A nieje nahodou dlhy
ram pre sportove jazdenie? Opravte ma ak nie.
Koniec koncom, to by aj mňa zaujímalo. Ono sa to nezdá, ale ešte som nezískal jednoznačnú odpoveď (nepochybujem, že existuje a vedia ju všetci pretekári, konštruktéri a znalci bicyklov, bohužiaľ však nie predavači a bicykloví novinári

), v čom sa odlišujú pretekárske, športové a rekreačné
rámy a posedy. Tak isto neviem nikdy nikde nájsť výrobcom definované rozdiely medzi jednotlivými rámami a ich využitím. Občas, kde tu je nejaká zmienka, ale nič oficiálne a odborné.
Príklad: aký rozdiel je v ráme a jeho určení medzi napríklad rámami "Scott Scale Alloy 7005 DB" (Scott Scale 60) a "NEW Reflex frame Alloy 6061 Reflex geometry" (Scott Reflex 10)?
Alebo medzi Specialized rámami "A1 Premium Aluminum" (Rockhopper) a "M4 alloy" (Stumpjumper)? A takto by sme mohli pokračovať model po modeli. Tie rozdiely určite sú, ale pri žiadnom výrobcovi neviem, aké sú...

A platí to aj o komponentoch: napríklad aký je dofrasa rozdiel medzi vidlami MARZOCCHI DIRT JUMPER 4 100mm a MARZOCCHI DIRT JUMPER 3 100mm? Ale medzi brzdami Avid Juice 3 a 5? Respektíve ešte sa občas dá nájsť ten rozdiel, ale ako obyčajný človek neviem, čo z toho rozdielu pre bežné používanie (či kúpu) vyplýva.... Neviem, či ma rozumiete, snáď ano