na maratonoch uplne bezne banan vyvalat v soli a spapat, ani to cloveku nepride cudne

ale to uz trochu odbocka od bicyklovania v ZIME

A príde to aj veľmi chutné, plánujem to podávať ako jednohubky nejakej návšteve
Tento rok už vyše 300 km, niekedy v peknej kalamite, či utlačenom snehu. Naposledy to bolo už veľmi o hubu ísť po vode a poloroztopenom snehu, tak idem prezuť na rýchlejšie
plášte wild racery a ponaháňať asfalt. Terén hádam niekedy keď sa to potopí a trošku obschne (alebo ešte náhodou primrzne).
Pijem málo, mám trvalý nedostatok horčíka a kŕče žiadne. V horčíku a vode to asi nebude...
Ešte vápnik

Kŕče vznikajú aj pri hyperventilácii (tetanický syndróm). Neviem, možno pomôže dýchať do sáčka na občerstvovačke

Povedal by som to tak, že keď človek to preženie, zadýcha sa a keď trochu zvoľní (v zjazde) tak ešte stále kompenzačne hyperventiluje, a tak ak po čase začne hypokapnický a alkalický (málo CO2, okrem nedostatku O2 kompenzuje aj laktátovú acidózu) šliapať a kŕče sú v nohách ako výsledok pravdepodobne zmien pH krvi - vzrast pH - a tým zvýšenie väzby minerálov na proteíny, prípadne aj spazmus ciev a tým nižšia dodávka minerálov do svalov. Moja teória, na ktorú som teraz prišiel na základe vedomostí čo mám (tj. nijako neoverené)

Tak máš možno dobré dychové cvičenie alebo dobré kompenzačné mechanizmy

Chcel som tým povedať, že kŕče nie sú len malý príjem Mg Ca a K.
Možno overené mojimi skúsenosťami s kŕčmi po zjazde.
Doplnenie: telo lepšie kompenzuje acidózu. Aj acidóza sa lieči bikarbonátom len o jeden stupeň (ťažká na strednú, stredná na ľahkú) a nikdy nie úplne, bo telo to kompenzuje, ale keď sa to náhodou prestrelí do alkalózy, tak to nevieme liečebne veľmi ovplyvniť.