Lokalizácia
Formulár sa odosiela
v tlaku asi problem nebude, proste jsou stavene jinak - komercne.
Tak silny extrakt z nich nedostanes, zacinal sem s Krupsem co si o stranku zpet poridil, a proste je to rozdil, muze potvrdit i Raro ktery me do toho pred casem uvrtal :-)
tech rozdilu je tam vic, cerpadlo, bojler, hlava, misky, a hlavne stabilita pripravy

Naposledy upravil kubad dňa 12.11.2012 - 19:28:28, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 12.11.2012 - 18:38:55
00
: a čo je to vlastne to Espresso? Zato si stále spomínam na cappuccino, čo som mal na benzínke neďaleko Udine niekedy pred 20-imi rokmi (ale to môže súvisieť aj s tým, že sme vtedy chodili stopom a živili sa kadečím, takže všetko normálnejšie chutilo priam zázračne).

Totí taliáni majú k temu aj literu, myslím je to niekde na nejakej strane 7 (http://espressoitaliano.org/doc/EIC%20-%20Eng%20-%20LQ.pdf). Takze to je aj podstata čo by mal ten-kto od nejakého strojka očakávať, že tie technické predpoklady na to má aby to +/- malinká odchýlka té parametre dostatočne kvalitne stíhal = potom to vyrába espresso = potom je vhodné sa okolo toho namáhať. Inak stačí jeden z jednoduchších=lacnejších spôsobov ako si kvalitný nápoj z kávy (podmienka kvalitnej a kvalitne praženej a čerstvo mletej) vyrobiť.

Alebo to popisujú aj takto :
...Espresso je koncentrovaný nápoj, ktorý vzniká pretlačením horúcej vody o teplote 89-95 C pod tlakom 9 barov cez 7 gramov jemne pomletej stlačenej kávy. Doba extrakcie je 20-30 sekúnd, výsledkom je 20-30 mililitrov nápoja-emulzie podobnej vývaru, v ktorom spojená voda a kávový olej. Tlak zatlačenia kávy v páke by mal zodpovedať sile asi 20 kg. Teplota vody by mala byť konštantná, niektoré druhy kávy môžu byť citlivé na určitú teplotu.
V porovnaní s inými spôsobmi prípravy kávy sa v espresse vďaka postupu a rýchlosti vylúhuje z kávy najviac chuťových a aromatických látok a minimum nežiadúcich zložiek. Výsledkom je jedinečný, silný a výrazný nápoj s jemne horkastou chuťou a niekoľko milimetrov hrubou hustou krémovou penou-cremou.
Kvalitu espressa ukáže práve pena. Keď je espresso vodovejšie, pena bude veľmi svetlá, bublinkatá, navrchu bude plávať olej. Naopak, keď je spálené-je v šálke veľmi tmavá pena, ktorá sa rýchlo stráca. Pena má byť hustá, orieškovo hnedá s jemnou textúrou, ktorá aj po zamiešaní opäť zaplní povrch a má zostať na stenách šálky aj po jej vypití.

Takže ak sa nad týma všeckým zamyslím chybu v príprave spravím hocikedy.
Preto som sa vrátil k metódam jednoduchým ale dostatočným aby som mohol tento nápoj vychutnať a nemusel laborovať pri každej zmene druhu zrnkovej kávy.

Ale ak chce niekto riešiť kávu napr. mletú vákuovku z marketu tak to je naozaj jedno čo za strojek použije, s tým už nejde nič posrat.
Zobraziť komentár 12.11.2012 - 18:48:27
00
Davide a si rád nie? :-)
Zobraziť komentár 12.11.2012 - 18:59:25
00
v tlaku asi problem nebude, proste jsou stavene jinak - komercne.
Tak silny extrakt z nich nedostanes, zacinal sem s Krupsem co si o stranku zpet poridil, a proste je to rozdil, muze potvrdit i Raro ktery me do toho pred casem uvrtal :-)
tech rozdilu je tam vic, cerpadlo, bojler, hlava, misky, a hlavne stabilita pripravy

iste, ak to zacnes brat velmi seriozne, ba povedal by som az high-endovo, tak je to ako pises, len ta cena , ta cena, kde to je uz high end cafe je pre vela ludi neunosna, resp. zbytocna...ale pisat, ze za 100eur pri troche snahy nedostanes obycajnu tlakovu masinu, ktora dokaze pretlacit vodu cez trysky je nepresne a ako radi dostal kupovat rucny aeropress? s tvrdenim, ze to je lepsie na pripravu kavy, tak to je uz dost odvazne...ale samozrejme kazdy si moze vybrat, co mu vyhovuje a chuti
Zobraziť komentár 12.11.2012 - 20:12:38
00
ale já nic takového nepíšu, píšu že i z levnějších mašinek dostaneš dobrou kávu,
ale ne espresso, tam je to už složitější a pak se člověk dostává odhadem nad 90% kaváren v republice
proto sem už dřív psal že si kupující musí ujasnit co vlastně chce z mašinky dostat
a jinak souhlas z aeropresu bude často lepší výsledek než z levných presovačů
Zobraziť komentár 12.11.2012 - 20:17:18
00
presne tak kto neskusil može vypisovať ***** koľko chce
Zobraziť komentár 12.11.2012 - 20:36:01
00
dostal: dík, to vyzerá zaujímavo. Neviete niekto, či sa tu v Košicoch (a okolí) dá dostať k ozajstnému kvalitnému Espressu, bo by som ho celkom rád okoštoval...
Zobraziť komentár 12.11.2012 - 20:45:27
00
Tiež som začínal s kávou na rowente, kým sa mašina celkom nezodrala. Na espresso sa to nepodobalo ani náhodou. Teraz má priateľka v práci electrolux za rovnakých 100 euri a hovorí, že to z toho lezie ešte horšia káva než z rowenty. Kto si chce vychutnať kvalitné espresso tak sa musí poobzerať iným smerom...Aj víno sa dá kúpiť v tetrapacku za euro, ak to za víno chcete považovať :D
Zobraziť komentár 12.11.2012 - 20:50:28
00
presne tak kto neskusil može vypisovať ***** koľko chce

no ty mas skutocne taky odborny prispevok...vsak sa podel o svoje skusenosti s espresso masinkami, ak si nejaku mal moznost vidiet rozobratu a napis, kde zacinaju rozdiely a hlavne pri akych cenach...ci to je asi vela na teba, vsak?
Zobraziť komentár 12.11.2012 - 20:51:06
00
:lol:
Zobraziť komentár 12.11.2012 - 20:53:30
00
@milvon - vypadá to nějak takhle :D a Rastovy teče doma z kohutka to same :D

Prima Cafe: INDIAN MONSOONED

Prima Cafe: INDIA MALABAR AA MONSOONED

Príloha:
P1060271-1.jpg
P1060271-1.jpg 244.35 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Príloha:
P1060272-1.jpg
P1060272-1.jpg 308.27 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Naposledy upravil kubad dňa 12.11.2012 - 21:14:15, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 12.11.2012 - 20:56:15
00
si teraz podojil?
Zobraziť komentár 12.11.2012 - 21:00:15
00
ne to sou starší fotky naposled sem dojil kolem 18h :D
Zobraziť komentár 12.11.2012 - 21:01:53
00
milvon ano je to na mňa vela ja mám na to svojich hovorcov :-)

Prílohy:

007.JPG
007.JPG 132.89 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 12.11.2012 - 21:04:17
00
@kubad
kava vyzera pekne,(na moj vkus trosku vacsia porcia, ale je mozne ze fotka skresluje) neviem sice, kto je Rara, ale zelam nech Vam chuti....

Naposledy upravil milvon dňa 12.11.2012 - 21:14:39, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 12.11.2012 - 21:12:04
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a regenerácia / Energia)
keyboard_arrow_up