Lokalizácia
Formulár sa odosiela
A ako casto sa za zivot cloveka vyskytnu taketo mimoriadne situacie a kolko mesiacov z takeho ludskeho zivota je problematickych? Je uz potom na zvazeni kazdeho, ci dramaticky nizsie naklady na kupu nehnutelnosti, byvanie a stravu za toto riziko stoja alebo nie. Je ale pravda, ze v BA a celkovo na Slovensku su v porovnani so zahranicim ceny nehnutelnosti vdaka pomeru dopyt/ponuka (vyrazne v neprospech kupujucich), absurdne premrstene, a ak sa tento pomer niekedy zmeni, napriklad masovejsou vystavbou dostupneho najomneho byvania, pripadne celkovo vymieranim/odchodom populacie prec, tak tato realitna bublina praskne a ceny vyrazne padnu na realnejsie hodnoty.
Zobraziť komentár 18.10.2025 - 18:34:23
00
Hrozba uzavretia hranic je len jeden aspekt, ktory moze nastat aj na dlhsie a treba zvazit. (Akutna) zdravotna starostlivost v cudzom jazyku , riesenie skol a skolok , cezhranicne objednavanie sluzieb bude drahsie...
Podla mna , priplatenie si za nehnutelnost v BA stoji za komfort, ze vsetko ma clovek blizko.
Zobraziť komentár 18.10.2025 - 19:03:32
00
na druhu stranu, tie veci co si napisal mozu byt aj vyhoda - v jednej krajine idu do kytek, tak ti este ostane mozno druha krajina / mozes (lahsie) vyuzivat sluzby v krajine kde je to "vyhodnejsie". Ci uz v jednej, tak aj v druhej, si uz trocha otukany, takze v pripade ze sa musis usadit iba v jednej z nich.... Ovsem na toto tiez hungaria nieje uplne spolahliva krajina :D

ale pravdaze, vzdy su s tym ci uz vacsie, alebo mensie komplikacie.
Zobraziť komentár 18.10.2025 - 19:10:19
00
Mal som 2 priateľky, čo bývali mimo BA, Stupava a Sládkovičovo a býval som aj u nich. Tiež mám kolegov a známych čo bývajú Miloslavov, Kvetoslavov, Senec, Galanta, Zavar atď... Ono na papieri to koľkokrát vyzerá pekne, však ide bus, ide vlak do BA. Len že tam treba ešte prestúpiť na MHD. V momente, keď nemáš auto a žiješ tam niekde, tak zistíš, že si v tej rannej kolóne, že vlak pravidelne 20 min. mešká a 4x do mesiaca mešká aj viac ako 60 min. Do niektorých obcí ti už SAD/vlak po 20 nejdú, takže nemôžeš ísť na pivo s kamošmi, či kolegami, do kina, divadla. Auto je nutnosť. Navyše ak už je to nejaká obec s dobrým spojením do BA verejnou dopravou, ceny sú skoro rovnaké ako v Bratislave, takže ani tam človek neušetrí.

Človek si ešte povie, že nie je lenivý a tých 25km do roboty dá bikom. Ale aj to už je 60 minút života. Ak to je menšia dedina, tak tam nie je vybavenosť, napríklad fitko. Alebo ako ja čo chodím na kajaky, tak keď napríklad večer o 22hej dokajakujem, fakt sa mi nechce ísť ešte hodinu bikom domov. A ak si chceme sadnúť? Prídeš domov o polnoci? A ak máš byť ráno o 7:00 v práci, tak najneskôr 5:30 človek vstáva, nech to stíha.

Tiež som zisťoval ako to je s Rajkou a napríklad zdravotná starostlivosť. Človek nikdy nevie, kedy sa mu stane nehoda. Cestovné zdravotné poistenie sa na to nevzťahuje, klasické zdravotné poistenie, čo má človek, tak Maďari síce človeka ošetria ale pošlú účet poisťovni na Slovensku a tá to nemusí preplatiť a účet za ošetrenie v pohode vie vyskočiť ma tisíce, či desaťtisíce €. Teraz čo? Platiť si zdravotné odvody aj v Maďarsku? To je tiež plus mínus ekvivalent ako na Slovensku. Slovenská banka nedá úver na maďarskú nehnuteľnosť. Treba maďarskú banku. Dá sa to vybaviť, ale máš o 1-3% vyšší úrok ako na Slovensku. Tiež si človek nepomôže.
Zobraziť komentár 18.10.2025 - 20:41:45
00
Ja len pripomeniem, že sme v téme parkovacia politika. Ak pôjdeš do Rajky, zabudni na pohodové dochádzanie busom vlakom.
Zároveň by sa ti to cestovanie autom ešte predražilo o parkovné. Iné by bolo keby si robil na HO aká telepraca. Ale to by celé napojenie bývania v rajke a parkovanie v BA letelo už zmizlo úplne
Zobraziť komentár 18.10.2025 - 22:04:53
00
arrow_leftblackpyros napísal:
A ako casto sa za zivot cloveka vyskytnu taketo mimoriadne situacie a kolko mesiacov z takeho ludskeho zivota je problematickych? .

Schengenský priestor mladí ľudia berú ako samozrejmosť ► nebolo to vždy tak a nemusí to tak byť vždy, čo by bola obrovská škoda.
Pre staršiu generáciu ostáva hranica vždy hranicou, mení sa len forma a legislatíva.
Zobraziť komentár 19.10.2025 - 07:27:50
01
arrow_leftYogisz napísal:
Ja len pripomeniem, že sme v téme parkovacia politika. Ak pôjdeš do Rajky, zabudni na pohodové dochádzanie busom vlakom.
Zároveň by sa ti to cestovanie autom ešte predražilo o parkovné. Iné by bolo keby si robil na HO aká telepraca. Ale to by celé napojenie bývania v rajke a parkovanie v BA letelo už zmizlo úplne

Tak vlak moc casto nechodi ale je to tusim 18 minut do stanice v Petrzalke, busom to tiez asi nebude o moc dlhsie. Autom to ma zmysel asi taky, ze zastavit niekde na kraji BA na bezplatnom odstavnom parkovisku a dalej pokracovat peso/mhd/elektrokolobezka atd. Pripadne cela cesta bicyklom cca 20 km po hradzi do centra. Moznosti podla mna su a casovo asi nie o moc horsie ako dochadzanie z jedneho konca BA na opacny. (Diskusia o prestahovani vznikla prave z potreby riesit to dochadzanie cez celu BA, ked clovek byva na opacnom konci ako pracuje, ze radsej sa prestahovat).
Zobraziť komentár 19.10.2025 - 10:45:52
00
Záleží kde v Rajke bývaš. Ak niekde na kraji, je to kľudne 3km pešo na stanicu. Jediný použiteľný vlak, čo o ide ráno je ten o 6:49, ten 7:49 je neskoro, 5:20 je zase príliš skoro. Potom čo? Z Petržalkej stanice musíš prestupovať, a ešte v rámci Bratislavy 30 minút cestovať budeš, ak nerobíš niekde vedľa stanice. Navyše vo väčšine robôt budeš minimálne o 30 minút skôr a nie každý zamestnávateľ ti dovolí pracovať skôr. Vlaky čo odchádzajú z Petržalky idú o 16:12, čo nestíhaš, 17:49, to zase budeš hodinu niekde blúdiť 19:49 a posledný 21:49. Vlak je pre väčšinu ľudí pasé.

Autom prísť do Petržalky a prestúpiť na MHD? Ráno aj po obede v bežných časoch kým sa dostaneš z Rajky do Petržalky je to kľudne na 30-45 minút, aké sú tam zápchy. Ak sú prázdne cesty, tak to máš na Jasovskú napriklad cca 17 minút. Navyše rátaj ďalších 5 minút kým sa dostaneš od zaparkovaného auta na zastávku a autobus jazdí každých 8-10 minút sa mi zdá a čaká ťa ďalšia minimálne 30 minútovka do práce, v realite to bude skôr tak 45 minútovka.

Bikom je to z Rajky po hrádzi k Prístavnému mostu 20km. Chápem, že tu je veľa športovcov, čo to isto dajú za 30 minút, ale bežný cyklista, trocha trénovaný to bude dávať tak za 45-50 minút a to ešte nie je v práci v rámci BA a budú mu nejaké tie km chýbať.

Ak máš byť v práci na 8:00, tak to aby si najneskôr o 6:00 vstával ak máš ísť vlakom a návrat domov máš niekedy okolo 18:15 plus minút. Máš zabitých 12 hodín zo dňa a nič si poriadne nestihol. Kombinácia auto + MHD na tom nie je oveľa lepšie, bikom to môže byť kľudne medzi 20-35km, čo musíš odšliapať. To sme zase na viac ako hodine.

Pokiaľ v Rajke nerobíš HO, tak sa ti veľmi neoplatí dochádzať do práce do BA, pokiaľ nepracuješ niekde blízko, kde je výjazd D4/R7, ale to musíš jazdiť autom a parkovacia politika ťa dobehne.
Zobraziť komentár 19.10.2025 - 12:21:39
00
Ako som hovoril, tá idylka je len na papieri... Časovo ani ekonomický to nedáva zmysel imho. treba si zrátať čas strávený dochádzaním tebe a aj celej rodine. Obmedzovanie všetkých členov domácnosti ak sa budete synchronizovať. Samozrejme cena dopravy a nakoniec to výjde, že to bude ekonomický to isté ako drahšia hypo v Bratislave s lepšou dostupnosťou k službám, rodine, kamarátom. Bez rizík, ktoré spojené so životom v zahraničí resp životom pendlera.

Inak už je to takmer 2mesiace a u nás (Háje) som ešte nevidel jedinú červenú nálepku za parkovanie, len upozornenia
Ale pozor: magistrát musel dostať nenormálne množstvo sťažností, lebo aj keď reagoval na podnety v štýle "výbere hlupáci a my to vieme najlepšie", tak čuduj sa svete maľujú ďalšie čiary takto pribudlo 26miest a ďalšie pribudnú tento týždeň
Možno sa zmierni jemne napätie s večerným parkovaním
Zobraziť komentár 19.10.2025 - 13:04:53
00
arrow_leftJano1987 napísal:
Pokiaľ v Rajke nerobíš HO, tak sa ti veľmi neoplatí dochádzať do práce do BA, pokiaľ nepracuješ niekde blízko, kde je výjazd D4/R7, ale to musíš jazdiť autom a parkovacia politika ťa dobehne.

A z Cunova sa to uz zrazu oplati? Autom sa do Cunova odvezies za par minut, tam niekde bezplatne zaparkujes v blizkosti niektorej zastavky MHD, spoj cislo 90, bohuzial, chodi raz za hodinu, (taka je zial ale realita, ze existuju este casti BA, kde MHD chodi s frekvenciou ako na dedinu).

Nasledne sa tou MHD presne tak isto presunies za ten isty cas, ako Cunovcan, kam potrebujes, len s tym rozdielom, ze za tych par minut navyse tym autom do Cunova mas nehnutelnost minimalne tak o stvrtinu lacnejsie, naklady na byvanie aspon o polovicu lacnejsie, v miestnych potravinach nakupis tiez aspon o stvrtinu lacnejsie.

Ked si zoberies, kolko tak zbezne z platu davas na naklady na byvanie a stravu, tie usetrene peniaze ti bohato pokryju zivit to auto na presun a zivotna uroven ti stupne, z platu si dovolis viac.

Jasne ze sa to neoplati kazdemu, kto by musel napriklad rozvazat rodinu , alebo kto pracuje zase na opacnom konci BA, napriklad DNV/Raca, tak ten si zase bude hladat nehnutelnost v prilahlych satelitoch, ak nema na byt priamo v mestskej casti BA.
Zobraziť komentár 19.10.2025 - 13:35:48
00
Kedy si bol naposledy v Čunove, že tam majú voľné kapacity na parkovanie zadarmo? Evidentne za posledné roky nikdy.

V Čunove sa ti ešte oplatí bývať, keďže ti chodí každých 20 minút MHD, a čo je dôležité, si na Slovensku. Nemáš problém so záchrankou, alebo tým, že sa zavrú hranice. Chodí ti tam aj nočák. Do Rajky ti mino tých časov čo som napísal chodí raz za 2 hodiny vlak a medzi 21-5 nechodí nič. Do Rajky ti nejde žiaden nočák, dostať sa tam taxíkom sa síce dá nelegálne, ale je to extrémne drahé (aj keď právne ťa slovenský taxi nemôže viesť mimo Slovensku)

Maďarsku máš momentálne cca 6,5% úrokové sadzby na hypotéky, na Slovensku okolo 3,5%. Nehnuteľnosť za 100 tisíc € v Rajke vychádza na mesačnú splátku pri 30 ročnej dobe splácania na cca 632€ mesačne. Na Slovensku pri 3,5% úroku si môžem požičať 140 tisíc a splátka bude 628€.

Takže nie, lacnejšie bývanie to nie je, ani tie potraviny nie sú o toľko lacnejšie. Navyše ak ste 2, musíte mať 2 autá, teda 2 - násobné náklady, keďže každý chodí do práce v inom čase. Ak máš deti, tak tie majú úplne zabité všetko po škole. Niekto ich tiež bude musieť vyzdvihnúť, alebo budú niekde musieť hodiny čakať.

Neboj sa, poznám ľudí, čo tam žijú, takže realitu poznám. A ty si okolo nej nešiel ani z rýchlika.
Zobraziť komentár 19.10.2025 - 14:05:12
00
Nechce sa mi moc riesit tato tema, ale mas tam par bludov:
- RZP funguje rovnako v celej EU
- taxik ta moze viezt do zahranicia, nesmies si ho len objednat zo zahranicia
- hypo v HUF nedostanes, pokial nemas HUF prijem, v EUR je to porovnatelne ako v SR
Zobraziť komentár 19.10.2025 - 14:26:53
00
arrow_leftJano1987 napísal:
Kedy si bol naposledy v Čunove, že tam majú voľné kapacity na parkovanie zadarmo? Evidentne za posledné roky nikdy.

Po hradzi chodievam pomerne casto, bezne vidim auta stat a mat volne miesta napriklad v blizkosti bufeta Obratka (zastavka linky c.90 Cunovo-priehrada).

Volne miesta sa urcite najdu aj dalej na hati v blizkosti Arealu vodnych sportov, atd, vsetko do par minut peso od niektorej zo zastavok MHD.
Zobraziť komentár 19.10.2025 - 15:28:36
00
Dudo:
- RZP znamená, že ťa v prípade nutnosti ošetria aj v zahraničí. Ale pokiaľ žiješ v zahraničí, tak máš byť poistený v štáte, v ktorom žiješ. To znamená, že Maďari ťa ošetria, ale faktúra za ošetrenie ide teraz neviem či tebe, alebo zdravotnej poisťovni. Keďže pracuješ na Slovensku, tak platíš do slovenskej poisťovne a tá nehradí liečbu v zahraničí. Preto máš mať cestovné poistenie do zahraničia. To je ale cestovné poistenie, nevieš ho uplatniť, keď tam žiješ. Takže ak si napríklad zlomíš nohy a celá to bude stáť 15 tisíc € napríklad, tak ty, či tvoja slovenská poisťovňa dostanete faktúru z Maďarska, ktorú treba uhradiť. Slovenská poisťovňa len pokrčí plecami, lebo žiješ v Maďarsku a je to tvoj problém.
- taxík má licencu len v rámci štátu. Aj preto, ak niekoho viezol slovenský taxi z BA do Viedne na letisko, tak dával dole tabuľky, že je to taxi. Ak chceš vykonávať fuknciu taxislužby v zahraničí, potrebuješ aj zahraničnu licenciu + treba tam odvádzať dane, mať všetky povolenia atď. Je to to isté, ako keď robíš homeoffice v zahraničí, lebo firma musí nahlásiť, že tam podniká a musí tam odvádzať dane. To že sa na to zatiaľ vo veľkom kašle je druhá vec, ale už aj po tom sa poľuje.
- slovenská banka ti nedá hypo v zahraničí. Musíš si to vybaviť u domácej banky. Je to legálne, dá sa to. Rozdiel v hypo pri 100 tisíc € medzi Slovenskou a Maďarskom pri 30 rokoch len vďaka úroku je niečo cez 200€ mesačne. Takže áno, hypo dostaneš v HUF ale odíde ti ten ekvivalent z účtu v €.

blackpyros:
Pri Bufete obrátka nie sú žiadne voľné parkovacie miesta, je to parkovanie načierno na zeleni. Jediné oficiálne miesta tam sú buď ako je areál Divokej vody, alebo pri Danubiane (tam je to vyhradené pre návštevníkov Danubiany)
Zobraziť komentár 19.10.2025 - 16:40:03
00
- poisteny si tam, kde si zamestnany a odvadzas odvody (vola sa to socialna rezidentura)
- SK taxik objednany v SK a iduci smer Schwechat funguje upne legalne (vola sa to cezhranicne poskytovanie sluzby)
- pisal som o EUR uvere v madarskej banke, EURIBOR je rovnaky

a uz som ticho
Zobraziť komentár 19.10.2025 - 16:59:34
00
keyboard_arrow_up