Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Pri týchto dopingových škandáloch sa mi vnucuje jedna otázka. Prečo som ešte nepočul o dopingových škandáloch v horskej cyklistike? V nej je to naozaj "čistejšie"?
Zobraziť komentár 26.07.2007 - 13:32:35
00
nie, nie je... uz sme sa tu viaceri zhodli, ze ide skor o skrachovanie niekolkych timov a o prachy v Tour...

Co ak su pripady v ktorych to fakt nieje len o dopingu. Ved v podstate v tom maju bordel.
Zobraziť komentár 26.07.2007 - 13:58:59
00
V horskej cyklistike je to asi také isté. Ako hovorí Bakalář a kopa ďalších - cyklistika je len jedna.
A keď tu už hádžem čo, kto, kedy povedal, ako to povedala Števková v Dohňanoch, keď bola druhá za Poľkou? "Vôbec som jej nestačila, veď ona si do kopca dokonca spievala. Chcela by som jej KnowHow."
Si tak myslím, že komentár ani netreba...
Zobraziť komentár 26.07.2007 - 14:18:31
00
Proč? Pominu-li zásadní otázku, zda doping povolit, nebo ne, či další na téma proč zrovna cyklistika je tolik hlídána, vždyť každý jiný sport je jistě té špíny také plný, zůstává ve mně mnohem větší otazník: Proč pořád dál?!
Všichni přece vědí, jak moc již utrpěla cyklistika neustálými pokusy o podvod. Všichni přece vědí, že pokud má i nadále tento krásný sport mít své příznivce, měli by se podle toho začít chovat. Ne. Jako by v hlavách těch několika hlupáků (nevěřím asi už jen tomu, že by v tom jeli úplně všichni) dřímaly slepičí mozečky. Zobat, zobat, pustit vejce, zobat, zobat. Omezené, doufající, že zrovna mně nechytnou, když už pětkrát předtím nechytli... A kdybych to vzal z úplně špatné strany, tak proč zrovna při Tour, když to je nejsledovanější akce?! Cyklistika, ta závodní, to nejste jen vy! To jsou vaši živitelé, mezi které nepatří jen sponzoři, ale taky diváci, fanoušci...

Celý článok.
S uvedeným pánom súhlasím.

Prečo? Pretože každý chce vyhrávať. Zamýšlať sa nad tým, ktorí cyklisti na Tour dopujú a ktorí sú tí čístí je podľa môjho názoru hlúposť. Ako niekto vyššie napísal, je to o tých chytených a tých šťastnejších :-).
Dopuje drvivá väčšina. Nerád zovšeobecňujem, ale v dnešnej dobe dopujú všetci športovci, ktorí sú na predných priečkach vo svojich športoch. Futbal, hokej, tenis, pingpong, atletika, vzpieranie, ...., všade, kde je dôležitá regenerácia, dynamika a vytrvalosť.
Samozrejme, látky, ktoré sa berú sa líšia podľa športov, pre vzpierača bude asi zbytočné brať EPO, keď on potrebuje výbušnosť, silu a svaly, tak isto ako pre cyklistu bude zbytočné brať inzulín a rastový hormón na zväčšovanie objemu svalových buniek, keď on potrebuje primárne vytrvalosť a regeneráciu.

Dôvody sú prosté, nadaný športovec, ktorý sa snaží vyhrávať v istej chvíli zistí, že aj keď trénuje rovnako ako jeho súperi, rovnakými metódami, rovnakou intenzitou, nestíha im. Čím to bude? Nemá talent (talent sa vo väčšine športov dá dohnať tréningom) alebo oni majú nejaké špeciálne metódy tréningu? Nie. Proste len majú lepší realizačný tím :-)
Pred čistým športovcom stojí otázka:
A. začnem aj ja brať "vitamíny", aby som mohol konkurovať špičke
B. budem priemerný
C. milovaný šport budem robiť na lokálnej úrovni, kde sa dá ešte ako tak vyhrávať s talentom?

A samozrejme, nie je to len vo športovcoch. Diváci chcú vidieť heroické výkony, rýchlejšie časy, svetové rekordy, organizátori ponúkajú prémie za najlepšie časy a čo zostáva športovcom? Prispôsobiť sa dopytu.
Keď ľudia prestanú mať záujem o lepšie a lepšie časy, je možné znížiť úroveň dopingu v športe.
Myslíte, že existuje možnosť doping úplne odstrániť?
Podľa mňa nie, vždy sa nájde niekto, kto so svojim výkonom spokojný nebude a skúsi si trošku "pomôcť".

Osobne doping neodsudzujem, v dnešnej dobe je to bohužiaľ nevyhnutnosť.
Pokiaľ sa niekto naivne domnieva, že kulturista užije nedovolené prípravky a ráno sa zobudí s ohromnými svalmi, mýli sa, pokiaľ si niekto myslí, že cyklista užije EPO a na druhý deň odšlape o 500 km viac ako deň predtým a s 50% vyššou intezitou, mýli sa.
Doping samovoľne nezlepšuje výkony športovcov, iba posúva hranice možností tréningu, za ktoré by sa bez nedovolených prípravkov nedostali.
Tzn. "špinavý" športovec si to musí rovnako odmakať ako ten čistý, akurát "vitamíny" mu dávajú možnosť trénovať viac, s vyššou intenzitou a rýchlejšie regenerovať.

A či Rasmussen bral? Je mi to jedno, pre mňa je morálnym víťazom on.

Možno to bola hlúposť, že sa skrýval pred kontrolami, možno to bola náhoda, nezáleží na tom, pretože podľa mňa tak ako on, tak isto brali aj Evans, Contador, Vino, Kloeden a kopa kopa ďalších, čiže pokiaľ ich dokázal poraziť, tak som presvedčený, že to nebolo preto, že on dopoval a oni nie, dokázal sa lepšie pripraviť a to je podstatné, pretože východiskovú pozíciu mali tú istú.

Sry, že som to takto natiahol, ale už som nevládal čítať o tom, aký je doping zlý, ako sú tí prichytení k...y nadopované a zvyšok tí čestní a pekní chlapci, ktorí podávajú extrémne výkony iba na základe bcaa + guarany :lol:
Zobraziť komentár 26.07.2007 - 15:06:13
00
Rasmussen a morálny víťaz? Keby sa celú dobu držal motorky čo sníma čelo pretekov tak by bol tiež morálnym víťazom? Veď je v podstate jedno či s pomocou dopingu alebo motorky.Nie? Podľa mňa dopujú väčšinou starší športovci, ktorí už na tých mladých nestačia, sú za zenitom výkonnosti a nedosiahli ešte výraznejší úspech.(Rasmussen - 33, Vinokurov - 33,...).
Zobraziť komentár 26.07.2007 - 15:47:35
00
Morálny víťaz :shock: ved to je na hlavu postavené!
Zobraziť komentár 26.07.2007 - 15:51:59
00
Rasmussen a morálny víťaz? Keby sa celú dobu držal motorky čo sníma čelo pretekov tak by bol tiež morálnym víťazom? Veď je v podstate jedno či s pomocou dopingu alebo motorky.Nie? Podľa mňa dopujú väčšinou starší športovci, ktorí už na tých mladých nestačia, sú za zenitom výkonnosti a nedosiahli ešte výraznejší úspech.(Rasmussen - 33, Vinokurov - 33,...).

33 je za zenitom vykonnosti??? :shock:
Zobraziť komentár 26.07.2007 - 16:04:55
00
A keď sa tej motorky držia všetci?
Akurát on sa dokázal "lepšie" držať, keď už ti to musím takto lopatisticky napísať.
Myslíš, že Contador je čistý? Myslíš, že stíha tempo Rasmussena, ktorý si spravil dopingové prázdniny a vyhýbal sa komisárom?
Všetci v top 20 berú približne to isté, čiže na štarte sú si všetci +/- rovní, otázkou je, kto ako dokáže "vitáminy" pri tréningu využiť, kto s nimi dokáže viac natrénovať, tento rok to bol jednoznačne Rasmussen a hrať sa to, že je to tá amorálna k...a, ktorá dopuje a Contador, Evans etc. sú čistí a vládzu za ním šlapať je smiešne, čiže práve pre toto si myslím, že je Víťazom je jednoznačne Rasmussen, ktorého o to víťazstvo pripravili úradníci a nie výkony.

Ešte k veku, myslíš, že svalové tkanivo je u mladších pretekárov na takej úrovni ako u "starších"? Myslíš, že rokmi tréningu sa u tých starších nezvyšuje jeho kvalita?
Samozrejme, v dynamike môže získať mladší pretekár, ale v celkovej výkonnosti by som sa veku Rasmussena nebál.
Zobraziť komentár 26.07.2007 - 16:11:48
00
napadla ma jedna teoria ale je to ako dobry thriller od Dana Browna.
Vieme ze UCI ako riadiaci organ Pro Tour, kde patria aj tri velke zavody ako je giro, Tour, Vuelta, mala problemy s podpisanim zmluvy s organizatormi tychto pretekov a teraz je to len urcita forma pomsty. Ved tieto preteky su financne nezavisle od UCI maju vlastnych sponzorov. UCI sa vyhrazala organizatorom pred par romi ze ked nepodpisu tuto zmluvu tak nepustia na Tieto preteky Tymy Pro Tour.
Pytam sa preco sa o dopingu v cyklistike nerozprava pred inymy malymi pretekmi ale zacalo sa to pred Girom a problemom s Bassom, teraz je tu Vinokurova Rassmusen. Som velmi zvedavy co sa bude diat pre Vueltou.
Tolko moja paranoicka predstava co sa deje mozno raz o tom napisem aj knihu o tajnych agentoch, vyhrazani sa Danskej Federacii a pod. :) :evil:
Zobraziť komentár 26.07.2007 - 16:53:10
00
je najvyssi cas zrusit ten nezmysel Pro tour.A nech si vlastnici troch najvacsich zavodov pozivaju timy ktore oni chcu.Aj tak tak cela uci je len hanba nic ine.
Zobraziť komentár 26.07.2007 - 18:50:10
00
Pre TuKEho: Svalové tkanivo nie je ako víno (teraz nemyslím Vinokurova) čím staršie tým lepšie. To by Tour vyhrávali dôchodcovia, ale skôr ako auto, čím staršie tým opotrebovanejšie. A čo sa týka veku 33, záleží to samozrejme aj od druhu športu, ale podľa mňa je už pre viacerých vrcholových cyklistov za zenitom výkonnosti, aj keď netvrdím, že výnimky neexistujú. Zoberme si ako príklad Zabela(36). Pred 5-6 rokmi vyhral asi tretinu šprintov. Dnes na Boonena(26) či Hushovda(29) absolutne nestačí.

Naposledy upravil turcyk dňa 27.07.2007 - 07:12:05, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 26.07.2007 - 20:45:50
00
Pri týchto dopingových škandáloch sa mi vnucuje jedna otázka. Prečo som ešte nepočul o dopingových škandáloch v horskej cyklistike? V nej je to naozaj "čistejšie"?

Nie je to v nej čistejšie, ale je tam možno menej sypania. Je to otázka peňazí - pozri si na UCI stránke minimálne ceny a minimálne štartovné v cestnej cyklistike a v horskej cyklistike a bude ti jasné, že v MTB sa točí ďaleko menej bubáčikov. Okrem toho cestné preteky trvajú 5-6 hodín, preteky v XC 2,5 hodiny.
Ale doping sa horskej cyklistike nevyhýba - napr. causa Meirheaghe, nie je to tak dávno.
Zobraziť komentár 26.07.2007 - 21:42:55
00
lenze v horskej cyklistke nemusis prejst za tri tyzdne 3 tisic kilo.
Zobraziť komentár 26.07.2007 - 21:44:47
00
Pocas dnesnej etapy Bakalar spominal nejakeho 38-rocneho Taliana, ktory prestupil do nejakeho talianskeho klubu a ma plat 800 000 euro rocne. Takze aj v takom veku sa da uzivit ako profesionalny cyklista.
Zobraziť komentár 27.07.2007 - 00:24:30
00
turcyk, akosi si opomenul jeden významný fakt a to ten, že cyklistika to nie sú iba špurty.
Okrem toho je faktom, že vytrvalosť rastie vekom, samozrejme nie bezhranične, ale rýchlosť sa dá udržať len po určité obdobie.
Zobraziť komentár 27.07.2007 - 07:37:02
00
keyboard_arrow_up