Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Mal som obidva typy zákroku 1 otvorený a 2 mini, stenty boli boli mini (s riadenou kómou a pobytom vo Wiener Neustad a 2 mesačnou PN) Aneoryzma sa rieši väčšinou stentami, v tvojom prípade takými ktoré spevňujú steny cievy (moje rozťahovali) alebo plastikou. ICD sa už riešila 2 operáciami v NUSCH , najskôr mini s kateterom na zistenie fibrilácie pri vedomí a druhým prekročením “hranice” a na druhý deň otvorením hrudníka pod kľúčnou kosťou (vcelku zábavné zákroky, kde som aj komunikoval s lekármi pri vedomí). Tam už som bol na konci letnej sezóny, takže po mesiaci opäť na domáci trenažér. Podľa všetkého, teba budú robiť len v narkóze ✌️ale ako hovorí mirec16 je to iná diagnóza, pretože repasované srdce ostane celé, doplnené o nové náhradné diely, moje prišlo o časť prevodov a dostalo naviac štartér 😋 Dá sa s tým žiť aj jazdiť. Tak nech to dobre spravia 👊
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 16:24:53
04
Dakujem za odpovede, nejaku predstavu uz mam. Vdaka este raz
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 19:34:46
00
https://www.mtbiker.sk/forum/trening-vyziva-zdravie/udrzba-organizmu-t41241.html
7 rokov po operácii aortálnej chlopne. Zatiaľ funguje a 7 rokov po náhrade chlopne sa cítim lepšie ako 5 rokov pred zákrokom.
Ročne dávam tak 5-6 tis. km na cesťáku, občas sa ukážem aj na Merida Road Cupe veteránov. Zvyčajne síce končím na konci, ale hovorím si - síce posledný ale zato prvý s prasacou chlopňou...
Prvé 2-3 roky po zákroku som mal problémy, niečo podobné ako so zlomeninou. Keď som zle spal (zle poukladaný v posteli) tak ráno ma bolela hrudná kosť. Aj pri zmene počasie Dá sa s tým žiť a terazky už tie problémy nemám.
Minulý rok mi kardiológ na pravidelnej kontrole povedal, že najdôležitejší paramater (akýsi gradient) sa mierne zhoršil. Kontrolu predtým mal hodnotu 24, vtedy 26. Našiel som staré záznamy spred operácie, vtedy mal hodnotu 85... Na kontrole pred dvomi mesiacmi bol spokojný, gradient mal hodnotu 25.
Jazdím na pulz - zvyčajne zvesím nohy pri 150, ale občas sa pozabudnem a idem až 160. Maximum som mal 172, ale to už nechcem zopakovať, na pretekoch som chcel uvisieť na konci balíka. Išiel som už časovku s priemerným pulzom 158, maximom 165. Ale zvyčajne sa to snažím nepreháňať.
Rok a dva dni po operácii som bol na Vršiči (Júlske Alpy), 18 mesiacov po na Zoncoláne. Samozrejme, na nejaký KOM som ani nepomyslel, dôležité bolo, že som to dal.

Pred zákrokom mi povedali, že svinská chlopňa (biologická náhrada Edwards vypestovaná v labáku z buniek prasacej chlopne - tak mi bolo povedané), že jej životnosť je cca 10 rokov. Mesiac-dva pred zákrokom som sa dozvedel od manžela bývalej kolegyne, že on ju má už skoro 13 rokov a furt je funkčná. Viac som ho nestretol (ani kolegynu), tak neviem koľko mu vydržala. Pýtal som sa kardiológa, či jej životnosť záleží od času alebo od počtu otvorení/zatvorení. Krčil plecami... Ale potom mi povedal, že je to asi jedno, lebo síce 2-3 krát do týždňa jej dám zabrať, ale inak mám nižší pulz, takže v priemere sa to vyrovná.

Pri výmene opotrebovanej náhrady za novú sa už nereže hrudná kosť. Implantujú ju cez cievu.

Ak ešte chceš niečo vedieť, opýtaj sa...
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 21:20:17
14
arrow_leftmirec16 napísal:
otazkou este je, na akej chlopni ste sa dohodli, predpokladam mechanicku, cize budes musiet uzivat lieky na riedenie krvi, v tom pripade si musis davat bacha na pady alebo kontaktne sporty, je tam vyssie riziko krvacania

Karbónovú (mechanickú) ešte dávajú? Ako mi bolo povedané, jej výhodou je, že je doživotne, ale treba udržovať krv "riedku", zvyčajne Warfarinom. Držať dietu, vyhýbť sa niektorým jedlám (čo si pamätám tak žiadny špenát, brusnice,...) a pravidelne nechať kontrolovať a upravovať dávkovanie. V Bratislave na NUSCh ich už pár rokov pred mojim zákrokom nedávali.

Mne doporučili Anopirin/Vasopirin aby sa pri chlopni netvorili tromby (zrazeniny). Po 3 rokoch mi kardiológ povedal, že Vasopirin môžem vynechať. Vzhľadom k tomu, že niekoľkokrát za týždeň pumpu preženiem, tak tromby sa nemajú šancu tvoriť. Preventívne som prešiel na 1 tabletku každý druhý deň a dávam si ju tak doteraz.

Čo sa týka návratu k aktivitám. Na lezenie zabudni aspoň na 2-3 roky. Síce hrudná kosť bude zdrôtovaná (navždy) a používajú sa sedačky (za mojích lezeckých čias prsné úväzy), ale neriskoval by som to. Niekoľkokrát som bol lyžovať, ale mám problémy s kolenom (iná téma), tak som s tým už asi prestal.

Keď ma preložili z ARO na normálnu izbu, začal som robiť turistiku po chodbách špitála. Našťastie som mal spolupacienta, tiež po operácii, ktorý nevedel obsedieť, tak sme čurigovali spolu a kecali. Rýchlejšie nám to chodenie ubehlo. Dá sa povedať, že posledné dni sme sa prechádzali niekoľko hodín denne. Cca 2 mesiace po zákroku som prvý raz vysadol na bicykel. Opatrne, nízke pulzy, pár km. A mohol som vysadnúť, až keď som mohol nafúkať galusky na veľkou pumpou na 7-8 barov. Kým to nešlo, nemohol som jazdiť. Hneď som si začal vybavovať liečeníe, 3 mesiace po zákroku som už bol v Dudinciach (som poistený v Unione, nerobia problémy, ak si vo VšZP, tak to je horšie, ale naháňaj ich, nedaj im dýchať, furt otravuj). V Dudinciach som už jazdil viac, prechádzky po parku a okolí, plával.
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 21:42:10
04
JoKo ano, davaju, je to preferencia u mladsich, ale vsetko je o dohode s pacientom, imho netusim aky mali v BA dovod ich nedavat, divne
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 23:48:48
01
JoKo dakujem za pomerne vycerpavajucu odpoved a vlakno kde to popisujes.

Rozumiem ze kazdy sme iny i tie operacie su rozne ale aspon vidim ze sa to da relativne v pohode prezit. Takze uz len dufat ze po operacii mi este budu moct vybrat kovy z clenku lebo uz len tym ze by mi tam zostali mozem na plno veci zabudnut (beh, turistika, normalna chodza po schodoch, to lezenie som s tym este neskusil, ...), no a hlavne tam mam jednu srobu zlomenu tak to asi bude musiet ist von. A co sa tyka biku tak to zatial nevyzera na ebajk, takze za mna spokojnost. Traily v najhorsom vymenim za gravel.
Zobraziť komentár 20.08.2025 - 17:27:12
00
arrow_leftmirec16 napísal:
JoKo ano, davaju, je to preferencia u mladsich, ale vsetko je o dohode s pacientom, imho netusim aky mali v BA dovod ich nedavat, divne

Bol som na predoperačnom vyšetrení - koronografii (snáď to dobre píšem)... Po vyšetrení sa ma vyšetrujúci doktor pýtal, či chcem ísť na operáciu. Ak bude môj stav lepší ako pred operáciou, tak áno. Určite bude, kvalita vášho života sa zlepší. Takže keď chcete, ja vás na porade doporučím na zákrok.
A keďže som už mal nejaké informácie, tak som sa ho opýtal, akú náhradu dostanem. Biologickú, hrkajúce sa dávajú už len výnimocne.
Za dva mesiace som už ležal na operačnom stole.
Mal som vtedy 64 rokov. Keď ma preložili z ARO na normálnu izbu, tmolili sa okolo mňa pacienti v mojom veku a starší.
Zobraziť komentár 20.08.2025 - 17:39:37
00
@a-biker neviem, nedočítal som sa, kde ťa budú krájať ale v Bratislave na NUSCH je veľký traffic pacientov. Každý deň na dvoch operačných sálach robia tri zákroky na otvorenom hrudníku na každej sále, 5 dní v týždni plus nejaké mimoriadky občas v noci alebo cez víkend. Takže doktori si zakrájajú dosť, majú v tom rutinu, nejaká komplikácia ich nezaskočí.

Ja som mal pred zákrokom jedinú obavu - aby po odpojení z mimotelového obehu naskočilo srdce bez problémov, do minúty. Naskočilo v limite, nemal som výpadky pamäte.
Zobraziť komentár 20.08.2025 - 17:55:54
00
JoKo tak potom ano, nad 50 biologicka
Zobraziť komentár 20.08.2025 - 23:08:58
00
JoKo cely zivot si sportoval,to sa Ti zacalo prejavovat az vo vyssom veku?Alebo si to aj "badal" pocas produktivneho veku,ci zistili tiez nahodne?
Zobraziť komentár 22.08.2025 - 05:35:09
00
Nikto mi to nevie povedať. Možností je veľa
1. genetika - otec zomrel na infarkt ešte nemal 50
2. vrodená vada - keď som mal 5-6 rokov boli sme u lekára so šelestom na srdci - nechali to tak, vraj sa s tým dá žiť a možno z toho vyrastiem
3. v 80-tych rokoch časté cestovanie pri realizáciách projektov - nevykúrené hotely, studené vlaky, časté angíny, občas prechodené
4. v 90-tych rokoch - ako riaditeľ malého vydavateľstva (40-50 zamestnancov) časté stresy - naháňanie financií na výplaty, na tlač, kýble kávy - následok vysoký krvný tlak, tabletky na úpravu
5. a začal som opäť bicyklovať, jazdil som na maratóny v Rakúsku, neskôr som zistil, že na hodne vysoký pulz

Spúšťačov bolo veľa, možno aj kombinácia niektorých vyššie uvedených.
Zobraziť komentár 22.08.2025 - 09:38:35
02
keyboard_arrow_up