Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Vďaka za pomoc, veľmi si to cením.
Zobraziť komentár 21.08.2025 - 17:54:04
00
Mám takú lama otázku.

Tento rok som si konečne doprial N+1 na cestné/gravel výjazdy, konkrétne CTM Koyuk. Zvyknutý z MTB roky rokúce na plášte+duše som si dokúpil pre istotu aj náhradnú dušu na daný rozmer a takto vybavený som začal gravelovať.

Včera to prišlo a prvý krát som na ňom chytil defekt, klasické seknutie. Na moje nemilé prekvapenie som ale nebol schopný dať dole plášť, ako by tam bol prilepený, pätky sa od ráfika ani nepohli, skúšal som to z jednej aj druhej strany. Na MTB sa mi to nikdy nestalo, a to som mal defektov za 30 rokov jazdenia neúrekom.

Otázka je, je možné, aby bol plášť naozaj prilepený? Alebo pri niektorých kombináciách plášťov/ráfikov môže nastať takýto problém? A ako to riešiť? Iba silou, alebo tam streknúť WDčko, alebo nejako inak?

Plášť je WTB Riddler 37x700 TCS, ráfik nejaký Novatec 25
Zobraziť komentár 22.09.2025 - 08:46:36
00
krása...tiež som uvažoval o tomto bicykli že ho vymením za HT-čko a cesťák no čo tu čítam kade-tade... samé problémy s ním ...poskladaný asi bez vazelíny bo všetko vŕzga... teraz toto...no dostaň defekt 50km od domu ta ....
edit pre Gusto0 : https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/gravel-a-cyklokros/ctm-koyuk-30-28-bicykel-matna-cierna-leskla-cierna-p262010.html?itm_medium=forum#reviews
mne stačí toto tažeee...dovidenia...či dovŕzgania :lol:

Naposledy upravil xyz dňa 22.09.2025 - 17:36:38, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 22.09.2025 - 10:37:10
00
Lepidlom to tam predpokladám nik nelepil, no mne napríklad tiež plášte Vittoria držia v ráfiku Mavic tak pevne, že aj doma v dielni sa dosť výrazne namakám, kým ich dám dole z pätiek. Pritom s plášťami Schwalbe alebo Hutchinson je to ťažká pohoda. Pravdepodobne si tiež len natrafil na podobne dobre držiacu kombináciu.

Riešením je za mňa konverzia na bezduše, vtedy to riziko nutnosti zhadzovania plášta v teréne takmer eliminuješ a na doma si prinajhoršom kúpiš na to určené kliešte, ak časom nechytíš grif.

Ak chceš ostať pri dušiach, možno postačí len vymeniť plášte. S nejakými inými to dosť možno pôjde výrazne ľahšie.
Zobraziť komentár 22.09.2025 - 11:59:22
11
arrow_leftxyz napísal:
krása...tiež som uvažoval o tomto bicykli že ho vymením za HT-čko a cesťák no čo tu čítam kade-tade... samé problémy s ním ...poskladaný asi bez vazelíny bo všetko vŕzga... teraz toto...no dostaň defekt 50km od domu ta ....

Tak za seba musím povedať, že okrem prvotnej nutnosti jemne doštelovať šalter zatiaľ žiadne problémy neboli. Po 1100km žiadne vŕzganie, ani nič podobné, aj keď je pravda, že blatu sa zatiaľ úspešne vyhýbam a gravel je tak do 25-30%, inak len suchá cesta. Záslepky a podobne beriem ako kozmetické veci, za tú cenu v tej výbave to stále považujem za parádny bike. Plášte sú spotrebák, tak snáď to nejako vyriešim, aj tak som tam časom plánoval dať niečo tučnejšie.
Zobraziť komentár 22.09.2025 - 13:13:01
00
arrow_leftmuffin napísal:
Mám takú lama otázku.

Tento rok som si konečne doprial N+1 na cestné/gravel výjazdy, konkrétne CTM Koyuk. Zvyknutý z MTB roky rokúce na plášte+duše som si dokúpil pre istotu aj náhradnú dušu na daný rozmer a takto vybavený som začal gravelovať.

Včera to prišlo a prvý krát som na ňom chytil defekt, klasické seknutie. Na moje nemilé prekvapenie som ale nebol schopný dať dole plášť, ako by tam bol prilepený, pätky sa od ráfika ani nepohli, skúšal som to z jednej aj druhej strany. Na MTB sa mi to nikdy nestalo, a to som mal defektov za 30 rokov jazdenia neúrekom.

Otázka je, je možné, aby bol plášť naozaj prilepený? Alebo pri niektorých kombináciách plášťov/ráfikov môže nastať takýto problém? A ako to riešiť? Iba silou, alebo tam streknúť WDčko, alebo nejako inak?

Plášť je WTB Riddler 37x700 TCS, ráfik nejaký Novatec 25

S kamarátom sme robili z týchto kolies bezdušáky. Naša skúsenosť bola rovnaká. Nešlo to dole ani za nič.
Ale treba len silné palce a stiahnuť tie plášte. Prilepené nie sú, len tam ozaj tak dobre držia. Tiež som sa predtým s takýmto problémom nestretol.
Zobraziť komentár 22.09.2025 - 13:15:02
00
arrow_leftTomas11 napísal:
Lepidlom to tam predpokladám nik nelepil, no mne napríklad tiež plášte Vittoria držia v ráfiku Mavic tak pevne, že aj doma v dielni sa dosť výrazne namakám, kým ich dám dole z pätiek. Pritom s plášťami Schwalbe alebo Hutchinson je to ťažká pohoda. Pravdepodobne si tiež len natrafil na podobne dobre držiacu kombináciu.

Riešením je za mňa konverzia na bezduše, vtedy to riziko nutnosti zhadzovania plášta v teréne takmer eliminuješ a na doma si prinajhoršom kúpiš na to určené kliešte, ak časom nechytíš grif.

Ak chceš ostať pri dušiach, možno postačí len vymeniť plášte. S nejakými inými to dosť možno pôjde výrazne ľahšie.

Na iné plášte a zrejme aj bezduše časom isto prejdem, teraz to hlavne potrebujem nejako zhodiť z ráfika. Dík za tip na tie kliešte, ak to inak nepôjde, tak ich skúsim.
Zobraziť komentár 22.09.2025 - 13:21:30
00
xyz lebo na inom bicykli sa ti to stat nemoze :-D koyuk za to moze :-D
Zobraziť komentár 22.09.2025 - 13:23:03
02
Na internetoch sú rôzne návody, ako si pomôcť napr. dreveným špalkom a zašliapnutím pneumatiky (tu alebo tu) no v mojom prípade to absolútne nefungovalo, to pôsobenie sily tam musí byť viac sústredené. Za mňa teda len staré dobré tlačenie palcami, prípadne aj opačným hmatom ostatnými prstami. Oprieť si koleso o nejaký pevný povrch, nech máš reakciu... A dosť ešte pomáha dať si pracovné rukavice, stačia aj obyčajné za 0.99 € z OBI či Hornbachu. Každopádne sa ale priprav na to, že je to ozaj dosť drina a asi si aj zanadávaš :-)

S tými kliešťami by to malo ísť o niečo pohodlnejšie, no ešte som to neskúšal, nemám ich ani kúpené. Zatiaľ sa mi to vždy podarilo prstami, no nikdy to nebolo zadarmo :-)
Zobraziť komentár 22.09.2025 - 14:01:36
00
Vďaka aJoN za promptnú pomoc, vyzerá, že budem musieť poposilovať palce na rukách :P
Zobraziť komentár 22.09.2025 - 16:45:33
00
Nedávno som panovi na fatbiku ukázal ako sa to robí.Dvaja nemohli plast odlepiť, postavil som sa pätou na plast pri hrane rafika zatlačil a bolo využite.?
Zobraziť komentár 22.09.2025 - 17:07:04
00
arrow_leftmuffin napísal:
Vďaka aJoN za promptnú pomoc, vyzerá, že budem musieť poposilovať palce na rukách :P

Ja ďakujem za možnosť si vyskúšať, či je v ľudských silách ten plášť demontovať. :)
Zobraziť komentár 22.09.2025 - 20:24:15
01
keyboard_arrow_up