Nehnuteľnosti, prenájmy nehnuteľností, akcie, akciové fondy, ETF fondy, dlhopisy, dlhopisové fondy, ... ?
Napriamo, alebo cez nejakého finančného poradcu, banku, investičnú spoločnosť, ...?
Sporíte si na dôchodok? Ako?
... atď, atď.
VYMEŇME SI NAVZÁJOM SKÚSENOSTI.
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 9:08
neverili by ste kolko principialne nefunkcnych veci si to povymysla - IT sektor
tu mas kalkulacku a skus si sam vypocitat, kolko stratis s tym iShares, ked si odpocitas 0,04% rocne
https://www.nerdwallet.com/calculator/investment-calculator
Až tak sa do toho nevyznám viete mi povedať či je to OK nápad po prípade nejaké alternatívy?
Celkom prijemna investicia
Moja vstupná investícia je teda 2500€. Z predaja ETH mi na účte cinklo viac ako dosť...
FVE 10KvP ma bude stáť 4900€. teraz sa ešte pohrávam s myšlienkou dokúpenia aj fyzickej batérie za zbytok peňazí...(hybrid s fyzickou batériou funguje aj pri výpadku elektriny).Tj. väčšia samostatnosť.
Každopádne mňa tá FVE stojí 2500€ (moja vstupná investícia).
ročná spotreba nášho celoelektrického domu je 10MWh. preddavkové platby 175€/ mesiac.
takže ak sa bavíme o tom ako rýchlo prepálime tú moju pôvodnú investíciu... tak za necelé 2 roky
Už aj tak je návratnosť veľmi príjemná, a to sme sa ani nezačali rozprávať o možnosti že cena elektriny v budúcich rokoch stúpne, poprípade o tom že ďalšie auto v budúcnosti môže byť plug-in hybrid alebo elektro....
do navratnosti hodili trochu vidle distribucky - 2 tarif povinny pri vyrobe, a hadzu a budu hadzat obmedzenia a podla mna postupne rusenie virtualnych bateriek. ale stale sa to oplati.
hw zatial moc nie kym su ako tak dostupne virtualne. tu by som este pockal. investicia velka a neusetri to tolko. ak byvas v oblasti kde vela vypadava ele tak full backup je fajn vec. len pozor na asymetriu a max zataz.
akom rekorde? v 2011 stál 49usd
SP500 spravilo od 2011 382,5%
nasdaq +945 %
a btc +120 000 %
Celkom prijemna investicia
Na "aktualnom vrchole" si chcel povedat.
Aby ta ta fotovoltika nestala ako toho pana tie 2 pizze co zapltil bitcoinami. ☺️