Ahojte potrebujem poradit co sa tyka umyvania bicykla celoho cize ram retaz kazeta atd... ake umyvacie postriedky by ste mi doporucili, mozete mi aj poradit olej na retaz... pretoze ja nemam absolutne skusenosti co sa tyka tohoto, mozete mi aj doporucit konkretne znacky ktore napr pouzivate vy... lebo ja fakt neviem, prosim poradte mi, dakujeeeem
Prave riesim rovnaky problem, presiel som diskusie ohladom tohoto a vysledok je presne ta ista kombinacia - cyklostar sprej + finishline cerveny. Prepokladam ze Finish line je lepsie kupit v nadobke , nie sprej. Na cistenie kotucov mam toto http://www.cykloobchod.sk/product_info.php?products_id=104405.
Co som sa jednoznacne nikde nedozvedel je ako udrziavat nohy na vidle. Podla mna staci mat vnutorne nohy a testnia ciste a bez prachu, na to staci mokra handra. Alebo ma nejaky zmysel napatlat to silikonovym olejom, par krat prepruzit a potom vyutierat?
Určite odporúčam kúpiť silikonový olej na vnútorné nohy vidlice, nepoškodzuje tesnenia a pekne to na seba naviaže prach a po prepružení a očistení prebytočného oleja to ostane pekne čisté.
Kotúče je podľa mňa zbytočne čistiť priebežne, ak si dávaš pozor a nezamastíš ho, tak ho netreba odmastňovať.
A čo sa týka čistenia reťaze, môj postup je v jednej miske cyklostar, štetcom dobre vyutierať reťaz, odtiaľ ju presunúť do druhej nádobky s naftou, znova štetcom vyčistiť, dobre vyutierať, namazať olejom, vyutierať a hotovo.
cierna macka na retaz ti staci aj obycajny olej na sijacie stroje, motorovy, prevodovy...(nic tym nepokazis retaz je spotrebny material a v rodine urcite nejaky takyto olej najdes)ja len preto ze kazde € doma sa pocita. ja osobne pouzivam YARROW Lubrichain Racing Wax 75ml. co sa tyka cistenia retaze, prevodnikov, kazety pouzivam arvu ktoru kupis v autodoplnkoch alebo na cerpacej stanici. ram bicykla opla***** len hadicou cistou vodou popripade hubka a jarova voda potom oplach. vnutorne nohy vidlice po kazdom vyjazde vycistim od prachu a zubnou kefkou precistim stieraciu cast na gufere. pretrem mineralnym olejom ktory sa da tiez pouzit na spustu veci a par krat prepruzim.
Ja pouzivam teplu vodu s jarom a hadicu s rozumnym tlakom asi ako v sprche urcite nie wap alebo ine vysokotlake cistice a ja mazanie klasicke WD 40 ale je dvolezite ako je retaz namazana z vnutra nie zvonku nie tp len nastriekat vsade na prehadzovacku a tak.
A co sa tyka tej vydlice tak tam by som zvonku nedaval nic je tam dostatok tesneni cez ktore sa nic nedostane jedine co sa mozme starat je aby tie nohy boli vzdy ciste a aby sa okolo dolnych kruzkov nedrzala spina.
cierna macka, len na objasnenie WD40 nepouzivat. na retaz neucinne a na ostatne sucasti neodporucam. vnutro noh na vidle sa maze hlavne preto aby sa oddialilo zvetraniu gumovych tesneni do ktorych sa zasuvaju vnutorne nohy vidlice takze mineralny alebo silikonovy olej.
ak mas pochybnosti najlepsie sa opytat v akomkolvek cykloobchode ci cykloservise.
o mazani retaze sa dozvies aj vela informacii tu: komponenty/cim-mazat-retaz-t19375.html?hilit=cim%20mazat
ako som sa na vlastných chybách naučil, najdôležitejšie je nepreháňať to s umývaním. Trocha blata na biku ničomu nevadí, zato časté čistenie (hlavne s použitím chémie), dokáže poodplavovať ochrannú vrstvu mazív a "zrazu" začne kdesi-čosi pukať alebo hrdzavieť. Čiže doporučujem obmedziť kontakt biku s vodou a chémiou na minimum a vyhýbať sa citlivým miestam - okolo sedlovej objímky (aby voda nenatiekla do stredu), okolo nábojov (lacnejšie sú často "utesnené" len vazelínou) a tak podobne. Čo sa mazania týka, používať vazelínu tam, kde patrí vazelína (olej by ju mohol rozpustiť) a olej tam, kde patrí olej.
Ahojte zas , mám taký menší problém... Mechanické časti umývam (reťaz, prehadzovačka..) tak, že na ne nastriekam čistiaci prostriedok určený na to, potom opláchnem vodou ale všetko to ostane také mastné, aj ráfik, koleso keď mi to na to stečie . A najviac ma hnevá že mám aj nejaké čierne fľaky od toho na ráme pri reťazi, a neviem čím to mám už očistiť všetko... Tak teraz úplne vôbec neviem že či na to treba nejaký odmasťovač alebo čo :O, poraďte mi prosím ja som taký moták
Takéto veci je najlepšie umývať mimo biku. Kladky prehadzovača sa dobre čistia tak, že si hodíš bike hore kolesami, jednou rukou budeš točiť kľukou, druhou priložíš handru na kladnu prehadzovača z jednej aj druhej strany. Potom je dobré zhodiť reťaz aj so zadným kolesom. Kazetu vyčistíš na spôsob dentálnej nite. Zoberieš nejaký kúsok najlepšie konopného lana o šírke medzier medzi pastorkami a ideš. Reťaz je dobré vyutierať od nečistôt, ak je extra špinavá, tak flaškovaním, potom naolejovať, nechať olej zatiecť do všetkých miest a potom reťaz do sucha vyutierať.
Keď to zmontuješ, tak môžeš ráfik umyť rovnakým spôsobom ako pri kladkách prehadzovača. K tomu rámu. Skúsil by som to najprv teplou jarovou vodou. Ak to bude viac zaschnutá mastnota, tak liehom.
Jo, a ešte pod reťaz si treba kúpiť neoprénový chránič. Stojí to pár €
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Co som sa jednoznacne nikde nedozvedel je ako udrziavat nohy na vidle. Podla mna staci mat vnutorne nohy a testnia ciste a bez prachu, na to staci mokra handra. Alebo ma nejaky zmysel napatlat to silikonovym olejom, par krat prepruzit a potom vyutierat?
Kotúče je podľa mňa zbytočne čistiť priebežne, ak si dávaš pozor a nezamastíš ho, tak ho netreba odmastňovať.
A čo sa týka čistenia reťaze, môj postup je v jednej miske cyklostar, štetcom dobre vyutierať reťaz, odtiaľ ju presunúť do druhej nádobky s naftou, znova štetcom vyčistiť, dobre vyutierať, namazať olejom, vyutierať a hotovo.
WD-40 - prekoná aj rychlost svetla
ak mas pochybnosti najlepsie sa opytat v akomkolvek cykloobchode ci cykloservise.
o mazani retaze sa dozvies aj vela informacii tu:
komponenty/cim-mazat-retaz-t19375.html?hilit=cim%20mazat
nepotrebuje to šťavu a vodu to prská tiež. Či?
Keď to zmontuješ, tak môžeš ráfik umyť rovnakým spôsobom ako pri kladkách prehadzovača. K tomu rámu. Skúsil by som to najprv teplou jarovou vodou. Ak to bude viac zaschnutá mastnota, tak liehom.
Jo, a ešte pod reťaz si treba kúpiť neoprénový chránič. Stojí to pár €