S tymto akosi nesuhlasim. Ja som napr toho nazoru, ze sa ma posluchat a pracovat a ano, k tomu vediem aj svoje deti. Disciplina je prave to, co dnesnej spolocnosti chyba. Kazdy si robi to, co chce, nikto nic nerespektuje a preto to tu vyzera, ako vyzera.
Neviem ako tvoje "posluchanie a pracovanie" vyzera aby bola "disciplina a respekt", ale ja si pod tym predstavujem nieco taketo:
"Rodic: sprav toto, dieta!
Dieta: preco?
Rodic: pretoze som tvoj rodic a povedal som! A ty musis posluchat, lebo inak uvidis!"
A nieco taketo mi pride, poviem to priamociaro, az zvratene. Len demonstracia primitivnej sily. Prejav maleho nerealizovaneho hitlerika.
Z niecoho takehoto ani nevznika respekt. Len ked tak strach, a slepe nasledovanie.
Ak hovorime o respekte, tak to je obojstranna vec - napr
dieta ma moze respektovat len vtedy ak ja respektujem dieta. Alebo respekt autority - vznika tym co ta osoba/pozicia predstavuje (hlbku/sirku poznania, veduce schopnosti a podobne), a nie tym ze ma nejake pismenka okolo mena.
A ja by som prave povedal, ze na svk to vyzera ako vyzera, okrem ineho aj preto, ze sa casto vyzaduje slepe posluchanie, pracovanie bez reptania, nevytrcanie z davu, hlavne ziadna (konstruktivna/vecna) kritika....