arrow_leftivast napísal:
lozisko zmrazit, domcek namazat a co najlepsie vystredit pripravok ...

Ako dlho je potrebné nechať ložisko zmraziť aby to bolo ideálne nalisovateľne ?
29.01.2025 - 13:10:08
00
za 5 minut mozes lisovat.A aj osadenie na lozisko mozes idealne nahriat
29.01.2025 - 13:34:01
00
hmm, hotova alchýmia... a přitom taková blbost
29.01.2025 - 13:53:40
00
A ešte zisťuješ počas progressu, že to musí dát "šílenou práci" ✌
29.01.2025 - 15:50:21
01
Tu majú inak nejaké náradie na vylisovanie a nalisovanie ložísk. https://www.bearingprotools.com/

Chystám sa objednať ak by sa chcel niekto pridať
30.01.2025 - 00:06:29
00
arrow_leftbranomelis napísal:
Ložiská som videl v servisných postupoch viacerých výrobcov pred lisovaním namazať uloženie vazelínou. Lepiť ložisko som postrehol v nejakej diskusii, keď sa nesprávnym lisovaním poškodilo uloženie pre ložiska. Ja som si dokonca uloženie už aj jemne prebrusoval pretože po zalisovaní ložiska do rámu sa mi ložisko už netočilo hladko, ale brutálne drhlo. Rámové ložiská sú jedno z najväčších pekiel na bicykloch.

mne sa ties talo ze som nalisoval nove loziska do ramu a drhli ked som ich vybral sli hladko kupil som totis lacnesie s mensou kvalitou teda presnostou vsak sa to bude tocit stvrt otocky cca no po vymene za tie presnejsie draksie sa problem s drhnutim stratil.
30.01.2025 - 07:10:15
00
Oni nemusia byť lacnejšie s nižšou kvalitou. Bežne majú ložiská viac stupňov radiálnej vôle.
30.01.2025 - 07:21:00
01
to ano som tym chcel povedat ze nemusi byt chyba v ulozeni loziska / rame ale v presnosti jeho vyroby.
30.01.2025 - 07:46:40
00
....tak ked ho nalisuješ do rámu, drhne
.....ked ho vylisuješ von z rámu,točí sa lahko
.....chyba nie je v uložení ložiska.ale v ložisku samotnom.
.....nuž čo k tomu dodať.
.....hadam len to,že všetko sa dá vysvetliť,ale nie všetkým.
30.01.2025 - 08:29:00
01
Ešte raz, tak ako sa ti renovaziar snaží naznačiť. To drhnúce ložisko je vyrobené správne a nie je žiadny problém s presnosťou jeho výroby. Len si si vybral nesprávny stupeň radiálnej vôle pre dané použitie.
30.01.2025 - 08:33:10
01
Hlavne ak sa jedná o ložisko určené presne do rámu zn. ENDURO za poriadne slušný peniaz...takže isto je vyrobené s nesprávnou radiálnou vôľou, ale samozrejme karbónové lôžko je určite vyrobené na 100 % :)

Aby som bol presnejší tak toto ložisko https://eshop.valiveloziska.sk/loziska/enduro-bearings/lozisko-6805-llb-enduro?srsltid=AfmBOoraGi0lP4msRLm1UkYqaOF-hLEf7CcZgnPuwI7j1kSVkZ_HsCd2 som nahradil tým istým ložiskom Enduro a drhlo...je tu uvedená aj vôľa C3.....

Nakoniec som tam dal toto bez popisu vôle https://www.predajlozisk.sk/product/7132/61805-2rs-ntn-=-6805-2rs-ntn

...a je kľud, chod ako má byť.

Chcel som tým naznačiť, že dopátrať sa v popise s akou vôľou ložisko pracuje je pomerne náročné a takmer nemožné.
30.01.2025 - 09:01:31
01
....ak výrobca ložíska NTN použil do ložiska menšie guličky ako používa výrobca ENDURA,zákonite mu zostal priestor nato aby mohol vonkajši kružok ložiska urobiť hrubší.Takéto ložisko potom nemá sklony k deformácii pri lisovaní do dier aj s väčším presahom.A pri tom obidve ložiská môžu mať rovnakú vôlu,teda štandardnú.To by vysvetlovalo tvoju skusenosť.Rozdiel vo vôlach medzi štandardnou a vôlou C3 pri tejto velkosti ložiska je 3 tisíciny mm.
30.01.2025 - 16:09:20
00
No...ono neviem prečo sa to síce rieši v tejto téme, ale priznám sa, že toto by ma aj celkom zaujímalo, že čo a ako kupovať. To NTN ložisko je ako píšeš asi tuhšie. Ale nie je primárne určené do rámu bicykla...Enduro sú vyslovene ložiská pre rámy bicyklov a napriek tomu ako spomínaš nie je problém s rámom, ale s ložiskom. Lenže tieto ložiská výrobca neponúka v príslušných toleranciách, ale je na výber maximálne materiálové prevedenie. Takže v niektorom ráme to ložisko funguje v inom ráme nie, alebo v hliníkovom vahadle to ložisko neosadíš bez drhnutia a v karbóne už áno. Skôr by som uvítal keby výrobca bicyklových ložísk do rámom nejako poznal tolerancie hlavných výrobcov rámov a jednoducho ložiská vyhotovil tuhšie, alebo s väčšími vôľami. Idea je hlavne napríklad pri TREKU nahradiť šmejdy, ktoré tam výrobca zamontuje vo výrobe a vydržia len pár km nejakými lepšími ložiskami, lepšie ložisko je väčšinou aj s menšími toleranciami a je zrazu prúser. Podobný problém som našiel aj pri dvojradových ložiskách enduro do stredu PF92 a aj pri zadných nábojoch DTSwiss.
30.01.2025 - 16:19:22
02
Tie Enduro Max ložiská sú preceňované... Teória hovorí jasne ale nielen ja mám skúsenosť že je úplne jedno či mám v ráme obyčajné klietkove ložiská alebo Max, životnosť je +- rovnaká...Tak či tak tie ložiská skapu na vyhrdzavenie... A na funkčnosti som ozaj nikdy žiaden rozdiel nezbadal...
30.01.2025 - 19:00:16
13
V niektorých prípadoch nie je moc na výber a musíš dosť hodne žháňať náhrady Enduro ložísk. Proti vyhrdzaveniu sú zas Enduro fajn, lebo robia aj verzie z nehrdzavejúcej ocele. Ale ak je už iná možnosť tak Enduro už nekupujem do ničoho. Dvojradové napríklad robí BlackBearing, ale neviem akú to má životnosť. Bicykel, kde som to mal som predal. Skôr by ma zaujímalo, že podľa čoho vedieť akú radiálnu toleranciu zháňať. Značky ložísk a ich odolnosť, to ma už po skúsenostiach toľko netrápi- vyskúšal som už takmer všetko.
30.01.2025 - 20:11:37
00
keyboard_arrow_up