Caute.V poslednej dobe som sa zaujimal o mazanie retaze voskom.Prinutil ma k tomu 1x12 sistem,ktory je dost haklivy na spinu.Vyskusal som viac druhov oleja,aj takzvany dry lube,ale stale sa to spinilo tak som vyskusal vosk.Najprv v domacich podmienkach.Hrniec sviecka atd.
Nakoniec som dostal napad a kupil som ohrievač voskov ? parafin a vosk z klasickej sviecky
Pomer 1:1
To je tip pre "voskárov" o ktory som sa chcel podelit.Este len experimentujem,tak ak mate aj vy dake napady a skusenosti,tak dajte vediet.Cau ?
od vosku som čistieval reťaz ,kazetu parným čističom, ale už ma to nebavilo, resp reťaz už vôbec nečistím, maximálne vzduchom vyfúkam, po troch rokoch už čistím iba teplovzdušnou pištoľou, kazeta ide super, lebo na kazete zostáva to čo sa nalepí pri dotyku, otieranim sa navoskovaných častí o zuby. Z kazety sa to pekne uvolní a odkvapne, ja takú horúcu otriem handrou. Reťaz vytiahnutu z vosku utriem, potiahnem cez handru,papierovu utierku, na bokoch je zbytočný vosk, ten sa zachytava na kazete. Ani spojku nevoskujem, lebo na koliku nemusi byt vosk, vosk je v otvore v článku na reťazi. Rozhýbavam reťaz pomedzi kladky z prehadzovača , ktoré mám pripevnené na kovovom páse za sebou...Ešte chcem skúsiť, že ako pomôže teplovzdušná pištoľ očistiť novú reťaz, nemám rád chemické procesy, chcem ju položiť na kartón a nahriať, že ako sa uvoľní mastnota ,zotrieť a potom dočistiť. Používam iba obyčajný parafín, granule, plus odpad zo sviečok z domácnosti a od kostolníka z kostola . Začiatočníkom, resp novú reťaz, ak nie ste si istí či ste dobre očistili reťaz odporúčam robiť v obyčajnom vosku, aby ste si nekontaminovali, neznehodnotili nejaký drahší vosk s prísadami,
Ja pred dalsim voskovanim retaz vymacham v technickom benzine a potom trochu v IPA. Inak ked tu teraz riesite uz len voskovanie, bolo by fajn to posunut do temy "Voskovanie retaze".
Ja pred dalsim voskovanim retaz vymacham v technickom benzine a potom trochu v IPA. Inak ked tu teraz riesite uz len voskovanie, bolo by fajn to posunut do temy "Voskovanie retaze".
Dobrý nápad pokračovať tu, aby sme to tam nezapratávali iba voskovaním.
Prosím kde kupujete PTFE prášok? Aliexpress je ok voľba?
Takže,odmastenu,ususenu retaz dám do varica,kde mam parafínový vosk predohriaty na cca 90 stupňov,10 minút nechám povariť,občas retaz pretrepem,nech vosk lepšie zatecie ,nechám schladiť na cca 75 stupňov a po dosiahnutí tejto teploty retaz vytiahnem,nechám vychladnúť na izbovú teplotu a následne ju polámem,tak ?
Na konce zmotanych "slimakov" naviazem háčiky z viazacieho drôtu, uložím do hrnca na parafin a pomaly na sporáku v kuchyni zohrievam. Keď sa "utopia" máličko pohybem hrncom vypláva pár bubliniek,ak retaz bola predtým od blata a pral som ju vo vode chvíľu trvá kým sa zvyskova voda vyvari. 3-5 minút výdrž a vyberám za pomoci špajdle rozvinie a nechám vychladnúť.
Stupne neriešim Keď to akože prepalim je cítiť parafin ako keď horí sviečka.
Takže,odmastenu,ususenu retaz dám do varica,kde mam parafínový vosk predohriaty na cca 90 stupňov,10 minút nechám povariť,občas retaz pretrepem,nech vosk lepšie zatecie ,nechám schladiť na cca 75 stupňov a po dosiahnutí tejto teploty retaz vytiahnem,nechám vychladnúť na izbovú teplotu a následne ju polámem,tak ?
No ja retaze zohrievam v hrnci spolu s voskom, tak dlho az kym sa vsetok vosk uplne neroztopi (cca 75 min v pomalom hrnci). Vosk takto lepsie zatecie dovnutra ked sa retaz teplom roztiahne, potom nemusim 10 min cakat a pretrepavat, staci prudko premiesat retaze par desiatok sekund pred vytahovanim, vytahujem vzdy po jednej, necham par sekund odkvapkat nad hrncom a trosku vychladnut (tak aby vosk na nej bol este stale kvapalny), potom retaz vezmem do handry a celu ju vyutieram a zavesim, nic nemusim po stuhnuti lamat.
Vosk mimo vnutra clankov je uplne zbytocny, ba az neziaduci - lepi bordel, aj tak niesom schopny retaz uplne dokonale vyutierat, takze nejaky ten bordel sa na retaz po 400 km nalepi z vnutornej strany pohonu, vonkajsia byva dost cista. To sa ale lahko potom ocisti pred opatovnym voskovanim handrou namocenou do horucej vody (resp. namacam samotne retaze do horucej vody a handrou len zotieram spinu). Retaze potom nechavam vzdy dokladne uschnut, mokre do vosku urcite nedavam a nespolieham sa na to, ze sa vsetka voda aj vo vnutri clankov odpari pri vareni, tam kde by ostala voda, vosk nezatecie, voda ho odpudzuje.
Ďakujem chalani, ja si ten parafin bez prímesí skúsim,možno som mal hneď ísť do silci,alebo niečoho komerčného, ale nevadí.
Moja predstava je taka,ze skúsim navoskovat,vydrží to snáď nejakých 200km a potom si pomôžem squirtom,tak,aby som voskoval až pri 500 km,kedy dám ďalšiu retaz /točím tri reťaze po 500km/
Testuj, skusaj, casom uvidis... Ja som naposledy spravil nejaku blbost a jedna z retazi mi vydrzala len 200km (mozno som ju preskocil a vobec nedal do vosku ). Standardne mi vydrzia 500+km a vtedy preventivne menim.
edit: cestny bike, vyjazdy len za sucha (hej som fajnotkar), vacsinou kopce (na 100km/1km vyskovych)
Pri udávaní výdrže by asi bolo dobre spomenúť aj v akých podmienkach je reťaz používaná....cesta/MTB....rovinky/kopce.... hmotnosť jazdca... atď.
Podľa mňa asi bude rozdiel vo výdrži medzi ľahkým jazdcom kadenčne jazdiacim rovinky a medzi 90+ kg jazdcom jazdiacim silovo (ináč sa nedá) kopce ?
zdravim .. tiez chcem prejst na vosk, bajk mam v byte a uz ma olej nebavi .. chcem sa vsak opytat na jednu vec. To, ze treba retaz dokladne vycistit sa uvadza vsade ale co kazeta a prevodniky ? aj ked to umyjem prpravkom na bajk, tak na dotyk je kazeta stale trosku mastna, ako aj prevodnik, Bude to vadit ? pri retazi mi to dokladne odmastenie dava zmysel, aby vosk dokladne zatiekol a dobre sa uchytil na retazi, ale bude vadit , ked kazeta a prevodniky budu trosku mastne ? .. to by som musel potom na kazetu pouzit nejaku sonicku cisticku .. vdaka za vase nazory ?
zdravim .. tiez chcem prejst na vosk, bajk mam v byte a uz ma olej nebavi .. chcem sa vsak opytat na jednu vec. To, ze treba retaz dokladne vycistit sa uvadza vsade ale co kazeta a prevodniky ? aj ked to umyjem prpravkom na bajk, tak na dotyk je kazeta stale trosku mastna, ako aj prevodnik, Bude to vadit ? pri retazi mi to dokladne odmastenie dava zmysel, aby vosk dokladne zatiekol a dobre sa uchytil na retazi, ale bude vadit , ked kazeta a prevodniky budu trosku mastne ? .. to by som musel potom na kazetu pouzit nejaku sonicku cisticku .. vdaka za vase nazory ?
priprav sa aj nato, ked to budes robit v byte, ze ten vosk ti po aplikacii na retaz a nasledne ked to budes nahadzovat na bike a tocit klukami, tak ten prebytocny vosk budes mat popadany pod bicyklom, takze bude treba vysavat minimalne kym tie prebytky nebudu prec
priprav sa aj nato, ked to budes robit v byte, ze ten vosk ti po aplikacii na retaz a nasledne ked to budes nahadzovat na bike a tocit klukami, tak ten prebytocny vosk budes mat popadany pod bicyklom, takze bude treba vysavat minimalne kym tie prebytky nebudu prec
dik za radu .. dam si tolko pozor, aj teraz ked robim servis a pod mam taky velky igelit .. ale uz sa fakt tesim na ten vosk .. potom si mozno este kupim / asi nejaka novinka / .. nakvapkas to na retaz a stuhne to, ako keby si to zohrieval .. niektori ludia prvu vrstvu vosku urobia zohrievanim a potom uz len dokvapkavaju tu novinku ..
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Dobrý nápad pokračovať tu, aby sme to tam nezapratávali iba voskovaním.
Prosím kde kupujete PTFE prášok? Aliexpress je ok voľba?
Ja som bral z ali.
Stupne neriešim Keď to akože prepalim je cítiť parafin ako keď horí sviečka.
No ja retaze zohrievam v hrnci spolu s voskom, tak dlho az kym sa vsetok vosk uplne neroztopi (cca 75 min v pomalom hrnci). Vosk takto lepsie zatecie dovnutra ked sa retaz teplom roztiahne, potom nemusim 10 min cakat a pretrepavat, staci prudko premiesat retaze par desiatok sekund pred vytahovanim, vytahujem vzdy po jednej, necham par sekund odkvapkat nad hrncom a trosku vychladnut (tak aby vosk na nej bol este stale kvapalny), potom retaz vezmem do handry a celu ju vyutieram a zavesim, nic nemusim po stuhnuti lamat.
Vosk mimo vnutra clankov je uplne zbytocny, ba az neziaduci - lepi bordel, aj tak niesom schopny retaz uplne dokonale vyutierat, takze nejaky ten bordel sa na retaz po 400 km nalepi z vnutornej strany pohonu, vonkajsia byva dost cista. To sa ale lahko potom ocisti pred opatovnym voskovanim handrou namocenou do horucej vody (resp. namacam samotne retaze do horucej vody a handrou len zotieram spinu). Retaze potom nechavam vzdy dokladne uschnut, mokre do vosku urcite nedavam a nespolieham sa na to, ze sa vsetka voda aj vo vnutri clankov odpari pri vareni, tam kde by ostala voda, vosk nezatecie, voda ho odpudzuje.
Moja predstava je taka,ze skúsim navoskovat,vydrží to snáď nejakých 200km a potom si pomôžem squirtom,tak,aby som voskoval až pri 500 km,kedy dám ďalšiu retaz /točím tri reťaze po 500km/
edit: cestny bike, vyjazdy len za sucha (hej som fajnotkar), vacsinou kopce (na 100km/1km vyskovych)
Podľa mňa asi bude rozdiel vo výdrži medzi ľahkým jazdcom kadenčne jazdiacim rovinky a medzi 90+ kg jazdcom jazdiacim silovo (ináč sa nedá) kopce ?
Nepodcenoval by som to, radšej poriadne vycistit prvýkrát
My leniví ju nahodime preto až pred domom?