Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Zihadlo, zo skúsenosti Reba v + komore neudrží mazací olej veľmi dlho. V podstate už po krátkej dobe tam nebolo nič a to aj u Dul Air. Zrejme kombinácia viacerých problémov ako veľkej dynamiky a tesnenia z klasického Okrúžku a mäkšieho plastu piestika (?). Máš s tým inú skúsenosť? Už aj soudruzi z RS začali v nových modeloch na mazanie piestiku používať vazelínu.

Dano, super... neviem kde som to písal ale na svojich vidliciach to vždy robím. Ideálne je keď sa gufero dostane do stavu, že necháva jemný olejový film na vnút. nohách. Len sa potom zas lepí viac špiny na ne. Vazelínu zvnútra na gufero dávam tiež (jemnú vrstvu) napr. od Yarroline.

K tým olejom, nahradiť sa dá kadečo kadečím. Už som vymieňal aj olej v TerraLogic staršej vidlici a tie boli na viskozitu dosť náchylné, no a podarilo sa to aj so Shell olejom. Používal som aj Repsol a momentálne Fuchs, rsp (do budúcna aj Fox) no najpodstatnejšie je všetok pôvodný olej dostať preč a pravidelne ho vymieňať. Pri OB patrónach je treba všetok pôvodný olej dostať z patróny von. Nie je dobré keď sa miešajú dva rôzne oleje od rôznych výrobcov. Posudzovať ostatné vlastnosti olejov ...tak to vidím na laboratórium, čo by nebolo určite odveci. :)
Zobraziť komentár 06.12.2013 - 19:57:05
01
u reby to pozerám cca po 2 mesiacoch.. dávam 5ml niekedy od oka aj viac.... je pravda, ze to časom vcucne do negatívky a potom to spodom zas vyfučím... očistu a kontrolu robím dosť často.. niekedy tam je niekedy nie :) záleží od prevádzkových hodín
u foxy tam vydrží dlhsie... dávam to do všetkych vidlic od všetkých výrobcov ako preventívne mazanie a tesnenie

Naposledy upravil zihadlo 5 dňa 06.12.2013 - 20:06:58, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 06.12.2013 - 20:05:50
00
CO sa porovnavania vlastnosti tyka, nech sa paci:
http://www.peterverdone.com/wiki/index.php?title=Suspension_Fluid#Comercial_Brands_and_their_properties
Zobraziť komentár 06.12.2013 - 20:06:45
00
Ferisko, super. ;)

Zihadlo, u Foxu zo skúseností vydrží aj x rokov. Tam je však tesnenie vyriešené lepšie. No aj tu bol problém u verzií kde doplnili molitánový krúžok. Olej z mazania zvykol nejakým "zázrakom" vyvzlínať do vzduchovej komory. Takže lepšie je tam molitán vôbec nedávať (ako tam roky nebol). Od 2013 molitán nahrádzajú gumeným krúžkom.
Zobraziť komentár 06.12.2013 - 20:12:40
00
tak tak u foxu je to tesnenie dokonalejšie, ako len o kružok... to je daň za lacnu vidlu :) ale zas funguje to roky len treba doplnať
Zobraziť komentár 06.12.2013 - 20:17:45
00
Hej, od 2013 je vo foxkach "scraper seal" na obe strany. Olej uz sice hore nechodi, ale vraj to viac "lepi" takto, takze niektori zvyknu to spodne tesnenie vybrat tak ako kedysi vyberali ten molitan :)

Prílohy:

IMG_1255-001.JPG
IMG_1255-001.JPG 148.14 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 06.12.2013 - 20:18:32
01
Pri najbližšej rozborke vidlice sa mu pozriem na zub a uvidím či ostane alebo pôjde von. Odtrh je odtrh, síce alfou a omegou sú púzdra. :)
Zobraziť komentár 06.12.2013 - 20:32:46
00
Ten vzduchový piest som mal vonku v lete,keď som zvyšoval zdvih na 160 mm,ale už si nepamätám,či tam boli 2 tesnenia.Ešte k tým spodným pružinkám gufier-keď som ich vybral,urobil som skúšku tesnosti-či nebude olej vygrckávať-bicykel som dal na noc hore kolesami,na druhý deň som skúsil prepružiť vidlu-stále hore kolesami,ale nebol ani náznak nejakého prenikania oleja cez guferá na klzáky-vyzerá to tak,že je to velmi presne vyrobené.
Ešte k tomu odtrhu-najväčší podiel na trení má vzduchový piest,vonkajšie nohy pri odpojených tiahlach chodia prakticky bez odporu,tiahlo FIT patróny velmi lahko,ale tiahlo vzd.piestiku má trošku vyšší odpor-predsa len na utesnenie tlaku vzduch tam sú minimálne tolerancie.
Inak teraz po úpravách a po zábehu sa citlivosť-počiatočný odtrh blíži ku pružinovým vidliciam,som velmi spokojný.
Zobraziť komentár 07.12.2013 - 07:37:23
00
Čaute, mam takovy problém s tlmičom, dva razy mi rapídne unikol tlak, vždy počas jazdy a ked som prepinal na najmäkšiu polohu, mohlo by to byť tým prepinam ? ale inak som jazdil aj na tej najmekšej polohe a neklesol, len hentak náhle a nečekane. Potom som rozmyšlal či to nebolo teplotou bolo asi tak 2stupne. ale predsa keby ho dám späť do tepla vzduch by sa mal späť roztiahnuť nie.
Zobraziť komentár 04.01.2014 - 14:00:19
00
No na úvod by bolo dobré napísať o aký tlmič sa jedná. ;)
Zobraziť komentár 04.01.2014 - 14:01:58
00
je to tlmič rock shox monarch 3.1.tušim. viem že to je téma pre fox veci ale pre RS som takú nenašiel
Zobraziť komentár 04.01.2014 - 14:07:47
00
V poriadku.

No nastavenie floodgateu by nemalo mať na toto žiaden vplyv. Njaskôr to bude problém tesnení a teploty ako píšeš. Ale nie vplyv teploty na tlak vzduchu ale na materiál tesnení ktorý sa v chlade stiahne. Ak bolo aj nejaké menšie podškodenie na tesnení, tak sa v lete nemuselo prejaviť ale mohlo sa to stať práve v zime, keď sa materiál stáva tvrdším a trochu sa stiahne.

Ako prvú vec skús vymontovať tlmič z rámu, natlakuj ho a ponor do vody. Ak neuvidíš unikať bublinky tak ostáva len vymeniť všetky tesnenia a potom sa ukáže či bola chyba tam alebo niekde inde.
Zobraziť komentár 04.01.2014 - 14:14:50
00
aha, no tlmič som kupoval z bazaru tak neviem či dobre fungoval aj v lete. No ked som ho nahodil normálne držal aj fungoval niekolko jázd, tak preto je to také záhadne :) že až po čase to spravil, a aj som každý deň kontroloval tlak a žiaden pokles, až počas tej každý klesol o dobrých 100psi. Skúsim teda to čo si poradil, a ked uvidim že to niekde uniká to budem muset dat niekde spravit no.
Zobraziť komentár 04.01.2014 - 14:39:44
00
Skús a daj vedieť čo ďalej, niečo vymyslíme. ;)
Zobraziť komentár 04.01.2014 - 14:45:10
00
no tlmič sa pokúpkal :) ale žadnu bublinku som nezahliadol
Zobraziť komentár 05.01.2014 - 17:50:00
00
keyboard_arrow_up