybňuje, je pre nich diabol, liberál, progresívec....
Fenomén Dezolátov je smutnou správou o krehkosti ľudskej racionality.
Ukazuje, ako ľahko môže ideológia nahradiť názor, propaganda vieru a chaos istotu.
Namiesto výsmechu by sme mali zapnúť alarm!
Je mi celkom jasné, že nimi nevyhráme dialóg,
ale musíme ochrániť ostatných,
ktorí ešte nevkročili do chrámu tejto novej viery,
pretože myslenie Dezolátov je ako v sekte.
Jediná cesta, ako tomu čeliť,
je informovanosť a varovanie ostatných,
pretože než niekoho vyťahovať zo sekty,
je lepšie, keď do nej vôbec dotyčný nespadne."
26.07.2025 - 18:57:37
818
Dudo :y: :bow:
26.07.2025 - 19:28:44
00
Dudo, daj odkaz pls. Ď.
26.07.2025 - 21:19:56
00
arrow_leftJaroh napísal:
...Podľa mňa prapôvodnou príčinou je katastrofický vzdelávací systém, skrátka celé generácie boli a ešte stále sú v školách vychovávané k tereziánskemu "poslúchaj a pracuj", "drž hubu a krok", "nevyčnievaj", "nerob problémy", zo školy sa to prenáša do rodín, ak rodičia dostali také vzdelanie, tak to prenášajú na deti ...

S tymto akosi nesuhlasim. Ja som napr toho nazoru, ze sa ma posluchat a pracovat a ano, k tomu vediem aj svoje deti. Disciplina je prave to, co dnesnej spolocnosti chyba. Kazdy si robi to, co chce, nikto nic nerespektuje a preto to tu vyzera, ako vyzera. Samozrejme, ze urcite nema clovek slepo posluchat a pracovat a ak je nieco v rozpore so zdravym rozumom, tak sa treba ozvat. Ale v tom pripade treba civilizovanym sposobom zmenit system a to, ze niekto bude vytrcat z davu a robit, co sa mu zachce, to nicomu nepomoze.
Najvacsi problem vidim v tom, ze ludia sa zaujimaju len a len o svoje blaho a nezaujimaju sa o spolocnost ako taku. Akosi nechapu, ze ked sa bude mat dobre len par jednotlivcov a spolocnost bude viac a viac chradnut, tak sa v konecnom dosledku ani ti jednotlivci nebudu mat lepsie. Ano, aj nas system vzdelavania ma vela much. Stale sa kladie velky doraz na memorovanie a nedostatocne sa system venuje rozvoju osobnosti, kritickeho myslenia, financnej gramotnosti a pod. A velkym problemom su aj slabe moznosti ochrany prave proti grazlom a privilegovanym (staci, ze oteckova firma zasponzorovala nieco v skole a pod.).
Co sa nasho dezole tyka, vobec ma neprekvapuje, ze jedna tretina sa rada pripoji k ruzzku, vsak sa pozrime na vysledky volieb a prieskumov. Osobne vidim najvacsi problem v soc. sietach a absencii vyraznejsieho moderovania. Takisto rozni "infuenceri" (neznasam to slovo) situacii vobec nepomahaju. Dnes ma kadejaky loser a niemand s pomyslenymi nazormi kopec followerov a formuje verejnu mienku. V minulosti by o takeho cloveka nikto ani nezakopol a dnes su celebritami. Pritom si dovolim tvrdit, ze drviva vacsina z nich neprinasa pre spolocnost absolutne nic pozitivne.
26.07.2025 - 21:34:21
05
arrow_leftboris.ko napísal:
Dudo, daj odkaz pls. Ď.

Odkaz na diskusiu neviem, ale pod tymto clankom:
https://komentare.sme.sk/c/23522635/antisystem-na-ministerstve-vnutra-pise-fedor-blascak.html
26.07.2025 - 22:00:02
10
Volič po voľbách: "Opozícia je slabá, nevedia nič robiť"

Volič v deň posledných parlamentných volieb:
Hlina 17 402 hlasov
Blaha 220 478 hlasov
Uhrík 104 269 hlasov
26.07.2025 - 22:11:58
00
arrow_leftclxno1 napísal:
S tymto akosi nesuhlasim. Ja som napr toho nazoru, ze sa ma posluchat a pracovat a ano, k tomu vediem aj svoje deti. Disciplina je prave to, co dnesnej spolocnosti chyba. Kazdy si robi to, co chce, nikto nic nerespektuje a preto to tu vyzera, ako vyzera.

Neviem ako tvoje "posluchanie a pracovanie" vyzera aby bola "disciplina a respekt", ale ja si pod tym predstavujem nieco taketo:

"Rodic: sprav toto, dieta!
Dieta: preco?
Rodic: pretoze som tvoj rodic a povedal som! A ty musis posluchat, lebo inak uvidis!"

A nieco taketo mi pride, poviem to priamociaro, az zvratene. Len demonstracia primitivnej sily. Prejav maleho nerealizovaneho hitlerika.
Z niecoho takehoto ani nevznika respekt. Len ked tak strach, a slepe nasledovanie.

Ak hovorime o respekte, tak to je obojstranna vec - napr dieta ma moze respektovat len vtedy ak ja respektujem dieta. Alebo respekt autority - vznika tym co ta osoba/pozicia predstavuje (hlbku/sirku poznania, veduce schopnosti a podobne), a nie tym ze ma nejake pismenka okolo mena.

A ja by som prave povedal, ze na svk to vyzera ako vyzera, okrem ineho aj preto, ze sa casto vyzaduje slepe posluchanie, pracovanie bez reptania, nevytrcanie z davu, hlavne ziadna (konstruktivna/vecna) kritika....
26.07.2025 - 23:00:50
01
arrow_leftstanos4 napísal:
"Rodic: sprav toto, dieta!
Dieta: preco?
Rodic: pretoze som tvoj rodic a povedal som! A ty musis posluchat, lebo inak uvidis!"

A nieco taketo mi pride, poviem to priamociaro, az zvratene. Len demonstracia primitivnej sily. Prejav maleho nerealizovaneho hitlerika.
Z niecoho takehoto ani nevznika respekt. Len ked tak strach, a slepe nasledovanie.

"Rodic: Je 21:00, zajtra ides do skoly, chod si umyt zuby a do postele.
Dieta: Preco? Ja mam predsa svoj vlastny rozum a este sa mi nechce.
Rodic: Jasne, prepac, ze sa ti miesam do zivota, uz sa to nebude opakovat."

Takto nejako si to predstavujes?

BTW, teraz sa moje deti vratili z dvojtyzdnoveho tabora, v pokynoch bolo jasne napisane, ze mobilne telefony maju ostat doma. Boli asi jedene, ktore ten mobil naozaj nechali doma, ostatne deti (alebo skor rodicia) toto nariadenie uplne odignorovali (a vznikli tam kvoli mobilom slusne problemy, kedy sa po roznych konfliktoch rodicia telefonicky vyhrazali inym detom a pod.). Takto to ma v rozumnej spolocnosti podla teba fungovat? Ze debilom bude ten, co to nariadenie respektuje?
26.07.2025 - 23:20:48
011
Viac-menej nie. Ale na tuto odpoved ti stacilo viac-menej citat s porozumenim co som napisal vs to co teraz ty, a mat troska mensi drive na "utocnu obranu".

Ale btw, s takym nariadenim tabora by som nesuhlasil zrejme ani ja, a bud by som sa pokusil to nejak vyriesit s taborom, alebo by dieta asi na taky neslo.
27.07.2025 - 03:13:20
01
Stanos4, kazde jedno dieta, ta chce dostat tam kam ono potrebuje. Su povinnosti o ktorych sa s deckom nediskutuje. Byt veducim toho tabora, tak tie mobily vyzbieram a odovzdam ich im az doma. Ale najviac sa do vychovy deti rozumeju ti, ktori deti nemaju ?
27.07.2025 - 08:09:12
06
Esemeska rodičom
Včera večer sme mali Chodníček odvahy, ísť mimo dosah wifi, bolo husté.
27.07.2025 - 10:54:00
04
arrow_leftDudo napísal:
Je mi celkom jasné, že nimi nevyhráme dialóg,
ale musíme ochrániť ostatných,
ktorí ešte nevkročili do chrámu tejto novej viery,
pretože myslenie Dezolátov je ako v sekte.
Jediná cesta, ako tomu čeliť,
je informovanosť a varovanie ostatných,
pretože než niekoho vyťahovať zo sekty,
je lepšie, keď do nej vôbec dotyčný nespadne."

Ja si myslím že hlavne slabším ľuďom chýba viera a cieľ a najlepšie je ich preto pred nadobudnutím nesprávnej viery nasmerovať na správnu vieru/obetu/cieľ napr. záchranu planéty pre deti a vnukov.
27.07.2025 - 13:34:13
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up