Ešte by som flintu do žita nehádzal. Zo všetkého najskôr skús medzi sedlovku a sedlovú trubku zhora nastriekať penetračný olej, môj favorit je
Brunox Turbo Spray. Olejom nešetri, striekaj na viackrát a nechaj ho kľudne aj deň-dva pôsobiť. Potom je fajn otočiť bike hore kolesami a
olej nastriekať aj z druhej strany, ideálne vybrať stred a streknúť ho tam dostatočné množstvo tadiaľ. Takisto olejom nešetriť a nechať pôsobiť. Často už len toto dosť výrazne pomôže a
sedlovka ide vytiahnuť "len tak rukou," hoci s vyššou silou. Ak by nie, dá sa nahodiť nejaké staré
sedlo za ktoré to upneš do zveráku a ťaháš za rám. Nevýhodou samozrejme je, že rámom nemôžeš točiť. Počul som aj o fintách typu schladiť sedlovku C02 bombičkou a sedlovú rúrku roztiahnuť teplovzdušnou pištoľou, no tam si nie som istý, do akej miery je to pri kombinácii carbon-carbon efektívne a hlavne bezpečné.
Posledná možnosť je použiť pílový lupienok a sedlovku zvnútra rozpíliť, tam to ale bude chcieť mimoriadnu opatrnosť, aby si nezarezal aj do rámu...
Mne zatiaľ vždy stačil ten penetračný olej a trocha trpezlivosti a sedlovky išli von holými rukami bez poškodenia čohokoľvek. Držím teda palce, aby to tak bolo aj u teba. Pokiaľ to tam nemáš zapečené naozaj niekoľko rokov, tak je celkom slušná šanca, že by sa to mohlo podariť.
Viac v tomto videu:
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down