Ale dáva, akurát si to značná časť ľudí neuvedomuje. Je to presne ten klasický príklad z asi najznámejšej
knihy Dana Arielyho:
Ak si kupuješ povedzme knihu za 15 € a počas nákupu zistíš, že v kníhkupectve o pár metrov ďalej ju vieš mať za 10 €, pravdepodobne sa prejdeš, kúpiš ju tam vedľa a tých ušetrených 5 € budeš vnímať ako "well worth the effort."
Ak si ale vyberáš oblek za 299 € a zistíš, že v predajni cez ulicu ho majú za 295 €, väčšina ľudí to bude brať ako zanedbateľný rozdiel a kúpi na pôvodnom mieste. Pritom vynaložené úsilie a ušetrená čiastka by boli úplne rovnaké ako v prvom prípade.
Ja teda tieto služby nevyužívam, veci z nemeckých či rakúskych e-shopov si nechávam posielať ku kolegovi bývajúcemu v Rakúsku a už aj ten rozdiel v sadzbe DPH vie spraviť pomerne zaujímavé rozdiely v podstate "za nič."
Ano aj nie. Ta nie cast je preto, bo 300€ nakup "v priemere" bude "priemerny clovek" robit menej casto ako ten 15€. Inak povedane, oplati sa mi ovocie kupovat pravidelne na trhu bo tak "usetrim" kazdy tyzden 5€ oproti nakupu v supermarkete. Ovsem ten oblek si kupujem cca 3x v zivote.
A to sme do toho nezahrnuli, ze aj to hladanie lacnejsieho sposobu ma nieco stoji