Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Dano5
trosku si pridal? =)
zo 120W na 248W a 100% assist
Ked to porovnam s mojim ECO tak pri 248W mne da Bosch 165W
Cisty ma pri 248W / 149W od motora
---

neber to ako kritiku, nastavil si si to ako ti to vyhovuje =)
Tie pocitane dojazdy z apky su podla mna dost mimo.
Radsej som si to otestoval na realnej trase pri roznych stupnoch dopomoci
---

ako sa ti jazdi oproti 25-27kg biku co si mal predtym, ked mas teraz 21,3 - 22 kg bike,
4-5 kg menej
Ja mam stary Bosch 4gen (ten starsi system, pred FLOW) 625Wh baterku a jazdim len ECO a Tour+
a zatial mi to vyhovuje.

Chapem, ze lahsi bike je ovladatelnejsi a lahsie sa s nim manipuluje.
Ako vnimas ten rozdiel oproti vykonu a krutiacemu full ebiku
566W / 350W; 85Nm / 60Nm
Zobraziť komentár 17.10.2025 - 20:02:41
00
Skúsim na tieto otázky odpovedať:

Áno,pridal som,lebo je zima a nerád sa v zime príliš spotím-hneď z domu mám 300 v.m. na hrebeň-baterka má dostatočnú kapacitu,tak prečo nie?

Ale pozor-tých 248 W od motora na Eco dostanem len vtedy,ak aj ja dám 248 W-väčšinou ale v zime jazdím len cca 150 - 200 W , takže spolu to je vždy tolko,čo dám ja x 2.
Mal som aj predtým na Eco asist.100%,ale výkon stopnutý na max.120W,takže mohol som točiť ja aj 300W,motor viac ako 120 W nedal.
Mám to tak len teraz na zimu,keď bude teplejšie,zasa uberiem.

Podobne je to aj na Mid,ak ja dám 160 W,motor pridá 240 W-alebo inak,ak chcem aby dal 300W,ja musím tlačiť 200W-je to super,keď fičím po nejakom singli,kde sa rýchlo striedajú zákruty,klesanie,stúpanie a pod. šliapnem a ide to ako ;)
High nepoužívam,ale aj tam platí,že ak by som chcel z motora maximum,čo je 360W,ja musím dať svojích 180 W-je to jednoduchá matematika.

Tie dojazdy čo ukazuje je nezmysel,asi len hrubý odhad,veď elektronika nevie,aké trasy jazdím a hlavne aké výškové metre dám.

"ako sa ti jazdi oproti 25-27kg biku co si mal predtym, ked mas teraz 21,3 - 22 kg bike,
4-5 kg menej "
Ten rozdiel v pocite z jazdy je neskutočný,tých 5 kilo dole dáva úplne iný zážitok z jazdy-mám ešte doma Haibike AllMount 4,motor Yamaha PW-X3,ktorý ťahá ako besný,ale tú jazdu si na ňom zďaleka tak neužikem.
Samostatná kapitola je geometria a pruženie na tom Treku,to sa im fakt podarilo :clap:

"Ako vnimas ten rozdiel oproti vykonu a krutiacemu full ebiku 566W / 350W; 85Nm / 60Nm"

Takto-áno,full e-bike má tieto parametre,ale aj tak som ich skoro nikdy nevyužíval-lebo načo?
21 kg trek dáva 360 W a ja,keď trochu viac zaberiem,na chvíľu dávam 250 W,to je spolu cca 600 W,to je úplne že dostatočné na všetko.
Aj ten krút.moment 60 Nm bohate stačí,tiež ho moc nevyužívam.
V utorok šiel z domu karbónový full bio bike,a pojde aj ťažký 27 kg e-bike,tento Trek ešte trochu odlahčím-práve som dostal info,že karbónové kolesá sú už hotové,sám som zvedavý,na akú vahú sa dostanem ;)

edit:

cisty má baterku 260 W,ak sa nemýlim,tam je takéto nastavenie asi vhodné,inak by ďaleko nezašiel-ja som zaregistroval už dávnejšie,že sú na trhu aj ľahké e-bike,ale baterka do cca 400 Wh nič pre mňa-až keď prišli tieto 580 Wh som sa začal viacej zaujímať ...
Zobraziť komentár 17.10.2025 - 20:49:47
00
Dano5
Cisty ma asi skor 360Wh nez 260Wh. to by bolo dot malo, nie.
--

580 Wh, o 4-5 kg lahsi bike je asi podobne ako moj 25kg full ebike so 625Wh, co sa tyka najazdenych vyskovych metrov na baterku Neskusis to otestovat na tej trase na BK co som skusal ja? Mas to hned pod nosom =)
Kludne staci ked pojdes niekedy na vyjazd tak si to raz vyslapes na ECO, na dalsom na dalsom stupni a na dalsom na tom max.
Tiez som to tak robil. netestoval som to v jeden den.
Celkom by ma zaujimalo porovnat to s tym mojim testovanim, kolko by to vyslo vyskovych metrov na 100% naterky.
Nejde o to si porovnavat casy, kto to dal rychlejsie ale o vyskove metre na baterku pri tom lahsom ebiku
---

Ten krutiaci je asi dobre porovnatelne iba pri vacsom sklone stupania.
Skusal si nejake spupanie, ktore si na Fulle vysliapal a na tomto novom to ide tazsie?
Napr. na Konske hlavy?
Skusal som to na mojom fulle ale na ECO som to nevysliapal

Je sice pravda, ze som vtedy 2023 isiel az z Bukovej ale na ECO som to nedal.
Ta posledna tab. GPX_9,
A to som daval svojich 343W priemerne
GPX_10 uz som dal na Tour+ lebo to by som sa asi v kopci na ECO nerozbehol

https://www.mtbiker.sk/forum/post2029058.html#p2029058
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 17:20:49
00
Moje merania
TQ HPR50 ma otvoreny format posielania dat ANT+. Takze ak mam Garmin tak viem dostavat z motora informacie o rychlosti kadencie vykonu co dodava motor ale aj vykone co davam ja. kedze mam aj wattmeter v pedaloch viem to lahko porovnat. na 1. stupni mam ponizene udaje tak, ze dodavam max. 100w a max 100% toho co davam ja. Standardne na malokarpatsky kopec, ked jazdim naplno v mojej neforme, tak viem vydat na cestnom bickyli priemerne tak 200w na stupanie na hreben dajme tomu Biely Kriz od Jura, to mam tak 11/12kmh. Ked by som jazdil tym istym vykonom na tom motore tak maximalny priemerny vykon je 200+100w to je tak cca 14km. Pri tomto mode 350w bateria vydrzi cca 1200 vyskovych metrov, co aj dava podobny vysledok ako prepocet cez VAM (co garmin vie dodat) ked pri 200w vykone viem dat cca 600m vyskovych za hodinu. pri 100w je to 300m a teda na 350wh baterku to tych 1200m sedi. S tymito meracmi mam aj zmerane na rovine a v minimalnom stupani, ze rozdiel medzi cestakom (7kg)a full emtb (alebo strata) s TQ motorom (19kg) s mtb sirokymi gumami robi asi 40w mozno menej podla dezenu, na prekonanie odporu vahy a pruzenia. Testovane pri rychlosti cca 20kmh. Testoval som to s kamaratom s rovnakou vahou ako ja, co bol na cestaku s wattmetrom a sli sme vedla seba. Teda ak by som chcel dorovnat vykonnost s cestakom tak by som mal nastavit podporu cca max 40w. Ostatne pre cista pripomoc, na co aj light emtb sluzi. Samozrejme s takym motorom a krutakom sa neda konkurovat plnohodnotnemu ebajku. Mam aj skusenosti s cestakom s tymto motorom, tam su cisla vyskovych metrov logicky priaznivejsie a delta v strate vykonu polovicna. Zvycajne ked idem na light ebike idem rychlejsie ako na cestaku a s mensim mojim vykonom. Co je aj ciel. Velmi zriedkavo davam vlastne watty rovnako ako na cestaku. Naco by som mal potom light ebike. Dalej druhy hlavny benefit light ebike je prekonavanie mrtveho uhla. Je to omnoho lahsie tak ma clovek pocit tocenia ako po vetre alebo naprazdno, co je ale aj nevyhoda ked chce trocha trenovat aj na cestaku. potom prechod citit v kolenach a v kopcoch sa casom straca sila.
disklajmer uvedene cisla nie su exaktne presne ale velmi blizke realite lahke na pochopenie a porovnanie. To aby ste niekto nevytiahol kalkulacku ze mi tam par metrov ci wattov nesedi.
Este doplnim, ze po rovine je porovnatelny absolutny vykon aj pri roznej hmotnosti. Pri jazde do kopca vsak viac zavazi watty/kg. Ak to premietnem na light ebike tak navyse hmotnost bicykla zvysuje deltu vykonu z tych zameranych 40w na rovine kludne k 60w na light ebike, ale to nemam este tak pomerane, len kvalifikovany odhad.
To su moje poznatky a merania. Mozno sa niekto stotozni, mozno ma niekto ine skusenosti, nemienim nikoho prehovarat, len prispievam do diskusie s akymi takymi meraniami.
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 20:34:47
02
Ale merané je to dúfam externým powermetrom na kľukách, alebo pedáloch, tak ?
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 21:14:01
00
toto ma vždy zaujímalo, aké dáta poskytne externý wattmeter? veď to bude skreslené, motor+biker, či sa mýlim?
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 21:19:26
00
Malo by tam byť to čo dáva len jazdec na kľuke, ani na pedál priamo motor nepôsobí. Skôr mi ide o iné, že ak je porovnávanie robené cez integrovaný powermeter, tak HPR50 má jednu z najviac reklamovaných častí nepresný powermeter. Ono to je v postate jedno, len on je tak nepresný, že motor potom nevie koľko má dávať pomoci. HPR60 má powermeter vyzerá, že hodne prepracovaný....
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 21:28:46
00
ano aj. udaje z motora su optimistickejsie k vykonu cloveka ale nie je to velky rozdiel. mozno zavisi kus od kusa, vzorkovane merania mali rozdiel cca 3-4%. Ono sa to aj tazko porovnava s inym wattmetrom to je ale ina tema a treba pamatat, ze na cestaku ked prestanes slapat prejdes dlhsi kus cesty ako na mtb s dezenom, tak aj priemerovanie je trosku ina kava. Preto su tie cisla ilustracne zaokruhlovane lebo by som sa utopil v metodike merania. Tiez sa cloveku nechce stale prehadzovat pedale.... Mozno buducu sezonu mozem spravit referencny test a podrobne zdokumentovanie ale chce to velmi vela casu, matematiky a metodiky a pochybujem ci to ma ucel ak exaktne cisla aj tak oslovia len par ludi. Viac zaberaju argumentacie ako oblecenie ci cista retaz usetri desiatky wattov. Co je ciastocne pravda ak ides vykonmi elitnych jazdcov, ale pri beznej hobby a nebodaj rekre jazde to nema vplyv. Tak aj taketo merania by museli byt v sirokom rozsahu terenov a rychlosti aby boli reprezentativne a to uz je out of scope pre mna. Ebike sa aj tak nekupuje kvoli presnym percentam vykonu, tak moje vyroky vyssie povazujem za dostatocne. zatial. ale odpoved je ze relevantne data boli z garmin rally.
pre presne merania potom potrebujes minimalne 3 Garmin pristroje 2 wattmetre, tie najprv porovnane a az potom mozes porovnavat s udajmi od motora, tie odchylky kolisu vplyvom podmienok a zataze. No daj to potom presne dokopy. A k tomu dvoch jazdcov...
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 21:33:15
00
Skús to ak by sa dalo cez tie pedále, pomeniť, lebo ja tieto možnosti nemám. Mám powermeter teraz na mechanickom HTčku a ten myslím, že ukazuje celkom fajn - je na spideri, To ale na elektriku nedám. Len na HPR50ke som mal 3 motory a na jedinom mi v kopcoch ukazovalo reálne hodnoty, že točím svojich 200-300W. Na ostatných mi v kopci ukazovalo okolo 140-max 240W, čiže dávalo mi výrazne menej ako som reálne točil. A navyše ešte bol ten údaj závislý aj od stupňa dopomoci. Čím vyššia dopomoc, tým viac ukazovalo mojich wattov. Po prechode na HPR60 je ten powermeter omnoho spoľahlivejší a navyše konzistentný. Aj na vypnutom motore ukazuje pekne ako má.
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 21:40:27
00
a sorry za spamovanie este spomeniem ten druhy jav. kto mal wattmetre vie, ze ked naprikad rozbehnes tempo po rovine a zacne stupanie, watty vyskocia vysoko a ty len lahko krutis a potom ked sa ti zastavia noky tak casto vykon este aj klesne. teda ten pocit prekonania mrtveho bodu nie je vzdy zhodny s meranim zaberu. aj preto obcas mate na ebike pocit ze nedavam vykon a zrazu vidim ze 200w. ale to su kratke useky, je dolezite meranie na dlhsej rovnomernej trase ale zasa dalsi parameter... To plati aj ked sa nahle zmeni strmost, ebike sa rozkruti rychlejsie a vredy vie vyskocit aj merany vykon, preto velmi tazko sa da dat obecne presne cislo a vyrok v prispevku som preto mieril hlavne na vyskove metre a ciastocne kolko sa strati priblizne na dorovnanie hendykepu medzi bicyklami co tiez nie je fixne cislo.
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 21:45:56
00
arrow_leftbranomelis napísal:
A navyše ešte bol ten údaj závislý aj od stupňa dopomoci. Čím vyššia dopomoc, tým viac ukazovalo mojich wattov.

Ano toto som aj ja nameral preto som spomenul len jeden stupen merania ktory som si overil. To by som testoval do nekonecna
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 21:48:12
00
Fajn diskusia sa tu rozbehla :y:
Ja ešte pridám zaujímavý jav,čo som si všimol na mojom HPR60-a síce,že keď idem na Eco do kopca,ja dávam napr. 200 W,motor dáva cca 160 - 170 W, ale mám nastavenú prípomoc 100% , takže to trochu nesedí (max limit motora je 250 W)
Ale ak idem na Mid,ja dávam 200 W motor dáva 300 W,prípomoc mám nastavenú na 150%, takže toto sedí.
Netuším, prečo to je na Eco inak,ale neriešim,nevadí mi to :)

K otázkam Red1

Cisty ma asi skor 360Wh nez 260Wh. to by bolo dot malo, nie.

áno,sory,preklep.

Skúšať dojazdy na rôzne stupne podpory na BK nejdem,pre predstavu výdrže a dojazdu som si dal môj test.okruh Rača-BK-Baba-Slnečné-3KK-BK.
Podmienky a trasu som tu už dával ;)

áno,súhlas,ten nižší krútiaci moment je najviac cítiť pri strmých stúpaniach,ale ja také nevyhľadávam,a keby aj ,tak 60 Nm nie je úplne málo,dajú sa iste aj Konské hlavy bez problémov,veď ak ja dám napr. len 180W,motor dá 360W=540W
S tým na prevode 32/52 musím vyjsť aj na strechu ;)

Jasné,nie je to ako full e-bike,toto je o inom-hladká,tichá podpora-mal som 3 ťažké e-biky,o hodne silnejšie,ale toto mi neskutočne sadlo-aktuálne môj trek Fuel + váži presne 20 kg (nastrojený na výjazd-magnetická základňa na flašu fidlock twist,dva držiaky na predné svetlá,držiak na mobil,zadná blikačka)
Zatial bez najmenšieho problému-klop,klop 8)
Dúfam že to tak aj zostane
Zobraziť komentár 22.10.2025 - 06:33:30
00
Dano5
Nikto od teba neziada aby si skusal dojazdy =)
Len som chcel vediet, pri tom lahkom ebiku a baterke aky by mohol byt priblizny dostup Vyskovych metrov.
Od skutocneho cloveka na trase, kt poznam, nie tie paskvily na YTB, kde mu ide iba o zhliadnutia.
Stacilo len ak pojdes niekedy smerom z domu na BK, tak to vyslap len na ECO.
Odcitas aku si mal spotrebu baterky na tomto useku
napr. 15% baterky. pri 330vm x (100%/15%) = 2200 vm
zaokruhlis to dole (kvoli nepresnosti merania) a budes vediet, ze na ECO by si mal nastupat okolo 2000+ vm
Z BK si chod kam chces, na BABU, Somar, Slnecne udolie.
To uz je jedno. Chapes =)
Ked zas pojdes niekedy na vyjazd smerom z domu na BK tak to vysliapes zase na MID, tak len znova odcitas spotrebu baterky na tomto useku a vyratas priblizne vyskove.
A podelis sa s nami pri tvojej celkovej vahe (ty + ebike + oblecenie) kolko to asi vychadza.
Nic tazke ani obmedzujuce tvoj vyjazd na tom nie je =)

Ten tvoj odkaz na 4 strane na trasu nic neukaze =)
musis dat v mapach ZDIELAT/Kopirovat odkaz
a dat sem
napr. https://mapy.com/s/dulufureha
---

Tie Watty nie su az take dolezite, mne islo len o to aby som to mal zmerane priblizne pri tom istom mojom vykone
---

Konske hlavy vyskusaj =)
Na papieri vysliapes aj Vysoku =)
mne celkovo 580W nestacilo =)
Az ked som mal celkovo cez 600W tak to islo
Ale mozno si lahsi tak ti bude stacit aj 540W =)

Prílohy:

KH_1.jpg
KH_1.jpg 86.55 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 22.10.2025 - 17:29:54
00
Skrátim Ti to aj bez rôznych mega štatistických údajov a tabuliek. .....Fuel+ na ECO režim stiahnutý na 100W vie reálne nastúpať okolo 2500vm. Dalo sa to aj na HPR50ke podobne, tam som reálne tuším nastúpal 2400 a doniesol aj nejaký zbytok okolo 10-15% domov. Veľmi to závisí od trate, ktorá sa šla. Ak najskôr ideš 20km po rovinkách, tak výškové metre sa podstatne znížia. Na solídne výškové treba u nás Martinky - vyjdeš z domu a hneď stúpaš a dookola trailuješ.
Zobraziť komentár 22.10.2025 - 18:54:19
00
keyboard_arrow_up