Ono by asi bolo dobre sa teraz trochu s chladnou hlavou zorientovať.
Nejaká debata, na tému čo môžem a čo mi môžu, už dávnejšie prebehla v téme MTB a legislatíva, s odkazom na túto stránku.
http://bikemagazin.sk/modules.php?op=mo ... =0&thold=0
Je to tu celkom slušne vysvetlené.
Tzv. Cestný zákon zase hovorí toto:
§ 22 (k § 22 zákona) 135/1961
(1) Účelovými komunikáciami sú najmä poľné a lesné cesty, príchodové cesty k závodom, staveniskám, lomom, baniam, pieskovniam a k iným objektom a cesty v uzavretých priestoroch a objektoch
Bolo by asi potrebné si uvedomiť, že cesta je teleso, inak povedané, stavba. Nie je to nejaký náhodne vyjazdený pás, ale ani nemusí byť zákonite vyasfaltovaná, vybetónovaná a podobne. Minimálna požiadavka je na nejaký spevnený zvršok / teleso / a minimálne jednoduché odvodnenie.
V zmysle, nami kritizovanej, právnej úpravy bude podľa všetkého najdôležitejšie rešpektovať dopravné značenie pri vstupe do lesa. Teda zákaz vjazdu všetkých vozidiel / značka B1 /, alternatívne zákaz vjazdu cyklistov / B10 /. Značka zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel / B3 / sa nás netýka. Polemiku o frekvencii výskytu týchto značiek prenechám iným. Každý z nás asi pozná niekoľko spôsobov, ako sa na svoju obľúbenú, ale aj inú trasu dostať. Ja poznám Karpaty a tak viem, že pri výjazde sa nemusím stretnúť so žiadnou zo spomínaných značiek. Podľa toho sa aj mienim chovať.
Či autor mal na mysli značenú cyklotrasu, alebo akúkoľvek značenú trasu, je právne irelevantné.
V zákone je uvedená značená trasa. Podľa toho sa mienim aj správať. Tu si treba uvedomiť, že ak som v druhom stupni ochrany, nemám čo na turistickom chodníku robiť. V tomto smere je Zákon 543/2002, o ochrane prírody a krajiny, § 13 odst. 1 písm. b, ešte prísnejší .
Akákoľvek debata o tom, prečo lesáci, poľovníci, motorkári a iní môžu a my nie, je iba polemikou. Oprávnenou, samozrejme. Ale ani lesáci a ostatní vymenovaní nemôžu hocičo. Správanie je iná vec a možnosť postihu tiež.
A teraz ešte pár skúseností: Často jazdím na Veľkú Homoľu a lokality priľahlé. Turistov ako maku. Slušne zdravím, ďakujem za uvoľnenie cesty a ešte sa mi nestalo, aby sa do mňa niekto pustil. Minule / utorok / som tam stretol poľovníkov, opäť pozdrav, pohoda. Som toho názoru, že mnohým problémom sa vieme vyhnúť tak, že si ich nebudeme vlastnou aroganciou vyrábať.