kupujem novy bike... tak potrebujem pedale. tretry nechcem. predstavu mam nieco lahke, na com sa nebude smykat noha obuta v beznej sportovej obuvy. poradi niekto nieco? bike nebol najlacnejsi tak hladam nieco lepsie...
No tak si aj ja kusok prihrejem poievocku
Rovnako som velmi dlho riesil dilemu ci SPD alebo PLATFORMA a rozhodnutie u mna bolo pomerne jednoduche.
Faktor c.1 bezpecnost - pocit neistoty v SPD (vypnu, nevypnu..vybudujem si navyk vyhodit patu..) ma priklonil k PLATFORME, samozrejme je to aj o najazdenych km.
Faktor c.2 styl jazdenia - jazdim TRAIL/AM a nakolko mam za sebou 3 operacie kolena a "vygajdany" clenok, potrebujem pri hrozbe padu skladat nohu z pedalu naozaj intuitivne a promptne. Precital som si na forach xy pripadov kedy zle nastaveny kufor, neskory reflex atd. a teda nevypnutie z SPD sposobilo od mensich padov az po natrhnutie hamstringu, lytka a zlomeniny/pomliazdeniny jablcka..samozrejme je to individualne ale stacilo mi vidiet jeden takyto pad nazivo.
Faktor c.3 ceny kvlaitnej mtbtenisky + platformoveho pedalu su porovnatelne s SPD pedalom a tretrami
reagujem len na to co povazujem za nezmysel...sam si napisal ze si na nich bol 70 km co su tak 3-4 hodinky jazdy...to si sa v podstate ani nenaucil s nimi jazdit a uz pises 10 nevyhod...preto ta reakcia...
sliwec: si s tymi exustarami spokojny co si sem hodil? vahu maju paradnu... zvazujem ze toto by mohla byt pre mna cesta
katko: v pohode ved som naschval pisal co som na tom odjazdil. necitim sa ako expert na spd...
tak vcera som im nalozil par prvych km a drzia neskutocne v porovnani s obycajnym pedalom, co sa tyka vydrze a kvality lozisk, uvidime po 500-1000km..je pravda ze dost zalezi aj od tenisky aku mas na nohe, piny su este novucicke a ostre, cize naozaj drzia v teniske. Za tu cenu z bikediscount urcite neurobis chybu, to je moj prvotny dojem. Myslim ze chalani tu jazdia aj HQBC pro, a tiez spokojnost...v konecnom dosledku HQBC,HT,EXUSTAR,RADON budes asi zbytocne spekulovat, nieco kup a jazdi. Aj tak je to asi jeden katalog "made in taiwan" Pomer vaha/cena/kvalita, uricte exustar stoja za to, aspon zatial
za-biker nehadz flintu do zita ja som na tom podobne a po tych 1000-coch km som si aj tak na spd nezvykol. asfalt jazdim spd tam mi to vyhovuje ale akonahle vbehnem do lesa citim sa tam ako drevo (sak napokon som v lese) takze na MTB jazdim platformy. skusal som to aj "nasilu" vravim si treba si to do tej palice natlct ved je to len v nej ten pocit. ale nepomohlo ako si spominal v neistota v zakrutach, v kopci presmyko koleso alebo sa spomalila rapidne rychlost a nastal problem s rovnovahou. sem tam sa mi nepodarilo tak rychlo vypnut a zvalil som sa ako Fantozzi bez spd som to dal v pohode aj pri spominanych problemoch - hlava bola cista. tym chcem povedat ze je to len a len v hlave len ja to z nej neviem dostat
70km je malo skusaj dalej ten grif na rychle/pohotove vypnutie ked treba chytis casom a hlavne v spd neposkakuj na krizovatke lebo das fantozziho a niekto ti prejde po hlave ked nepojde tak nepojde zvolis ine pedale a bikujes ako to pojde.
a katko ma pravdu
matvej: aj to je mozne ze ostanem na tychto shimanach co mam... z jednej strany spd z druhej platforma. keby som siel cistu cestu tak si to spd viem predstavit. ma mtb jazdenie vsak je pre mna cesta do spd zarubana. akurat som prisiel z vyjazdu a iba som sa v tom utvrdil. bol som opat skusit ten usek co som vcera v spd nedal. v teniskach som ho tam dal. s jednym malym zavahanim. pohla sa mi skala pod prednym kolesom a koleso slo do boku. vsak to vsetci poznate... teniska sla z pedalu na zem a bolo to uplne v pohode. nepodstatna chybicka ktora v teniskach nic neznamena. keby som mal tretry a spd tak sa tam neskutocne vyrubem. som si s tym uplne isty. tam naozaj nebol cas na nic. mili sekundy a noha musela ist dole z pedalu. inak by som letel. dalsi dnesny zazitok: slapal som dost hore (pre zilincanov turska dolina) a hore uz bol lad a sneh. musel som uplne opatrne ist. nic sa nestalo len raz mi zadne koleso lietalo na lade. ustal som to. jazdu v spd na tom snehu a lade si taktiez neviem predstavit. nonsens. tretia vec: hore bolo seriozne zima. nemam teplomer v cyklocomputri ale ten rozdiel v teplotach bol vyrazny. trochu chladno v tych teniskach tam hore. ale som si isty ze v tych tretrach co mam by mi hore bola vyrazne vacsia kosa.
skratka... ja spd do lesa uz nie.... mozno tak na cestu...
dnes som si tu bikovacku na rozdiel od vcerajska uzil.... ta ista trat, podobne pocasie... rozdiel bol len v spd
Tak sa pridám aj ja ... dnes som konečne vyskúšal nové SPD-cka a hodnotím veľmi kladne ... nečakal som že to poviem, ale je to super ... končím s "klasikou" a kupujem ďalšie SPD-čka ... veľmi sa mi páči spôsob spojenia pedála s tretrou ... je fakt cítiť ako to sviští mal som ich síce povolené na maximum, ale fakt mi to išlo ... spadol som "iba" 3 krát a to pri jazde do kopca a na križovatke, keď som zastal inak pohoda ... bohužiaľ mám na ne odlišný názor ako za-biker a súhlasím z drvivou väčšinou bikerov v tomto fóre, že SPD sú lepšie ako obyčajné "šlapátka"
za-biker, tých 70 km je ozaj veľmi málo na takéto hodnotenie. Ja som prvý krát na SPD jazdil keď som mal cca 45 rokov a odvtedy nedám na ne dopustiť. Predtým som jazdil s klasickými klipsami aj v teréne - to bol iný hardcore.
Ja som zacal jazdit spd este o rok neskôr a lutujem tie roky bez nich . Nuž clovek sa uci cely zivot. A 70 km je fakt strasne malo . Treba cvik a parkrat aj spadnut ale urcite to pôjde.
ja jazdim SPD od tohto piatku a povedal som si, ze svoje dojmy napisem najskor asi o polroka, ked budem uz co to nabehane
EDIT: inac po dlhsom vyberani Shimano PD-M520
ja za-bikera chapem. v mojich mtb zaciatkoch som jazdil volne pedale, potom klipsne chvilu - tie isli hned do kybla , potom znovu volne, potom prisli na svet spd, tak som roky jazdil spd. kedze som z dupacskeho stylu presiel skor na technicke jazdenie, vratil som sa na platformy. platformy vozim medzicasom na vsetkych bajkoch.
spd maju vyhodu v lepsom prenose sily, v domene pretekarov spd (a ine naslapy) kraluju, dokonca aj v DH.
ale...velky krok boli boty 5.10. podrazka je odolna voci hrotom a drzi to skoro ako spd. s tym, ze sa da kedykolvek noha spustit na zem a znovu sa vratit na pedal. v tazkom terene velka vyhoda.
pre mna nevyhody spd:
na spd je v rozbitom terene niekedy velmi tazke sa znovu zacvaknut a ked sa to nepodari, bud sa clovek ***** skaredo, alebo ide ako vrece zemiakov. v niektorych pasazach si napr. kamosi na spd musia davat vacsi rozbeh, aby sa bezpecne zacvakli...
nosenie bicykla, prejst napr. cez klzke kamene alebo cez povaleny kmen ponad potok - s tretrami smyklavka. blato a sracky? kufor sa zanasa, voda a blato prenika do boty, ak sa neutesnia diery silikonom a pod. v zime lad a blato zamrza na kufri a neda sa ani za boha zacvaknut. okrem toho zima prenika cez kufor do topanky a nohy mrznu.
fixovana poloha chodidla moze byt na dlhych vyjazdoch problemom. na platformach je moznost niektorym svalom dat oddych len tym, ze clovek jemne zmeni polohu. urcite viac ako na spd.
najvacsia nevyhoda spd: ak clovek neprejde poctivou skolou s volnymi pedalmi, tak spd ***** styl a techniku. bunny-hop si treba nacvicit na volnych pedaoch. su dlhorocni bajkeri ktori ihned isli na spd, a ked nasadnu na bajk s platformami, tak nevedia dat bunny-hop ani na obrubnik.
xetremepedale som riesil nedavno aj ja, pozri v tejto diskusii. Nakoniec som dal Shimano M520 a som spokojny. Dal som si ich na najmaksie a nemal som vobec problem s ucenim, velmi lahko isli vypnut. Vcera som si ich uz aj trosku pritiahol.
zdar, neviete mi poradit nejake DH/FR pedale za primeranu cenu? uvazoval som nad "plastovymi" (HT PA 12, FIREEYE HOT CANDY) ale su urcene len na lahky FR tak som cuvol...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Rovnako som velmi dlho riesil dilemu ci SPD alebo PLATFORMA a rozhodnutie u mna bolo pomerne jednoduche.
Faktor c.1 bezpecnost - pocit neistoty v SPD (vypnu, nevypnu..vybudujem si navyk vyhodit patu..) ma priklonil k PLATFORME, samozrejme je to aj o najazdenych km.
Faktor c.2 styl jazdenia - jazdim TRAIL/AM a nakolko mam za sebou 3 operacie kolena a "vygajdany" clenok, potrebujem pri hrozbe padu skladat nohu z pedalu naozaj intuitivne a promptne. Precital som si na forach xy pripadov kedy zle nastaveny kufor, neskory reflex atd. a teda nevypnutie z SPD sposobilo od mensich padov az po natrhnutie hamstringu, lytka a zlomeniny/pomliazdeniny jablcka..samozrejme je to individualne ale stacilo mi vidiet jeden takyto pad nazivo.
Faktor c.3 ceny kvlaitnej mtb tenisky + platformoveho pedalu su porovnatelne s SPD pedalom a tretrami
Frajerka jazdi LONGUS pedale za 8€ a spoko..ja som teraz nahodil http://www.bike-discount.de/en/buy/flat-pedals-e-pb525-mtb-bmx-black-38339 a spokojnost.
Dalsie moznosti su:
http://www.gravity-shop.sk/index.php?route=product/product&product_id=632
http://www.bike-discount.de/en/buy/e-pc915-urban-pedal-black-67039/wg_id-432
http://www.bike-discount.de/en/buy/flat-pedalsl-cnc-black-88489/wg_id-432
katko: v pohode
podme jazdit, vonku paradne
70km je malo skusaj dalej ten grif na rychle/pohotove vypnutie ked treba chytis casom a hlavne v spd neposkakuj na krizovatke lebo das fantozziho a niekto ti prejde po hlave
a katko ma pravdu
matvej: aj to je mozne ze ostanem na tychto shimanach co mam... z jednej strany spd z druhej platforma. keby som siel cistu cestu tak si to spd viem predstavit. ma mtb jazdenie vsak je pre mna cesta do spd zarubana. akurat som prisiel z vyjazdu a iba som sa v tom utvrdil. bol som opat skusit ten usek co som vcera v spd nedal. v teniskach som ho tam dal. s jednym malym zavahanim. pohla sa mi skala pod prednym kolesom a koleso slo do boku. vsak to vsetci poznate... teniska sla z pedalu na zem a bolo to uplne v pohode. nepodstatna chybicka ktora v teniskach nic neznamena. keby som mal tretry a spd tak sa tam neskutocne vyrubem. som si s tym uplne isty. tam naozaj nebol cas na nic. mili sekundy a noha musela ist dole z pedalu. inak by som letel. dalsi dnesny zazitok: slapal som dost hore (pre zilincanov turska dolina) a hore uz bol lad a sneh. musel som uplne opatrne ist. nic sa nestalo len raz mi zadne koleso lietalo na lade. ustal som to. jazdu v spd na tom snehu a lade si taktiez neviem predstavit. nonsens. tretia vec: hore bolo seriozne zima. nemam teplomer v cyklocomputri ale ten rozdiel v teplotach bol vyrazny. trochu chladno v tych teniskach tam hore. ale som si isty ze v tych tretrach co mam by mi hore bola vyrazne vacsia kosa.
skratka... ja spd do lesa uz nie.... mozno tak na cestu...
dnes som si tu bikovacku na rozdiel od vcerajska uzil.... ta ista trat, podobne pocasie... rozdiel bol len v spd
EDIT: inac po dlhsom vyberani Shimano PD-M520
spd maju vyhodu v lepsom prenose sily, v domene pretekarov spd (a ine naslapy) kraluju, dokonca aj v DH.
ale...velky krok boli boty 5.10. podrazka je odolna voci hrotom a drzi to skoro ako spd. s tym, ze sa da kedykolvek noha spustit na zem a znovu sa vratit na pedal. v tazkom terene velka vyhoda.
pre mna nevyhody spd:
na spd je v rozbitom terene niekedy velmi tazke sa znovu zacvaknut a ked sa to nepodari, bud sa clovek ***** skaredo, alebo ide ako vrece zemiakov. v niektorych pasazach si napr. kamosi na spd musia davat vacsi rozbeh, aby sa bezpecne zacvakli...
nosenie bicykla, prejst napr. cez klzke kamene alebo cez povaleny kmen ponad potok - s tretrami smyklavka. blato a sracky? kufor sa zanasa, voda a blato prenika do boty, ak sa neutesnia diery silikonom a pod. v zime lad a blato zamrza na kufri a neda sa ani za boha zacvaknut. okrem toho zima prenika cez kufor do topanky a nohy mrznu.
fixovana poloha chodidla moze byt na dlhych vyjazdoch problemom. na platformach je moznost niektorym svalom dat oddych len tym, ze clovek jemne zmeni polohu. urcite viac ako na spd.
najvacsia nevyhoda spd: ak clovek neprejde poctivou skolou s volnymi pedalmi, tak spd ***** styl a techniku. bunny-hop si treba nacvicit na volnych pedaoch. su dlhorocni bajkeri ktori ihned isli na spd, a ked nasadnu na bajk s platformami, tak nevedia dat bunny-hop ani na obrubnik.
je to na dlhu debatu a nema to byt spd-flame.
tuto chlapik ponal problematiku trochu vedeckejsie, stoji to za precitanie: http://www.bikejames.com/wp-content/uploads/2012/12/ManifestowithLinks2.pdf
http://www.mtbiker.sk/bazar/komponenty-pedale/197475/predam-pedale-shimano-pd-t780-xt-mtb-spd-trekking-pedals.html
a
http://www.mtbiker.sk/bazar/prislusenstvo-tretry/197473/predam-tretry-shimano-mt33-spd-c.42-eu-sede.html
http://www.sportware.sk/pedale-shimano-pd-mt50-spd-cerne-43629.html
http://www.spoke-store.sk/shimano-sh-ct70/
chcem prejst z platform na SPD a zevraj tie Click'r su meksie a lachsie na na nich uci ..odporucali by ste mi ich ?
dakujem za rady