Ito, v tomto nemas uplnu pravdu. Po hrebeni (snad s vynimkou obchvatu somara) je vytycena bezkarska znacka, Legalne a robil to klub turistov dokonca. Takze status uz tam daky je. Len prirodzene sa neratalo s napadom to strojovo upravovat a zasa skupina ludi co napadlo stopu strojovo upravovat zasa prirodzene zobrala tuto znacenu cestu automaticky. Inak bezkar je schopny prejst aj vacsie pripadne porovnatelne stupanie ako mtb, takze zvaznice su len kvoli pohodliu.
Ked uz sa debati o zvazniciach, po hrebeni cervenej by nemali jazdit ani biky, ani nie kvoli zakonom ale skor na baze tvojho argumentu ze prvy na hrebeni su turisti.
V diskusii odlisujem dva fakty. Jeden je nasilne upravovanie terenu mozno na hranici zakona a druha vec je obecne pohyb bezkarov na hrebeni. Likvidovat povrch prirodzeneho hrebena je fakt podla mna chyba az blbost, ale vyhanat bezkarov z ich znacenej trasy je zas nefer a poviem rovno ze dvojity meter, lebo takto isto mozu argumentovat pesi na cyklistov ze im tam medzi sutrami vyjazdia kolaje, cim som urcite spustil flame. Ale to som chcel len zdoraznit ze cerveny hreben nikto nevlastni a nema pravo sudit druhych.
S legalnostou zemnych uprav inak s tebou suhlasim. A aj navrhy na obchvaty by boli fajn pre viacere skupiny a aktivity a to by sa mohlo aj realizovat.
Tak som to samozrejme nemyslel. Nejde o to, ze by tam nebola vytycena trasa pre bezky, ostatne uz je aj pre bajky, ale to nie je to podstatne. Skor ide o to, ze tam kde je turisticky chodnik a nie zvaznica, tak maju prednost
turisti vzdy a vsade a ma sa na to mysliet pri comkolvek, ked sa zvaza drevo, alebo robia nejake upravy. Samozrejme, ked je vela snehu atd. bezky davaju mozno zmysel, ale su ludia, ktori pouzivaju sneznice, skialpy a ti s tym problem nemaju. Bezky su dost specializovana panska zabavka viac ako
bajk 
. Cize to som chcel tym povedat, ze nie , ze sa tam nema jazdit na bezkach, ci bajkoch, ale dbat na pesich a nerobit z toho to, co sa robi. Ostatne, obchvat Somara je pekna ukazka toho, ze oficialna cyklotrasa nechava turistov na pokoji, ale bezkarska trasa tade ide z dovodu, ze cez Somara to je komplikovane. No a presne takto sa da obist aj to mocarisko a malo by ist nejak vymysliet Konske hlavy, aj ked tam je problem s VO. Ale aj tak neviem, preco to bol problem, pretoze slabsi bezkari to proste vyjdu peso hore aj dole a hotovo. Alebo si nalepia pasy

Aby nedoslo k omylu, tak proste som nemyslel pohyb bezkarov, kludne nech si tam jazdia aj korculiari

.. nikto im nebude branit, len nech preboha si tomu neupravuju cestu. Ako napr. jeden nemenovany singlac s kamenom

Ved o tom to je v prirode. Mat to ako tak prirodzene, upravovat len narazove kalamity, ako napriklad necakane vpady LKT a pod

... teraz ma napada, sak dokelu ako k tomu prijdu vodici LKT. Ti predsa tiez potrebuju singlace, ci ?