mam otazku, kolko vas priemerne stoji servis vasho (vzduchoveho) Fox tlmica a kde si ho davate servisovat? Ja ho musim zaslat priamo do Slovkolexu pretoze potrebujem vymenit jeden diel aby som si ho mohol servisovat neskor sam, ale ta cena ma celkom dviha zo stolicky (108 Euro).. Hadam to bude jednorazova investicia.
resp. ak by mal niekto doma pokazenu/zlomenu dhx 5, odkupil by som ju na nahradne diely
posledný komentár: 22. 11. 2025 o 21:37
posledný komentár: 17. 8. 2025 o 12:31
Článok som si prečítal ale nenašiel som žiadne zásadne info, skôr len všeobecný článok o tom čo je +- jasné.
Neber to ako nejaký útok na Teba alebo niečo podobné, len sa snažím nájsť kde je pravda pomocou faktov a odstrániť tak dohady a mýty. Budem naozaj rád, ak nájdeš niečo, o čo sa dá oprieť.
Incompatible lubricants cause plastics to lose dimensional stability or structural integrity, or become discolored. To check for compatibility, manufacturers test physical properties of the plastic material including volume, weight, elongation, strength, and hardness. Each manufacturer sets limits on the allowable change in these material properties, ty*****lly 7 to 10%. In evaluating such tests, be sure they reflect your worst case conditions. Both lubricants and plastic materials are more prone to changes at higher temperatures or in adverse environments, especially with high dynamic loads.
Additives sometimes cause a lubricant to react with plastic. For example, solid additives, such as graphite or molybdenum disulfide (moly), can penetrate and weaken a plastic component and should generally be avoided. On the other hand, PTFE solid additives are useful in specific cases such as reducing startup friction or providing dry lubrication.
EP additives used in lubricating metal parts are not recommended for plastic parts. Moreover, large amounts of corrosion protectors or metal deactivator additives used with metal parts are also unnecessary for plastics
Tento úryvok píše o chemickom a mechanickom vplyve nevhodných mazív... myslím, že sa o to dá oprieť, kedže to udáva výrobca klzných puzdier... konkrétne lubrikanty na esterovom a polyglykolovom základe si pravdepodobne vedia poradiť aj s, podľa Wikipedie, nezničiteľným PTFE
Každopádne môj názor je taký, že HOAX, že bikový priemysel nám káže kupovať drahé vazelíny v malilinkých kelímkoch, asi nebude úplný HOAX, kedže zloženie takýchto lubrikantov má svoje opodstatnenie
V tomto úryvku sa o PTFE nič nepíše ale používa skupinový názov "plasty". Ale keby sme sa tvárili, že tam spadá aj PTFE tak:
1. Brzdové kvapaliny sú zvyčajne na báze polyglykolu .... takže toto môžeme v odpružení určite vylúčiť
2. Pri esteroch si pomôžem zas s wiki: https://sk.wikipedia.org/wiki/Ester_(chemická_zlúčenina)
rumová esencia - etylester kyseliny mravčej
ananásová esencia - metylester kyseliny maslovej
broskyňová esencia - etylester kyseliny maslovej
hrušková esencia - etylester kyseliny octovej
Estery sa tiež používajú ako rozpúšťadlá a riedidlá lakov, lepidiel a živíc. Sú tiež východiskovou látkou pri výrobe plastov, napríklad plexiskla.
Takže ten článok podľa základnej logiky nevylučuje, informáciu o PTFE - že je naozaj takmer nereaktíny.
Btw. teflónový povlak panvíc asi s broskyňovou esenciou reagovať tiež nebude (?).
Ďalšia vec je, že nemusí byť teflon ako teflon...
Ak sa zdá, že flamujem, tak to bude tým, že mám reálne skúsenosti.... napr. prípad, keď sa mi dostala do rúk vidlica po "vysoko odbornom" servise. keď som vylial olej (pravdepodobne to bol olej... bolo to zelené, viskózne, *****o to) a pozrel som na teflón na puzdrach, bol jednoducho zožratý, oddelený od kovovej matrice... prešiel som po ňom suchým prstom a celú teflónovú vrstvu som zotrel.
Na otázku, čo to tam majster nalial, odpovedal, "olej"
Autor sa rozhodol vymazať svoj účet spolu s obsahom, ktorým do fóra prispel.
2016, FLOAT DPS, P-S, A, 3pos Evol LV, Rotwild, X+, 7.875, 2.000, 0.4 Spacer, CM, RM, Climb F, Standard Logo
2016, FLOAT DPS, P-Se, A, Remote Up Evol LV, BMC, Fourstroke, 7.875, 2.000, 0.8 Spacer, CM, RL, Climb F
co znamenaju tie skratky na konci: CM, RM, CM, RL?
Dik
Ďalšia vec je, že nemusí byť teflon ako teflon...
Ak sa zdá, že flamujem, tak to bude tým, že mám reálne skúsenosti.... napr. prípad, keď sa mi dostala do rúk vidlica po "vysoko odbornom" servise. keď som vylial olej (pravdepodobne to bol olej... bolo to zelené, viskózne, *****o to) a pozrel som na teflón na puzdrach, bol jednoducho zožratý, oddelený od kovovej matrice... prešiel som po ňom suchým prstom a celú teflónovú vrstvu som zotrel.
Na otázku, čo to tam majster nalial, odpovedal, "olej"
Podľa mňa nejde o flame ale o diskusiu.
To čo sa domnievaš sú len dohady, navyše kde berieš istotu že to klzné púzdro, čo popisuješ bolo z PTFE? To čo tam "majster" nalial rovnako nevieš povedať, pre mňa z toho zatiaľ nič jednoznačné nevyplýva.
Stále platí, že ak nájdeš nejaké seriózne info, pošli ho sem alebo mne do PM, bude ma to určite zaujímať.
Čo som zatiaľ zisťoval: mám odpoveď od výrobcu maziva na báze kalciového mydlového tuku, a podľa výrobcu nemá žiaden nepriaznivý vplyv na NBR, PTFE a ostatné plasty ani pri dlhodobom pôsobení.
2016, FLOAT DPS, P-S, A, 3pos Evol LV, Rotwild, X+, 7.875, 2.000, 0.4 Spacer, CM, RM, Climb F, Standard Logo
2016, FLOAT DPS, P-Se, A, Remote Up Evol LV, BMC, Fourstroke, 7.875, 2.000, 0.8 Spacer, CM, RL, Climb F
co znamenaju tie skratky na konci: CM, RM, CM, RL?
Dik
CM - compression tune medium
RM - rebound tune medium
RL - rebound tune light
Climb F - climb mód firm
V podstate ide o tune úrovne high speed okruhu kompresie a reboundu.
Ak máš tlmič s RL, tak bude vhodný skôr pre nižšie tlaky, RM pre vyššie tlaky. Ide o to, aby si pri vysokom tlaku nemusel uťahovať tlmič na maximálny rebound a naopak, pri nízkom tlaku nemusel mať rebound úplne otvorený. Všetko to závisí od konkrétneho rámu a pomeru prepákovania + od hmotnosti.
Čo je ešte dôležitý rozdiel je remote na tom druhom tlmiči a väčší spacer "token" vo vzduchovej komore (dá sa vymeniť za iný) 0,8 inch³ vs 0,4 inch³.
To preto mam pocit, ze povodny tlmic bol progresivnejsi a pri tomto druhom som to takto nevedel nastavit. Takze by mala pomoct vymena toho tokenu z 0,4inch³ na 0,8inch³ (tak ako tomu bolo na povodnom tlmici?)