Ktorý považujete za najkrajší, najzaujímavejší, najstrmší, naj.... Nemusí ísť o vysoký a známy kopec. Zaujímavým cyklovrcholom môže byť aj neznámy kopec „za humnami“, na ktorý vedie malebná cesta alebo sú z neho pekné výhľady. Alebo na ktorom sa cítite jednoducho fajn vďaka výšľapu...
Túto tému zakladám s ambíciou vytvoriť „zbierku cyklovrcholov“, ktorá bude obsahovať popis výstupových trás, mapky, zaujímavosti... Kopce si to zaslúžia a my horskí cyklisti tiež
Aktualizovaný zoznam opísaných cyklovrcholov (názov, nadmorská výška, pohorie, (poradové číslo))
BACHUREŇ 1082 m, Bachureň (10)
BUKOVEC 1127 m, Volovské vrchy/Hnilecké vrchy (14)
BUJANOV 757 m, Čierna hora (2)
ČERGOV 1050 m, Čergov (8)
ČIERNA HORA 1024 m, Čierna hora (5)
FOLKMARSKÁ SKALA 915 m, Čierna hora (27)
GERLAŠSKÁ SKALA 752 m , Slovenský kras (16)
GREJNÁR 664 m , Šarišská vrchovina (29)
HAVRANIA SKALA 1153 m , Slovenský raj (25)
HOLÝ VRCH / TISÍCKA 1054 m, Volovské vrchy (15)
INOVEC 1042 m, Považský Inovec (26)
JELENÍ VRCH 947 m, Slovenský kras (6)
ĽUBIETOVSKÁ BUKOVINA 1194 m, Poľana (3)
KLOPTAŇ 1153 m, Volovské vrhy (24)
KOBYLIA HORA 882 m, Volovské vrhy (32)
KOJŠOVSKÁ HOĽA 1246 m, Volovské vrchy (22)
KRÁĽOVA HOĽA 1946m, Nízke Tatry (33)
KRÍŽNA 1574 m, Veľká Fatra (28)
MARDUŇA 874 m, Bachureň (31)
MINČOL 1157 m, Čergov (30)
PATRIA 1171 m, Branisko (23)
SITNO 1009 m, Štiavnické vrchy (13)
SĽUBICA 1129 m, Branisko (7)
STOLICA 1476 m, Stolické vrchy (21)
VEĽKÁ JAVORINA 970 m, Biele Karpaty (17)
VEĽKÁ KNOLA 1266 m, Volovské vrchy (18)
VEĽKÝ INOVEC 901 m, Pohronský Inovec (4)
VEĽKÝ JAVORNÍK 1071 m, Javorníky (19)
VEĽKÝ LOPENÍK 911 m, Biele Karpaty (11)
VEĽKÝ MILIČ 895 m, Slanské vrchy (1)
VOLOVEC / SKALISKO 1293 m, Volovské vrchy (20)
VYSOKÝ VŔŠOK 874 m, Volovské vrchy/Hnilecké vrchy (12)
ZÁKĽUKY 1012 m, Veporské vrchy (9)
Prehľad ostatných spomenutých cyklovrcholov:
Babia hora, Čmelok, Kamenná lúka, Kráľova hoľa, Lysá, Minčol (Oravské Beskydy), Pilsko, Pľaša, Sninský kameň, Solisko,Strážov, Šimonka, Tríbeč, Veľká Rača, Veľký Tríbeč, Vetrový (Popriečny) vrch, Vihorlat, Vtáčnik
posledný komentár: 15. 8. 2025 o 12:39
K2
Nie Folkmarske skaly ale Folkmarska skala, nie Zemicky ale Zemicka...Ci Zemicky?
Zalezi od mapy.
Ako dôkaz pripájam výrez z mapy lesných ciest a informačnú vrcholovú tabuľu (toho času je už úplne biela – vyblednutá od slnka). Do našich máp sa občas dostávajú skomoleniny.
Ak budem mať čas a chuť, predložím ďalšie dôkazy, že je to Folkmarská skala
P.S.
Som rád Mišo, že obhajuješ správny názov. Nedávno si totiž na fóre použil názov Folkmarské skaly, čo ma dosť prekvapilo
Myslím, že ambícia vytvoriť širokú zbierku slovenských cyklovrcholov sa postupne vypĺňa. Bude fajn, keď pridáte popis či fotky „nového“ cyklovrcholu, na ktorý ste vyšliapli. Osobne ma o.i. lákajú menej známe kopce Čierna hora (najvyšší kopec Levočských vrchov), Busov (najvyšší kopec pohoria Busov), Slovinská skala, Karanč (najvyšší kopec Cerovej vrchoviny), Javorie (najvyšší kopec pohoria Javorie)...
Slovensko je krásna krajina plná kopcov (cyklovrcholov) – tak nech má správny (cyklistický) smer!
Chcem ho!
Keď nie je, začnem ho vyrábať a predávať
Karol, máš u mňa
Ďakujeme
Neskor mozno napisem nieco k Busovu, Karancu, Ciernej hore levocsskej a Slovinskej skale.
EDIT: ano, zraz turistov (s malou cyklosekciou) bol v Zlatom v roku 1992. Tohto roku sme mali stretnutie po 20 rokoch a tam sme tie historicke vlajocky a odznaky dostali.
P.S.1. Pod Kobylou horou sa nachádza zaujímavý „mikroprales“.
P.S.2. K tomu logu od Minikina ešte napíšem niekoľko viet.
1. Karanc (727mnm, Cerová vrchovina): napriek relativne nizkej vyske, narocny kopec. Dve vystupove cesty zo Siatorskej Bukovinky sa na konci spajaju do jednej, kto chce zdolat v sedle, musi zajst trocha do Madarska a nesnazit sa ist po slovenskej turistickej znacke po hranici. Zjazd z Karanca po hranici na severozapad je naozaj
2. Busov (1002mnm, najvyssi vrch najmensieho pohoria na Slovensku - pohoria Busov): Trocha tlacenia, ci uz v smere od Gaboltova (pod vrchom nenasledovat znacku ale cestu a potom 120 metrov tlacenia hore volnym lesom), Cigelky (po zelenej - vymyta, ale zjazdna cesta. Nie casto pouzivana, takze najvacsi problem mozu byt napadane konare) ci Nizneho Tvarozca (tu je asi tlacenia najviac). Trasa tu.
3. Čierna hora (1289mnm Levočské vrchy, severná, pretoze Cierne hory su tam minimalne dve - druha medzi Tichym Potokom a Polomou 1090mnm): Vtedy sa nam ju kvoli masivnej tazbe na Ciernej hore prejst neporadilo, bolo blata az po usi... Presli sme len popod nu. Odvtedy sme v Levocskych vrchoch jazdili ine veci. Ale Podla GoogleEarth by mala byt zjazdna. Dakujem za pripomenutie tohto kopca, pretoze moj komentar k jednej z fotografii mi pripomenul dalsiu planovanu trasu - (Banisko, Repisko, Javorinka, Predne hory, Sihla) No a k nej pridame tu Ciernu Horu.
A dalsie inspiracie z nasho okolia:
Haľagoš (642mnm) - na svoju vysku neskutocne vyhlady do celeho okolia
Stebnicka Magura (900mnm) - legendarny kopec nad Bardejovom
Bukový vrch (1019mnm) - Žobrák (921mnm) - bocny hreben Cergova
Samozrejme SK-PL hranicne vrcholy, moj najoblubenejsi je Obicz (788mnm) nad Regetovkou.
No ale dost bolo... ked to bude pojazdene, pridam dalsie tipy.
1. Karanc (727mnm, Cerová vrchovina): napriek relativne nizkej vyske, narocny kopec. Dve vystupove cesty zo Siatorskej Bukovinky sa na konci spajaju do jednej, kto chce zdolat v sedle, musi zajst trocha do Madarska a nesnazit sa ist po slovenskej turistickej znacke po hranici. Zjazd z Karanca po hranici na severozapad je naozaj
2. Busov (1002mnm, najvyssi vrch najmensieho pohoria na Slovensku - pohoria Busov): Trocha tlacenia, ci uz v smere od Gaboltova (pod vrchom nenasledovat znacku ale cestu a potom 120 metrov tlacenia hore volnym lesom), Cigelky (po zelenej - vymyta, ale zjazdna cesta. Nie casto pouzivana, takze najvacsi problem mozu byt napadane konare) ci Nizneho Tvarozca (tu je asi tlacenia najviac). Trasa tu.
3. Čierna hora (1289mnm Levočské vrchy, severná, pretoze Cierne hory su tam minimalne dve - druha medzi Tichym Potokom a Polomou 1090mnm): Vtedy sa nam ju kvoli masivnej tazbe na Ciernej hore prejst neporadilo, bolo blata az po usi... Presli sme len popod nu. Odvtedy sme v Levocskych vrchoch jazdili ine veci. Ale Podla GoogleEarth by mala byt zjazdna. Dakujem za pripomenutie tohto kopca, pretoze moj komentar k jednej z fotografii mi pripomenul dalsiu planovanu trasu - (Banisko, Repisko, Javorinka, Predne hory, Sihla) No a k nej pridame tu Ciernu Horu.
A dalsie inspiracie z nasho okolia:
Haľagoš (642mnm) - na svoju vysku neskutocne vyhlady do celeho okolia
Stebnicka Magura (900mnm) - legendarny kopec nad Bardejovom
Bukový vrch (1019mnm) - Žobrák (921mnm) - bocny hreben Cergova
Samozrejme SK-PL hranicne vrcholy, moj najoblubenejsi je Obicz (788mnm) nad Regetovkou.
Mišo vďaka, mimoriadne si ma potešil
Dnes som bol na štyroch čergovských (bardejovských
Z chaty Cergov jazdime po polovnickom chodniku k Enciane dalej po cervenej az do BJ. Neviem, co sa stalo na cervenej ale 15.9. bola OK,vsetko zjazdne. Chodime tam aj na tradicny KST pochod na Bukovy vrch zaciatkom decembra, tohto roku 1.12.2012, ale len ak nie je vela snehu a je to zjazdne. Ostatne vystupove cesty na Zobrak su strmak z Hervartova a dalsia od Richvaldu - na tej je ale treba na konci 200 m potlacit.
Ak si pri zjazde zo Zobraka odbocil na krizovatke 6 ciest doprava, tak tuto cestu minuly rok znicili a asi pokracuju aj tento rok. Dalo sa nou davnejsie pekne ist hore aj dole. Ak si odbocil dolava, tak je to prijemna spevnena cesta. Priamo po znacke je to celkom vyzivny rychly strmy zjazd.
Mimochodom: cervena znacka vrcholom Zobraka neprechadza, ale vedie tam cesta asi 200 metrov priamo na mieste, kde cervena znacka odbocuje z hrebena doprava prudko dole. Dufam ze si tam vysiel, ale nie je tam ziadny vyhlad...
Alebo sme my mozno len zvyknuti na menej upravene cesty a chodniky a nepripada nam to take nezjazdne. Jazdili sme aj horsie.
P.S.1. Na Žobrák som však vlastne nevyšiel - bol som len pri rozhľadni a pri kríži. Potom som pokračoval po červenej dole do Hervartova. Na vrchol mi tak chýbalo 10 výškových metrov
P.S.2. Mišo, možno by som sa pridal k vašej akcii (1.12.). A jeden hriech by som odčinil
Na červenej Bukový vrch - Žobrák bol terén miestami rozmočený, avšak najmä bolo veľa lístia, pod ktorým sa skrývali zradné kamene a konáre. Za sucha a bez lístia to je iste dobré, pretože profilovo je to nenáročné.
Inak toľko jeleňov a jeleníc som už dávno nestretol.