Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Oct 05, 2025
All Supporters

Kuriozitka s políciou
Raz, pri jednom eskorte, asi 3dni dozadu, chvíľu po tom, čo ma naložili do auta sme videli na zemi ležať chlapa, ktorého zarazilo auto (na motorke). Policajti namiesto toho aby sa venovali zranenému mali starosť o váženého hosťa. Chápem, že nevedia čo som, kto som ale mne to prišlo divné. Ani neevidovali. Ľudia zahnali posteľ (tu majú lehátka všade, na poli, v reštauráciách, v lese...) zraneného dali na posteľ, prišla prázdne dodávka, posteľ naložili do dodávky a dav sa rozišiel. Mohli sme pokračovať. Cestou sme videli ako sa tá dodávka stretla so sanitkou a prekladali zraneného. Policia nič, ochraňovali mňa, hosťa.
Zobraziť komentár 28.10.2025 - 13:42:18
00
Veľký sýrsky múr. Hranica medzi sýriou a tureckom. Vraj ešte päť rokov dozadu tuboli teroristi a turecká armáda vynaložila veľké peniaze na ich likvidáciu.

Prílohy:

IMG_20251028_233315.jpg
IMG_20251028_233315.jpg 33.02 KiB 36.8138,36.8329 Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: To osvetlené pole je Sýria už
IMG_20251028_234507.jpg
IMG_20251028_234507.jpg 92.53 KiB 36.71,36.8393 Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Naposledy upravil corsair dňa 28.10.2025 - 21:46:23, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 28.10.2025 - 21:35:17
01
nechystas sa nahodou aj do Nigde? :)
https://mapy.com/s/cokefacaja

vlastne kusok odtial je aj Kapadocia
https://mapy.com/s/cufuvuhume
Zobraziť komentár 28.10.2025 - 21:42:50
01
To by bol celkom for, po návrate z 4 mesacnej cesty odpovedať na otazku: Kde si bol? Nigde
Zobraziť komentár 29.10.2025 - 00:02:11
07
Oct 29, 2025
Public

90. deň tripu - Kilis
Ráno som vstal na hrozné teplo. Slnko už bolo vysoko a pieklo. Zjedol som fazuľu, uvaril kávu a k nej sušienky a vyrazil som. Veľmi sa mi nechcelo ale prekonával som sa. Cieľ bol Kilis a balikobox. Cestou som ešte zastavil a uvaril polievku. Vtedy som si všimol na mobile, že mi niekto volal. Keďže som sa predtým snažil presmerovať jeden balík trochu ďalej po mojej trase tak som volal naspäť. Bol to kuriér, vymenili sme si čísla na WhatsApp a vraj kedy pridem do Kilis. No "tak za dve hodiny". A on, že bude teda čakať. Trochu v pomykove som bol ale keď čaká kuriér na mňa tak to je asi iný svet. Cestou ešte napísal a tak som mu poslal polohu, necha trekuje. V Kilis z prvej pumpy na mňa volali dvaja ujovia, tým som len, že "sorty, time, time" a ukázal som na hodinky. A on, že "kargo, kargo, trendyol". To bol kuriér s kamarátom. Doniesol mi karimatku. Vraj toto je aj ich pumpa, pochopil som, že je spolumajiteľ. Odložil som bajk a kuriér ma ešte aj zobral do balikboxu, papierníctvo, výdajné miesto, kde som mal ďalšie dva balíky. Centrovací kľúč a plynovú kartušu. Ešte som čakal zatvárací nôž a tak som toho kuriéra poprosil, nech mi pomôže to presmerovať, aby som ho mal niekde po ceste. Už bol na ceste, tak to nešlo ale zrušil zásielku a príde refund. Tak to je už druhý nôž, ktorý takto isto dopadol, asi mi nieje súdený. Ešte na pozvali na colddrink a už mali môj Instagram, keďže meno bolo na zásielke, tak mi ukazovali. Snažil som sa na pumpe dobiť mobil aj powerbanku ale tu v Turecku sú na pumpách zástrčky tak roztiahnuté, že nabijacka ak chytí kontakt tak je to šťastie. A možno aj tie moje nabíjačky tiež stoja za prd. Zobral som ich teda, nemalo to význam ďalej tu mrhať časom a odišiel som. Po niekoľkých kilometroch sa mi odhalila na kopcoch vysvietená hradba, ako my poznáme veľký čínsky múr. To je Turecko - Sýrska hranica. Prešiel som ešte dva-tri kopce a zastavil som na pumpe na kopci, mimo mesta. Pumpara som sa opýtal, či si môžem dobiť mobil a on zobral a dal za pult nabíjať. Bolo mi tam hlúpo, tak som si dal energeťák a slané tyčinky. Začali sme nejak konverzovať ale to bolo len také jednoslovné, on nevedel po anglicky. Prišiel majiteľ, ktorý študoval v Amerike. Vraj majú ešte jednu pumpu a s otcom otvorili internatnu školu pre 500 detí, vraj vzdelanie je najdôležitejšie. Vraj pri tej hranici boli ešte nedávno, päť rokov nazad, teroristi a turci dali velke peniaze na ich likvidáciu. Celý terorizmus a všetko zlo na svete pripispval nedostatočnému všeobecnému vzdelaniu. Bolo veľmi zaujímavé stáť vedľa človeka s takýmito názormi. Medzi sebou hovorili po kurdsky. Potom odišiel, bola tam ešte kindermafia, dospievajúci Kurdi, asi okolo 15-16r na motorkách, sedeli a pili čaj. Takisto mi ponúkli. Fajcili všetci. Keď pumpár priniesol krabičku cigariet tak si ju tam rozdali a prázdnu hneď vyhodil. Keď som mal mobil na 76% tak som sa rozlúčil, niečo s tým nabíjaním bude zlé. Po ešte asi 30km som postavil stan v poli v burine, kto sa pozrie tak uvidí ale dúfam, že to nieje až tak bijúce do očí. 120km
Zobraziť komentár 29.10.2025 - 06:30:10
030
Oct 30, 2025
Public

91. deň tripu
Zobudil som sa, uvaril som bulgur, dal som do toho fazuľu z konzervy a potom kávu a sušienky. Vyrazil som, čakalo ma stúpanie. Ešte o 12:00 somal len 28km. Po stúpaní nasledoval zjazd. Cestou ma zastavili ľudia, na čaj, chvíľu sa vypytovali a keď prišla reč na náboženstvo, vedel som, že je čas odísť. Moslimskú motlidbu, čo ma naučili v Pakistane som teraz využil. Rozlúčil som sa a pokračoval v ceste, išlo to rýchlo, bola väčšinou z kopca a čo chvíľa som bol v meste Osmanye. Potom rpvinka ale išlo sa veľmi dobre, po ceste D400, hoci dosť veľká premávka bola. Pred mestom Adana som našiel na poli rovný plac, tu som to zapichol. 150km
Zobraziť komentár 30.10.2025 - 05:28:16
026
vajca dze?
Zobraziť komentár 30.10.2025 - 07:56:22
012
Včera

Prílohy:

IMG_20251029_151046.jpg
IMG_20251029_151046.jpg 419.9 KiB 36.6369,37.0989 Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down

Zobraziť komentár 30.10.2025 - 08:16:13
020
Oct 31, 2025
Public

92. deň tripu
Stan stál na dobrom mieste, bicykel som v noci zamkol o starý (odpojený) stĺp vysokého napätia a stan bol vedľa. Na rovine. Takže fajn. Ani som nerozmotal karimatku, bolo teplo ale v noci som sa zašuchol do spacáka. Ráno len bulgur a káva so sušienkami. Mobil som v noci vypol a dal na powerbanku, ktorá ešte funguje. Tie dve a solárny panel som vyhodil pred dvoma dňami. Tá čo funguje dobila vypnutý mobil z 20 na 40%. Ale možno sa aj v kabli stratili nejaké waty. O 5km som na pumpe strávil 2hodiny a podarilo sa mi pohrať sa s jednou nabíjačkou a zistiť, že už nefunguje (letela do koša) a s druhou, pakistanskou 120W, kúpenou za 600rupií, dobiť mobil na 60%. To je nejaké príliš pomalé. No ale škoda času bolo tam sedieť ďalej, keď nabíjanie bolo také neefektívne. Ešte ma pumpár nasral otázkou "where are you from?" Išiel som ďalej a v Mersine som sa zasa zastavil na pumpe a tá pakistanská padla na zem a už ani tá nefunguje. Pumpár, nezabudol položiť otázku "where are you from?" mi nabil svojou, originál xiaomi, ani nie za pol hodinu bol mobil doplna. Keďže som tam zatiaľ sedel a počítal okná na panelákoch, doniesol mi pumpár vodu, nejakú ochutenú, takže ma aj pohostili. Aspoň som zistil, nabíjačka musí byť originál, nemám peniaze takže nebudem vymýšľať a kupovať somariny. Aj mi doteraz bolo divné, že to nejak pomaly začalo nabíjať, originál v krabici je len do čínskej zástrčky, mobil som kúpil v Erlianhot, keď som čakal stan a solarpanely. Takže som na tomto tripe vymenil skoro komplet elektroniku (hodinky ešte mám). Pokračoval som ďalej, išlo sa mi celkom dobre. Zotmelo sa a ešte som ťahal, za prvé nebolo ani kde postaviť stan a za druhé, mal som vytypované miesto, kam asi chcem dôjsť dnes. Cestou ma ešte chceli zdržiavať nejakí na motorke, keď som sa nedal tak išli vedľa mňa chvíľu a kamerovali. Toto robí veľa ľudí a neznášam to, ale som tu cudzinec a každé krivé slovo môže znamenať zuby na ceste, tak to trpím. Došiel som, kam som chcel, našiel som myslím že dobrý flek, neni vidno ani z cesty, rovinka je tu. Ozvali sa nejaké psiská ale asi pochopili, že dnes to tu bude môj nocľah. Dúfam, že tu bude aj ráno kľud.
Zobraziť komentár 31.10.2025 - 06:42:55
029
Tak sa sustredim na pumpy a nabijacky... az som uz zabudol, ze bicyklujes ;)
Zobraziť komentár 31.10.2025 - 07:27:36
07
Otazku "Where are you from?" ber bez nasrdenia ako prvu logicku a mozog nech dava odpoved 'automaticky'.
Nebudú sa predsa (na uvod, vacsinou) pytat, kolko mas rokov,deti,co je tvoje zamestnanie atd.

Odkial a kam ides sú ďalšie očakávané otazky.
Zobraziť komentár 31.10.2025 - 07:33:14
00
Väčšinou to končí pri prvej a zapínam prekladač, zvyšok je v Turečtine.

A také tie pokriky z cesty a "dur dur" ignorujem väčšinou.
Zobraziť komentár 31.10.2025 - 15:36:12
00
Nov 01, 2025
Public

93. deň tripu
Ráno som sa zobudil, keď už bolo slnko. V stane bolo hrozné teplo. Zbalil som sa a zmizol som. Po piatich kilometroch, v meste Silifke som začal zháňať nabíjačku. Šiel som do elektra ale nepáčilo sa mi, našiel som predajňu turkcell, jednu som vyskúšal, išla, nabíjala tak ako treba, tu som kúpil, nie síce xiaomi ale tým, v akom obchode, mám istotu, že to nebude fejk a bude fungovať. Ešte som sa pomotal, no kým som vyšiel z mesta bolo pol dvanástej. Začalo stúpanie. Cesta je síce popri mori ale od hladiny mora som vystúpal do 400-500mnm a potom zjazd naspäť. Asi hodinu som presedel na nabíjačke na pumpe. Z pumpy bolo tiež dosť výrazne stúpanie a potom zjazd cez niekoľko tunelov. Už som aj začal rozmýšľať, kde postavím stan. Našiel som kameňolom (aspoň tak to vyzeralo v noci), tam som išiel, z miesta, čo som videl ako vhodné vybehla líška a keď som prišiel bližšie videl som tam stroje, tak som pokračoval v ceste. Nakoniec som našiel pekný kopček nad cestou, akoby borovicový lesík, s výhľadom na more. Tak tam som postavil stan
Zobraziť komentár 01.11.2025 - 06:24:18
022
mozno to aj vyhra mtbiker sutaz o bicykel :) neviem ci tam este bude niekto so 7000+

Prílohy:

Screenshot.png
Screenshot.png 68.86 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 01.11.2025 - 19:16:13
08
Aké je znenie vyhlášky o tejto značke? Je na ceste, kde jazdia autá. Keď neviem, čo presne je vo vyhláške ale vidím prikazovu značku, tá mi prikazuje použiť túto cestu.

Prílohy:

IMG_20251101_211644.jpg
IMG_20251101_211644.jpg 164.95 KiB 32.2808,36.2721 Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 01.11.2025 - 19:23:25
00
keyboard_arrow_up