vlad01 - Ukradnuté Cannondaly
27.08.2007 10:02
Takže, nechcem sa ospravedlňovať za to čo som urobil lebo by som to za daných okolností urobil znova, ale nechcem, aby som tu vyzeral ako prachatý manták, ktorý podporuje zlodejov. Takže:
ad moji kamaráti a ich podiel na krádeži - neviem nikomu z tých, s kým som prišiel do styku relevantne preukázať akýkoľvek podiel na danej krádeži. Je celkom možné, že svoj podiel dostali, najviac však podľa mňa dostal prvý priekupník v reťazi, ktorý tie
biky kúpil od zlodejov. Toho však nepoznám, a moji kamaráti (resp. ten, na koho sa odvolal mne volajúci) ho nedokázal identifikovať, a ja mu verím. Preto, z pohľadu viny myslím, že najviac (popri mojej za "nedostatočné zabezpečenie") vinným je zlodej a priekupník č.1. U zlodeja som si viac menej istý, kto to bol, a porátam sa s ním svojím spôsobom. U priekupníka som si istý neni, ale v pátraní pokračujem.
2. Cena - áno, 60k je dosť, a nie som šťastný, že som ich musel zaplatiť. Alernatívou bolo buď prísť s policajtami, alebo neprísť vôbec.
27.08.2007 10:09
Teraz rozvediem obe tieto alternatívy:
Prísť s policajtami: mohol som s tým, že pravdepodobne by tie biky zaistili, ja by som ich po nejakom čase (po určení, či sa jedná o tie ukradnuté, po zaistení stôp) dostal späť. Zároveň však, by som mal značnú istotu, že ak by sa niečo podobné zopakovalo v budúcnosti (a je jedno, či by to boli tie isté biky, alebo auto, alebo čokoľvek iné), musel by som sa spoľahnúť len a výlučne na konanie polície, keďže moja dôveryhodnosť by v "kuloároch" bola nulová, a nik by nebol ochotný mi pomôcť. A keďže otvorene priznávam, že polícii neverím, resp. si myslím, že väčšinou riešia problémy tou najľahšou, nie však najlepšou cestou, túto alternatívu nezvolím vedome.
Neprísť vôbec, resp. nereagovať na ponuku - mohol som ušetriť 60k, nemal by som však na čom jazdiť, a pravdepodobne by som v obchode vydal 2-3x toľko za nový bike, plus náklady na jeho úpravy.
Potom tam bola ešte varianta prísť so svalovcami, a biky odniesť násilím.
27.08.2007 10:18
Tu by som sa však vystavoval riziku bitky s možnosťou bitky so zbraňami (relatívne vysokou, vzhľadom na lokalitu, kde biky boli a na to, že som nevedel o koho sa jedná). ďalej náseldnej odplaty buď na majetku alebo na rodine, a tiež následkov ako v prípade alternatívy s policajtami. Uvedomujem si, že moje argumenty mnohým môžu pripadať ako ospravedlňovanie si vlastnej chyby, ale ako som už napísal na začiatku, za daných okolností by som to pravdepodobne urobil znova, lebo aj teraz, keď si celú udalosť premietam odznova, myslím, že som volil cestu najmenších možných strát.
Argument, že podporujem zlodejov mi príde nemiestny, lebo moje biky som kúpil plne legálne a aj v prípade nových by som tak činil zas. A keď (píšem zámerne keď, nie ak, lebo verím že sa dopátram) zistím totožnosť priekupníka, vybavím to rovnako ako so zlodejom.