Dám moju skúsenosť zo včerajšieho
statického fittingu Shimano (pred kúpou nového MTB bicykla) aj ja.
Bol som v MTBiker Bratislava u Mateja.
Úvodný dotazník aj meranie prebiehalo veľmi fajn, bol ochotný odpovedať na otázky a celkovo dojem som mal veľmi dobrý.
Softvér vygeneroval report a porovnávali sme ho s geometriou mnou vyhliadnutého bicykla.
Bolo to celé smerované ani nie tak na výber vhodného modelu z jednej kategórie od rôznych výrobcov bicykla, ale skôr na voľbu veľkosti mnou vyhliadnutého konkrétneho modelu. To ma trochu sklamalo, lebo pri mojej výške 195cm a inseam 97cm je mi jasné, že tá veľkosť bude musieť byť vždy tá najväčšia, akú ten-ktorý výrobca ponúka. Výrobcovia majú v dnešnej dobe navyše už pomerne dobré kalkulačky pre výber veľkosti. Ale beriem, že to bola asi skôr chyba môjho očakávania.
Teda podľa reportu vyzerá, že som geometriu zvolil celkom OK, lebo rozdiely boli v pár milimetroch - dĺžka hornej rámovej rúry, stack, dĺžka sedlovej rúry, šírka riadidiel. Zásadnejší rozdiel bol v parametri reach. Softvér ho určil na 484mm, čo je na dnešnú ponuku trailových
bicyklov vo veľkostiach XL a XXL (podľa výrobcu) trochu krátke. Najmä pri odporúčanej top tube 672mm. Všimol som si ale, že v modeli, ktorý vyplul softvér, bol uhol sedlovej rúry 73,5°. Tak som sa pýtal, či náhodou strmšia sedlová rúra (tak, ako je to u väčšiny full bikov s modernejšou geometriou vrátane mnou vybraného) pri zachovaní dĺžky top tube nepredĺži aj reach. Odpoveď bola, že je to možné.
Po fittingu som si v kancli študoval vygenerované PDF a zistil som, že uhol sedlovej rúry je parameter, ktorý je pradepodobne do softvéru možné zadať manuálne. Zadanie iného uhla by teda mohlo čísla posunúť. Skúsil som sa na to mailom spýtať, ale odpoveď som už nedostal.
Skúsenosť to bola zaujímavá a som rád, že som to absolvoval, ale musím priznať, že moje očakávania boli väčšie. Jednak čo sa týka výsledku a tiež toho, že fitter bude vedieť presne povedať, ktorý parameter má na čo vplyv (reach je dôležitý pri státí na pedáloch, zatiaľ čo top tube pri šlapaní v sede, ako zmena uhlov ovplyvní geometriu a pod.). Viaceré z týchto vecí sa totiž dajú naštudovať (čo som aj po večeroch pri výbere
biku robil).
Fajn to bolo v tom, že mi to viac menej potvrdilo moju voľbu, ale ešte väčšiu pridanú hodnotu by to malo pre človeka, ktorému sa výberu bicykla nechce venovať veľa času, tak si túto službu zaplatí a orientuje sa podľa toho.