: a čo je to vlastne to Espresso? Zato si stále spomínam na cappuccino, čo som mal na benzínke neďaleko Udine niekedy pred 20-imi rokmi (ale to môže súvisieť aj s tým, že sme vtedy chodili stopom a živili sa kadečím, takže všetko normálnejšie chutilo priam zázračne).
Totí taliáni majú k temu aj literu, myslím je to niekde na nejakej strane 7 (
http://espressoitaliano.org/doc/EIC%20-%20Eng%20-%20LQ.pdf). Takze to je aj podstata čo by mal ten-kto od nejakého strojka očakávať, že tie technické predpoklady na to má aby to +/- malinká odchýlka té parametre dostatočne kvalitne stíhal = potom to vyrába espresso = potom je vhodné sa okolo toho namáhať. Inak stačí jeden z jednoduchších=lacnejších spôsobov ako si kvalitný nápoj z kávy (podmienka kvalitnej a kvalitne praženej a čerstvo mletej) vyrobiť.
Alebo to popisujú aj takto :
...Espresso je koncentrovaný nápoj, ktorý vzniká pretlačením horúcej vody o teplote 89-95 C pod tlakom 9 barov cez 7 gramov jemne pomletej stlačenej kávy. Doba extrakcie je 20-30 sekúnd, výsledkom je 20-30 mililitrov nápoja-emulzie podobnej vývaru, v ktorom spojená voda a kávový olej. Tlak zatlačenia kávy v páke by mal zodpovedať sile asi 20 kg. Teplota vody by mala byť konštantná, niektoré druhy kávy môžu byť citlivé na určitú teplotu.
V porovnaní s inými spôsobmi prípravy kávy sa v espresse vďaka postupu a rýchlosti vylúhuje z kávy najviac chuťových a aromatických látok a minimum nežiadúcich zložiek. Výsledkom je jedinečný, silný a výrazný nápoj s jemne horkastou chuťou a niekoľko milimetrov hrubou hustou krémovou penou-cremou.
Kvalitu espressa ukáže práve pena. Keď je espresso vodovejšie, pena bude veľmi svetlá, bublinkatá, navrchu bude plávať olej. Naopak, keď je spálené-je v šálke veľmi tmavá pena, ktorá sa rýchlo stráca. Pena má byť hustá, orieškovo hnedá s jemnou textúrou, ktorá aj po zamiešaní opäť zaplní povrch a má zostať na stenách šálky aj po jej vypití.
Takže ak sa nad týma všeckým zamyslím chybu v príprave spravím hocikedy.
Preto som sa vrátil k metódam jednoduchým ale dostatočným aby som mohol tento nápoj vychutnať a nemusel laborovať pri každej zmene druhu zrnkovej kávy.
Ale ak chce niekto riešiť kávu napr. mletú vákuovku z marketu tak to je naozaj jedno čo za strojek použije, s tým už nejde nič posrat.