Kategórie
Bike-techIdentifikácia zvuku od zadného kolesa # údržba # brzdy # oprava # poradenstvo # náboje # domáce opravy # technické otázky # diagnostika
Mám taký problém, že môj bike vydáva zvuk akoby sa niečo trelo je to skôr také škrípanie resp. šúchanie ale nie je to nijak hlasné a výrazné ale je to počuť a ide to odzadu. Je to zvuk pravidelný takže je z rotácie. Zvuk sa prejavuje aj keď ide bike na voľnobeh čiže kľuky, stred, reťaz a všetko od stredu dopredu som vylúčil. Ostalo mi už len brzdy a zadný náboj. Keďže bike je nový a platničky sú tak tesne vedľa kotúča, že je tam medzierka menej ako 0,5 mm z každej strany. Pri pohľade medzi kotúč a platničky (na servisnom stojane) je tam medzera počas celej rotácie kolesa. Napadlo ma, že či pri záťaži nemôže nastať nejaká mierna deformácia ktorá spôsobí, že sa platnička v určitom bode dotkne kotúča. Chcem sa ale uistiť, že to nejde z náboja. Napadlo ma, že vyberiem platničky zo zadnej brzdy a pôjdem sa previesť pár metrov či ten zvuk počuť ak nie tak bude jasné, že to je brzda. A tu mám dotaz: Môžem to urobiť?
Nehrozí nejaké poškodenie brzdy ak vyberiem platničky nechám len kotúč a pôjdem sa previesť pár metrov? Samozrejme brzdu používať nebudem budem brzdiť len prednou. Inak ma už nenapadá ako by som mohol identifikovať či je problém v brzde alebo náboji.
Brzdy sú Magura a bike je HT.
-11% Shimano FH-MT400-B Boost zadný náboj, 32 dier, 12x148 mm, CL (OEM)
32,99 €
-11%
MOC 37,99 €
-25% Shimano Deore XT HB-M8010 CL predný náboj, 15x100, 32 dier, rozbalený
od 57,99 €
-25%
MOC 76,99 €
savings DT Swiss 350 Classic Boost predný náboj, 32 dier, 20x110 mm, 6 dier
88,99 €
savings
MOC 149 €
-14% Shimano SLX HB-M7110 predný náboj, 110x15 mm, 32 dier, Center Lock
49 €
-14%
MOC 66,99 €
Shimano Alivio FH-M4050 zadný náboj, Center Lock, 32 dier, rýchloupinák
32,99 €
MOC 37,99 €
-30% Syncros SCT-1904 zadný náboj, CL, 28 dier, 12x148 mm, SRAM XD, OEM
104 €
-30%
MOC 149 €
Shimano Deore HB-MT410 predný náboj, Center Lock, 32 dier, 15 x 100 mm
25,99 €
MOC 29,99 €
savings Shimano G05S-RX brzdové platničky, organické
6,49 €
savings
MOC 12,99 €
savings Avid Trail / Guide / G2 brzdové platničky, organické + oceľ
17,39 €
savings
MOC 29,99 €
savings Shimano N04C brzdové platničky s chladičom, pre 4 piest. brzdy, metalické
23,99 €
savings
MOC 42,99 €
Akcia -23% Jagwire Sport Organic Shimano brzdové platničky, organické
7,49 €
-23%
MOC 10,09 €
- Platnicky mozu zacat suchat ak sadnes na bike a ten sa ti trochu pod tebou pokruti/prehne ale ovela castejsie sa stava ze ti budu suchat platnicky po brzdeni alebo v zakrute.
- Ak ti nesuchaju tie platnicky a vsetko si si uz pozrel tak to moze byt krytka/vymedzovacia podlozka naboja (to co je nasadene na vnutornej oske naboja, co upinas do ramu)
Tak som dal preč platničky a šiel sa povoziť. Zvuk je tam stále. Navyše mám dojem, že taký istý zvuk ide aj od predného kolesa akurát tichšie :/
Rozmyslam, ze tam by sa nemalo nic tocit, jedine naboj s loziskami, vsetko ostatne, vratane osky jednej aj druhej je zafixovane predsa…
Rozmyslam, ze tam by sa nemalo nic tocit, jedine naboj s loziskami, vsetko ostatne, vratane osky jednej aj druhej je zafixovane predsa…
Ale márne. On tú krytku dá dole rukami ja som to skúšal a ani za boha to nešlo dole
alebo
- trik c 1: ked sa ti pri tom vytlacani nevie tycka opriet o krytku tak zo strany krytky tam o tu hranu nieco zapac/zahakni (maly vidlicovy kluc alebo cokolvek co ti tam vojde) a tyckou z druhej strany tlac uz len tu vec ktorou krytku pacis/zachytavas
- trik c 2: mozes to niecim pacit i zo strany krytky. Ked to nejde dole mne tak pouzijem napriklad povodnu osku. Vlozim len spicku osky so zavitmi a velmi opatrne to postupne pacim na kazdu stranu. Opatrne aby som neposkodil zavity, netreba vela tlacit. Ak mas ale nieco co ti tam sadne rovnako dobre ako ta oska tak to mozes kludne pacit razantnejsie. Ide o to aby ten priemer bol len o nieco mensi ako vnutorny priemer tej tycky.
- trik c 3: tahat to nejakym kliestami, mozes ich obalit i gumou (napr dusou).
https://www.mtbiker.sk/shop/servis/naradie/ostatne-naradie/unior-hub-genie-vytahovac-koncoviek-pre-naboje-s-osou-12-15-mm-p80218.html?itm_medium=widget&itm_campaign=
Videl som aj riešenie pomocou SK pásky
https://www.autodielygafa.sk/products/sk-paska-10-16-2287371?gad_source=1&gad_campaignid=16145960851&gbraid=0AAAAADotIjEqZDBJ2jh_lDJwgUxI84zRA&gclid=CjwKCAjw6s7CBhACEiwAuHQckgXidxMR1YARer53bY9sp411CvG__eBZxINm0JQHUp66MnMCVBdZghoCfkkQAvD_BwE
Keď páskou z vonkajšej strany koncovky prichytíš pliešok vedený popred otvor pre osku.
Potom tlakom osky do toho pliešku krížom cez náboj dáš prachovku dole.
Tak tu som skončil na to nemám nástroje. Ale premazal som aspoň tú stranu kde je brzda tak budem dúfať, že to pomôže. (Tá krytka mala akoby odratu farbu z tej časti kde sa dotýka rámu bycikla takže možno nejaký zvuk išiel odtiaľ uvidím keď s tým vybehnem von či to premazanie pomohlo.
Normálne začínam uvažovať, že či to naozaj nemôžu robiť špice alebo ja už fakt neviem.
Špice doťahovať ale radšej nejdem lebo to by som rozhodil centrovanie tak, že by to neopravil ani David Copperfield. Ešte je možnosť, že je v náboji vadné ložisko ale to by zrejme vydávalo zvuk aj pri voľnobehu bez záťaže (keď je bike hore nohami) a to sa nedeje.
(Prípadne som videl taký ťah, že borec naniesol mazanie aj na špice kde sa dotýkajú to som zatiaľ neskúšal boh vie či by to pomohlo ale možno skúsim aj to)
Myslím, že toto fórum a sekcia slúži na to aby si sem ľudia chodili po rady.
Napísal som kde mám problém, ako a čo som skúšal na jeho odstránenie a dúfal som, že sa nájde niekto, kto mal podobný problém a podarilo sa mu ho vyriešiť. Moje znalosti a neznalosti sa odstraňujú práve tým, že sa o problém zaujímam a snažím sa ho vyriešiť. Mimochodom o žiadnom pukaní tu nepadla zmienka. A samozrejme že analyzujem pomocou internetu tak ako 99,99% ľudí keď má nejaký problém. Nerozumiem čo je zlé na tom, že sa snažím prísť na problém a vyriešiť ho svojpomocne.
Samozrejme ja si uvedomujem, že niektoré servisné úkony je najlepšie zveriť profíkom avšak mierne škrípanie som nepovažoval za nejaký závažný problém a preto som si pred tým než to niekomu zverím do rúk prišiel po radu sem dúfajúc, že to zvládnem eliminovať aj sám.